dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

26 December 2008

Makanan

Teman adalah orang yang suka makan... hari-hari teman di kelab anje (restoran ehsan) sedikit sebanyak berunsurkan aper yang teman makan hari-hari. paling tidak pun minuman harian teman di waktu malam...

Adalah satu hari di awal-awal pembukaan semula kelab anje... teman datang untuk minum petang.. seorang diri... tengah tengok di Asraff (Branch Manager Restoran Ehsan Ipoh) duk mundar-mandir tgk restorannye... teman buat-buat tengok lauk n teman tanyer kat si Asraff nih "aritu kater mau bikin lauk melayu"...(ada si Bannu-cashier malam, kabo teman dulu-2)...

"Bukan apa abang, kita bukak kedai mamak, orang masuk mau makan masakan mamak... jadi aper bikin kita masak lauk melayu..."

Betui jugak pendapat si Asraff nih...

Secara tradisinyer, bila kita pegi kedai mamak, terbayang roti canai, kuah kari, kari kepala ikan, tandoori, nasi kandar, mee goreng mamak, pasembor (sesetengah tempat pangge rojak), kari kambing, capati dan lauk pauk mamak...

Memang agak off kalau kita bleh jumpa lauk tengahari cam sambil petai, sambal belacan, ayam panggang, ikan keli goreng pedas, sayor masak lemak, gulai tempoyak kat kedai mamak...

Aper yang saya cuba sampaikan adalah... satu-satu kedai makan tu mesti ader label atau trademark deme sendiri untuk menjadi istimewa... dalam ertikata lain aper salah nyer kita teruskan kekal identiti kita sendiri...

Persoalannyer... adakah kita harus ubah pendirian semata-mata untuk menyenang pihak lain...kalau la ader mat salleh datang malaysia, datang kedai mamak macam kat ehsan nuh, dijamu makan beef stick atau smash potato... tak ke heran deme nih... baik dia balik ke negara asai deme... takder originality... kalau deme nih student la kan... kita ubah menu semata-mata nak bagi deme 'feel like home'...

Bayangkan kat kantin Oxfard University tukar satu hari ke menu roti canai... macam best... memang best pun... tapi gamaknyer deme nak buat ker??? tak berpinor mater pengusaha kantin tu... jenuh kene cari lak mamak semata-mata nak buat roti canai untuk SEHARI... teman tak rasa begitu...

'Masuk kandang kambing, kita mengembek...'
'Masuk kandang lembu, kita menguak...'
'Masuk kandang ayam, kita berkokok...'

Teman rasa ader sebab orang dulu-2 cipta kata-2 sedemikian... oleh yang demikian... kita teruskan jer la cara kita, biar deme ikut rentak kita... rasa nyer mat salleh nun mesti paham dan tau maner nak cari tempat deme nak makan masakan deme...

related news...

hanya pendapat 2 kupang lima duit teman

2 comments:

peihong said...

errr bang tak cukup singgit....

masuk buku 555 aaaa

p/s : dulu masa kecik buk 555 baru sekupang. Ari tu teman kat KL beli buku 555 dah 5 kupang. tergajei teman.

dugong_darat said...

hehehehe...

Anje bleh buh buku 555 tak???

Post a Comment