dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

23 December 2008

harta

gua tiap tiap tahun declare
gua munya harta

gua tiap tiap tahun bayar
gua munya zakat dan income tax

itu moto talak jalan pun gua declare

bila gua tahu menteli talak declare
gua lasa manyak angin
gua denga menteli ala cakap
kalo mau declare jugak
menteli letak jawatan

wah ala ikan oooo (something fishy)
apa pasai talak mau declare
kalo lu butut gelenti talak takut
bila lu takut...

gua ingat ini tahun tak mau DECLARE

LINK

blog

ini x ketua bahagian munya nasib manyak malang
sulah kalah untuk kekalkan post
lia kena sound sama chairman lembaga disiplin

itu chairman cakap
ini x ketua bahagian bersalah
pasai bikin blog kempen

gua sangat kesian sama itu x
tapi gua lagi kesian sama u m n o

olang mau maju lu mau gostan
olang wawasan 2020 lu talak wawasan
olang manyak bikin blog lu hantam sapa bikin blog
olang mau celik it lu buta sepanjang hari

tapi gua sokong sama ini chairman
lagi lia malah olang u m n o bikin blog
lagi senang kita mau menang

blog talak moleh 
kain pelikat moleh
politik wang moleh
bikin rombongan ahli cawangan moleh

sikalang gua mau komplen
sama ini chairman
pasai manyak olang u m n o ala blog

gua mau tengok satu satu blog u m n o TUTUP

AMBER ALERT!!! AMBER ALERT!!! AMBER ALERT!!!



Sekiranya terjumpa atau terserempak dengan Rabiatul Adawiyah Bt Ngah, sila hubungi En. Ngah atau Puan Maznah di talian 019-7186618 atau 07-8955761(rumah) atau email ke hazlan_ngah@yahoo.com secepat yang mungkin. Anda juga boleh menghubungi balai polis yang berdekatan dengan tempat anda.

Beliau hilang pada 16 Dis 2008 yang lalu. Beliau dilihat kali terakhir memakai t-shirt berwarna hitam dan berseluar jeans berwarna biru tudung putih. Pelbagai usaha telah dijalankan namun belum berhasil.

Yg meminta kerjasama,

Hazlan Bin Ngah

MRR2?

Jangan Ludah Ke Langit

million monkeys

Once upon a time a man appeared in a village and announced to the villagers that he would buy monkeys for $10 each.

The villagers, seeing that there were many monkeys around, went out to the forest and started catching them. The man bought thousands at $10 and, as supply started to diminish, the villagers stopped their effort.

He next announced that he would now buy monkeys at $20 each. This renewed the efforts of the villagers and they started catching monkeys again. Soon the supply diminished even further and people started going back to their farms.

The offer increased to $25 each and the supply of monkeys became so scarce it was an effort to even find a monkey, let alone catch it! The man now announced that he would buy monkeys at $50 each! However, since he had to go to the city on some business, his assistant would buy on his behalf.

In the absence of the man, the assistant told the villagers: ‘Look at all these monkeys in the big cage that the man has already collected. I will sell them to you at $35 and when the man returns from the city, you can sell them to him for $50 each.’ The villagers rounded up all their savings and bought all the monkeys for 700 billion dollars.

Now you have a better understanding of how the
WALL STREET BAILOUT PLAN WILL WORK !!!!

Kisah Doktor Pakar

Pada suatu hari, seorang doktor pakar jantung meninggal dunia. Untuk mengenang jasanya, keluarganya sepakat untuk membuatkan sebuah tugu peringatan dikuburnya berbentuk jantung. Upacara pengkebumian pun berjalan dengan lancar.

Satu bulan kemudian, seorang doktor pakar mata pula meninggal dunia. Seperti yang sudah?, ahli keluarganya sepakat untuk membina sebuah tugu berbentuk mata dikuburnya bagi mengenang jasa beliau. Upacara pengkebumiaan beliau juga berjalan dengan lancar
Setelah selesai, para hadirin berangkat pulang, hanya tinggal seorang saja yang masih merenung sendirian di pinggir makam si doktor itu. Salah seorang doktor yang lain melihatnya dan segera menghampirinya.

“Sudahlah, yang berlalu biarlah berlalu. Tak usah engkau fikirkan lagi ” kata si doktor.

“Saya tidak tahu apa yang harus saya katakan kepadamu,” kata lelaki itu.
“Mengapa pula, mana tahu mungkin saya dapat membantu” jawab si doktor itu.
“Saya sedang memikirkan bagaimana pula upacara pengkebumian saya nanti” kata lelaki itu.
“Mengapa pula ?” tanya doktor tersebut. “Saya seorang doktor pakar penyakit kelamin” jawap lelaki itu sugul…

mari join

Buat Kapten (B) Datuk Zahar Hashim, teman mengalukan kedatangan anda dan penyokong untuk menyertai mana mana parti yang bernaung dibawah label Pakatan Rakyat.

Welcome to the band capt.

sumber

aku, miskin, senang dan kaya

aku tak nak jadi kaya
aku takut bila dah kaya
aku risau harta ku dicuri
aku runsing dikelilingi pengampu
jadi bila dah kaya
hidup aku tak tenang
tidur aku tidak lena

aku pun tak nak jadi miskin
sebab bila miskin
aku tak mampu berbelanja
aku dikejar hutang sekeliling pinggang
bila aku miskin
hidup aku tidak tenang
tidur aku pun tidak lena

jadikan aku orang senang
aku selesa menjadi orang senang
senang membeli
senang berbelanja
senang menbantu
bila dah senang
hidup aku tenang
tidur aku berbuai mimpi indah

islam hadhari

Hadharah Islamiah dengan Islam Hadhari..... Hadhariah Islamiah bererti 'Kemajuan Menurut Islam' manakala Islam Hadhari ialah 'Islam Menurut Kemajuan'. Perkataan yang hampir sama tetapi membawa implikasi yang sangat besar terhadap akidah umat Islam.

Bila kemajuan menurut Islam bererti apa-apa sahaja kemajuan yang ingin dicapai mestilah menuruti kehendak syariat Islam. Kerana tidak semua yang nampak maju itu menurut kehendak Islam. Sebagai contoh bila hendak membuat bangunan dari mana sumbernya. Adakah melibatkan riba? Apakah tujuan bangunan itu dibuat? Adakah untuk tempat perjudian dan sebagainya. Buat bangunan tidak salah tetapi cara dan tujuan mungkin salah.

Berbanding dengan Islam Hadhari bererti 'Islam Menurut Kemajuan' adalah salah sama sekali. Islam 'wajib' dituruti bukan menuruti. Kita boleh melihat hari ini betapa banyak kemaksiatan terjadi di negara kita dalam mengejar apa yang dikatakan kemajuan. Lagipun ia merupakan satu bid'ah dholalah iaitu bid'ah yang tidak baik dan membawa kepada kesesatan yang nyata.

Kenapa? kerana apa yang telah dibawa oleh Nabi Muhammad telah cukup sempurna dan tidak perlu lagi ada penambahan dan pengurangan.

"Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu". Al-Maedah: 3

Sabda Nabi yang bermaksud "Umatku akan berpecah kepada 73 puak. 72 masuk neraka dan 1 masuk syurga. Yang masuk syurga ialah mereka yang mengikut Al-Quran dan sunnahku".

Maka Islam Hadhari termasuk dalam kumpulan yang mana agaknya...

laptop

peringatan : teman nak bagitahu yang teman tak kan politikkan isu ni

Untung la deme ni. dulu time teman belajo tak merasa oooo nak pegang laptop. la ni baru tahun lima dah merasa pakai. dapat free pulak tu. Ini yang teman selalu cakap kalo dah untung batu pun timbul.

Yang menariknya laptop ni adalah sebagai pelopor usaha menjadikan buku teks dalam bentuk e-book. silap silap lukisan pun pakai Paint je. Wah ini sudah baguih. maknanya kurang buku nak dibawak ke sekolah. beg pun ringan. kesian beno teman nengok beg murid murid sekarang ni. sendat dan berat.

cuma ada beberapa perkara yang perlukan perhatian :

1. ragut. laptop paling murah pun RM 1.2k. Lepas ni teman takut peragut akan menumpukan perhatian kat murid murid ni pulak. Bila dah hilang berapa lama pulak dapat replacement? tinggalkan laptop kat sekolah? mana boleh yob. apa bebudak ni nak study kat rumah nanti?

2. video game. yang ni kacau. selain dari buku teks mungkin ada yang cuba cuba install game pulak. kalo main game waktu rehat tak pa la jugak. tapi kalo dah 24 jam main game ape ke he nya? kalo kena gayanya silap silap deme buat LAN Party lagi.

3. troubleshoot. bila laptop bebudak ni ada masalah dalam kelas semestinya cikgu yang ngajo tu kena handle. seingat teman tak semua sekolah ada it dept. jadi dah ready ke cikgu tu dengan ilmu troubleshoot laptop?

4. rosak. bila laptop rosak berapa lama dapat replacement? ye la semuanya dalam laptop tu kan.

5. letrik. yang ni kira basic. dalam kelas ada berapa murid? ada berapa plug point? berapa jauh plug poit ke meja murid murid? berapa banyak ext cable kena ada? atau nak kena buat wiring, setiap meja satu plug point? itu belum masuk part blackout? sejam dua mungkin battery cukup. buatnya blackout 4-5 jam macam mana? sekolah ade ke backup generator?

ini antara benda benda yang teman nampak buat masa ni. teman rasa projek ni ada kebaikannya jika betul gayanya dalam menuju matlamat celik komputer celik it dan wawasan 2020.

p/s : yang bestnya semua ni akan bermula di terengganu.

Makanan Tengah Hari Ini

Memula tu ingat nak makan camni sebab rasa dah patut kene diet.Tetiba perut teman memberontak.Terpaksa order macam ni suh deme anto ke umah teman. Lepas makan terasa macam nak makan pencuci mulut. Ingatkan ader yang ini. Tapi bukak peti ais cuma tinggai yang ini jer.
So belasah jer la...

haram jadah

ajengan haram jadah betoi deme ni
dah kemaruk nak memant** sampai bayi pun jadi
apa salah baby tu?

deme ni memang kasi spoil mood nak baca paper betoi la....

sumber

peringatan untuk perenggan seterusnya : ianya mengandungi bahasa kasar, kesat dan lucah. highlight it at your own risk. teman nak lepaskan rasa marah ni kejap.

AJENGAN MEMANG PUKIMAK, ANAK HARAM, TARAK SEKOLAH TINGGI 2 BERANAK NI. MEMANG PATUT DITANGKAP DAN DIGANTUNG KOTENYA DENGAN KAWAT BERDURI. DIGOSOK BADANNYA DENGAN BERUS DAWAI. LEPAS BERUS TU MANDIKAN DENGAN AIR GARAM. BAGI JE MINUM AIR PANAS MENGELEGAK. DIBERI MAKAN NAJIS ITU YANG LAYAK. LUBANG PUNGGUNGNYA DISULA SEHARI SEINCI DENGAN PUCUK PINANG MUDA. DISIAT KULIT KEPALA HINGGA NAMPAK TULANG TENGKORAK. DISAPU MADU DAN BIARKAN DIHURUNG SEMUT

MEMANG DEME NI TAK LAYAK HIDUP DALAM DUNIA.

hudud

cerita hudud muncul kembali. memang isu ni akan timbul bila melibatkan pilihanraya di negeri pantai timur. tambahan pulak 17 januari nanti ada pilihanraya kecil kuala terengganu.

hudud dan pas

yang terbaru adalah cerita husam. flip flop. aduhai husam oiiii. mike ni ape he? ngapa masa forum cakap akan buat. abih je forum, keluar statement akan bincang dengan pkr dan dap. mike kena kaji diri. mike kena kuatkan jati diri. kalo ini yang pas nak juangkan jangan berganjak. tambahan pulak hal ugama. bukan boleh buat main. Kalo jati diri kuat gerenti kome tak peduli dengan apa kata manifesto pakatan rakyat. paling tinggi pun pakatan rakyat halau kome je. jangan difikirkan pangkat jika perjuangan kita berlandaskan islam. teman lebih suka pas ni bergerak sendiri dari terpaksa keluar statement yang menunjukkan kome diperkotak katik kan.

hudud dan parti bangsa lain dan ugama lain

hubungkait dengan yang atas jugak. kome dalam pas tu kena la kuatkan sikit penerangan tentang hudud ni. kalo kome kuat bagi penerangan gerenti pemahaman parti lain akan berubah. hudud ni bukannya untuk orang islam je. ianya meliputi semua bangsa dan kaum. teman ingat jika kome boleh penetrate parti lain gerenti deme akan terima hukum hudud ni. bayangkan bila terlaksana, siapa mencuri akan dipotong tangan. masa jatuh hukum tu buat siaran langsung. gerenti bakal bakal pencuri akan cuak nak mencuri. jadi kena la kuatkan penerangan berkenaan hudud ni. cuba pakat pakat dengan lim guan eng. ya la katanya dia mencontohi khalifah umar. jadi dia mesti dah bersedia untuk terima hudud.

hudud dan umno

yang ni satu pandangan teman. semua tahu pas memperjuangkan dasar negara islam. antara dasar negara islam semestinya hudud akan dilaksanakan. apa kata tiba tiba umno menjalankan hukum hudud di Malaysia. mustahil? takde yang mustahil dalam dunia ni. tak de siapa dapat tahan kalo kesedaran dah sampai. ada ke pas akan bergabung dengan umno? perghhh susah nak jawap

p/s : teman bersetuju dengan hukum hudud. bukan pasai teman ni baik tetapi ini hukum yang termaktub dalam al quran. mana boleh ditolak mahu pun sehuruf.

Just a joke...

Bilik No.27

Seorang lelaki menelefon sebuah rumah sakit jiwa dan menanyakan kepada penyambut tetamu apakah bilik no. 27 ada pesakitnya.

Penyambut tetamu tersebut lalu memeriksa bilik tersebut, dan segera kembali menyambung panggilan telefon dan memberitahu lelaki tersebut bahawa bilik no. 27 itu kosong.

"Bagus sekali!" kata lelaki tersebut.
"Ini bererti aku sudah betul-betul berhasil melarikan diri!"

Lagi mau tipu

Satu pernyataan, satu kejadian...

Wahai Dato Seri...

Anda maksudkan...

Kalau lembap cuma 5000 ribu jer kene buang keje...
Kalau meleset camner lak... 6 ribu, 10 ribu, 3 ratus belas ribu...


'Hari minggu nih pisang abis... kene makan pengat labu'

Sudah tukar ka???

"dulu ini worang belakang dulu ada cakap...
negala kita wokey punya...
gawat tarak...masalah tarak...
ekonomi ada baik punyer...cit poodah...
ini hali...belakang ada cakap...
kita negala kemelesatan jugak tarak...
kelembapan jugak baru ada...
itu lembap tarak sama ka sama itu meleset...
problem juga la itu dua-dua...
sekrang sapa cakap talak selupa bikin...
saya ka itu aney...???"


sound aney yang buat roti canai...
teman mintak roti telur...
dia kate wokey-2 roti telur satu...
di bawaknyer roti tisu...
jauh bezanyer tu....

Nih lagi satu...

Agak-agak la kalau nak marah anak...
Sian deme...

Gamaknyer nak mintak basikal mountain bike...
Result periksa tak berape baguih...
Tambah lak sekang naik basikal bleh pun kene tangkap...
Silap gaduh ng adik...
Kene marah...
Merajuk masuk bilik...
Alih-2 lain jadinyer...

Al-fatihah untuk adik tersebut....

Jangan Curang Bahaya Wooo...

Bahaya wo sekang nih...
Ngeri pun ader...
Nasihat teman...
............................................................................

pepandailah kome...
teman tak tau....

proton 4

Teman pun nak sokong...


silap kete lak...

Satria Kene Sumpah...

Proton 3

tanda sokongan teman juger..pada proton leman3suku juga peihong


proton 2

sebagai sokongan kepada post proton oleh leman3suku

Kelah Oh Kelah

mcm kenaj je ikan ni..
ikan apa ek..

hoh..ini pun sama la..
ikan apa ek..

haaaaaaa..yg ni ikan peberet teman..
dah banyak kali dah dpt buru ikan ni..
cube teka ikan ape..??heheehe..



hoh..yg ni teman dari dulu teringin nak ngail..
sampai la ni blm tercapai hajat teman..
raja ikan air tawar ni..
rasanya sume tau kot ikan apa ni kan..kan..kan..




haaa..sumer sumer ikan d atas..
blh dtemui d kwsan sungei yg mcm gini..
ada brani ka mau bikin satu trip..
huihuihuihuihui..






proton

terengganu angkat mercedes
perak angkat toyota
gua denga selangor mau angkat honda
suma talak mau pakai proton

itu menteri kata
talak pakai proton talak patriotik
talak pakai proton talak support gomen

gua mau tanya
apa macam itu patriotik munya hal
pakai proton tapi bikin jadi evo patriotik ka
pakai proton tapi tuka enjin turbo patriotik ka
pakai proton saga tapi look macam mitsubishi fiore patriotik ka
pakai perdana tapi look macam ertena patriotik ka

dulu gua pakai waja
gua mekup jadi macam evo
talak patriotik ka gua

sikalang gua talak pakai proton
gua pakai bmw
talak patriotik ka gua

gua pakai bmw talak modified
lagi patriotik dali
olang pakai proton tapi modified

ala betut ka

Tanam bila murah

Rational daripada aper yang dikatakan... daripada pengalaman teman yang tak berapa nak ada nih...memang ini adalah masa yang terbaik untuk replanting, reopening, restucturing dan macam-2 lagi 're' untuk tanaman komoditi... bukan setakat getah malah kelapa sawit... getah makan masa sekurang 5 tahun untuk keluarkan hasil (sesetengah breed tak sampai 3 tahun pun)...sama dengan kelapa sawit... pada peringkat awal penanaman... kos baja dan anak benih lah yang paling memeningkan kepala...

Kalau ikut ramalan dari sektor perladangan, harga komoditi ini akan melonjak naik dalam tempoh 5 tahun lagi kerana masa tersebut, kegawatan ekonomi dunia sekarang dijangka akan pulih sepenuhnye...sektor industri akan melonjak naik dan teknologi biofuel akan mula digunapakai secara meluas...permintaan terhadap getah asli dan kepala sawit akan meningkat dengan mendadak... sejarah telah membuktikan apabila harga getah mulai naik pada tahun 2003 (lima tahun selepas gawat) dan memuncak 3 tahun kemudian...

Penanaman semula akan merendahkan pengeluaran getah dan kepala sawit... bila produk kurang, kita bleh main harga. kita mampu untuk demand harga dengan pengilang...ini bleh membantu menjana kembali ekonomi penanam getah dan sawit negara...

Oleh yang demikian, sesiapa yang nak buat tanaman semula getah atau kelapa sawit.... bleh la tepon teman... bleh teman tolon carikan anak benih yang baik dengan harga yang menawan... ceewah...hehehehe....

ijn 3

kalo lu olang kasi ijn swasta
lu olang munya press conference
gua akan mali
dan gua akan kasi ini balang


gua mau jadi MUNTADAR MALAYSIA