dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

12 December 2008

berapa kali

bila sulah kena
balu mau buat

bila tanah sulah luntuh
balu suluh stop buat lumah

belapa kali mau buat
belapa kali mau cakap
belapa kali mau bising
gua sulah pening

gua takut
apa lu cakap
apa lu bising
apa lu buat

selupa ayam munya taik
hangat sikijap

LINK

Jangan Silap


Kalau gi kome gi anje....
jangan la silap bawak yang ini...
teman selalu bawak ngam-ngam ajer...
kang bebal lak di Bannu tu nnt...

hehehehehehehe....

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Turun 6

Yang ni teman guna konsep naik sebelum turun (jangan pikir yang bukan bukan).

Muzium Negara akan menganjurkan pameran Senjata Tradisional, Misteri dan Kesaktian pada 16 Disember 2008 hingga 20 April 2009. Maka satu demonstrasi "keris berdiri" (teman kata keris naik) dan "keris bergerak". Yang tak best sikit Muzium Negara akan menjemput 2 orang pakar dari Indonesia untuk melakukan demonstrasi ini.

Selain demonstrasi 'keris berdiri' dan 'keris bergerak', terdapat juga demonstrasi ukiran berasaskan ais, perasapan, menempa keris, cuci keris, perubatan mengunakan senjata dan demonstrasi hulu serta sarung keris. (jangan dok pikiaq ke lain no - teman dah gelak guling guling ni)

Teringat teman kes naikkan keris sehingga menimbulkan rasa tak puas hati bagi kaum kaum lain di Malaysia. Kita tengok berapa lama keris ni naik sebelum kena turun.

Turun 5

Dalam episod ni teman nak tilik masa depan. Turun yang akan berlaku

Mungkin dalam masa terdekat ni ada yang akan turun dari tempatnya. Bukan cerita turun bulan mac 2009 tapi turunnya ranking bolasepak Malaysia. Last sekali tempat dengo dengo (maaf le teman tak berapa ikut sangat pasai bola Malaysia ni) duduk kat nombor 150. Lepas bagi lawan menang mudah dan sukahati score goal masa Piala Suzuki tak le kemana jatuh nya.

Ini belum masuk turunnya jurulatih yang memilih pemain budak sekolah (kata jurulatih ni) sebagai keeper (jurulatih ni suka kutuk diri sendiri - sendiri pilih pemain sendiri kutuk)

Turun 4

Turun yang kena isi borang jugak ialah penurunan potongan KWSP sebanyak 3%. Kena ingat turunnya caruman ini akan memyebabkan kome yang layak kena income tax akan membayar income tax yang lagi tinggi.

Turun yang ni adalah turun kategori "Tepuk Dada Tanya Selera"

Turun 3

Turun 3
Yang ni antara yang terbaru jugak. Turunnya cuti kakitangan awam baru, kecuali polis, tentera, penguatkuasa maritim dan pegawai pelajaran sebanyak 5 hari mulai 1 Januari. Kalo nak maintain yang jumlah cuti lama kena isi borang (berapa banyak borang daaaa).

Alo Encik Cuepacs kena kerja keras sikit ni. Cer tanya apa he nya cuti turun.

Gagap...

Cuba kome bagi tau kat teman nih...
Camne tak gagap dia nak jawab...
Abis semua karat-karat 20 tahun dulu (sejak 1988)...
Kome tembak kat muka dia...
Berbuih ler mulut dia...

Tapi...
Kalau dibantai nyer jalan ngundor (mcm peihong selalu cakap)...
Tak ke na-nye kome...

So kepada menteri yang duk kabo bukan salah manusia...
Tragedi baru-2 nih berlaku...
Siap sedialah...
Kalau tak berbuih mulut...
Mungkin jadi gagap sumor idup...
Yang pasti jangan la jalan ngundor pulak nanti...
Kalau ader press conference atau forum...
Yang jemput mike datang tu nanti...

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Turun 2

Turun yang ni sangat amat femes. Maklum la turunnya penghuni Bukit Antarabangsa ke bawah bukit (tapi naik hotel pulak). Kalo pasai turunnya Bukit Antarabangsa teman akan kaitkan dengan turunnya bala tuhan.

Mana tak balanya. Hutan sikit punya hijau dan cantik memberikan keseimbangan antara oksigen dan karbon dioksida kena tebang. Tempat tadahan hujan jadi tempat pembinaan dan penempatan. Kena la ingat kawasan tadahan hujan tu ayo nye pergi mana? tak ke kerumah keme dan keme pakai untuk wuduk. Kema pakai untuk minum. Bila dah wuduk ngan ayo kurang suci khusyuk ke sembahyang? bila minum ayo kotor? sihat ke badan?

Senyum Kambing versi Anje Online

ALERT for MAYBANK Account Holder

Semua pemegang akaun MAYBANK

Whoever has the Maybank account number with ATM card, please be careful when withdrawing money through ATM machine,

Kepada semua pemegang akaun Maybank, disarankan berhati hati bila membuat pengeluaran wang menggunakan mesin ATM.

1. For the first time when you enter the right pin number, a message "invalid pin number" pops up.

1. Bila anda menekan no. pin (6 digits), pemberitahuan "nombor pin salah" terpapar di skrin. ?? É"Ÿï¿½/SPAN>


2. Then, when you enter your pin number for the second time, a message "invalid pin number, please call this number "xxx-xxxx" pops up.

2... Bila menekan no. pin kali kedua, pemberitahuan "nombor pin salah, sila hubungi nombor telefon 'xxx-xxxx' terpapar di skrin"


3. If you call this number, you will lose all your money.

3. Jika anda membuat panggilan, anda akan kehilangan semua wang anda.


NOTE: if you encounter the above matter, please DO NOT call the number. One of my friends just lost RM 700.00 on last Sunday and Maybank checked his last transaction was on that day itself even though he did not withdraw any money. Please forward this to your friends.

Nota:
Jika anda menghadapi masalah diatas, and dinasihatkan untuk tidak membuat panggilan tersebut. Pernah berlaku dimana pelanggan tidak membuat pengeluaran tetapi kehilangan semua baki simpanan.Sekian harap maklum.

sumber

Cerita menarik

bacer sampai habih...mcm real...

Ingin aku ceritakan sedikit tentang kisah hidup aku.Aku dilahirkan didalam sebuah keluarga yang sederhana.Kedua ibubapaku ialah guru. Alhamdulillah...aku dianugerahkan oleh Allah akal yang cerdik.

Dalam usia 18 tahun aku telah mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara iaitu di negara matahari terbit, Jepun. Aku mengambil jurusan kejuruteraan...dalam masa beberapa tahun disana aku fasih bertutur dalam bahasa Jepun.

Selepas bertungkus- lumus hampir 5 tahun akhirnya aku berjaya mendapat segulung Ijazah. Aku tidak terus balik ke tanah air...sebaliknya aku mengambil keputusan untuk terus menetap disini dan bekerja untuk mengambil sedikit pengalaman. Dalam usia semuda 23 tahun aku bekerja sebagai Eksekutif di sebuah firma terkemuka Jepun.


Aku cepat menyerap segala ilmu yang dipelajari semasa bekerja disini. 3 tahun lebih bekerja akhirnya aku mendapat kepercayaan pihak pengurusan dan dinaikkan pangkat dari Eksekutif ke penolong pengurus dan seterusnya menjadi Pengurus termuda didalam Firma tersebut. Hampir 6 tahun bekerja disana akhirnya aku diarahkan oleh majikan aku untuk pulang ke Malaysia.

Mereka telah melakukan pelaburan di Malaysiadan telah membuka sebuah Firma baru disini dan akulah orang yang paling layak untuk mengendalikan firma mereka disini. Alahamdulillah...aku dilantik sebagai Pengarah Urusan.

Aku bekerja siang dan malam...bertungkus lumus...dunia aku hanyalah di pejabat.Sekarang aku mempunyai 3 orang cahaya mata anugerah tak ternilai dari Allah SWT.

Tahun demi tahun aku semakin sibuk dengan urusan kerja. Firma yang aku kendalikan telah bertambah maju dan akhirya disenaraikan di papan kedua bursa saham Kuala Lumpur. Tidak sampai 7 tahun beroperasi sekali lagi kami telah disenaraikan ke papan utama BSKL. Hasil penat lelah selama ini ahkirnya berbaloi.... aku dilantik sebagai CEO tempatan pertama di firma ini dengan bergaji sebanyak RM38 ribu bersih sebulan beserta 3 buah kereta mewah...Syukur Alhamdulillah.

Dalam usia 46 tahun sebagai CEO....aku mula terasa kehilangan sesuatu!!!

Kebahagian keluarga..... Kesibukan aku menyebabkan aku serahkan segala tugas sebagai seorang ayah kepada isteriku. Hubungan aku bersama keluarga renggang.Anak-anak aku tak terurus...yang sulung dah tak macam orang...rambut warna merah...bertindik di hidung. Apabila tiba waktu makan malam sudah tidak bersama lagi.

Segalanya kucar kacir. Pelajaran mereka pun entah kemana...Aku terlalu sibuk di pejabat. Meeting sana sini. Lunch pun nak meeting....main golf pun bincang pasal kerja....dinner pun meeting lagi!!!!...sampai tiada masa untuk bersolat!!!

Setiap pagi aku kena periksa segala lapuran-lapuran eksekutif aku...sebelah petang kena buat report pada Board of Directors. Sembahyang 5 waktu aku tunggang terbalik.... kekadang buat..kekadang terlupa... masyaallah !!!! Setiap hari ada temujanji bersama client aku dari Jepun.

Aku mungkin kaya...tetapi jiwa aku kosong...kadang kala jiwa aku tertekan!!!

Bila aku pulang ke rumah lewat malam aku bersolat.... aku menangis...aku memohon doa kepada Allah semoga diberikan ketenangan jiwa. Semoga keluarga ku bersatu kembali.

Selang seminggu aku bernekad...!!!! Aku telah meletakkan jawatanku sebagai CEO.

Aku tinggalkan gaji aku sebanyak RM38K sebulan dan aku pulangkan kesemua kereta-kereta mewahku pada syarikat. Keluarga ku terkejut. Isteriku menangis.... tetapi bukan menangis marahkan aku meninggalkan jawatan sebagai CEO...tetapi menangis kerana gembira...mereka gembira akhirnya aku kembali kepada mereka..!!!

Aku beritahu mereka aku ingin berniaga sendiri. Buka gerai jual Kuew Teow Goreng..!!!!

Aku diketawakan oleh mereka....tak apa aku akan buktikan yang bekas CEOakan lebih berjaya dengan berniaga kuew teow goreng !!!!

Dengan sedikit pengalaman sebagai tukang masak (tukang masak tak bertauliah) semasa belajar di Jepun dan sedikit duit simpanan aku memulakan perniagaan pertama aku di sekitar Ampang...bersebelahan dengan Citroen Showroom. Aku dibantu oleh anak sulung aku.

Hari pertama berniaga aku mendapat untung RM170.00 sehari. Berniaga dari jam 4 petang hingga 10 malam. Hari Kedua dapat RM 120.00 sehari. Hari ketiga dapat RM220.00 sehari....alhamduli llah. Dan hari-hari seterusnya lebih kurang RM380.00. sehari.Anggaran kasar pendapatan aku sebulan lebih kurang RM9,880.00 untuk satu gerai. Perniagaan aku bertambah maju dalam 8 bulan aku membuka satu lagi gerai di Cheras...dari 2 gerai aku membuka 3..dan seterusnya sehingga sekarang aku memiliki 6 gerai makanan. Pendapatan bersih dari 6 gerai tadi aku memperolehi rezeki dari Allah dalam RM60,000.00 SEBULAN.

Bayangkan pendapatan seorang CEO RM38K sebulan dan pendapatan dari berniaga Kuew Teow sebulan RM60K. Kini aku bersenang lenang bersama-sama keluarga ku. Setiap bulan kami bercuti bersama.

Kini aku telah dapat kembali keluarga ku yang 'hilang'. Anak-anak aku memang malas nak meneruskan pelajaran mereka. Jadi aku latih mereka berniaga. Merekalah sekarang yang menjalan perniagaan tersebut. Aku cuma memantau...atau lebih kurang jadi 'chairman'....dan anak-anak aku sebagai Directornya.

Sekali-sekali aku melihat jam di tangan. Oh, baru pukul 2.30..lambat lagi nak balik.Cepat la sikit pukul 5.00...takpe boleh la aku berangan lagi...Beginilah kehidupan aku seorang kerani kerajaan...

Laa....hampeh betul citer ni. Mat Jenin rupanyerr..........

Turun 1

Kebelakangan ni banyak sangat benda yang turun. Berlawanan pulak kepada yang baru kahwin... asyik naik je.

Untuk julung julung kalinya teman mempersembahkan drama bersiri dengan tajuk TURUN.

Menteri sekupang pun cakap turun. Komoditi rega mintak dunia turun maka kena la turun kan rega ye tak Datuk. Yang teman heran Datuk jugak cakap penurunan ini akan turut merangsang lagi ekonomi negara. Maaf le Datuk teman sokolah tak tinggi. Maklumlah sekolah teman tu satu tingkat je. Merangsang apa ke bendanya Datuk. Kalo minyak turun sekupang seliter pun tapi beras RM35 10 kg apa yang dirangsang? Merangsang rasa marah rakyat ada la kot.

Teman tahu la yang ada kempen turun rega barang tapi shopping complex kat pekan dan bando je.... Kat kampung mana ada? kat tanah rancangan FELDA mana ada? Kena la peratikan sikit keme kat kampung dan FELDA ni keme pun ngundi jugak. Keme pun bayo cukai jugak.

Kaki tipu...

Andai lah...
Si kaki tipu tu tak kencing teman...
Teringin jugak nak anto news nih kat dia...
Namun demikian...
Disebabkan kekaki tipuan nyer tu terlampau sgt...
Lupa kan saja la.........

p/s...dah la dia pakai kaki tipu, jenih perangai pun kaki tipu jugak...

Dunia,dunia....

Pukau

mat saleh pun pandai pukau?

Hidup Surya!

Hilang adik

Pesanan dari seorang rakan...

harap dapat disebarkan




Saya Mohd Razzi Jiman mengharapkan bantuan dari saudara saudari untuk mencari adik saya yang telah menghilangkan diri beberapa hari yang lepas setelah dimarahi oleh ibu saya kerana suka mengekori orang lain,



Untuk pengetahuan saudara / saudari, beliau mengidap down syndrome dan juga masalah bengkak hati yang makin menggusarkan saya dan keluarga, beliau akan mengalami masalah demam kuning.




Ini adalah beberapa maklumat berkenaan adik saya.

Nama: Mohd Adi Jiman

Nama panggilan: Adi

No I/C: 820230-14-5471

Umur: 26 tahun

tinggi: 160cm

bentuk badan: gemuk pendek

tabiat: suka mengekori orang




disertakan sekali foto terkini Adi (yang berbaju kuning)


Kalau terjumpa sila serahkan beliau di balai polis berhampiran ataupun agen DIGI di tempat anda.

Kerjasama dari pihak anda amatlah dihargai.

Forgot Already aaarrr...

Some how arrr...
This ex-menteri...
Forgoting something...
B'cos of always forgoting something arrr...
This Negeri once is under oppesit side lorrr...
Now you still makin fun dem arrrr...
you forgot about us lorrrr (the blogger)...
forgot about you lost 5 negeri...

Haiya Dato...
you should be afraid lorrrr...
you should be very very very takut one...
so you will not making stupid mistake...
other wise...
the oppesit will be in-charge...
i think they will lorrrr...

'Weekend we eat pengat, so you all must self-ingat lorrr"

Cendol Pulut Special

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Kemana mata mike tu...???

'Hari minggu nih kita gi makan cendol lak'

Just a joke...

SIAPA BANGANG

Seorang lelaki telefon hospital untuk memberitahu yang isterinya nak bersalin. Dan jururawat hospital menjawab telefon lelaki tersebut.
Lelaki: "Hello... tolong saya sebab isteri saya nak bersalin!"
Jururawat: "Sila bertenang... ini anaknya yang pertama ke?"
Lelaki: "Apa la punya bangang... ni laki dia la!"
Jururawat: "Pulak... "

Masih ada ehsan...

Dalam kome duk sibuk nak tuding jari sana sini...
Dalam kome duk sibuk nak saman sana sini...
Dalam kome duk sibuk nak tengking-2 sana sini...
Dalam kome duk sibuk nak tuntut pampasan sana sini...
Dalam kome duk sibuk nak komen sana sini...

Adalah sorang hamba allah nih...
Buat nehin jer...
Bior dinding umah dia kene runtuh nak selamatkan kome...
Barang-2 berharga kome, Cubaan untuk mencari mangsa...
Mahe tu umah dia...
Tapi sebab dia ader akai nyer orang...
Ader lagi keperimanusiaannyer...
Dia korbankanla untuk kesenangan semua...

p/s lepas nih kome leh jumpa dia...adjust aper yang patut...

Pulak...


Sebetuinyer...
Niat dihati nak komen pasai bola sepak Malaysia nih...
Tapi selepas membaca artikel dari Kosmo-online nih...
Teman terus bantai gelak guling-guling...
Saper lak yang kene lahan nih...???

kalau deme tak ubah lagi ni ha link nyer kalau kome tak caya...

p/s... mesti kene sembor editor deme nih esok...

Kan dah kene...

Kome ingat deme kat atas tu...
Suka-suki jer bagi kenaikan gaji ke...
Setiap yang berlaku mesti ada sebabnye...

Memula tu, deme rasuah kome...
Jangan bising bila dia kawin lagi...

Pehtu dia senyap jap...
Pastu buat nehin jer dia naik rege minyak...
Kome mula panieh punggong...

Yang nih lak...
Teman ingat bersilat la kome...
Gayung,Kalimah,Cekak semua nyer keluor...

Nak buat camne lagi...
Deme lagi pandai dari kome...
There is no free gift in real world marrrr...
So....

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Domain de' anje online

HELLO

Atas usaha mendapatkan dana bagi de' anje online ini memiliki domain sendiri, maka placement iklan akan dibuat dengan serta merta.

Jika mencukupi bukan setakat domain untuk de' anje online malahan penulis de' anje online akan mendapat email address yang menggunakan domain yang sama.

BYE

-de' owner-

Pehal lak nih...

Teman sebetuinyer...
Dah beberapa bulan atau ingat dah nak makan tahun...
Meninggalkan zaman membaca isu selebriti...
Latest pun baca sebab duk front page...
Kisah tangkap khalwat dan mintak cerai...

Lepas tu ader kisah Anak Dato aka Pengarah Muda Harapan..
Tumbuk awek dia sampai lima kali 'dish,dish,dish,dish,dish'...
Teman tak berapa nak ambik tau...
Uper nyer awek dia nih...
Lawa siut...















Kira kalau bawak makan kat Prince Hotel tu...
Kira orang akan layan teman macam anak raja la...
Awek nih namer nyer Diana Danielle Binti Danny Beeson...
Muda dari adik teman yang bongsu...
Baru lepas SPM...
Kira celebriti yang tengah hangat la...
Cuma dia akan bakal jadi hangit bila dia pegi....................












Selamat menghangit-2kan diri disana...

News Here...

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

lu kena letak

dulu lu bising mau pelegi
bila tido munya olang suluh pelegi
lu liam

kemulian lu munya advisor cakap
talak jadi pelegi
mau kasi balance itu dacing

sikalang lu munya advisor suluh lu pelegi
lu kena letak
sikalang lu apa cakap

LINK

lu ka gua

sikalang bila sulah luntuh
balu mau tengok sapa sign
khalid cakap khir sign
khir cakap menteli sebelum lia
menteli sebelum lia nanti cakap
menteli sebelum sebelum lia cakap

ini style selupa atomic bomb
ala chain reaction

alo latuk
alo yb
alo menteli
jangan tunjuk sana
jangan tunjuk sini
mesti mau tunjuk dili sendili

talak mau tunjuk dili sendili pun tarak hal
tapi luluk liam liam
jangan bising bising

kalo lu olang talak bising
gua pun talak bising

lu olang luluk liam liam
gua pun luluk liam liam

otak di lutut

ini menteli cakap selupa lembu
ini menteli akai taluk lutut
ini menteli patut talak jadi menteli
ini menteli manyak bolo

apa pasat

ini menteli cakap
itu luntuh bukan manusia pun hal
kalau mukan manusia siapa

itu sign plan kasi approve sapa
itu potong pokok sapa
itu tuan munya plojek sapa

bukan manusia ka

lu tak moleh jadi MENTERI

LINK