dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

28 December 2008

pengat pilihan dugong

PENGAT PISANG


Bahan-Bahan

1 sisir pisang abu/awak/nangka atau
3 biji pisang tanduk
1 biji kelapa (ambil santan 2 cawan pekat, 4 cwn cair)
1/2 cawan gula pasir +gula merahn jika suka(secukup rasa)
sedikit garam.
daun pandan
4 sudu makan sagu biji

Cara Memasak

1. Potong pisang ikut pilihan hati.
2. Panaskan santan cair bersama daun pandan. Masukkan pisang dan kacau sehingga nampak pisang agak kembang sedikit.
3. Masukkan gula dan garam seckup rasa.
4.Basuh sagu biji dan campurkan kedalam bubur. Masak sehingga nampak sagu menajadi jernih.
5. Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment