dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

31 December 2008

Lost of respect


Semasa demam pilihanraya di US dulu, teman tak berapa monitor sangat perkembangan disana. Bila teman mula bergiat aktif dalam bloggig nih, teman mula ikuti up to-date news, berkenaan isu-isu di Malaysia khususnya dan Dunia pada amnyer...

Dengan motto kempen President oleh Obama 'Change can happen' telah berjaya menjulang dia ke takhta White House...

Terbaru kita digegarkan kembali dengan serangan Israel terhadap puak Hamas yang sebelum ini membedil sempadan Israel. Tentera Israel tanpa belas membalas serangan tersebut terhadap bandar dan orang awam... wanita dan kanak-2 menjadi mangsa pengeboman tanpa hati perut oleh tentera Israel...

Sebenarnye isu nih dah lama... macam dah tiada penghujungnyer... cuma yang menarik perhatian teman, apakah pendirian Obama terhadap serangan terbaru Israel terhadap bumi Palestin...

Teman terus menggali telaga ilmu tanpa batasan nih (internet) dan berjumpa beberapa isu yang menarik... untuk pengetahuan semua, Barack Obama sekarang sedang bercuti dengan keluarga di Hawaii... Namun berkater Obama kepada Condoleezza Rice yang dia akan sentiasa 'keep in touch' dengan White House untuk mengetahui perkembangan terbaru...

Semakin teman menggali semakin terasa yang Motto Kempen Presiden Obama dulu lebih kurang sama macam Piala Presiden kt Malaysia nih... takder perbezaan dengan keadaan dahulu... Sembang jer lebih...

Obama dalam 'statement' dia di sini menyatakan pendiriannya terhadap Israel... Menyokong apa jua tindakan Israel terhadap musuh-2nya... 'Statement' dari White House semasa ketiadaan Obama juga pro kepada Israel... oleh yang demikian... dimana perubahan yang cuba dibawa oleh Obama dahulu semasa kempennya... setakat tukor dan menerima perbezaan warna kulit... dan bersepah mat salleh kawin ng negro...

Pencarian teman terhadap pendirian Obama terhadap Israel masih belum selesai... kerana dia tengah syok 'sun bathing' kat Hawaii tu... walaupun 'my respect' kat Obama dah mula menurun... Teman masih lagi menunggu pernyataan penuh dari mulut Obama... Teman masih mengharapkan suatu kenyataan berbeza keluar dari White House...

Hentikanlah Kekejaman... Berundinglah dengan baik... Biarkan bumi Palestin kecapi keamanan yang sejagat...

Bahan bacaan tambahan...
di sini
di sini
di sini
dan
di sini....

No comments:

Post a Comment