dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

20 December 2008

Kitaran Yang Hitam

Bapak-2 kita suruh belajo pepandai...Bila belajo pepandai dapat masuk Universiti...Bapak-2 kita ader yang blacklisted...Tak bleh pinjam loan tuk support kita belajo...Kita lak pinjam loan tuk belajo...Bila abis belajo mula cari keroje...keroje tak dapat lagi orang duk cari suruh bayo loan belajo dulu...Keroje susah benor nak dapat...maner taknyer...masa belajo dulu deme tak kabo pun kursus tu hanya akan ader keroje nyer lagi 5 ker 10 tahun lagi...bila dah tak keroje tak bleh nak bayo loan...bila tak bleh nak bayo namer pun blacklist...ade lak yang nak tolong...bagi lagi loan...buat business...bukak la business...business ta jalan...maner tak nyer...bukak kedai pre-paid kat kawasan yang cuma ader line telekom jer...line celcom ker, line maxis ker, lain digi ker habuk tak dapat...udah tak bleh nak bayo lak loan...bila tak bayo kene lagi blacklist...bapak lak ader duit sikit-2, kawin kan kita...bila dah kawin dapat la anak...kita lak suh anak belajo pepandai...bila belajo pepandai dapat masuk Universiti...Kita dah blacklist...so suh anak ambik loan belajo...bila abis belajo....

sampai ke sudah la black nyer...
ntah bile nak masuk white lak...
teman tak tau...

2 comments:

peihong said...

roda kehidupan senantiasa berpusing.

dugong_darat said...

berpusing macam gasing da...

Post a Comment