dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

01 December 2008

Perjalananku Ke Kuala Lumpur...

Seperti yang teman kabo kat dlm blog teman...
Hari nih teman ker KL atas urusan kroje...
Sambil nak rasa kegunaan Kad Media yang teman dapat tempoh hari...
(kut-2 deme nak tahan teman
sebab banyak sangat snap gambo kat station)
Sambil juga nak merasa sendiri Shuttle Train KL-Ipoh-KL,
yang giat digembar-gemburkan akhir-2 ini...

Sebetuinye semasa sampai ke station...
Teman terkejut beruk tengok train...
Ini macam train yang teman selalu naik masa study dulu...
Way back in early 2000...

Teman sedapkan hati kater mungkin kepala lokomotif baru kut...
Lepas keretapi jalan lebih kurang sejam...
Teman order la ayor...
sambil nak sembang ng staff KTMB yang ader kt situ...
Rupernyer trip nih sementara je guna gerabak lama...
Tahun 2010 nnt baru la gerabak baru sampai...
So kepala lokomotif still guna diesel la yer???
Dia jawab "Ha ah"
Teman tanyer pasai VIP coach tu...
Kater deme train nih tadi dari Singapore...
Daripada balik kosong, baik isi orang...
Aik!!! macam kene kencing jer teman nih...
Tu dialog biasa yang teman dengor kalau naik bus kt puduraya...

On the way balik pulak...
Teman interview lagi staff KTMB yang lain pulak...
Rupernyer gerabak elektrik sepatutnya dah sampai...
Hari nih patut nyer dah fully running guna train elektrik...
Tapi atas sebab dah announce
nak running Shuttle Train 1/12/2008 nih...
Sambil nak elak projek keretapi elektrik nih
di gelar Projek Gajah Putih...
Deme terpaksa la guna jugak gerabak yang lama...

Teman tanyer pasai aper....
Deme tak mau nak komen lebih2 sebab deme nih krojer jer...
Urusan jual beli gerabak adalah hey kerajaan, kementerian kewangan
dan syarikat yang supply gerabak nih...
Teman tanyer... SCOMI nyer hal ker nih???
Dia senyum jer...

Sekarang nih yang menjadi persoalannyer...
Keretapi di tanah air sendiri masih tak dapat nak supply bebetui...
Bleh lak dapat contract kat Negara Luar....
Pening pala teman...
Kuat benor nipu deme nih...

"Hari Minggu Makan Pengat, Sendiri Mau Ingat"

p/s Lama tak makan pengat le pulak...

1 comment:

leman3suku said...

nasib baik gua tak layan keretapi

gua ada driver

akses oku macam mana?

Post a Comment