dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

16 December 2008

MUTHU & DRIVER

When Muthu was travelling with his wife in a motorised tricycle, the driver adjusted the mirror.
Muthu shouted, 'You are trying to see my wife, eh? Sit in the back. I will drive.'

MUTHU & HIS EXPERIMENT

Muthu was doing an experiment with a cockroach. First he cut off one leg and told it to 'WALK! WALK!' The cockroach walked. Then he cut off it's second leg and told the same. The cockroach walked. Then he cut off the third leg and did the same. Finally, he cut off its fourth leg and ordered it walk! But the cockroach didn't walk. Suddenly, Muthu said loudly, 'I found it. If we cut a cockroach's four legs, it becomes deaf.'

MUTHU & TOURIST

A tourist from U.S.A. asked Muthu whether any great man was born in his village...
Muthu said , 'No sir, only babies were born here.'

MUTHU & LONDON TRIP

After returning from a foreign trip, Muthu asked his wife, 'Do I look like a foreigner?'
Wife: 'No! Why?'
Muthu : 'In London , a lady asked me, 'Are you a foreigner?'. .. that's why.'
Wife : ?????????

Some Things About Traffic

Drivers seated higher think they are driving more slowly than drivers seated lower, and so tend to speed more often.

Anywhere from 10% to more than 70% of people in urban traffic are simply looking for parking.

More than 80% of traffic in a typical city runs on 10% of the roads.

People who live on streets with more traffic spend less time outside and have fewer friends.

Saturday at 1 p.m. has heavier traffic than weekday rush hours.

Highways can handle more cars at 55 mph than 80 mph.

When roads are closed for construction, traffic on other nearby roads often decreases rather than increases.

SUVs can reduce the capacity of signalized intersections by up to 20%.

It takes longer for people who circle looking for the “best” parking spot in lots to get to their destination than those who pick the first spot they see.

People are willing to spend longer walking to and from a parking spot in parking lots than on city streets.

A driver driving at 30 mph sees an average of 1320 pieces of information every minute.

The top 10 most dangerous cities for pedestrians in the U.S. are all below the Mason-Dixon line. Five are in Florida.

After thirty seconds of waiting, most people will begin to cross against the light. People are more likely to jaywalk when well-dressed people do it first.

Studies have shown driving aggressively, which raises crash risk and increases fuel consumption, saves just a minute on a 27-mile trip.

350 people die every year entering the freeway the wrong way; at least 50 are killed by cars in driveways.

One in five urban crashes is related to searching for parking.

New cars crash at a higher rate than older cars.

Most crashes happen on sunny, clear, dry days.

More New Yorkers are killed legally crossing in crosswalks than jaywalking.

Drivers drive less closely to oncoming cars on roads without center-line markings.

The fatality risk in the backseat of a car is 26% lower than in the front.

Parents on the “school run” increase local traffic by a third. Only about 15% of U.S. schoolchildren walk to school.

If everyone waits to merge at the point where a highway loses a lane, rather than earlier, traffic flows better.

U.S. statistics show that half of all fatalities happen at impact speeds of less than 35 mph.

Men honk more than women, and men and women honk more at women than at men. Drivers in convertibles with the tops down are less likely to honk than those with the top up. Drivers honk faster at cars whose drivers are on cell phones. And drivers are more likely to honk at people from another state or country than their own. Drivers honk less on weekends.

The average driver looks away from the road for .06 seconds every 3.4 seconds; drivers search for something in the car 10.8 times per hour.

Pedestrians think drivers can see them up to twice as far away as they actually can.

The most commonly dropped objects on Los Angeles freeways are ladders.

The more Stop signs a road has, the more likely drivers are to violate them.

In the U.S., fuel taxes would have to be raised from 20 to 70 cents a gallon for drivers to fully pay for the cost of roads (unlike in Europe, where drivers pay more than roads cost).

Car drivers drive closer to helmeted cyclists (and farther from cyclists who who appear to be women).

Ok Tak???

Kalo teman ada 4wd..teman nak buat mcm gini..baru blh ckp hardcore radio amatur..hahahahaha..panjang bebenor antenanya..warna kuning pulak tu..layan..

Selamat Berjuang Rakan2

Besok ada rakan2 yg akan menduduki peperiksaan radio amatur..
Teman x dapat menyertai rakan2 besok..hehehehehe..
Semoga berjaya la teman doakan..all the best rerakan..
Gagalsekali x bermakna gagal untuk selamanya..
SELAMAT BERJAYA RERAKAN..

sebelom terlupa..semalam teman jumpa sekumpulan dari PKR..memula teman x perasan..sebabnya teman dok asyikusha awek dlm kumpulan tu..
manis n sedapmata memandang..dh lama baru teman perasan ada lambang anak bulan berkembor..pergh..dari PKR rupanya..otomatisnya teman teringatkan K.T.
x tau lab blh pe ke tidak..hehehehehehe..

apa pun..semuga kita peroleh kejayaan..

adios..

p/s:hari ahad je ke mkn pengatnya anaz....?

MUTHU & HIS MANAGER

The Manager asked Muthu at an interview... .'Can you spell a word that has more than 100 letters in it?'
Muthu replied: 'P-O-S-T-B-O- X.'

MUTHU & THE INTERVIEWER

Interviewer: 'What is your birth date?'
Muthu : '13th October.'
Interviewer : 'Which year?'
Muthu : 'Every year.'*****

Hero

Muntazer al-Zaidi


Siapa dia?

DISINI

hari hujan

Petang tu hujan agak lebat. Niat di hati nak pergi cucuk duit sikit kat ATM. Tapi memandangkan kereta aku ada orang pinjam maka terpaksalah aku meminta bantuan dari sepupu aku yg tinggal bersama aku menghantar aku ke ATM yg berdekatan.
Jarak rumah aku dari ATM tak ada la jauh sangat. Dekat sahaja. Bawak kereta reverse pun boleh sampai. Tapi kalau naik kereta lepas cucuk duit boleh la pergi kedai beli makanan sikit. Kan tengah hujan ni. Mesti la lapar. Kebiasaan bagi benda hidup: semakin lebat hujan semakin tinggi rasa lapar.
Oleh itu aku dapat simpulkan di sini bahawa hubungan antara hujan dan tahap lapar seseorang adalah berkadar terus antara satu sama lain.
Sampai sahaja depan mesin ATM sepupu aku parking tepi jalan. Aku buka pintu. Keluar kereta. Tutup pintu. Terus lompat kijang ke arah tangga bank. Ini lagi satu keunikan bila tiba hari hujan. Orang suka lompat kijang sebab nak elak lopak air. Seronok pulak aku tengok orang lompat kijang dalam hujan. Kalau bawak payung sambil lompat kijang lagi stylo. Makin lebat hujan makin galak orang melompat kijang.
Oleh itu aku dapat simpulkan di sini bahawa hubungan antara hujan dan jumlah atlet lompat kijang adalah berkadar terus antara satu sama lain.
Lepas lompat kijang dalam seround dua aku pun jalan dalam empat lima tapak dan terus terpacak depan mesin ATM. Tekan punat sikit-sikit mesin ATM pun memuntahkan sekeping duit RM50. Ek eleh... RM50. Sengkek betul la...
Lepas tu aku pun pusing ke arah kereta pulak. Turun tangga. Lompat kijang sekali lagi ke arah kereta. Buka pintu kereta. Masuk kereta. Tutup pintu. Habis basah kepala aku. Hujan la katakan. Sambil tunduk kesat-kesat air kat rambut aku pun suruh sepupu aku jalan.
"wokey... settle. apa lagi. jalan la..."

"jalan kepala hotak awakkkk...!!!"

Kenapa ni. Tak pasal-pasal nak hangin pastu herdik-herdik aku pulak. Wah... Suara pun dah lain. Aku pun cuba alihkan pandangan aku ke arah dia dengan mata yg menyorot ganas.
Aik... aku pelik la. Kenapa sepupu aku yg lelaki dah bertukar jadi perempuan ni. Cantik pulak tu...
Lepas ni aku nak usulkan undang-undang baru kat parlimen, kereta yg mempunyai model dan warna yg sama dilarang sama sekali parking sebelah menyebelah ataupun berhampiran antara satu sama lain pada waktu hujan turun.

kurang

sikalang gua kulang tulis
gua manyak sibuk
lagi satu aaaa
gua munya email account
ala olang kacau gua munya password
itu hali password ala tukar
ini hali angkat password balu
ingat mau tukar itu email account
alo de' owner moleh kasi adjust ka ini hal

pressure

sikalang itu federal
sulah kasi loyalti sama telengganu
olang telengganu sulah kaya
olang telengganu moleh langsi
olang telengganu moleh beli merc lagi
tapi gua manyak kesian
sama calon p36
pasai federal sulah kasi wang
jadi itu calon mesti menang
jadi sapa jadi calon gelenti pressure
pressure untuk menang
menang majoriti besar
sapa aaa itu calon
gua TUNGGU dan PRESSURE

replacement siri TURUN 5

Tadi RTM call kata episod 5 TURUN teman tu kena reject. Deme kata tak relevan.

Nasib baik teman ada standby replacement. Kalo tak naya je.

Semalam minyak turun. Masih mengekal kan rekod dengan penurunan sekupang je. Jadi le. Nasib baik semalam teman tak jadi isi minyak kereta. Kalo tak hari ni mau teman naik minyak pulak.

Dalam masa dok isi minyak tadi (dengan rega baru) teman terpikio masa DSAI debat dengan mat buih tu. DSAI kata boleh turun lima kupang. Kalo la jadi tuko gomen ari tu gerenti la ni teman isi minyak dengan rega RM1.30/liter. Tu belum kira kalo reganya dibuat secara linear dengan rega minyak dunia. Gamaknya mau reganya dalam RM1.00 je.

Nampak gayanya kena turunkan gomen yang ada ni. Penaik gomen baru.....

p/s : kena cari fund untuk januari ni. teringin nak usha mek ganu kat KT nun.

Hadiah Untuk Bush


keh keh keh...
mujor wartawan tak lempor kasut macam yang kat ataieh nih...
kalau ingat tentu telen muke si Bush nih...

p/s atas sebab keselamatan wajah yg ada di gambor tu terpaksa di'blur'kan

luahan hati

Sampai tahap macam ni teman mengesahkan yang dalam masa terdekat ni teman akan register broadband serta beli laptop baru. Mana taknya nengok blog yang diupdate macam air mengalir. sama je macam mengalirnya ayo mate teman bila bayo bill cybercafe semalam.

RM10 teman kena bayo untuk 6 jam. Itu pun masih tak cukup lagi. Belum masuk rega makan dan minum yang di order terus dari kedai mamak sebelah cyber cafe ni.

Sebelum balik (memangdangkan cyber cafe ni ada section haramis) teman mencuba nasib dengan itik karung. 4-6 20 teman henjut selagi mau. YEEEEEHAAAAAA naik pulak. maka balik lah teman dengan bergayanya semalam. Gaya orang letih.....

hahahahahahaha

Hari ni masih di CC yang sama. nak perabihkan apa yang teman amik semalam. Kena la pulang kan hak deme. Deme yang bukak cc kan ke susah? kalo tak susah tak de deme set haramis section tu.

Try This

This is so true~ JANGAN MENIPU OKEY.. (You ' ll will kick yourself later) I was a little skeptical trying this, tapi kalo korang follow instructions tuh bebtul, you ' ll be surprised!!! !
All of my answers were accurate. We ' ll see tomorrow if the wish comes true. I ' ll let you know. Take 3 minutes and try this...it will freak you out! The person who sent it to me said her wish came true 10 minutes after they read the mail. BUT NO CHEATING! This game has a surprising outcome.
Don ' t read ahead...just do it in order! It takes about three minutes...it ' s worth a try :)
Memula amik pen ngan kertas.Kalo korang pilih name somebody, make sure owang tuh mmg wujud & korang kenal..gunakan instinct korang yg pertama okeyy...
Scroll down one line at a time...and don ' t read ahead or you ' ll ruin it!
1. First,tulis nombor 1 sampai 11 dalam satu kolum...(berturutan ke bawah @ vertically).
2. Then, sebelah nombor 1 and 2, tuliskan dua nombor yg korang nak..apa2 nombor la...
3. sebelah nombor 3 and 7,tuliskan name org yg berlainan jantina dgn kowang...jgn lak tulis name yg same...gunakan gerak ati kowang...
NO LOOKING AHEAD...OR IT WON"T TURN OUT RIGHT!
4. tulisla name sesape(like friends or family....)kat nombor 4, 5 and 6th spots.
5. Write down empat tajuk lagu kat nombor 8,9,10, and 11.
GO WITH YOUR INSTINCT,FRIENDS! !!!
6. Finally, make a wish.
And now the key for the game.....
1. korang mesti bgtau seramai(jawapan utk no. 2) org pasal game nih...
2. Name owang kat space 3 is the one that you love.
3. The person in 7 is the one korang suke but can ' t work out.
4. Korang paling care kat owang yg korang letak kat no. 4.
5. The person you name in number 5 adalah owang yg kenal korang very well.
6. The person you name in 6 is your lucky star.
7. The song in 8 is the song that matches with the person in number 3.
8. The title in 9 is the song for the person in 7.
9. Jawapan no. 10 adalah lagu that tells you most about YOUR mind.
10. and 11 is the song telling you how you feel about life
kalo korang jwb bebtul & pakai instinct, korang akan surprised ngan outcomenye tauu...aku pun terkejut gakk pasal tak sangke....

Just a joke...

Kisah 3 Pontianak

Maka tersebutlah kisah perihal 3 ekor pontianak. Memasing nak nunjuk siapa yang paling terer. Mereka pun mengadakan sebuah pertandingan tunjuk sapa paling power. Pontianak yang paling muda diberi kesempatan untuk memulakan pertandingan. Lalu dia pun terbang secepat kilat, tak sampai 2 minit dah balik. Mukanya penuh dengan lumuran darah, dan menyeramkan.

Terus dia berkata : "Nkorang nampak kampung kat seberang bukit itu ?"
Yang dua ekor pontianak tu ngangguk, "Iya, nampak. "Satu kampung tu
itu...habiissss aku kerjakan!!!! "

Angin jugak dua ekor pontianak tu dengar keangkuhan pontianak muda. Kini giliran pontianak yg setengah abad tu pulak. Dia pun pergi sekelebat jugak, tak sampai 1 minit dah balik, mukanya juga penuh dengan cucuran darah.

"Nkorang nampak Bandar tu ?", katanya dengan muker yg kerek "Iya, nampak", yang dua ngangguk juga. "Satu bandar itu juga habiiissssss! !!",kata pontianak yg setengah abad sambil ketawa seram," ha ha ha hah".

Pontianak yang satunya lagi tambah panas, dia pun nak show off jugak. Dia pun tunjukk skill terbang cam kilat. Amat lah terperanjat nya dua sahabatnya, sebab tak sampai setengah minit dia dah balik, dengan penuh cucuran darah di mukanya...

Lalu pontianak yg 2 ekor tu berkata, "gilaa ahh dia ni tak sempat aku nak duduk dia dah balik, memang dia paling power". Sambil mengosok gosok idong nya pontianak tu pun berkata , "Nkorang nampak tembok batu tu ?" ."Nampak! Nampak!", kata yang 2 ekor tu...

"Err aku tadi tak nampak".

Kah kah kah.....

Kenapa Rugi???

Dalam masa 5 tahun secara purata KTMB rugi lebih kurang RM 100 juta setahun... maksudnyer lebih kurang macam ketapi kita tak buat untung... nak buat untung camne...ketapi dah kira bleh jual kat keling botoi...rel masih guna yang sama sejak zaman peperintahan Jepun dulu... bleh gerak 50 km/j jer...orang merungut la lambat benor sampai... penah teman tunggu dekat 5 jam ketapi dari utara sampai ke ipoh... tu waktu bukan week days...kalau weekend...kalau weekend... mau 12 jam baru sampai...rasa nyer improvement terhadap service KTMB telah berlangsung 10 tahun dahulu lagi... kalau tak silap teman... shuttle trains elektrik dah fully siap by 2004... ye la dulu kroni lain yang supply... bila dah tukor kepala cuba cari jalan supaya kroni sendiri pulak yang supply... the biggest mistake... dulu gi stop projek...hallo dato... longer construction period, higher the course... so camne KTMB nak buat duit... rugi jer tun setup KL Sentral tu kalau nak guna nyer 14 tahun lagi baru nak bleh...so bapak-bapak pemimpin Malaysia...Kalau still mahu duk kat atas tu buat la krojer... manage duit bebetui.... kroni ok...tapi jangan lak cari kroni yang buat supply makanan tetiba jadi suplier gerabak ketapi... hilang akal aper???

Masih selamat

Teman berharap pembelian helicopter daripada Eurocopter tu akan berlangsung juga. Teman news artikel nih macam tak cayer jer dah Nuri tu dah 40 tahun usia nyer. Kalau manusia bleh la cakap 'life start at 40', tapi nih helicopter... 'life stop at 40' ma.... cuma aper yang teman concern tu... bila pembelian tu beradap sikit... nih biadap habis nyer... beli mende technical nih main beli dari katalog jer... ingat beli connector radio teman ker??? tak pun beli mobile rig... beli rig pun lepas tgk sendiri camner rhuper nyer baru beli wo... baik deme beli kat lelong atau ebay... beli tgk gambo jer... bantainyer askar kita mampiuh terjerombab ateih pasor saper nak jawab... kome nak jawab ker???

Teman tak la bangkang pembelian helicopter baru... cuma cara belinyer tu bior la bebaik...jangan nak lepas tengkok jer...tak pun mike beli jer ng teman...teman pun bleh juai helicopter...moh kita gi memory lane tu... bersepah deme juai helicopter... siap bleh try lagi...

'Mat... hari minggu jer teman makan pengat...'

Bring Your Calculator

PNB already announce ASB dividend and bonus...

So bring your calculator and start calculate...
After that come anje and belanja me Nescafe Tarik...
Can or not???

langsi

ini olang
dari dulu gua tengok
manyak langsi

tapi lia munya langsi
langsi olang takut
lepas bos cakap
baru lu langsi

sebelum bos cakap
lu tolo pun talak

lu munya langsi
selupa tikus
bila kucing talak lumah
tikus jadi raja

lagi satu
lu manyak buluk siku
sulah kasi kelusi sama itu olang
lagi mau bising bising

kalau lu belani
lu suluh dacing buang itu p p p

kalau lu BERANI

LINK