dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

26 December 2008

update

hi this the


"UPDATE"

thank you


p/s : nampak beno teman boring

Abang aku selalu buat

Pada suatu hari, adalah dua orang rakan karib menaiki keta. Keta itu dipandu dgn lajunya... setibanya di satu Traffic Light, kelihatan lampu traffic light berwarna Merah. Si pemandu nie tadi dengan selambanya memecut tanpa menghiraukan lampu merah tadi. Kawan kat sebelah dia cemas gila lalu bertanya."Hei mat kau tak nampak ke lampu Merah tadi?!!" Mamat menjawab "Jangan takut abang aku selalu buat".

Selang beberapa kilometer keta ini tiba di satu traffic light, lagi lampu traffic light itu Merah. Tanpa segan silu mamat memecut laju. Kali nie member Mamat tadi lagi bertambah cemas gila-gila-gila babi lalu memarahi si Mamat tadi. "Lagi sekali kau buat macam tu aku nak turun tak kira!!!!" mamat dgn selambanya menjawab "Jgn. takut abang aku selalu buat"

Selang beberapa kilometer, keta nie sekali lagi tiba di satu traffic light. Secara mengejut mamat memberhentikan ketanya dgn diikuti kokokkan tayar "SKREET......".

Member mamat nie terus berkata,
"Hei! mamat, kau dah gila ke? kan lampu traffic light tu Hijau"
nak tau apa yang si mamat nie jawab............ "aku takut abang aku akan lalu jalan yang satu lagi..."

kenyataan yang pening

dulu teman dah kurang baca paper...tapi sejak menjadi blogger yang bleh dikategorikan hardcore nih... paper kene baca selalu...kene baca blog kawan-2... dptkan latest info... bukan nak menghemtam sajer jer krojer nyer...tapi untuk memenuhi masa lapang dan menambahkan ilmu...

niat teman ikhlas nak sharing ng kekawan aper yang teman rasa...

ok... bebalik kepada isu yang nih... biasa la nak pilihan raya kecil kat kuale terangganu nih... ader cerita-cerita sensasi yang timbul... cuma sekrang nih teman nak kabo tentang... aper yang teman rasa dan nampak, percanggahan pendapat dan tindakan...

Menteri A pesan jangan main isu perkauman...
Parti A seru Parti B untuk boycott pilihan raya...
Takutkan kome yang kome nih kene sunat kalau sokong...
Giler aper...
Statement Parti A nih berbau perkauman dan sensitiviti keagamaan...
Sedangkan Parti A nih parti kompenan dari Menteri A...

Abis...???

p/s jangan tidur lagi...

Good Idea Part 2


Reader's Chair

Not Recommended to Newly Wed

Ngerinyer...

???????


Aaaaa...

Grrrrrr...

Old School taste is back....

Teman pakai sorang jer...


Nice ads...

Maner...???

Teman masih menunggu...
Maner la rupernyer...
Blog atau web....
Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh...

Baru nak bukak mater ker???

Nasihat teman...
Buat Website...
Sok-sok kalau kalah...
Juai kat kami server tu...
Kami tukor domain...
buat Anje-Online.Com

Sebab kalau buat blog...
Nanti jadi beruk...

Masih ingat qoute nih

"Umno Youth deputy chief Khairy Jamaluddin said the party had no intention of asking the Government to censor the Internet but wanted legal action taken against bloggers who spread lies and slander through cyberspace.

He said the party had, for a long time, ignored such bloggers but the situation had reached a point where “it looked like there are no laws in cyberspace except the laws of the jungle.”

Khairy said bloggers must realise that they were not above the law and that “cyberspace is not a place for lawlessness.”

He said Umno would be keeping close tabs on the various blogs."

atau nak tgk balik mende nih...

Along kut???

Dato....

Betui ker budak nakal...
Ntah-ntah along kut...
Sebab cat tu warna merah...
Hati-hati dato...

hehehehehe...

today

Today is Boxing Day
also
Black Friday

Thank you

Runtuh vs Banjir

Kepada penderma...

Bukan semua penduduk tempat runtuh tu kaya...
Tetapi hampir semua penduduk tempat banjir tu tak kaya...
So derma la yang sepatutnyer...

p/s RM 33 dan 4 biji gula-gula...biasa dengar tak???

Just a joke...

Berteriak Serentak

Dua orang kanak-kanak jatuh ke sungai dan mereka tidak pandai berenang. Salah seorang dari kanak-kanak itu berteriak, “Tolong, Tolong”.

Rakannya yang lain berkata, “Mungkin lebih baik kalau kita berteriak serentak.”

“Idea yang bagus,” jawab rakannya dan dia mulai berteriak,

Serentak!!, serentak!!.”

555

Teman ingat lagi masa teman sekolah rendah dulu baru sekupang. Dua minggu lepas di Kuala Lumpur teman perlukan buku untuk teman menulis sesuatu. Masuk kedai mamak dan amik satu. Pi Kaunter letak sekupang. Mamak sound tak cukup. Aiks berapa pulak? 5 kupang kata mamak tu.

Cit..... teman kena bayo difference 4 kupang untuk kenangan guna buku ni.

Pesan Muthu


"Dey samy... lu jaga... saya mesti mau lawan sama awak..."

Perang Mulut di Parlimen


Jangan sampai perang tu jadi camni udah...

Pelan Pendidikan

Makanan

Teman adalah orang yang suka makan... hari-hari teman di kelab anje (restoran ehsan) sedikit sebanyak berunsurkan aper yang teman makan hari-hari. paling tidak pun minuman harian teman di waktu malam...

Adalah satu hari di awal-awal pembukaan semula kelab anje... teman datang untuk minum petang.. seorang diri... tengah tengok di Asraff (Branch Manager Restoran Ehsan Ipoh) duk mundar-mandir tgk restorannye... teman buat-buat tengok lauk n teman tanyer kat si Asraff nih "aritu kater mau bikin lauk melayu"...(ada si Bannu-cashier malam, kabo teman dulu-2)...

"Bukan apa abang, kita bukak kedai mamak, orang masuk mau makan masakan mamak... jadi aper bikin kita masak lauk melayu..."

Betui jugak pendapat si Asraff nih...

Secara tradisinyer, bila kita pegi kedai mamak, terbayang roti canai, kuah kari, kari kepala ikan, tandoori, nasi kandar, mee goreng mamak, pasembor (sesetengah tempat pangge rojak), kari kambing, capati dan lauk pauk mamak...

Memang agak off kalau kita bleh jumpa lauk tengahari cam sambil petai, sambal belacan, ayam panggang, ikan keli goreng pedas, sayor masak lemak, gulai tempoyak kat kedai mamak...

Aper yang saya cuba sampaikan adalah... satu-satu kedai makan tu mesti ader label atau trademark deme sendiri untuk menjadi istimewa... dalam ertikata lain aper salah nyer kita teruskan kekal identiti kita sendiri...

Persoalannyer... adakah kita harus ubah pendirian semata-mata untuk menyenang pihak lain...kalau la ader mat salleh datang malaysia, datang kedai mamak macam kat ehsan nuh, dijamu makan beef stick atau smash potato... tak ke heran deme nih... baik dia balik ke negara asai deme... takder originality... kalau deme nih student la kan... kita ubah menu semata-mata nak bagi deme 'feel like home'...

Bayangkan kat kantin Oxfard University tukar satu hari ke menu roti canai... macam best... memang best pun... tapi gamaknyer deme nak buat ker??? tak berpinor mater pengusaha kantin tu... jenuh kene cari lak mamak semata-mata nak buat roti canai untuk SEHARI... teman tak rasa begitu...

'Masuk kandang kambing, kita mengembek...'
'Masuk kandang lembu, kita menguak...'
'Masuk kandang ayam, kita berkokok...'

Teman rasa ader sebab orang dulu-2 cipta kata-2 sedemikian... oleh yang demikian... kita teruskan jer la cara kita, biar deme ikut rentak kita... rasa nyer mat salleh nun mesti paham dan tau maner nak cari tempat deme nak makan masakan deme...

related news...

hanya pendapat 2 kupang lima duit teman

Jemputan

For Sale

sapa mau..???
teman ada sebijik kat umah..
mau jual..
hehehehehehehehehe..