dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

11 December 2008

Kontrak

Para peserta X Factor perlu menandatangani kontrak yang setebai 80 mukasurat. Perghhh kontrak je dah tahap novel tebalnya. Sempat ke kome baca sebelum sign. hehehehe

Kebetulan copy kontrak tu dapat kat sebuah akhbar. Melutup la cerita skandal kontrak ni.

Antara klaus yang menarik hati dari ratusan klaus yang terkandung dalam kontrak :

1. Perjanjian itu akan dikuat kuasakan di dunia dan sistem suria.

2. Setiap artis tidak boleh membuat sebarang kenyataan yang mungkin dianggap sebagai terlampau negatif, kritikal atau menghina pihak syarikat termasuk kakitangan dan pencipta program itu, Simon Cowell.

3. Pemenang pertandingan itu hanya mampu memperoleh wang tunai sebanyak £150,000 setelah semua kos perbelanjaan lain ditolak

4. Selepas disingkirkan, anda masih berada di bawah kontrak label Simon sehingga tiga bulan walaupun syarikat itu tidak berminat dengan anda

Fuh... kontrak yang membunuh. Jika tidak membunuh dengan klaus, ianya boleh membunuh dengan menghempuk kontrak tersebut ke kepala peserta.

sumber

p/s : dunia... dunia...

hotel

ini polis munya olang cakap
itu luntuh munya olang moleh luluk hotel
itu hotel kelajaan baya

wah ini sulah magut
duduk itu hotel
makan pun sedap
tapi mesti mau tengok ini logo



gua sulah lama talak luluk HOTEL

LINK

Biodiesel

Sektor terlibat : Pengangkutan dan Perindustrian

Kuatkuasa : Januari 2010

Jenama : Envo Diesel Esther (B5) - adunan lima peratus minyak sawit dan 95 peratus diesel

Harga : RM1.95

Subsidi : RM0.05

Hmmm tengah rega sawit murah. Karang bila rega sawit naik rega biodiesel ni pun kome naik kan. Yang pening kemudian hari sesiapa yang naik pengangkutan awam serta rega barangan industri yang terbabit.

Teman ingat pakai untuk kenderaan gomen dah la. DBKL pun dah start guna mungkin lebih afdal kalo jabatan dan agensi kerajaan pakai biodiesel untuk kenderaan deme. Senang la nak kontrol kenderaan kerajaan dari disalahgunakan. Biodiesel ni boleh isi kat jabatan masing masing je. Tak dapat la nak bawak balik kampung atau pi Siam.

sumber

Nah!!! Amik Kome

Ubat 2

"betul yati, buat apelah aku bohong, si farid dah ada teman sekatil mase ko takde kat sini, body dia solid mcm biola, suaranya merdu menusuk hati, aku tak tipu ko, si faizal yg bgtau kat aku." yati terkejut bercampur geram mendengar kata-kata ina, teman serumahnya. sampai hati farid sanggup menduakannya. masih belum cukupkah layanan yang aku berikannya kepadanya. segalanya telah ku serahkan kepadanya, maksud aku hati aku ni, takkan setelah aku serahkan body baru dia setia padaku. aku lihat diriku pada cermin, apa kurangnya aku ni, muke dah le cute, body jgn ckp le, pernah orang ckp yg aku ni lebih cantik dari nasha aziz. tak boleh jadi ni, esok aku mesti pergi ke rumah farid, biar aku ajar pompuan yg tak sedar diri tu. aku nak lihat secantik mana dia tu, menurut lina, cutting badannya seksi macam biola, habis tu ape kurangnya aku..sampai hati farid sanggup mencari pompuan lain sebagai teman sekatil dia, tu baru seminggu aku tinggalkan dia kerana pergi berkursus, kalo sebulan.. keesokan paginya aku pergi ke rumah farid. dari jauh aku terdengar suara. itu bukan suara farid. memang sah, farid berkongsi ranjang dengan orang lain. tetiba aku terdengar suara faizal, teman serumah farid." cepatlah farid, buka zip dia, aku tak sabar dah ni, malam tadi ko je yang main, bile plak turn aku, aku dah gian gile sebab dah lama tak main"..

masya-allah..apa nak jadi dengan pakwe aku sekor ni, siap bertukar2 turn plak ni, kecian betul kat pompuan sekor tu, tak pasal2 jd mangsa kerakusan 2 org lelaki..ni tak boleh jadi, aku mesti pantas bertindak..ape nak jadi, jadilah..

dgn penuh marah aku terus meluru ke dalam bilik. "sampai hati abang menduakan yati, selama ni yati setia kat abg, ni ke balasan abg terhadap segala pengorbanan yati selama ni"..

" eh... bile yati sampai, kenape tak call abg dulu"

"yati memang sengaja tak nak bgtau abg, yati nak saksikan sendiri kecurangan abg, mana betina tu, biar aku ajar2 pompuan murahan tu"

"ape yg yati merepek ni, mana ada pompuan dlm umah ni, si faizal ada le.."

"abg jgn nak cube tipu yati, ina ada bgtau yati yg abg ada teman sekatil, lgpun td yati dengar perbualan abg dgn faizal tadi, mana abg sorokkan dia?"

"bertenang yati, memang benar abg dah duakan yati, tapi yati harus terima dia jugak, abg benar2 sygkan dia, lgpun dia masih baru"

"yati tak kira, sekarang abg pilih samada yati @ betina jalang tu?"
"ape yang ko merepek ni setan, takkan dgn gitar baru aku ni pun ko nak cemburu buta?.siap nak berpisah, ko ni dah tak betul ke?"
malu gile yati pagi tu... celaka punye ina, jaga kauuuuu... ... ... ... ... ...

Ubat 1

Satu hari... sebuah gedung mengadakan jualan murah.. berpusu-pusu orang ramai ingin memasuki gedung tersebut... sehingga ada yang beratur seawal2nya... walaupun gedung tersebut dibuka pada waktu 8.30pg.

Seorang lelaki dengan selambanya berjalan menuju ke depan... malangnya sebelum sempat sampai... tiba-tiba seorang lelaki didepannya menolaknya
kebelakang sambil memarahi... "woi..tak nampak ke orang !! jerkahnya.. "Sedap..Sedap jer nak potong line orang.. "...

Lelaki tersebut bangun semula..dan cuba menuju kedepan semula.. malangnya dia ditumbuk sehingga terjatuh... setelah beberapa kali mencuba utk kebarisan depan... tapi tak berjaya... akhirnya dengan nada marah.. dia berkata...

"Ahhhhh kalau kali nie aku tak dapat gak kedepan sana... jangan harap aku nak bukakan kedai tu.. "!..

Laaaaaaaaaa... Tokey kedai rupanyer...

Tudung vs G-String

tudung

g string

p/s : mana yang menang gamaknya?

Call 2

Handphone teman berbunyi. Berambat teman dari toilet ke handphone. Kat skrin keluar nombor je bukannya nama. Teman angkat sambil doa harap harap bukannya bank atau org juai barang.

Teman : Halo

B : Woi ko kat mana tu

Teman : Kat rumah la mana lagi (dalam hati teman jenuh meneka siapakah yang menelefon)

B : Aku ada benda nak tanya ni

Teman : (potong cakap) Ni sapa ni

B : Laaaa ko ni... Ni B la

Teman : La ko ke B. Apa hal ko telepon aku ni

B : Aku la ni dok ikut satu production Bollywood. Aku jadi Location Manager. Ingat nak shoot kat Perak. Tu yang teringat ko tu

Teman : Hah baguih la tu. Ko nak aku buat apa? Tolong cari lokasi ke?

B : Tak payah tolong sebab lokasi Perak aku dah check ngan TDC PWTC. Aku nak tanya ko kalo aku bawak org Bollywood ni shoot kat Perak; agak agak ko aku boleh dapat Datuk tak? Hero ngan heroin Bollywood ni pun nak Datuk jugak

Teman : Wei ko ingat aku keje pejabat istana ke

B : Saja la aku tanya sebab tengok gaya ko ni kuat kat Perak. Kejap kejap meeting ngan MB. Kejap kejap dah meeting ngan exco.

Teman : Sorry le meeting aku tu hal blogger la bukan hal mintak datuk. Senang cakap aku tak boleh tolong dan aku tak de contact untuk itu

B : Kalo macam tu aku tak jadi la nak rekemen lokasi Perak kat org Bollywood ni. Aku ingat nak try Selangor pulak. Apa pendapat ko

Teman : Dari ko sibuk pergi Selangor baik ko pergi Melaka. Dah la, teman tengah memerut tadi. Ingatkan call penting. Pergi call kerajaan Melaka tu

B : Kerajaan Melaka ye....? boleh jugak tu. Eh ko ada no phone SUK Melaka tak?

Teman : Pergi cari sendiri. Bye.

Teman terus letak phone. Pergi toilet sambung memerut. Haram tak mau keluo dah sebab fikiran terganggu dengan call kawan teman tu.

p/s : HAMPEH punya B. potong stim betoi

Why Bill Gates SOLD OFF Microsoft

Letter is from Banta Singh of Punjab to Mr. Bill Gates of Microsoft

Subject: Problems with my new computer

Dear Mr. Bill Gates,

We have bought a computer for our home and we have found some
problems, which I want to bring to your notice.

1. There is a button 'start' but there is no 'stop' button. We request you to check this.

2. We find there is 'Run' in the menu. One of my friends clicked 'run' he ran up to Amritsar ! So, we request you to change that to 'sit', so that we can click that by sitting.

3. One doubt is whether any 're-scooter' is available in system? I find only 're-cycle', but I own a scooter at my home.

4. There is 'Find' button but it is not working properly. My wife lost the door key and we tried a lot trace the key with this ' find' button, but was unable to trace. Please rectify this problem.

5. My child learnt 'Microsoft word' now he wants to learn 'Microsoft sentence', so when you will provide that?

6. I brought computer, CPU, mouse and keyboard, but there is only one icon which shows 'MY Computer': when you will provide the remaining items?

7. It is surprising that windows says 'MY Pictures' but there is not even a single photo of mine. So when will you keep my photo in that.

8. There is 'MICROSOFT OFFICE' what about 'MICROSOFT HOME' since I use the PC at home only.

9. You provided 'My Recent Documents'. When you will provide 'My Past Documents'?

10. You provide 'My Network Places'. For God shake please do not provide 'My Secret Places'. I do not want to let my wife know where I go after my office hours.

Regards,

Banta

Last one from me to Mr Bill Gates :

Sir, how is it that your name is Gates but u are selling WINDOWS?

Call 1

Tengahari semalam tadi teman dapat call. Kawan teman call teman nak minta tolong.

Teman : Hah apa halnya ni?

A : Aku nak mintak tolong la beb

Teman : Tolong apa?

A : Ko kan tau aku ni Production Manager

Teman : Jadi?

A : Jadi teman nak mintak tolong la kalo ko ada contact untuk aku dapat Dato' Seri

Teman : Mak aihhhh... on what basis ko nak Dato' Seri tu

A : Sebenonya masa Shah Rukh Khan shoot kat MaLaysia; aku jadi Location Manager diorang. Jadi kiranya aku berjasa memperkenalkan Melaka. Kalo aku tak bawak diorang shoot kat situ tak dapat la Shah Rukh Khan Dato' kan

Teman : Betoi jugak tu tapi ko tu Location Manager je bukannya orang kerajaan Melaka tau apa keje mike. Lagi pun teman tak de contact yang mike nak tu

A : Tak dapat Dato' Seri dapat PJK ke AMN ke jadi la. Ala boleh la ko kan ke banyak contact

Teman : Kalo teman banyak contact tentu dah lama teman dah pakai Dato'. Sorry la teman tak dapat nak tolong.

A : Kalo macam tu tak pa tapi kalo ko ada lubang jangan lupa rekemen nama aku. Nanti aku sms nama penuh aku.

Teman : Ya la nanti mike bagi teman nama penuh mike tu, kalau ada teman rekemen

A : TQ bro. Jangan lupa rekemen aku. Bye

Teman : Bye

Teman menung lepas sembang ngan kawan teman tu. Desperate beno nak kan Dato' Seri. Ada betulnya jugak kata kawan teman tu kalo dia tak bawak ke lokasi Melaka gerenti org Bollywood tak shoot kat sana. Hmmmm....

Dalam dok menung handphone teman berbunyi. Teman nengok kawan teman nganto nama penuh dia. Teman balas sms dan terus switch off handphone. Maleh nak pikio.

p/s : Susu di tangan. Anak menangis kelaparan. Monyet yang kekenyangan diberi susu. Bukan setakat susu; lampin, baju, seluar semuanya diberi. Siap dibuai tidur monyet itu.

Just a joke...

MANGGA

Pada suatu hari ada seorang pembeli yang sedang tawar-menawar dengan seorang penjual buah mangga.
Pembeli: "Bang, berapa harga mangga sekilo?"
Peniaga: "RM7!"
Pembeli: "Amboi, mahal sangat... RM5 sudah la!"
Peniaga: "Tak boleh dik, harganya dah cukup murah tu!"
Pembeli: "Kalau tak manis, macam mana bang?"
Peniaga: "Kalau tak manis, tak payah bayar!"
Pembeli: "Kalau macam tu, beri saya yang tak manis 10 kilo!"

Khas untuk rakan ku...

Kepada Rakan Blogger Ku...

Brader MatComot...

Video Clip nih khas untuk abg comot ku itu...
Dengan harapan....
Tengok sendiri la...
Ayat yang memula tu...
Jom aper ke kater deme tu....

Videonyer

Liriknyer...

Hehehehehehehe....

Jangan marah haaaaa....

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat....'

Malaysia Menang

PHUKET, 10 Dis (Bernama) -- Malaysia tewas 0-3 kepada tuan rumah Thailand dalam kejohanan bola sepak Piala Suzuki AFF di Stadium Surakul Rabu malam.

Malaysia perlu menang selesa malam ini tetapi dengan kekalahan itu, Malaysia hanya mengumpul tiga mata hasil kemenangan ke atas Laos sebelum ini.

Malaysia yang dilatih B. Sathianatahn turut tewas 2-3 kepada Vietnam pada Isnin lepas dalam perlawanan Kumpulan B.


Opppsss... Silap type topik...

Patutnyer Malaysia Menangkan Thailand...
Sebab bagi Thailand menang...
Bukan sebab deme kalah...
Malaysia tak kalah...
Tau sebab aper???

Sebab Pertama...

Malam ini Sathianathan tidak menurunkan Mohd Helmi Eliza Elias, yang dipersalahkannya atas kekalahan Malaysia terhadap Vietnam.

Namun Syed Adney Syed Hussein yang diturunkan hampir melakukan kesilapan yang sama, apabila pada satu ketika dilihat sedikit leka, lalu dipergunakan peluang itu oleh kapten Thailand, Datsakorn Thonglao untuk membuat tendangan jarak jauh di minit ke-17, tetapi mengenai palang gol,.....


Dan Sebab Kedua...

Steve Darby janji nak bocor rahsia cara permainan Malaysia...

Hehehehehe....

Comei nyer...

Rasa tak puas hati jelas tergambar kat muka akak sorang nih...
Tapi yang pasti....
Makin dia naik hangin...
Makin cun lerr pulak...

Kome tgk jer sendiri...

http://www.youtube.com/watch?v=x1mSykhu1qE

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat...'

gua sokong jugak

ini menantu manyak olang talak suka
gua pun talak suka jugak
TAPI
gua manyak adil punya olang
kalo lu cakap butut gua sokong

ini menantu kasitau paper
itu baitulmah negeri sembilan
mesti adil dan saksama
mesti bagi sama rata
tanpa pilih apa kaler parti
sulah manyak aduan pasai baitulmal kudukut

ini menantu bila lia munya otak ala mali
lia cakap manyak pandai
lia punya bapak mentua pun talak boleh lawan

kalo benda butut
gua SOKONG

LINK

talak jadi pelegi

cakap talak selupa bikin
lu talak tolo
lu takut talak makan
lu takut talak jadi menteli

dulu cakap mau pelegi
sikalang cakap talak jadi
dulu talak suka i s a
jadi sikalang sulah suka i s a

olang melayu cakap betoi
pukui lu dulu balu pukui ular

LINK

Runtuh Tenggelamkan Banjir

Yang banjir diberi penempatan
Penempatan penuh sesak
Deme tidak mengadu
Makan apa yang ada
Minum apa yang diberi
Deme reda dan pasrah
Deme sabar
Deme tidak tahu apa insentif untuk deme

Yang runtuh diberi penempatan
Penempatan tidak penuh
Deme senang ke rumah kedua
Malahan deme ada rumah ketiga dan keempat
Ada juga yang kata
Berikan deme ini hotel
Berikan deme ini insentif
Kemudian deme ni nak saman
Ada antara deme ni bising
Bila tiada yang tolong deme angkat barang

Untuk yang terlibat dengan runtuh

Teman ingat tak payah saman
Teman ingat deme yang runtuh kena belajo
belajo susah
belajo menghargai apa yang ada
belajo yang deme tu bodoh sebab beli rumah di kawasan tadahan hujan
belajo yang keindahan KL waktu malam dari jendela rumah ada risikonya

yang terlibat dengan banjir

terimalah ujian ini dengan tabah
ada hikmahnya dengan ujian ini
teman akan membantu sekadar yang mampu
teman selalu mendoakan keselamatan kome

sumber 1
sumber 2

Bogel

Teman ingat kepada reformis yang nak berbogel tu kena pi training kat sini dulu. Memula berbogel supaya pantai bogel ni dibuka kembali. Bila pantai dah bukak boleh la bogel kat pantai tu. Lepas tu baru bogel kat Malaysia.

Training ni penting supaya 'anu' tidak terpacak bila tengok perempuan yang lalu lalang. Kalo tak nak training kena panggil reformis mati pucuk. HAHAHAHAHA

sumber

lu moleh pelegi

dey tambi
lu manyak bising
lu suka geletak olang
kasi geletak mau keluar

tatak mau jadi geng dacing
pasai tatak suka sama i s a
 
sikalang itu dacing cakap
kalau mau chow lu pegi chow cin chow
sikalang lu apa cakap
lu sikalang mana pigi

dey kayveas
kalo lu tolo ada dua
lu jawap la lu mau keluar

gua ala 3 tolo

LINK