dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

10 December 2008

sack atau gantung

dulu ada olang pegi kongres
lepas lia pegi
lia kena sack

sikalang ini olang pun pegi
kenduli p k r
gua suka ini olang
pasai lia boleh cakap cina

sikalang gua mau tengok
ini olang kena sack ka
ini olang kena gantung ka
ini olang kena boikot ka

gua TUNGGU

LINK

Ekonomi makin meleset 2

Kalo dalam siri 1 teman cerita pasai keadaan di Malaysia. Dalam siri dua ni teman cerita pasai di US pulak.

Kat sana banyak graduan dan profesional muda susah dapat kerja. Ini adalah kerana keadaan ekonomi yang semakin meleset. Yang mampu bertahan sekarang ni hanya company yang berada di Lembah Silikon. Itu pun teman tak tau berapa lama lagi boleh bertahan. Malahan ada juga company di Lemabah Silikon mula menghadkan pengambilan eksekutif muda.

p/s : bila dinar emas diketepikan

Cium

"Ciuman itu mengurangkan tekanan di dalam mulut dan menyebabkan gegendang telinga terkeluar dan kemudian pecah, walaupun ciuman biasanya selamat...."
Teman ingat nak buat kursus cium mulut. Antara syllabus ialah; teknik cium mulut yang berkesan, teknik yang buat pasangan anda menyampah, sebelum dan selepas cium mulut, pewangi mulut yang baguih, listerine; kena guna atau tidak dan yang dinanti nanti ialah kelas praktikal cium mulut bersama model yang terpilih

p/s : Siapa nak jadi model boleh bagi nama. Antara model yang dah berdaftar ialah, lembu Pak Maun, kambing Haji Semali dan kerbau mak long Gayah. HAHAHAHAHA

sumber

Jemputan

Dengan Sukacitanya Dijemput hadir ke Konvensyen Blogger Network Malaysia Kali 1

Konvensyen BloggersNetwork@Malaysia akan di adakan di Pasir Puteh Kelantan pada 10 dan 11 Januari, 2009. Semoga bloggers tidak kira agama, bangsa, parti atau ideologi dijemput hadir.

Diutamakan kepada mereka yang mempunyai kegemaran untuk menambahkan lagi kenalan, rakan dan taulan serta berminat untuk bersatu dibawah satu bumbung.

Tarikh : 10 dan 11 Januari 2009 (Sabtu dan Ahad)
Lokasi : Pasir Puteh, Kelantan.

Sila hubungi : mohd asrol affandi
Telefon : 019-9926205
Email: asrol.affandi@gmail.com atau go-perak@rentaprevolusi.com

Sila daftar Online di http://go-perak.rentaprevolusi.com/formkonv09.php
Penginapan adalah di hotel budget - Bayar sendiri (Kami akan tolong booking)
Kos makan minum - Bayar sendiri

Tarikh Tutup Pendaftaran : 25/12/2008

TEMPAT TERHAD / BLOGGER AKAN DITAPIS
INI ADALAH PERJUMPAAN SANTAI BLOGGER

Maklumat Lanjut :

perakexpress
kelatekito
go-perak

SILA BERHUBUNG DENGAN KAMI DARI MASA KE SEMASA.

--
Asrol Affandi
Urus setia
KONVENSYEN BLOGGER NETWORK @MALAYSIA
Kelantan
hp:019-9926205

Ekonomi makin meleset 1

Satu persatu company besar mejalanan operasi pengurangan kos. Terbaru bagi teman ialah Sony Corp. Sebanyak 8 ribu akan terbabit.

Di Malaysia pun ada jugak terjadi sebegini tetapi tiada beritanya di akhbar. Padahal ada kilang di Pulau Pinang yang bulan lepas hanya beroperasi selama 4 hari sahaja. Belum kira berapa pulak yang tutup. Di Perak beberapa kilang mula memperkenalkan jargon VSS. Di Selangor ada kilang yang bulan ni masih belum dapat order pun.

Masih belum terjejas ke ni?

p/s : bila itik buat kerja ayam....

MC

Pekerja sektor swasta banyak amik MC. Itu hasil survey Malaysian Employers Federation (MEF) yang menjalankan kajian keatas 202 syarikat dari pelbagai industri. Kajian mendedahkan bahawa secara purata sebanyak 3.95 cuti sakit bagi setiap pekerja. Sebanyak 19.18 juta cuti sakit telah diambil tahun lepas.

sumber

p/s : teman nak pi amik MC... ops lupa.... teman tak keje

I think...???

Kalau dilaksanakan...
Teman rasa bleh kut cakap camni...

'You're welcome on board'

Tapi kene tanyer yang ateih tu dulu...
Teman tak tau...

Tapikan...
Daripada bercakor semasa setempat tu...
Baik la kuar ajer...
Deme pun dah offer untuk blah...
Cabut jer ler....

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Betui ker???

Betui ker news nih...
Kalau benar...
PKR dalam keadaan berjaga-jaga...

So hati-2 bila memandu...
Sila beri lampu isyarat ketika menukar lorong...
Supaya teman tak langgor side mirror kome...
hehehehehe...

p/s teman dulu mat reasong... bukan mat rempit...

Tangan Kiri Tidak Tahu

Teman perati banyak yang buat upacara korban sempena raya haji ni. Surau, masjid dan juga gabungan ahli keluarga. Baguih la tu tapi kena la ingat hukun korban ni. 3 bahagian daging yang dah ada pemiliknya.

Teman tak nak ulas yang tu lebih lanjut.

Yang teman nak ulas adalah tentang menjadikan upacara korban ni as political milage. Teman rasa tak perlulah kita gembar gemburkan siapa yang membuat korban tambah tambah lagi jika ianya parti politik. Takut niat kome terpesong. Nak tunjuk parti kita ada buat korban. maklumla parti bukan seorang ahlinya. Jika ada seorang yang terpesong niatnya maka habihlah pahala korban tu.

Sebagai peringatan lihat sini dan sinun.

Maaf la YB jika tersentuh
Teman ni hanya memperingatkan

HUKUM SEDEKAH : Tangan kanan memberi; tangan kira tidak tahu.

Ekonomi Malaysia masih stabil...

Betui ker masih stabil...
Betui ker ader growth...???
Betui ker...???
Tapi kenapa jadi camni...???
CEO of the year....
Dah jadi LEO of the year ker...???
Atau kita yang masih berkura-kura dalam perahu...???

Alahai.................

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Just a joke...

PUKUL BERAPA BUKA?

Pada suatu tengah malam telepon di rumah seorang pustakawan berdering.
"Pukul berapa perpustakaan akan di buka?" seorang pemuda di hujung talian bertanya.
"Jam 9 pagi encik, apa hal yang penting sangat encik menelifon saya tengah malam buta nie?" tanya pustakawan tadi.
"Tak boleh buka awal lagi ke?" pemuda itu bertanya lagi dengan nada kecewa.
"TIDAK, tidak akan dibuka sebelum pukul 9!" si pustakawan menjawab dengan nada yang tinggi.
"Penting sangat ke sampai encik tidak boleh tunggu sampai pukul 9 pagi untuk masuk?".
"Siapa kata saya mau masuk?" kata pemuda itu kesal,
"SAYA MAU KELUAR!"

Kesian Mike...

Sebab buat silap...
Mike di gelor budak sekolah...
Nak buat macam maner...
Deme desperate nak menang...
hehehehehe...

News here...

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Titah...

IPOH: Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah hari ini mengingatkan Menteri Besar, Exco kerajaan negeri dan Pengarah Jabatan Agama Islam Perak agar tidak membuat sebarang kenyataan mengenai isu agama Islam sebelum mendapat perkenan daripada Sultan Perak Sultan Azlan Shah.

Raja Dr. Nazrin bertitah sebarang perkara yang berkaitan dengan hal ehwal agama Islam hendaklah dirujuk terlebih dahulu kepada baginda (Raja Dr. Nazrin) selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak untuk dipersembah bagi mendapat perkenan Sultan Perak sebelum sebarang kenyataan mengenainya dikeluarkan
.

"Beta juga mengingatkan kepada Memanda Menteri Besar, Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pendidikan Islam, Wanita dan Kebajikan, Pengarah serta kakitangan Jabatan Agama Islam Perak untuk terlebih dahulu merujuk kepada Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak, untuk diangkat sembah mendapatkan perkenan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan sebelum membuat apaapa kenyataan awam dan kenyataan media bagi apa juga perkara yang jelas terletak di bawah bidang kuasa Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan," titah baginda pada Persidangan Ke-164 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak di sini.

Baginda turut menegaskan bahawa selain sebarang keputusan oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, proses permulaan untuk menimbang, memutus dan mengeluarkan fatwa juga hendaklah terlebih dahulu dirujuk untuk mendapat perkenan daripada Majlis Raja-Raja.



p/s cross my fingers on smoking ban...
arap-2 tak terkene kat perak...
hehehehe....

Cerun Bukit...

Teman dah malas nak citer pasai Bukit Antarabangsa...
Dah letih membaca...
Dah kene baru nak bertindak...
Pala hangguk la...

Ada kabo bukan hak kerajaan pusat pulak...
Hak kerajaan negeri...
Masalahnyer...
Camne bleh lulus kalau...
Pakar Geologi kater tak bleh...

Ish...boring tui la...

'Minggu nih nak makan pengat pisang emas dibawa berlayar'

Insurance...

Semua orang tahu kut...
Teman nih dulu orang insuran...
Life pun buat General pun buat...
Bukan nak bangga lak...
Rasa nyer ilmu pasai insuran nih...
Agak penuh di dada...
Tapi bab sale....
Kureng....................

So teman nak advise kat kome yang membaca post nih...
Jangan sekali-kali kome kabo teman insuran nih menipu...
Yang menipu kome tu...
Agent insurance....
hehehehehe....

Kepada sesiapa nak nak membeli insuran, jangan anggap ia satu bebanan (kene bayo tiap-tiap bulan), anggap ia satu keperluan. Memang kome akan kabo yang kome bukan dapat duit pun, rugi jer beli. sok sok anak ng laki atau bini yang dapat.deme yang bahgia.kome dah kiuk.(nih teman penah dengor sendiri seorang lecture nyer pendapat bila teman buat sale ng dia). Tapi dalam masa yang same kome bila tgk cerita BERSAMAMU, kome teroyak. So kome nak ke orang yang kome tinggaikan tu nnt, masuk BERSAMAMU tu...kalau kome jenih tu, teman tak mau cakap aper la...

Sebelum nih teman kabo insuran sebagai satu keperluan. apa itu keperluan? what is needs? Menurut teori maslow 'need is action toward a goal and the reason for the action, giving purpose and direction to behavior' atau dalam bahasa melayu secara ringkas nyer, perbuatan atau penyebab atau tindakan terhadap sesuatu. contohnya makan. jika kome rasa lapo, ape kome buat? beli makanan dan kome makan makanan tu.so mau tak mau kome kene jugak makan. dengan makan baru bleh wat krojer.akan tetapi kalau kome terasa lapo, tapi nak makan KFC contoh nye, yang tu adalah keinginan. sebab kalau makan satu keperluan, mike akan makan mende yang semua orang makan macam biasa.tui tak???

So serupa dengan insuran... bila kome dapat letakkan insuran tu sebagai satu keperluan... maka kome akan beli dan bayo tiap-tiap bulan tanpa miss...sebab kome rasa perlu untuk lindungi keluarga kome bila kome takder nanti...

Bila insuran tu jadi keinginan...???

Kalau cerita life insuran la... sebetuinyer dia hanya cover kematian dan cacat kekal sahaja... kalau ader agent kabo yang insuran dia bagi medical la, klinik coverage la, accident coverage la itu semua adalah aksesori terhadap plan insuran...kalau ikutkan bila mike tambah aksesori, itu dah kira keinginan yang datang dari keperluan memilik satu polisi insuran...

dan teman nak ulang sekali lagi, insuran asasnye hanya cover kematian dan cacat kekal sahaja... bila kome rasa, kome perlukan pelindungan tambahan, maka kome kene bayo lebih... sebetuinye, kalau perlindungan asas bayaran nyer kalau RM50,000 nyer coverage, hanya perlu bayo lebih kurang seringgit jer sari... yakni RM30 sebulan. so bila kome perlukan perlindungan tambahan tu la yang kene charge sampai RM 150 sebulan....

maner tak nyer, dah la nak medical card, nak ader return pulak. kome ingat insuran nih good investment ker??? nehi brader...nak buat investment beli jer unit trust ker, fixed deposit ker, atau join teman ng peihong nyer 3% return investment.(tu citer lain noh....)

so bila kome terasa bayo lebih, kome mula la tak boleh commit... sebab tak rasa benefit bila bayo tu...lepas tu mula la liat nak jumpa agent bila cukup bulan. tak mau angkat tepon. policy lapse... pastu bila kene accident, nak claim tak boleh... salahkan agent...chit podah....

oleh yang demikian, sebelum nak beli aper-aper policy insuran, kome kene set dalam pala hotak, "what are your actual needs compare tu your wants...???"

nak advise... bleh tepon teman,sms atau email teman...
kepada agent2, jangan riso... teman takkan sambo client kome...
teman cuma bantu deme decide aper yang deme perlukan...

Tribute...

Kepada kawan yang membaca...
Teman nak buat tribute
Kepada kawan-2 teman di Yahoo Mailgroup tu...
Especially brader Zack Rockstar...
Yang menforwardkan email-email kelako ke email teman...
Dan teman posted kat anje-online...
Untuk tatapan semua...

Idup brader Zack ng KingTapir...

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Bandingkan Harga...

KUANTAN 9 Dis. – Para pengguna di seluruh negara boleh membuat perbandingan harga pelbagai barangan termasuk yang tidak dikawal kerajaan bermula Khamis ini, melalui laman web Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Laman web itu yang boleh dilayari di alamat www.kpdnhep.gov.my hanya memaparkan perbandingan harga pasar raya terlibat bagi bandar-bandar utama di seluruh negara.

Menterinya, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, bagaimanapun senarai harga yang dipamerkan hanya melibatkan pasar raya yang menyertai Kempen Penurunan Harga Barang yang dilancarkan kerajaan sejak Oktober lalu. - Utusan

Aisaymen datuk...
Sejak duduk kat atas tu...
Ada jer mende yang tak kene...
Kekadang kesian pun ada...
Tapi...
Hakikatnyer, Datuk memang selalu akan dihentam...
Selagi aper yang Datuk cakap di celah kangkangkan...

Camni la dato...
What Malaysian need is action...
Since the rise of fuel prices...
The only action have been done is...
Making Malaysian poorer...
We need to forsee a better outcome and action from your side...
How you manage this economic downturn...
Not some price differential from top supermarket...
Which playing wit their customer...
Reduse price on Rice...
Increase price double on cotton bud or Dynamo...

Well.....???

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat...'