dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

08 December 2008

sale

ini olang manyak takut sama blog
mau tulih sendili tapi buta it
lagi manyak takut kalo tulih sendili
lia dapat komen boleh kasi jantung jatuh

jadi gua dengar ini olang mau beli
harga gelenti baik
janji nama magut
bayar cash maaa

ada olang mau beli gua ka?

LINK

Raya Oh Raya

Rumah A lemang. Rumah B laksa mee. Rumah C bihun. Rumah D nasi. Rumah E mee goreng.

Rumah sendiri ENO dan berebut tandas...

send by HANDPHONE cap ayam je.

Lagu

Semalam teman saja saja pulas pulas tuning knob radio. Bukan set radio amatur tapi radio broadcast. Dari satu stesen ke satu stesen. Haram tak de lagu raya.

Apasai bila Aidilfitri je radio kerap main lagu raya?
Mengapa lagu raya tak dimainkan masa Aidiladha?

Padahal persiapannya sama. Bako lemang, semayang raya, pi rumah sedara dan sebagainya.

Lagi satu, ngapa tak bagi duit raya?

p/s : saje buat buat bingung dipagi raya.

Import Lagi

"Cili merah diimport untuk stabilkan harga di pasaran."

Perghhhh nak gelak bila teman baca line kat atas tu. Bukan apa sebab pertama ejaan diimport tu disalah eja di artikel asal. Untuk post ni teman dah betoikan. Yang keduanya perkataan stabilkan harga.

Apa maksud stabilkan harga? Harga yang tinggi perlu distabil rendah kan atau harga yang tidak menentu perlu distabilkan ke satu harga lantai (harga lantai lagi?).

Apa pun urusan stabil menstabilkan ini behubungkait rapat dengan stok cili merah di Malaysia
Terlalu kurang stok cili merah sehingga terpaksa import 20 tan metrik dari China. Bayangkan Malaysia terpaksa catu sambal belacan iaitu satu sudu untuk seorang.

Kata Ketua Pengarah FAMA cerita import ni berlaku apabila musim perayaan. Bukan hanya cili merah tetapi komoditi yang lain jugak.

Hmmmm Tiap kali musim perayaan import 20 tan? Malaysia ada berapa kali musim perayaan? Raya puasa, gong xi fa cai, deepavali, krismas, wesak, gawai, dan banyak lagi. Kira pukui rata setahun je kita akan import 100 tan cili merah.

1 tan = 1,000 kg
100 tan = 100,000kg

Agakan teman yang tak pernah beli sampai sekilo dan dah lama tak pergi market

1 kilo = rm10
100,000 kg = rm1,000,000

Ini baru cerita cili merah. Macam mana pulak dengan cili hijau? cili padi? Baru bab cili belum bab komiditi lain yang turut diimport?

Ngapa la kome tak bagi je pinjaman pada graduan, penganggur, bekas penagih dadah dan macam macam lagi orang yang tak de keje untuk buat tanaman cili merah ni? Tak tak payah nak import. Bila tak de import maka duit tidak mengalir keluar. Bila duit tak mengalir keluar ekonomi negara akan kukuh. Bila ekonomi kukuh boleh le kita melancong ke luar..... hahahahahahahaah

sumber dari sini

Untuk cover 100tan cili merah teman nak loan RM2M untuk diusahakan secara besar besaran. Anas..... can do ka with RM2M? or we need more? or less?

p/s : saje je bagi Anas pegang calculator pepagi raya ni.......

Petronas Bila Lagi?

Musim depan FI kehilangan satu pasukan yang selama ini mewarnai dunia F1. Honda mengumumkan bahawa dengan kejatuhan ekonomi maka terpaksa mereka mengundurkan diri dari duni perlumbaan F1. Ini adalah untuk menjimatkan wang yang digunakan dan disalurkan kepada unit jualan dan pemasaran Honda. JUalan Honda menurun sebanyak 32% pada bulan November di US

Pihak pengurusan Honda memberi tempoh 3 bulan untuk menjual pasukan F1 kepada yang berminat. Jika tiada pembeli maka pasukan Honda akan dibubarkan.

Cerita lebih kat sini dan sinun.

Itu cerita Honda. Teman masih menunggu Petronas mengumumkan pengunduran dari dunia F1. Dari buang juta juta duit baik bagi kat rakyat dalam bentuk bonus atau rebat (rebat lagi?). Takkan nak tunggu turnover negatif baru nak pull out.

p/s : kalo tak nak rugi boleh masuk pelaburan 3% sebulan teman.

Aduhai

Aduhai mata yang masih segar
Mengapa masih terbuntang
Kenapa perlu melihat yang haram?

Aduhai badan yang belum lesu
Mengapa masih tegak
Kenapa masih setia menyandar kerusi?

Aduhai tangan yang mencapai
Mengapa dicapai rokok itu
Kenapa perlu membakar sebatang rokok?

Aduhai hati yang gundah
Mengapa masih gulana
Kenapa tidak engkau tenang?

Aduhai otak yang berfikir
Mengapa masih bekerja
Kenapa masih merepek disubuh hari.....

p/s : nukilan merepek di subuh hari

Cerita lama...

Memasing kawan di Ipoh tahu...
Hari minggu baru nih ader Pikom PC Fair...
Di Dewan SJK(C) Yuk Choy...
Dua hari teman pegi...
Takder beli aper pun...
Tgk-2 barang dan 'BARANG' yang ader...
Di booth dan juga yang lalu lalang...
Hik hik hik...(dasar lelaki)...

Tapi yang tak syok nyer...
masa nak balik hari last tu...
jam dah kui 8.30 mlm...
pegi naik kuda besi...
hujan lebat tak hingat...
dan macam tak mau berenti...

Teman nekad berani...
Gagah jugak redah tu...

Akan tetapi...
yang teman paling tak gemor...
bila lalu depan umah MB kita...
bleh pulak ader ayor bertakung...
dan bleh kira macam banjir kilat...
dari 2 lane jadi satu...
naik semput kuda besi teman...
kat area umah MB tu...
bantai nyer ader lak tetamu MB kita kuar time tu...
'what are their expression?'

masalahnyer sekarang nih...
sampai bila nak jadi camni...
aper ke hey nyer dengan sistem perparitan...
seluruh bandaraya ipoh nih...
tu blum lagi kat area umah teman...
ujan lebat la 2 3 4 hari...
bila ayor start bertakung lama...
putuih la bekalan lektrik...

dunia makin maju kome oi...
sistem perparitan kita masih...
macam zaman pemerintahan Majapahit...
Gamaknyer deme dulu pun lagi ok aper...
Apehal????

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat...'

Is there still any??? (part 3)

In my previous post...
I encounter on how Malaysian react...
On newly Human Rights Campaign done by Suaram...

It started with the arrested of Ruben...
A volunteer of JERIT’s Bicycle campaign...
For leafleting leaflets.

After that, Jerit campaign cyclist arrested in Kedah...
On the second day of their journey...
And some were detained for questioning...
Even before they started their journey...

Next in Johor, they have been stop for questioning...
Some cyclists have been issued with police summonses in Kulai...
For not putting up safety reflectors on their bikes.(WTF...)
At Penang,they are manhandled by police...
and now...
Their bicycle were set on fire...(another WTF)

Come on...
Is everything in Malaysia is about politic...
B*llS*it la....
They doing what they feel should be right for the nation...
This is not Bersih or Hindraf...
The memorandum is clean from political base need...
nor racial demands...
The memorandum demands on better living in Malaysia...
Better safety and better environment...

WHERE IS THE FREEDOM???

Salam Aidiladha


Salam AidilAdha kepada semua pembaca...



'Hari nih makan sup tulang, pengat tak layan la beb....'