dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

10 December 2008

Insurance...

Semua orang tahu kut...
Teman nih dulu orang insuran...
Life pun buat General pun buat...
Bukan nak bangga lak...
Rasa nyer ilmu pasai insuran nih...
Agak penuh di dada...
Tapi bab sale....
Kureng....................

So teman nak advise kat kome yang membaca post nih...
Jangan sekali-kali kome kabo teman insuran nih menipu...
Yang menipu kome tu...
Agent insurance....
hehehehehe....

Kepada sesiapa nak nak membeli insuran, jangan anggap ia satu bebanan (kene bayo tiap-tiap bulan), anggap ia satu keperluan. Memang kome akan kabo yang kome bukan dapat duit pun, rugi jer beli. sok sok anak ng laki atau bini yang dapat.deme yang bahgia.kome dah kiuk.(nih teman penah dengor sendiri seorang lecture nyer pendapat bila teman buat sale ng dia). Tapi dalam masa yang same kome bila tgk cerita BERSAMAMU, kome teroyak. So kome nak ke orang yang kome tinggaikan tu nnt, masuk BERSAMAMU tu...kalau kome jenih tu, teman tak mau cakap aper la...

Sebelum nih teman kabo insuran sebagai satu keperluan. apa itu keperluan? what is needs? Menurut teori maslow 'need is action toward a goal and the reason for the action, giving purpose and direction to behavior' atau dalam bahasa melayu secara ringkas nyer, perbuatan atau penyebab atau tindakan terhadap sesuatu. contohnya makan. jika kome rasa lapo, ape kome buat? beli makanan dan kome makan makanan tu.so mau tak mau kome kene jugak makan. dengan makan baru bleh wat krojer.akan tetapi kalau kome terasa lapo, tapi nak makan KFC contoh nye, yang tu adalah keinginan. sebab kalau makan satu keperluan, mike akan makan mende yang semua orang makan macam biasa.tui tak???

So serupa dengan insuran... bila kome dapat letakkan insuran tu sebagai satu keperluan... maka kome akan beli dan bayo tiap-tiap bulan tanpa miss...sebab kome rasa perlu untuk lindungi keluarga kome bila kome takder nanti...

Bila insuran tu jadi keinginan...???

Kalau cerita life insuran la... sebetuinyer dia hanya cover kematian dan cacat kekal sahaja... kalau ader agent kabo yang insuran dia bagi medical la, klinik coverage la, accident coverage la itu semua adalah aksesori terhadap plan insuran...kalau ikutkan bila mike tambah aksesori, itu dah kira keinginan yang datang dari keperluan memilik satu polisi insuran...

dan teman nak ulang sekali lagi, insuran asasnye hanya cover kematian dan cacat kekal sahaja... bila kome rasa, kome perlukan pelindungan tambahan, maka kome kene bayo lebih... sebetuinye, kalau perlindungan asas bayaran nyer kalau RM50,000 nyer coverage, hanya perlu bayo lebih kurang seringgit jer sari... yakni RM30 sebulan. so bila kome perlukan perlindungan tambahan tu la yang kene charge sampai RM 150 sebulan....

maner tak nyer, dah la nak medical card, nak ader return pulak. kome ingat insuran nih good investment ker??? nehi brader...nak buat investment beli jer unit trust ker, fixed deposit ker, atau join teman ng peihong nyer 3% return investment.(tu citer lain noh....)

so bila kome terasa bayo lebih, kome mula la tak boleh commit... sebab tak rasa benefit bila bayo tu...lepas tu mula la liat nak jumpa agent bila cukup bulan. tak mau angkat tepon. policy lapse... pastu bila kene accident, nak claim tak boleh... salahkan agent...chit podah....

oleh yang demikian, sebelum nak beli aper-aper policy insuran, kome kene set dalam pala hotak, "what are your actual needs compare tu your wants...???"

nak advise... bleh tepon teman,sms atau email teman...
kepada agent2, jangan riso... teman takkan sambo client kome...
teman cuma bantu deme decide aper yang deme perlukan...

No comments:

Post a Comment