dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

20 December 2008

dan calonnya

Amacam Datuk apa strategi untuk menang?
mintak ulang?
ngapa tak de strategi?
kenapa tak perlu pulak?
oooo dah gerenti menang sebab kerajaan pusat dah bagi duit royalti.

Kalo lah kalah macam mana pulak?
Takkan kalah? Katakan la kalah macam mana?
Tak pa la Datuk kalo tak nak jawap. Terima kasih

p/s : memang pressure calon kali ni

Drakula

"Pada satu hari, Dracula dibunuh dan dia telah dibawa berjumpa ahli sihir.

Ahli sihir enggan membenarkan Drakula masuk ke dalam gengnya kerana dosa2 nya membunuh dan menghisap darah manusia. Saya akan beri kamu satu lagi peluang untuk menebus semua dosa yg telah kamu lakukan" kata ahli sihir. "Saya akan hantar kamu balik ke bumi, TETAPI kamu tidak akan berupa manusia. Kamu hanya akan dijelma ke "benda" bernyawa. Jadi apa yang kamu pilih..?", tanya ahli sihir.

Okay.. saya nak menjadi BENDA BERNYAWA YANG BERSAYAP DAN MENGHISAP DARAH,heh...heh...heh...". Ahli sihir pun bersetuju dan menukar drakula menjadi KELAWAR PONTIANAK. Ke bumi dracula pergi, terbang ke sana sini sehingga suatu hari dia dibunuh oleh seorang pekebun.

Sekali lagi dia dibawa menghadap ahli sihir. "Saya akan memberi satu lagi peluang" kata ahli sihir. "Saya akan hantarkan kamu balik ke bumi, tetapi bukan sebagai manusia atau kelawar. Jadi apa pilihan kamu?". Dengan sipu2 Dracula ini menjawab "Saya nak jadi jugak BENDA HIDUP YANG BERSAYAP DAN MENGHISAP DARAH!". Ahli sihir fikir sekejap dan kata "Kalau itu yg awak mahu" dan menukarkan Dracula menjadi NYAMUK.

Ke bumi Dracula pergi, terbang ke sana sini menghisap darah haiwan sehingga suatu hari SPLAT! dia dibunuh oleh mangsanya. Dracula terasa bodoh sangat bila berhadapan ngan ahli sihir buat kali ke-3. "Saya akan memberi awak peluang terakhir untuk bertaubat" kata ahli sihir "Tetapi KALI INI kamu hanya dapat menjadi BENDA YANG TIDAK BERNYAWA. So,apa dia kali ini?" Tanya ahli sihir.

Dracula yg masih degil ini menjawab, "ok, ok.. tolong tukarkan saya kepada BENDA TAK BERNYAWA, BERSAYAP DAN HISAP DARAH...heh.. heh.. heh..". "No problem" kata ahli sihir dan terus menukar Dracula menjadi Tuala Wanita WING MAXI PAD. heheheheheheeeee...

Browsing Internet aktifkan otak

Penelitian terbaru menunjukkan bahwa menjelajah website di internet ternyata dapat membuat otak Anda tetap fit. Lebih jauh lagi, diungkapkan bahwa otak bekerja lebih aktif ketika mencari informasi di internet daripada sekedar membaca artikel pada sebuah website.

"Aktivitas komputer sehari-hari ternyata mengaktifkan sirkuit saraf di otak," ujar Dr Gary W. Small, direktur University of California, Los Angeles.

Small dan rekannya melakukan suatu penelitian terhadap relawan berusia 55-76 tahun, sebagain biasa menggunakan komputer dan yang baru menggunakan komputer untuk pertama kalinya.

Kelompok tersebut dibagi lagi menjadi dua. Yang satu bertugas menjelajah internet dengan menggunakan 'mesin pencari' sedangkan yang satunya lagi hanya membaca teks yang tertera pada website.

Hasilnya, kelompok yang menggunakan 'mesin pencari' aktifitas otaknya lebih aktif dibanding kelompok yang hanya membaca. Paul Sanberg, direktur University of South Florida, mengatakan bahwa mungkin 'pencarian' di internet dapat meningkatkan otak.

"Ada bukti bahwa ketika otak lebih aktif, maka otak lebih banyak membuat sambungan," katanya, "Hal itu memaksa otak terus berfungsi dan memberikan perlindungan pada sistem saraf," tambah Sanberg

Johor Menentang Negeri Sembilan

“Suatu petang di Stadium Paroi, ada sebuah perlawanan bolasepak Liga Super di antara pasukan Johor menentang pasukan tuan rumah iaitu Negeri Sembilan.

Laungan “Golllll!!!!!!!!!!” bergema apabila pasukan Negeri Sembilan berjaya menyumbat gol. Semua penyokong tuan rumah bersorak sambil berdiri merayakan gol tersebut.

Dalam kekecohan, penonton dari Johor terpijak kaki penyokong tempatan, dan dengan sopannya berkata, “Sorry”.

Penyokong tempatan itu memandang penonton tersebut dari atas ke bawah, sebelum membalas, “Sori, kopalo ayah ko.. Kan dah ompek kosong tu! Tengok kat scoreboard tu!Buto ko apo?”

(”Seri, kepala ayah kau.. Kan dah 4-0 tu! Tengok kat scoreboard tu! Buta ke apa?”)

Kitaran Yang Hitam

Bapak-2 kita suruh belajo pepandai...Bila belajo pepandai dapat masuk Universiti...Bapak-2 kita ader yang blacklisted...Tak bleh pinjam loan tuk support kita belajo...Kita lak pinjam loan tuk belajo...Bila abis belajo mula cari keroje...keroje tak dapat lagi orang duk cari suruh bayo loan belajo dulu...Keroje susah benor nak dapat...maner taknyer...masa belajo dulu deme tak kabo pun kursus tu hanya akan ader keroje nyer lagi 5 ker 10 tahun lagi...bila dah tak keroje tak bleh nak bayo loan...bila tak bleh nak bayo namer pun blacklist...ade lak yang nak tolong...bagi lagi loan...buat business...bukak la business...business ta jalan...maner tak nyer...bukak kedai pre-paid kat kawasan yang cuma ader line telekom jer...line celcom ker, line maxis ker, lain digi ker habuk tak dapat...udah tak bleh nak bayo lak loan...bila tak bayo kene lagi blacklist...bapak lak ader duit sikit-2, kawin kan kita...bila dah kawin dapat la anak...kita lak suh anak belajo pepandai...bila belajo pepandai dapat masuk Universiti...Kita dah blacklist...so suh anak ambik loan belajo...bila abis belajo....

sampai ke sudah la black nyer...
ntah bile nak masuk white lak...
teman tak tau...

Just a joke...

Seorang pemburu bertembung dengan seekor singa.
Terrperanjat, dia tak sempat mengangkat senapangnya.
Tiada pilihan, pemburu itu bertadah tangan dan berdoa.
Ketika pemburu itu menjeling ke arah singa,
dia ternampak bahawa singa itu juga sedang berdoa.

Pemburu: “Ah leganya… singa baik rupanya. Lepaskanlah aku.”

Singa: “Ya… singa yang baik selalu baca doa sebelum makan, amiiinn…”

Bukit vs Banjir

Orang2 duk kat bukit nih...Kaya... siap ader kasino lagi...
Tapi bantuan yang deme dapat mengalahkan yang miskin...
Makan idak juga bebetui...
Demand memacam...
Pastu tuduh orang mencuri pulak...
Lagi best... siap buat dana collect tuk bantu deme...

Lain pulak dengan orang-2 yang banjir nih...
Dah lah tak dpt perhatian...
Masa agih bantuan...
Bleh dapat cekelat angin jer...
ish ish ish...

"Dunia sekarang...sudah la terbalik..."

Hero Hindustan vs Hero Arab

Nak tau aper beza....
Hero Hindustan dengan Hero Arab...

Hero Hindustan bleh dapat dato...
Kalau datang Malaysia...

Hero Arab dapat sepak terajang...
Kalau datang Malaysia...
Silap-2 bleh kene ISA...

APA DA...???

Pisau Lipat

Suatu hari di tengah hutan.. ketika para pelajar sebuah universiti sedang melakukan penyelidikan terhadap tumbuhan hutan… Seorang pelajar senior yang juga merupakan pemimpin kepada rombongan itu terjumpa dengan sebuah pisau lipat di atas tanah. Menurut peraturan yang telah ditetapkan semasa membuat penyelidikan didalam hutan.. sesiapa yang meninggalkan barang penyelidikan didalam perjalanan akan dihukum.

Lalu pelajar Senior itu dengan mengambil pisau lipat dan menghimpunkan semua pelajar untuk tujuan menghukum mana-mana siswa yang telah lalai meninggalkan pisau lipatnya.

“Siapa yang merasa kehilangan pisau lipat di tengah perjalanan tadi?” tanya pelajar senior itu..
Tak ada seorang pun yang berani mengaku.. Kemudian pelajar senior itu menambah..

“Ayuh cepat.. mengaku aje la,. lagipun sebenarnya saya sudah tahu siapa pemilik pisau lipat ini kerana namanya terukir di sini.. Tapi saya inginkan kejujuran kamu semua untuk mengaku!”
Masih tidak ada jawaban dari para pelajar lain..

“Kerana tidak ada yang dengan jujur mahu mengakui kesalahannya maka saya akan panggil namanya?!!!”

Pelajar2 masih lagi diam. Akhirnya pelajar senior itu tidak dapat bersabar lagi.. lalu diambilnya pisau lipat tadi kemudian dengan lantang dia menyebut nama pemilik pisau itu…

“STAINLESS STEEL cepat keluar…!!!”

Berbaik dulu

Sempena menghadapi PRK Kuala Terengganu...
Mereka kene berganding bahu...
Supaya imej parti....
Tak terjejas...

Tapi bila PRK selesai...
Mesti deme bergomoi balik...
Nak tau saper akan jadi kapla...
(Tak bleh nak bayang la...
Kalau deme gulin-2 sambil tarik rambut...
Mesti teman gelak gulin-2 nyer)

Kepada Kak Jat ng Kak Pidah...
Selamat Berjaya...

p/s Teman Sokong Datin Seri jer....

Pandai Makan

Sudah pandai makan...
Mesti pandai juga simpan...
Bila pandai simpan...
Orang tak bleh cari...
Bila orang tak bleh cari...
Tidak boleh la dedah...
Bila tak boleh nak dedah...
Camne nak inzal...
INZAL???

keh keh keh...

'Hari minggu makan pengat, sendiri mau ingat'

Pastikan Turun

Allo Dato...

Saye berharap kali nih....
Dato punye cakap...
Tara kene tindih sama itu worang...
Bukan apa dato...
Awak selalu cakap tala serupa bikin punya...
Jadi haaaa dato...
Kalau itu harga tara turun...
Dato kasi turun bleh ka???
Kasi olang lain tengok...

Wokey ya dato....

Tranformation

Nampak gaya nyer transformation...
Anje-online dan siap...
Semalaman de'owner duk siapnyer tu...
Hanya untuk memudahkan pembaca semua...

Thank you de'owner...
Really apreciate what you were doing...
Hidup Blogger...
Wahooooo....

Our New Look

HELLO

Money vs loading speed

I choose loading speed. So means less ads. 


Template vs loading speed

I choose loading speed. Go to simple template 


Post width 580 px 

10 post per page 


BYE 


-de' owner-

kulang bukti

dulu janji mau kasi nama
sikalang talak moleh kasi
sebab kulang bukti

aiya det
lu pun flip flop ka
lu macam mau kincing gua

lu takut ka
takut nama lu pun ala
atau takut lu munya anak
talak menang jadi ketua

gua mau itu NAMA

bahasa

sains sama matematik
cikgu sulah ajar guna english

manyak kecoh la ini hal
manyak bising
sana bising
situ bising
manyak kacau 

sikalang ini olang juga mau
tapi lia mau
sains sama matematik
cikgu mesti ajar dalam tamil

ayo yo samy
lu todi manyak minum ka
lu jalan ala lurus ka
lu apa cakap

kalo kelajaan kasi approve
nanti olang bangsa lain pun mau

satu hali nanti
ala sains sama matematik
dalam chinese, bidayuh, senoi,
jawa, banjar, minang,

ayo yo ini suma samy munya pasai

LINK