dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

28 December 2009

Nasib baik kat India

India seizes ketamine bound for Malaysia

2009/12/26

CHENNAI: Indian authorities intercepted a Malaysia-bound consignment of 440kg of ketamine at the Tuticorin Port in southern India.
They have detained three suspects in connection with the trafficking.

On Friday, acting on a tip-off, the Directorate of Revenue Intelligence (DRI) at the seaport here seized the drugs, estimated at RM32 million on the international market.

They were packed and declared as foodstuffs.

"The consignment was covered under two shipping bills consigned to Malaysia and declared to contain iodised salt, fried chickpeas, rice flakes and other miscellaneous items," the DRI said in a statement.

The suspects were alleged to have falsely declared two shipping bills of iodised salt, weighing about 13 tonnes.

The DRI investigators discovered that 22 of the 510 bags, packed as iodised salt, contained ketamine hydrochloride.

Each bag weighed about 20kg.

The three middle-aged suspects, all from here, are being held under remand and an export agency in the city is also under the DRI scanner.

This was the second major seizure within a month.

Last November, DRI sleuths captured 197kg of ketamine, also bound for Malaysia, at the Chennai port.

The contraband, camouflaged as red onions, was estimated at RM14.5 million.

Ketamine, which is commonly used in India as a veterinary anaesthetic, is widely used as a party drug. -- Bernama


Teman terpikior ler pulak... Castello kat Malaysia nih memang wujud la rupernyer... Ingat karektor dalam TV aje... Bayangkan kalau menalah tu sampai ke Malaysia... Berapa ramai tokan jadi kaya...??? Berapa ramai rakyat Malaysia yang bakal tertonggeng telan ketamine tu... Agak-agak masalah keruntuhan akhlak di Malaysia macam maner ler rupernye nanti... Dan yang paling utama kadar jenayah kat Malaysia nih nanti akan naik ke turun lak nanti...

p/s... kalau sampai pun ok jugak... ader la keroje Abg-abg Polis tu... Idak ler deme asyik nak nyakat Orang Pakatan Rakyat nanti... hehehehe

26 December 2009

Kantoi


Kantoi apa...??? Hangpa cari sendiri...

Bila hati katak tersentuh

Kome pikiorkan tajuknyer

Siasat jangan tak siasat

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 1Malaysia...

ish... dah ruper stesyen telebisyen ler pulak... hehehehe

Hari ini, sejarah akan berulang kembali... jeng jeng jeng... kalau semalam mereka dapat report, maka hari ini mereka dah bukak kertas siasatan... sebab apa... sebab kes nih Akta Hasutan. Akta yang dicipta untuk memelihara hal kerajaan daripada dipersoalkan. Termasuk la ISA, OSA dan OSHA...

eh yang last tu bukan...


Teman amat hairan benar dengan En. En. ini... Aper ke hei teruk bebenar, statement tu diambil serius. Aper ker hei, statement tu dianggap ancaman. Aper ker hei, sebab statement tu kome beriya benor nak siasat. Banyak lagi mende yang kome patut siasat... Dah siasat pun sampai kesudah takder penghujung nyer...


ini bukan ayat teman... ini ayat big bro yang selalu wat story pasai deme... YES memang ada kredit diberikan. Tetapi kes jenayah lagi banyak bersepah, kes Akta Hasutan nih kome segerakan... Isk dan ruper g*****g jer...

Teman nak tanyer sapa yang menyinggah kat sini... berapa peratus kome rasa kome selamat duduk kat Malaysia nih... berapa peratus kome rasa deme nih buat keroje... dan berapa peratus kome rasa deme nih adil dan saksama masa keroje... komen-komen tengok kalau berani...

25 December 2009

GST? Natang aper tu???

Kome tengok interview kat sini...

Teman tak tahu camne nak copy videot tu kat sini...

Sebab mulut, pulut pun habis

Sebab pulut, santan binasa,
Sebab mulut, pulut pun habis.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam 1Malaysia...

Pertamanya teman mengucapkan Selamat Hari Natal kepada kawan-kawan blogger dan juga rakyat yang menganut agama Kristian. Moga-moga kome berbahagia pada hari besor kome ini. Kalau ader hadiah lebih jangan luper pos kat teman.

Semalam dan hari ini teman idak kemana sebab Big Boss takder program. Jadinyer teman mengambil kesempatan untuk main game dalam facebook yang dulunyer menyebabkan ader orang tak puas hati dengan teman. Maner taknyer, siap ader akar tunjang tumbuh beb... Bukan aper yang jadi main game tu, teman tengah edit dan render tazkirah Big Boss. Sambil tunggu render tu abis (mau dekat 4 5 6 jam tu selesai) teman pun main la game... By the way... ader sesiapa lagi yang main game kat facebook tu join-join la teman nih... Anto hadiah bebanyak... heehehehe

Lupakan bab itu... sambil-sambil teman jalan main game dan baca blog kawan-kawan, terbaca ulasan yang gila babas kat beberapa blog apabila satu orang yang sapa dalam Malaysia tak tahu deme nih kuda tunggangan UMNO, sound satu orang yang pernah masuk ISA sebab cakap lebih pasai satu orang MELAYU yang kene rogol dek satu orang UMNO. Kome boleh baca kat sini...

Cuma sebab deme nih kuda tunggangan, so deme boleh sound sesuka hati deme jer... Biasa la tu... Tetapi setahu teman dari mula sejak En. Mendiang TBH tu dijumpai mati, sampai ke sekarang tanyer la saper pun yang selain daripada penyokong UBN, akan cakap mendiang tu kene bunuh... bahkan kalau ditunjuk kepada kanak-kanak sekolah tadika yang mempunyai IQ lebih daripada 100 pun akan berkata perkara yang sama... TBH kene bunuh... TBH kene bunuh... TBH kene bunuh...

Hakikat sebenarnya, teman beranggapan ini adalah statement permulaan sahaja daripada kuda-kuda itu. Bila dah sound, kalau masih cakap lagi mau kene masuk ISA balik LGE tu... teman tak berapa tahu script yang deme guna masa pertama kali sumbat LGE dalam ISA dulu, tetapi bunga-bunganya macam nak berulang kembali.

Ok. Nampak sangat teman nih bias. Takpe... Teman tak nafikan yang penyataan dalam paper UTUSAN tu salah. Sikit pun tak salah. Memang kalau ikut undang-undang tak boleh nak bicarakan butiran kes semasa ia masih dalam siasatan. Cuma yang teman conpius nih, LGE nih lawyer keluarga TBH ker yang menyebabkan dia tak boleh bercakap langsung pasai TBH. Sebab ia masih dalam inkues. Teman rasa ramai bebenor orang dalam 1Malaysia nih akan disabitkan dengan Akta Hasutan nih kalau tak langsung cakap pasai TBH. Habis orang kat Anje tu kene rembat dengan deme sebab sembang pasai TBH.

Letih letih....

Ok. Ader satu perkara tiba-tiba mengganggu fikiran teman... AKTA HASUTAN... Teman berperasaan yang akta ini semacam... akta yang kuno... Akta ini seolah menyatakan bahawa rakyat Malaysia nih senang benor mempercayai hasutan dan akan bertindak berdasarkan hasutan tersebut... Setahu teman sejak teman nih berakai sampai la ke saat teman nulih artikel ini, tak pernah pulak teman dengor ader rusuhan berlaku. Tunjuk perasaan ada. Demostrasi ada. Rusuhan takde. Tak tahu lak teman kalau ada. Kalau rusuhan ini setahu teman, akan berlaku keganasan. Ada berlaku kerosakan harta benda oleh perusuh. Kalau masa 1 Ogos masa himpunan Anti-ISA tu, yang menyebabkan rete mende rosak adalah pihak FRU sendiri. Nembak water canon tu sesuka hati. Teman ada disitu dan teman saksikan sendiri. Kalau dibiorkan deme tu berarak sampai ke Dataran Merdeka, tak mende pun yang akan rosak. Peniaga siap boleh buat duit lagi time tu.

So berdasarkan apa yang teman faham tentang keadaan di Malaysia sekarang ini, Akta Hasutan adalah satu akta yang tidak lagi relevan. Kalau apa yang LGE cakap tak betui, cakap la tak betui. Kenapa nak gunakan undang-undang untuk senyapkan Ahli Pakatan Rakyat. Sedangkan ramai lagi ahli UMNO, penyokong UMNO yang sering kali dan sentiasa melanggar Akta Hasutan. Jangan tanya pasai bukti, kalau tak sanggup nak ambil tindakan.

Kalau nak diikutkan UMNO tu sendiri patut di Akta Hasutan kan kerana ia parti yang rasis. Pernyataan setiap kali persidangan adalah rasis. Setiap kali julang KERIS tu adalah rasis. So itu dah termasuk dalam pernyataan yang melanggar Akta Hasutan. So macam mane sekarang???

20 December 2009

Hilang...!!!

dilaporkan disini


Dengan kerjasama...


Bantuan luar...


idea asal...

p/s... camne boleh hilang dah tahu... tapi dia tak kater dah jumpa...

p/s... dah tahu camne hilang tapi, kenapa boleh jadi camtu pun deme tak tahu sebenornye...

Bukan posting aku


p/s no komen... lu orang PiKiR la sendiri...

16 December 2009

Senarai MP - Yang Ponteng

PAS

P008 Pokok Sena - PAS - Mahfuz Omar
P016 Baling - PAS - Taib Azamudden Md Taib
P057 Parit Buntar - PAS - Mujahid Yusof Rawa
P101 Hulu Langat - PAS - Che Rosli Che Mat

PKR

P052 Bayan Baru - PKR - Zahrain Mohamed Hashim
P058 Bagan Serai - PKR - Mohsin Fadzli Samsuri
P094 Hulu Selangor -PKR - Zainal Abidin Ahmad
P098 Gombak - PKR - Mohamed Azmin Ali
P109 Kapar - PKR - Manikavasagam Sundaram
P121 Pantai Dalam - PKR - Nurul Izzah Anwar
P124 Bandar Tun Razak - PKR - Abd Khalid Ibrahim

DAP

P043 Bagan - DAP - Lim Guan Eng
P046 Batu Kawan - DAP - P. Ramasamy
P049 Tanjong - DAP - Chow Kon Yeow
P050 Jelutong - DAP - Ooi Chuan Aun
P051 Bukit Gelugor - DAP - Karpal Singh
P103 Puchong - DAP - Gobind Singh Deo *
P122 Seputeh - DAP - Teresa Kok Suh Sim

p/s... tak mau komen lebih-lebih... sebab dalam ketakutan... ader orang nak bogelkan aku... takut nyer.....

Takde tajuk

http://www.malaysiakini.com/news/119891

14 December 2009

Selamat Datang Wahai Jarum Peniti

Ini komen makhluk bertuah dalam blog Albanjari...

Ini pula komen balas versi penuh... Susah kalau komen ader moderate nih...

Kehadapan En Jarum Peniti..

Lu sapa beb...??? Yes aku bukan ahli Pas... so what... ko pernah dengar istilah Aktivis Politik tak???

Hallo, lu rasa nak tunggu sampai Pakatan Rakyat dah register baru nak buat Konvensyen Bloggers Pakatan Rakyat ker??? Abis, yang depe duk buat Konvensyen Pakatan Rakyat tu pasai apa??? dah register ker Pakatan Rakyat nih sampai nak wat konvensyen???

Lu tanyer gua saper??? Lu saper lak... dah la guna Open ID pastu sibuk pasai gua nak main game... Oit Ci**i, aku nak main game ker aper ker, lu aper susah. Gua bukan nye jolok bontot lu sampai lu tak boleh duk diam...

Kalau lu teror sangat tonjolkan lah diri lu saper...

Ader sesiapa kat sini belum kenai sapa aku ker??? Gambar aku pun bersepah kat internet tu... Mat saman Kati pun publish muka aku... abis lu tak puas hati pasai...

Aku tambah perisa...??? Oit mamat... gua mintak wak tone down masa belasah M3M... Bukan gua maki lu pun... lu sibuk pasai...

Lu nak pertikai sumbangan gua... lu lak aper sumbangan lu... Lu ingat gua suka-suka jer ikut Bontot Nizar tu... kalau gua tak buat, lu nak buat ker??? Lu tak berani nak buat jangan cakap la beb...

Lu nak sakit hati gua follow dia pasai aper, ader gua mintak orang tengok perjuangan gua... aku mintak perjuangan aku ini diredhoi oleh Allah bukan daripada manusia... Gua tak heran la lu pasai orang cemburu dengan gua dan gua rela orang panggei gua camtu... yang gua tahu apa yang buat nih demi Islam dan kebaikannya...

XXXXXXX... lu takut nak cakap ker??? Nih gua nak cakap nih, yang XXXXX tu dia nak cakap gua tak sembahyang... Yes gua mengaku gua bukan jenih kuat sembahyang... Yes gua tak layak sembang pasai fasiq sebab gua bukan kuat sembahyang, gua tak layak sembang pasai fasiq sebab bukan yang cuba nak lari dari perjuangan bila ditertekan dengan kesempitan wang dan celaan blogger-blogger UMNO, yes gua bukan orang yang layak sembang pasai fasiq sebab gua bukan jenih yang lari bila terkantoi bab-bab perjuangan, bukan jenih tak angkat phone bila orang cari... yes memang gua tak layak pun sembang pasai perjuangan sebab gua bukan kuat sembahyang... hallo en Jarum Peniti... Lu jangan anggap perjuangan Islam tu cuma untuk orang yang kuat sembahyang jer... dalam banyak-banyak orang yang aku jumpa, yes kuat sembahyang tetapi itu menjaga hubungan dia Allah... tetapi sesama manusia, tikam dari belakang dia sanggup... kenapa aku cakap tikam dari belakang...

Kat Bagan Pinang cuma Wak Banjar, Berg dan juga cenangau sahaja yang selalu bersama dengan gua... apa aktiviti gua... Dah masa penghujung adalah cyberboron dan Pemburu Syahid ada mai lepak all the way... Hangpa semua kawan aku... Kalau nak buat statement macam hang buat wahai Jarum Peniti cuma depa sahaja yang capable nak buat. Kalau bukan depa yang buat, maka depa ada cerita pasai aku kat hang... So hang pun cuba nak malukan depa... maka hang elok patut direjam sampai mati sebab khianat dengan kawan-kawan dan juga memecah-belahkan kawan-kawan...

Pasai Ustaz Hisyam... yes amanah yang berupa RM250, saguhati duit minyak tu memang aku tak bagi lagi kat Ustaz Hisyam aka Cyberboron... Sebab apa...??? gua tak jumpa dia... yes lepas di Bagan Pinang gua ader jumpa dua dalam 2 kali tetapi tak sempat nak bagi dan juga sebab ghalek sembang... Aku cuba hubungi Cyberboron selepas itu tetapi gagal... aku tahu sebab apa, tapi hangpa kene tanye sendiri kat dia... Last time aku cuba nak jumpa dia, masa last aku jumpa Wak kat Trong. Kenduri saudara Bik Mama.. Malam tu aku jumpa Pak Mat Ganu... Aku ader tanyer maner Ustaz Sham dia kater nak datang tetapi kawan dia sambuk kater dia tak datang sebab.... hangpa tanya sendiri kat Ustaz Sham... Kalau Ustaz Sham baca komen ini, tolong SMS no akaun dan atau cuba lah hubungi aku balik... sebab depa cuba nak ungkit perkara yang depa tak tahu...
Itu masalah orang yang berparti... lu rasa lu power sangat bila PAS menang. Tapi lu tahu tak... Non-partisan adalah penyumbang terbanyak undi untuk pakatan rakyat di Perak... Daripada 600000 undi pakatan rakyat di Perak cuma 150000 nih adalah orang parti... lu nak rendahkan martabat golongan non partisan ker... gua rasa lu yang silap besar... Kalau takder orang macam kami nih, jangan harap la PAKATAN RAKYAT NAK MENANG...

Semua orang tahu, betapa cacatnye jentera PilihanRaya PAS. Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Manek Urai, Permatang Pasir. Kemenangan disebabkan the 3rd force... Ko ingat sebab korang kerja bagus ker... Poooodah... Aku di situ dan aku tahu camne korang kerja...

Pasai apa aku tibai PAS... sebab orang-orang macam hang la aku tibai PAS... kalau semua orang mahu PAS mahu macam Nizar, Mahfuz, TGNA aku pun tak sampai hati nak tibai PAS... Masa kat Bukit Gantang dulu, ader satu komentar dalam Blog Perisik Rakyat ada kate... 98% orang UMNO tak boleh percaya... 55% orang PAS pun sama... So baik undi PAS... Sebelum ko check no tu, aku sengaja tambah lagi 10% untuk PAS sebab ko dan pengikut ko akan menjadikan PAS makin teruk dan tidak mendapat tempat dalam masyarakat MALAYSIA... Sebab ko rasa undi Bloggers-bloggers Pakatan Rakyat ini tidak berharga...

Camni la En Jarum Peniti... Aku cabar ko tonjolkan diri ko supaya senang aku nak bantai ko lagi... sebab apa yang ko cakap, selain orang sekeliling aku masa Bagan Pinang tak mampu nak buat statement camtu... Aku pun sebenarnya tak kisah sapa ko... sebab ko pun bukan bagus sangat... Kalau ko cukup bagus dan berani, ko tak guna open ID macam nih... Orang yang berani komen tetapi tidak berani tunjuk diri adalah seorang pengecut dan elok ditembak dari belakang... macam orang yang lari dari peperangan bila didesak...

MAHAI...

p/s... Sapa makan cili di terasa pedas...

Aku tahu selepas ini akan ader perubahan besar dalam hubungan aku dengan bloggers-bloggers lain dalam dunia blogging ini... Aku tak kisah... Aku ada cara aku memperjuangkan apa yang aku percaya...

Mungkin lepas ini aku akan lebih kurang blogging... Aku sibuk mengerjakan projek yang ORANG DALAM PARTI PAKATAN RAKYAT SENDIRI tak buat... sebab deme sibuk berparti...

12 December 2009

Kepada En Jarum Peniti - Komentar dalam Blog Albanjari

Haa... aku ader kat sini... tak puas hati kat aku mai la...

10 December 2009

cerita bola lagi

Mari balajar mengenal jenis jenis bola


INI BOLA SEPAK


INI BOLA RAGBI

dan



tajuk lagu : paling comel
nyanyian : ahik dan nana
remarks : lirik lagu ada sebut "bola bola api"

SEKIAN

desakan letak jawatan Presiden PAFA?

bila teman baca kat laman artikel "tidak timbul isu letak jawatan presiden PAFA" di Perak Express terus sahaja datang soalan kenapa ada desakan untuk Presiden letak jawatan

Presiden PAFA Dato' Seri Haji Muhammad Nizar (teman guna DSN bila sembang ngan kekawan; nampak stylo sikit) di sidang media selepas mesyuarat PAFA. Ajengan kena je lokasi DSN duduk dengan backgound.

1. kenapa ada desakan? sebab ada yang teringin jawatan ni kot

ini kot yang teringin jawatan Presiden PAFA tu?

hehehehe maklum la MB negeri BN semua secara automatik jadi Presiden Bolaspak kan kan kan. Jadi bila tak jadi presiden pafa rasa macam ada yang tak kena. tido pun tak lena. mandi pun tak basah. makan pun tak kenyang.

2. kenapa ada desakan? sebab bila DSN tak letak jawatan maka bila sampai tempohya nanti akan diadakan pemilihan. bila ada pemilihan akan ada pengundian. hehehehe takut bila bertanding nanti yang diundi masih DSN. fuh mana nak letak muka beb kalo kalah?

jadi kena la buat desakan suruh letak jawatan. baru la boleh menjadi presiden PAFA dengan jalan mudah dan bergaya. lepas tu boleh buat hutang bertempek tempek kat PAFA kan kan kan...

bak kata kawan teman; APA KOME INGAT ORANG UMNO JE YANG TAU MAIN BOLA? NTAH ENTAH BOLASEPAK NGAN BOLA RAGBI PUN TAK KENAL?

cis EMO la pulak kawan aku ni....

wa chow sin

08 December 2009

stadium terapung singapura


bernas jugak idea orang singapore ni. tak cukup tanah buat stadium terapung. gerek sey....

yang pastinya kontraktor yang buat stadium ni bukan kontraktor dari malaysia. kalo kontraktor dari malaysia gerenti stadium tenggelam. maklum la buat jambatan kecil pun runtuh.

dipengaruhi oleh kejadian bumbung stadium runtuh maka sebab itu la stadium terapung ni tidak berbumbung

p/s : dengar khabarnya FAM akan guna stadium ni jika ada perlawanan melibatkan pasukan bolasepak negeri kelantan. kenapa ye?

06 December 2009

Kuatnya Makhluk Allah nie membodek...


Kalau diperhatikan kat Sinar Edisi Perak. Makhluk Allah yang sorang ni rajin sangat bagi komen. Asyik muka dia ajer yang keluar di surat kabor.

Nak dikatekan jawatannya besor idak le sangat baru jadi Naib Ketua Pemuda Simpang Empat Hutan Melintang. Diulangi.... Naib Ketua Pemuda Simpang Empat Hutan Melintang tapi lagak dan gaye nyer macam orang no.1 Malaysia.

Asai ader ajer isu yang melibatkan pembangkang, ade le yang dikomen nyer. Dulu isu bole la ni isu pijok le pulak.

Agak-agak nyer membodek untuk mempopularkan diri kat Tok Zaid kut.

Kalau macam gitu gaye nyer....

RENTIKAN LE !!!

Memo :
Che Det pun dah kata UMNO ni busuk hingga ke usus. Penyokong kuat cuma golongan tak terpelajar dan orang-orang kampung yang tak abis SPM. Macam tu ke nak diharapkan memerintah Malaysia nie. Buat ditipu dek Org Putih aje le nanti...

04 December 2009

Macam-macam le deme nie...

Tertarik jugak "aku" dengan isu Tok Guru Nik Aziz perihal doanya kepada PM 1 Malaysia. Gerun gamaknya Si Najib nie bila ada ulama yang berani mendoakan dia macam tu. Sedangkan ulama-ulama upahan UMNO yang lain tiada yang berani untuk mengatakan demikian. Jika diberinya sesuatu kenyataan pun secara berlapik demi menjaga periuk nasi dan bukannya atas harga diri selaku mereka yang arif dalam bidang keagamaan.

Tok Guru hanya mendoakan andainya Si Najib enggan berbuat apa-apa perihal wang milik rakyat Kelantan itu. Doa untuk memberikan peringatan kepada Najib agar sedar tanggungjawabnya sebagai pemimpin Negeri Orang Islam. Hasil penjualan minyak tu kamu semua suku-sakat UMNO yang balun. Pemberian wang ihsan seperti yang dilaungkan hanya melalui orang-orang UMNO sedangkan Kerajaan Negerilah yang paling berhak untuk menerima wang tersebut. Dengannya dapatlah kerajaan pimpinan Tok Guru melaksanakan progam-program yang telah dirancang demi kebaikan rakyat negeri Kelantan seluruhnya.

Akibat tidak berpuas hati dengan perlakuan Tok Guru maka ramailah yang berkumpul di jalanan (dia orang takut menggunakan perkata demonstrasi, nanti disamakan dengan Parti Pembangkang). Mulanya media melaporkan 200 orang yang terlibat. Tiba-tiba jumlahnya meningkat pula kepada angka 1000 orang. Agak-agaknya media-media arus perdana pun telah terkena tempias daripada Tok Guru sehinggakan otak yang ada tidak mampu mengira dengan baik. Perhimpunan itu direstui pula oleh pihak berkuasa. Kalau pada pihak pembangkang, adalah yang dipancut dengan air oleh anjing-anjing kompeni yang sememangnya begitu perangai dan perlakuannya. Lebih-lebih lagi kepada pihak pembangkang.

Memo...
Kalau dia orang semuanya boleh tapi kalau pembangkang, semuanya jahat. Macam inilah kut perangai British masa manjajah kita dulu. Maklumla aku tak dak lagi masa tu. Kalau ada mau aku ikut berjuang dari dalam hutan. Mau jugak le aku dicop sebagai....??? dan tidak dibenarkan memijak bumi tercinta ini gamak-gamaknya yek.


01 December 2009

Dulu lain, sekarang lain

Zaman dulu-dulu, mak bapak anto rotan kat guru untuk disiplinkan anak. Sekarang nih, mak bapak belasah pulak guru kalau disiplinkan anak-anak deme.

Zaman dulu-dulu selalu jugak dengor anak-anak mati akibat kene dera dengan rotan dek bapak. Tapi sekarang lagi best, bapak pulak yang mati sebab kene dera dengan rotan.

Nampak benor dah nak akhir zamannyer...

send by dopod 720

30 November 2009

salah atau tidak

heboh juga bila TGNA berdoa minta bala buat Dato Seri Najib dan Kerajaan Perpaduan Barisan Nasional musnah gara gara putar belit cerita pasal royalti minyak.

teringat kata arwah datuk teman; kalo tak salah apa nak takut, tapi kalau salah... hehehehe sendiri mau ingat (yang italik tu teman tambah)

wa chow sin

28 November 2009

Mimpi UG

Salam aidiladha.

Dulu kecoh dengan cerita UG. Ya, wa pun ada mimpi yang sama. Mimpi pada masa akan datang Malaysia diperintah oleh kerajaan UG. Kerajaan UG diantara PKR, PAS dan DAP.

s a u d a g a r m i m p i

27 November 2009

Salam Aidiladha

25 November 2009

Bahasa Teras Perpaduan

Seronok betui teman masa pegi KL tadi. Lalu kat sebelah Dewan Bahasa dan Pustaka. Baguih nyer poster besaq abis tinggi bangunan. Semua cerita bodek 1Malaysia.

Yang klasik tu, PPSMI nih agak-agak siapa yang buat ye. Yang lagi best tu, kat poster tu ade model yang gambor 2 kali tangkap. Nampak benor orang tak sior nak jadi poster 1Malaysia nih.

send by dopod 720

22 November 2009

Lu pun aper hal???


Memula aku ader sikit nak beron dengan mamat sorang nih kat sini...

Tapi bila baca kat sini, aku pun rasa sikit suka hati...

So bila kete nih nak kuar???

p/s... kurus la aku pose nak beli plate kete nih....

20 November 2009

Lain macam dan lawak

Teman pinjam word dari PT dalam blog dia yang ini... Konklusinya disini perkataan ini yang keluar...

"Wanna a free guinea PIG??? Come to 1Malaysia..."

Lepas baca kat blog PT, teman pun pergi tengok link dia bagi... serius, memang bunyinye ader sesuatu yang tak kene. Dan juga ada sedikit lawak disitu...

Kalau kita teliti apa yang disampaikan oleh link berita tu, kita mungkin akan berasa semacam je bunyinye kerana yang pertama, kita nih dipilih sebab kita mempunyai kepelbagaian kaum dan juga mewakili hampir keseluruhan masyarakat DUNIA...!!! Mak aih, tekojuit den!!! Setahu teman la, "pandemic" dan juga "epidemic" biasanya banyak bergantung kepada keadaan geografi dan juga demoghafic. Kalau tak silap teman cuma 11% penyakit dalam dunia nih yang berkaitan dengan kaum. (tolong perbetuikan kalau teman silap - ini pakcik teman yang doktor yang citer). So adakah relevan Malaysia dijadikan "biotechnology hub" cuma disebabkan kita nih "Multi-Racial" Country??? Ataupun ia hanya lagi satu projek tipu 1Malaysia untuk kroni yang tak dapat job lagi... (buat satu bangunan yang 1Malaysia namakan "powerhouse research centre").

Ye betul dengan terbuat pusat nih akan memberikan peluang kerja dan juga unjuran Ilmu untuk rakyat Malaysia. Tetapi pada hakikat sebenarnye, 1Malaysia seperti dalam slogan, rakyat didahulukan... Rakyat la dahulu yang kene... Teman kupas mende nih kepada kome setakat yang teman faham...

Dalam dunia perubatan, sebenarnya kita tak dapat nak elak daripada menggunakan "animal testing". Tetapi sejak akhir-akhir ini, aktivis alam sekitar, mengutuk sekeras-kerasnya ujian terhadap haiwan ini. Oleh yang demikian, para pembuat ubat di dunia ini terpaksa mencari sumber lain untuk membuat ubat. Apa lagi 'option' yang ada??? Human trial is the answer. Tetapi negara mana yang sanggup biarkan rakyat dia dijadikan alat untuk ujian ubatan didunia ini??? Kat 1Malaysia la...

Untuk pengetahun kome semua, ini mungkin macam fiksyen sahaja... tetapi pada teman mende ini adalah logic procedur...

Kalau kita nak cari penawar atau ubat penyakit AIDS contohnya, kalau kita nak test kat haiwan, kita suntik virus tu ke haiwan berkenaan dan suntik pulak dengan sampel ubat atau penawar untuk merawat haiwan tu. Kalau tak berjaya, haiwan tu tu pun lingkup, bungkus plastik hitam, kampus dalam tanah...

ok kita tengok dulu statement 1Malaysia nih...

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said priority could be given to such value-added trials as Malaysia’s multi-ethnic composition represented a big portion of the global population.

“This also augurs well for Malaysia that aspires to be a successful global biotechnology hub,” he said, adding that the country had the competitive edge as it had the necessary resources.

Bayangkan kalau statement 1Malaysia nih adalah seperti yang teman pikior dia cakap, maka 1Malaysia nak offer rakyat Malaysia sebagai ganti kepada haiwan tu dan disebabkan kita nih berbilang bangsa, maka banyak specimen yang boleh deme guna... dan mempunyai sumber yang cukup...

Masa baca posting PT, teman pun terguling-guling gelak... Kalau sungguh bagai dikata, ader jer kuman, bakteria ataupun virus dijumpai di DUNIA nih, rakyat Malaysia dahulu yang dikambing hitamkan untuk jadi tempat nak test ubat... Kalau guna ayat PPSMI, Malaysia citizen are going to be a guinea PIG, if a new germ, virus or bacteria attack world population.

Sebab itu seperti yang deme dah kabo, 1Malaysia, Rakyat didahulukan... memang la... rakyat Malaysia dulu yang kene...hahahaha

p/s guinea PIG... bukan ke haram tu...??? Abis PIG, pig bukan babi ker??? hulamak, rakyat 1Malaysia pun boleh jadi menatang haram gak ker??? Ingat MB jer yang HARAM...

17 November 2009

Aku bangga dengan 1Malaysia!!!


Teman sesungguhnya berasa amat bangga bila mendengar cerita yang populariti Najib telah meningkat naik dari 45% ke hampir 60%. Sokongan golongan bangsa India pun naik jugak dari 33-45% kepada 55%. Melayu pun sama jugak 4% daripada 53% sebelum ini. Sumber M3M di PerakExpress.

Teman kater WOW... hebat penangan kempen 1Malaysia nih. Orang dah mula percaya balik kepada BN dan UMNO... Kira dakyah 1Malaysia yang berasal daripada 1Israel (macam dalam artikel kat sini dan kat sini) nih dah berjaya menerap nilai-nilai perpaduan dan membentuk negara yang lebih aman dan makmur. Sungguh-sungguh bertuah teman jadi rakyat Malaysia nih.

Teman rasa dengan itu mike-mike semua patut berterima kasih dengan kepimpinan Najib Tun Razak dan kita semua patut menaruh kepercayaan penuh dengan kepimpinan beliau.

Terdapat beberapa lagi sebab-sebab kenapa kita patut memberikan kepercayaan kita yang tidak berbelah bagi kepada kepimpinan Malaysia sekarang. Selain berjaya menceduk idea daripada kempen Ehud Barak tu, (mungkin kebetulan) kita juga berjaya merendahkan kadar CPI (corruption perception index) kita daripada 5.1 kepada 4.5. Angka ini amat membanggakan dan MEMBERANSANGKAN walaupun pada asasnya lagi tinggi lagi bagus. Usaha-usaha seperti menaiktarafkan dari BPR kepada SPRM dan daripada badan berkanun kepada salah satu parti kompenan dalam BN telah berjaya telah meningkat ranking daripada tangga ke 47 kepada tangga ke 56 daripada 180 negara yang diselidik oleh Transparency International (satu badan dunia yang mengetuai gerakan anti-rasuah di dunia) menampakkan kematangan kepimpinan Najib Tun Razak dengan kempen 1Malaysia 'Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan'. Dengan fakta-fakta ini memberikan kita semangat yang lebih jitu untuk menyokong kepimpinan Perdana Menteri yang anda cintai ini. (Sumber Mkini)

Di samping itu, peranan saudara-mara Najib Tun Razak juga memberikan sumbangan kepada kejayaan 1Malaysia ini. Pandangan yang sangat "positif" kepada sebuah lagi Parti Kompenan BN, iaitu PDRM, telah meletakkan hampir sepenuh kepercayaan kepada mereka dan meletakkan 1Malaysia sebagai negara yang paling selamat didiami. Ini adalah satu pencapaian yang sering diutamakan dalam kepimpinan 1Malaysia.


Rakyat pula semakin menyanjung tinggi kepada pihak PDRM yang sentiasa menjaga keselamatan rakyat Malaysia demi menjayakan semangat 1Malaysia. Tahniah kepada KDN yang berjaya memberikan persepsi yang membanggakan kepada seluruh rakyat 1Malaysia. Tahniah atas pencapaian anda semua.


Dengan itu, teman menyeru kepada semua rakyat Malaysia, teruskan sokongan anda kepada kepimpinan negara 1Malaysia ini agar kita semua akan terus didahulukan dan pencapaian dapat diutamakan. (Sumber statistik di sini)

p/s - Baca dengan mata, analisa dengan otak, iktikad dengan hati. 1Malaysia boleh BLAH

korporat atau keparat?


sumber

rm2 buat TGNA

kami di anje online menyokong tabung rm2 buat TGNA pergi haji

sumber

undang undang tubuh kedah vs spr

UNDANG UNDANG TUBUH KEDAH 1 SPR 0


KUALA LUMPUR: Pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi di sini pada hari Isnin.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu, Abu Hassan akan dihalang daripada menghadiri persidangan DUN esok.

QUOTE OF THE DAY

"SPR telah bertindak secara tidak sah ketika menerima sijil cuti sakit yang dikemukakan oleh Abu Hassan sebagai alasan kerana ketidakhadirannya."
Hakim Alizatul

"SPR juga membuat keputusan tidak wajar ketika memutuskan bahawa Perkara 51 hanya boleh digunakan selepas Speaker merujuk perkara itu kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan"
Hakim Alizatul

sumber



10 November 2009

LAT’S RESTAURANT IN NUSAJAYA, JOHOR

Eat your hearts out, Perak!

Khazanah Malaysia in collaboration with Dato' Lat will be opening a Restaurant serving local dishes in Nusajaya, Iskandar Malaysia, Johor. The restaurant 'LAT CAFE' to be modelled on Lat's famous cartoon character of Kampung Boy, is part of a massive new indoor theme park covering an area of 5,575 sq m costing RM350 millions. The announcement was made by Khazanah Malaysia over the weekend after the signing ceremony on Saturday.

Actually we got wind of the proposed restaurant much earlier.

Kelab Keledang of which Dato' Lat is a very valuable member has been pushing and sounding very loud to the Perak state government for umpteen years but alas...

Despite the little setback, we are optimistic that Perak Government can still play a major role in getting the bigger part of LATHOUSE or KAMPONG LAT to be located somewhere in Perak. It's better late than never.

Come on Zambry and the gang, you guys have lots and lots of catching up to do!

copy and paste dari blog Limau Tambun

Sultan tiada kuasa pecat MB

Tunjukkan mana-mana peruntukkan di dalam Perlembagaan Perak yang memberi kuasa kepada Y.M Sultan Perak untuk memecat Nizar sebagai Menteri Besar(MB)Perak yang sah”. Itulah intipati hujah pasukan peguam Nizar semasa berhujah di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya pada 5 November yang lalu.

Peguam Zambry dan Peguam Negara berhujah bahawa Zambry adalah MB yang sah kerana beliau telah dilantik oleh Y.M Sultan Perak di bawah Perkara 16(2)Perlembagaan Negeri Perak. Peguam Nizar pula berhujah sebelum Zambry boleh mendakwa dia adalah MB Perak yang sah beliau perlu membuktikan terlebih dahulu bahawa jawatan MB yang disandang oleh Nizar telah dikosongkan ataupun Nizar telah dipecat secara sah berdasarkan Perlembagaan Negeri Perak.

Sepertimana yang dikatakan oleh Harley CJ(Borneo)di dalam kes Stephen Kalang Ningkan v Tun Abang Haji Openg and Tawi Sli(1966)2 MLJ 187, terdapat dua keadaan di mana Governor(atau Sultan)mempunyai bidibicara iaitu (a) dalam isu pelantikan MB dan(b)enggan bersetuju untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri(DUN).

Harley CJ seterusnya berkata “ As regards to(a ), nobody could be so foolish to suggest that a Governor could appoint a second Chief Minister while there was still one in office..”(Terjemahan : “Berkenaan(a ), tiada orang yang terlalu bodoh untuk mencadangkan bahawa Governor boleh melantik MB yang kedua jika MB yang pertama masih memegang jawatan tersebut.” )

Apa yang jelas sehingga 5 November 2009 Zambry masih tidak dapat membuktikan bahawa kerusi MB yang Nizar pegang telah dikosongkan atau Nizar telah dipecat secara sah oleh Sultan Perak.

Peguam Zambry dan Peguam Negara berhujah bahawa memandangkan Nizar telah memohon secara betulis pada 5.2.2009 kepada Sultan bagi pembubaran DUN Perak di bawah Artikel 16(6)Perlembagaan Perak dan memandangkan Sultan enggan menggunakan budibicaranya untuk membubar DUN Perak maka Nizar dan barisan exconya hendaklah meletakkan jawatan berdasarkan peruntukkan itu.

Peguam Zambry dan Peguam Negara juga berhujah bahawa di dalam surat Nizar kepada Sultan bertarikh 5.2.2009 itu Nizar mengatakan jumlah kerusi BN dan PR adalah sama banyak iaitu masing-masing 28 kerusi kerana kerusi tiga ADUN yang melompat telah diisytiharkan kosong oleh Speaker. Peguam Zambry dan Peguam Negara berhujah jika pun jumlah kerusi BN dan PR adalah sama iaitu 28 Nizar masih lagi tewas jika undi tidak percaya diadakan kerana kerusi PR sebanyak 28 itu termasuk kerusi speaker maka jika undian dibuat speaker tidak boleh mengundi maka PR hanya boleh dapat 27 undi sahaja.

Peguam Nizar menjawab sebelum Artikel 16(6)hendak digunakan oleh Zambry mestilah terlebih dahulu dibuktikan bahawa Nizar telah kehilangan kepercayaan oleh Adun –Adun dan bagi menentukan hal tersebut perlu diadakah sidang dewan bagi para Adun membawa undi tidak percaya kepada Nizar. Di dalam kes ini adalah jelas tiada sebarang undi tidak percaya telah diambil dari mana-mana sidang Dun. Oleh itu prasyarat Perkara 16(6) tidak dipenuhi di dalam kes ini.

Peguam Nizar juga berhujah bahawa berdasarkan sejarah negara ini undi tidak percaya yang dibuat di dalam sidang dewan pernah berlaku di dalam kes di Trengganu pada tahun 1961. Pada tahun 1959, PAS berjaya membentuk Kerajaan di Trengganu dan MB yang dilantik adalah Y.B Daud Samad. Pada 26/10/1961 Ketua Penerangan Umno Tuan Syed Jaafar Albar telah mengumumkan bahawa Perikatan telah menjadi parti majoriti kerana 3 orang Adun PAS dan 3 orang Adun Parti Negara telah melompat menyertai Umno.

Pada 30/10/1961 undi tidak percaya dibuat di dalam Dun Trengganu ke atas MB, Daud Samad. Selepas undi tidak percaya Daud Samad telah meminta Sultan Trengganu membubarkan Dun Trengganu namun Sultan enggan berbuat demikian. Sultan kemudiannya melantik Ibrahim Fikri dari Perikatan sebagai MB yang baru.

Jelas Sultan hanya bertindak selepas undi tidak percaya dibuat di dalam sidang dewan.

Mengenai hujah Zambry bahawa Nizar masih lagi tewas jika undi tidak percaya diadakan kerana kerusi PR sebanyak 28 itu termasuk kerusi speaker dan memandangkan speaker tidak boleh mengundi maka Nizar akan kalah jika undi dibuat peguam Nizar menjawab seperti berikut : Ya, benar speaker, Sivakumar tidak boleh mengundi tetapi jika benar-benar ada sidang Dun untuk diambil undi tidak percaya kepada Nizar apakah yang menghalang untuk Sivakumar meletak jawatan speaker dan menjadi ADUN biasa dan seterusnya mengundi. Tidakkah waktu itu kedudukan PR dan BN adalah 28 : 28. Sudah tentu jika BN terlalu bodoh melantik Adun mereka sebagai speaker sebagai ganti Sivakumar maka kerusi BN akan berkurang sebanyk 27 dan PR pula mempunyai 28 kerusi.

Peguam Nizar juga berhujah apabila Nizar enggan meletakkan jawatan adakah Sultan ada kuasa memecat beliau. Peguam Zambry dan Peguam Negara kata Sultan ada kuasa. . Peguam Nizar menjawab sila tunjukkan peruntukkan mana yang memberi kuasa itu. Peguam Zambry kata meskipun tiada peruntukkan khusus Sultan dianggap mempunyain kuasa itu(deemed to have such a power ).

Peguam Nizar menjawab mestilah ada satu peruntukkan anggapan(deeming provision) di dalam Perlembagaan Perak sebelum Sultan dianggap mempunyai kuasa itu.

Sebagai contoh hujah peguam Nizar terdapat peruntukkan anggapan di bawah Perkara 19(1)di Bahagian 2 Perlembagaan Perak bahawa Sultan dianggap telah mengosongkan jawatannya jika baginda tidak hadir dalam tempoh yang lama di dalam sidang Dewan Negara dan ketidakhadiran untuk tempoh yang lama itu tanpa alasan yang mencukui atau alasan yang munasabah. Jelas sebelum jawatan Sultan itu boleh dinggap dikosongkan Perlembagaan Perak secara jelas memperuntukkan peruntukkan berkenaan anggapan tersebut.

Hal yang sama tidak berlaku di dalam kes pengosongan jawatan MB. Tiada peruntukkan yang menyatakan bahawa jika MB enggan meletakkan jawatan kerusi MB dianggap telah kosong. Tanpa peruntukkan penting itu bagaimanakah Mahkamah boleh membuat anggapan sepertimana yang dihujahkan oleh Peguam Zambry dan Peguam Negara.

Peguam Nizar menyatakan Perlembagaan Perak dengan secara jelas menyatakan di dalam Perkara 16(7)Perlembagaan Perak bahawa tidak seperti mana exco yang dilantik atas kerelaann Sultan(at his pleasure)jawatan MB tidak dipegang atas kerelaan Sultan. Oleh itu tidak timbul Sultan boleh memecat Nizar sebagai MB Perak yang sah.

Hujah telah diberikan terpulanglah kepada lima orang Hakim Mahkamah Persekutuan memutuskan. Bagi 5 orang hakim itu saya ingin menukilkan nasihat Hakim Israel iaitu Ehud J yang menyatakan “ Apabila para hakim duduk untuk menghakimi, hakikatnya merekalah yang sedang dihakimi.” Ya, rakyat sedang menghakimi 5 orang hakim tersebut.

-Hanipa Maidin (peguampas)

07 November 2009

yahoooo selamat kereta kawan kawan aku

hehehe lepas kena pressure dan feedback yang kata langkah kerajaan untuk mewajibkan pemeriksaan puspakom untuk kereta lebih 15 tahun akan menyusahkan rakyat maka MITI announce langkah ni tak akan dilaksanakan.

satu sistem akan dikaji untuk memastikan tahap keselamatan kereta berusia lebih 15 tahun sebagai ganti.

kalau la boleh fikir dulu sebelum cakap kan ke lagi afdal...

p/s : ada sesapa nak beli nissan sunny tahun 1984? rege boleh cerita

wa chow sin

04 November 2009

dasar automotif negara

berapa banyak dasar daaa. yang gua tau rege kete tetap mahal. kete lebih 15 tahun kena check puspakom bila nak renew roadtax.

beli kete baru. hutang bank 9 tahun (kalo keje cikgu boleh buat 10 tahun ngan bank rakyat atau bank simpanan nasional) 6 tahun lepas habih hutang nak renew roadtax pun seksa? penyudahnya beli kereta baru balik semula.

jangan terkejut kalo lepas ni ada peladang pandu proton baru keluar kedai untuk pergi kebun sebab nissan stanzanya tak approve masa pemeriksaan puspakom untuk renew roadtax.

yang seronok polis. tak payah berjemur tengah panas nak tangkap kereta tak de lesen. buat je roadblock jalan tanah merah menghala ke kebun orang kampung.

yang lagi seronok tak lain tak bukan kroni le. samada dapat kontrak francais puspakom atau dapat kontrak supply barang untuk bakal bakal puspakom baru nanti.

memang rakyat diutamakan....

p/s : jargon untuk dasar automotif negara adalah NAP. NAP dalam bahasa PPSMI????.... he he he i rest my case la if u think what i think

wa chow sin

Yusuf Noor, UMNO dan Tauliah

Sebenarnya, satu ketika dulu semasa Jabatan Perdana Menteri masih bermuftikan Yusuf Noor, UMNO sangat terdesak. Pada ketika itu UMNO begitu kekeringan cendekiawan agama. UMNO ketika itu menumpang nama Yusuf Noor, seorang bekas graduan Al Azhar ketika mahu mengIslamkan politik. Apabila bercakap tentang Islam.

Ketika itu, PAS memang juara. Ketika itulah zaman permulaan kepada perkembangan ceramah-ceramah agama, penjualan kaset-kaset ceramah dan yang seumpama dengannya. PAS mendominasi isu agama Islam, dan PAS mampu bercakap tentang agama Islam kerana mereka ada kemampuan dari segai cendekiawan atau pun cerdik pandai agama.

Berikutnya pula, selepas zaman reformasi, ketika zaman kegemilangan VCD ceramah, PAS sememangnya dominan. UMNO masih lagi terkial-kial. Ditambah dengan imej buruk Firaun pada ketika itu, UMNO dilihat semakin jauh untuk memenangi isu-isu agama Islam. Selepas itu lah timbulnya idea untuk menarik golongan agamawan menyertai UMNO. Mereka mahukan kumpulan professional agama menyokong kerajaan. Menteri-menteri UMNO dihantar menabur propaganda kepada para pelajar Timur Tengah.

Kemudian UMNO muncul dengan idea JASA, yang gua sendiri tak tahu singkatan untuk binatang apa. Atau Jabatan Hal Ehwal Khas, satu secretariat di bawah Jabatan Penerangan, yang bertujuan mahu menerangkang hati-hati umat Islam yang gelap. Bukan gelap daripada ajaran Islam, tetapi daripada menyokong UMNO. Jangan tipu gua. Itu tujuan asal mereka. UMNO menggunakan para pelajar graduan Timur Tengah yang pada sekitar awal tahun 2000 berlembak di pasaran macam kupang di Muar. Setiap hari boleh beli, kecuali hari raya.

Sama ada mereka ini tamat pengajian atau pun tidak, itu soal kedua. Apa yang paling penting ialah mereka boleh bercakap (yang sebenarnya terpaksa dilatih dulu) sambil memetik dua tiga baris ayat Al Quran. Gua tidak nafikan bahawa memang ada kalangan mereka yang betul-betul berkelayakan tetapi kebanyakannya memilih untuk bersama JASA atau apa sahaja benda alahnya pada masa itu, demi mengubat lara tidak dapat memasuki pasaran kerja. Maklumlah, bukan semua mereka berkelayakan. Atau boleh gua katakan sebagai golongan-golongan yang kecewa. Sebab kekecewaan mereka banyak, daripada gagal dalam pasaran kerja sehinggalah kepada kecewa dalam berorganisasi ketika tempoh pengajian dulu. Nak kelentong gua, tak payah lah.

Tapi UMNO masih lagi ketinggalan. PAS ketika itu memang sangat advance. Mereka sudah berupaya mengetengahkan golongan professional pula untuk berpolitik sambil berdakwah. Seiring pula dengan kemajuan teknologi maklumat, juga kesedaran masyarakat yang semakin baik, PAS adalah dominan dalam menjuarai isu agama. Kecuali di Johor. Itu satu kes lain. Kebetulan pula, kebanyakan graduan-graduan Timur Tengah ini, adalah generasi yang telah dikaderkan oleh PAS sejak sekian lama. Sama ada melalui PMRAM di Mesir (ini yang paling hardcore), kumpulan usrah sistematik di UK dan US, juga persatuan-persatuan pelajar dari Jordan, Syria, Pakistan dan sebagainya. Dalam satu ulasannya ketika itu, Firaun pernah berkata, UMNO sudah terlalu jauh dan lewat untuk memenangi hati para pelajar Timur Tengah (circa 2001). Pendakwah professional didikan usrah, tamrin dan ijtima’ PAS ini, memang menjadi produk paling berharga buat mereka. Anak-anak muda ini menyusup ke seluruh pelusuk masjid dan surau, berdakwah dan membawa imej yang sangat baik untuk PAS ketika itu. Toleransi, professional dan berhikmah. Mereka sudah melangkaui garisan dakwah ala-ala “amanat Haji Hadi”.

Oleh kerana tidak mampu mengekang arus yang dibawa PAS, ditambah pula dengan kedengkelan ilmu sesetengah graduan pilihan UMNO itu, maka muncul lah idea tauliah. Jabatan-jabatan agama telah memperkenalkan method tauliah. Setiap mereka yang berceramah di masjid-masjid dan surau-surau ketika itu mesti mendapat tauliah terlebih dahulu. Tidak kisah jika kamu dapat Jayyid Jiddan sekalipun ketika belajar dahulu, tauliah adalah lebih tinggi daripada sijil kamu. Bahkan mereka yang mahu mendapatkan tauliah akan ditemuduga pula oleh para pegawai Jabatan Agama, yang agak menyedihkan, ada antaranya bukanlah mereka yang berkelulusan agama pun. Kecuali kisah terpencil seorang kawan gua yang ditemuduga oleh Mufti Negeri Sembilan sendiri, kerana bimbangkan fahaman Salafinya. Itu cerita lain.

Di sini UMNO sudah memperlihatkan kemenangannya. Tauliah memang satu tindakan paling bijak untuk UMNO mengekang kemaraan pendakwah-pendakwah muda milik PAS ini daripada terus mendominasi pentas agama. Projek UMNO melalui JASA atau apa sahaja benda alahnya pada masa itu kelihatan tidak begitu menyerlah. Kelompok yang terpilih biasanya adalah insan-insan terbuang. Ini boleh dilihat dengan jelas melalui lontaran idea-idea mereka ketika berceramah, bercakap mahu pun menulis. Jelas memperlihatkan kedangkalan intelektual mereka. Nak kelentong gua lagi, mintak maaflah. Oleh kerana itu, UMNO seperti mendapat talian hayat melalui method tauliah, walaupun tidak keseluruhannya berjaya. Pendakwah muda milik PAS ini, selain bijak mereka juga rebel. Jika tidak dapat menyelinap ke masjid-masjid besar, mereka pergi ke surau-surau di kawasan perumahan. Satu pelan yang menarik yang gua syak adalah cedokan daripada buku Guerrilla Warfare tulisan Che Guevara. Sorry gua dah tersasul.

Jadi, tauliah pun diwartakan ketika itu dengan alasan kononnya mahu mempastikan para pendakwah a.k.a penceramah ini berkelayakan. Selain itu kononnya mereka mahu mengekang penyebaran ajaran sesat, walaupun niat sebenar adalah melampiaskan kemarahan golongan-golongan tua pendokong JAKIM,YADIM, JAIS dan apa benda yang seumpama dengannya ke atas golongan-golongan muda yang majoritinya mara memperkenalkan diri mereka sebagai Ahlus Sunnah wal Jamaah a.k.a Salafi. Mazhab baru adalah berbahaya kepada akidah umat Islam, walaupun ada berjuta umat Islam lain di seluruh dunia menganuti mazhab tersebut. Ia lebih bahaya daripada pencegahan dan penguatkuasaan ke atas umat Islam yang tidak solat Jumaat, main judi, tikam nombor ekor, budak perempuan pakai seluar nampak bontot lepak kat shopping complex, artis-artis berkemban dalam majalah Mangga, atau pun bintang AF yang ambik gambar dalam kolam renang dengan Khalid Jamlus. Walaupun para pendakwah muda ini, cuba membawa gambaran sebenar tentang betapa lengkapnya Islam, betapa moderatenya Islam, betapa Islam bukanlah semata-mata ala-ala ceramah “amanat Haji Hadi” dan Islam juga bukan dinilai daripada betapa labuhnya jubah atau betapa putihnya kopiah, namun UMNO, khususnya golongan tua pendokong JAKIM,YADIM, JAIS dan apa benda yang seumpama dengannya terus melihat golongan ini sebagai duri dalam daging, selain tukang tabur pasir dalam periuk nasi mereka.

Oleh kerana itu, bukanlah gua nak menulis membantah tindakan JAIS ke atas Dr. Asri sebab dalam resume Dr. Asri ada perkataan Jordan, atau pun kerana pernah sekali makan sedulang (gempak gila dulu gua makan dalam dulang, perghh!) dengannya sebab gua tahu cuma gua aje kenal dia tapi dia memang tak kenal gua, tapi rasa benci dengan tindakan JAIS itu muncul kerana gua tahu, JAIS sangat dibayangi tangan politik. Bukan satu isu jika Dr. Asri dikatakan membawa satu pembaharuan, atau fahaman yang bertentangan mazhab umat Islam di BolehLand, kerana Islam itu bukannya terhad kepada mazhab Syafie sahaja. Ia lebih menampakkan tindakan terdesak golongan tua pendokong JAKIM,YADIM, JAIS dan apa benda yang seumpama dengannya dalam menyekat kemaraan golongan muda dalam berdakwah, menyekat hak umat Islam daripada menerima ilmu walaupun ajaran yang disampaikan adalah benar sambil berterusan menekan mereka kerana hakikatnya, majority pendakwah-pendakwah muda ini adalah penentang kerajaan, UMNO secara khususnya. Punktlitch.

wang ehsan???

negeri diperintah pakatan rakyat royalti minyak diberikan kepada rakyat

negeri yang diperintah barisan nasional royalti minyak deberikan kepada kerajaan

1Malaysia sungguh.

p/s : ari tu driving dari KL ke Bota; hujan all the way. Hujan 1Malaysia beb.

03 November 2009

Bala mendatang

Salam semua pembaca. Ermmm teman terpaksa membaca paper 2 3 hari ni. Mujur bukan teman yang beli.

Bukan nak mengutuk atau mengeji. Nak menghina atau memperli. Tapi seolah-olah macam dah kene bala pulak.

Teman duk baca paper Sinar 2 3 hari ni, duk tengok ade 2 3 ahli keluarga Polis mati akibat bermacam keadaan. Cuma teman risau, deme ni dapat cash payment dari Yang Berkuasa. Tu la,buat lagi penganiayaan. Teman bukan nak blah blah blah... pasai kome belasah orang PR dan pemimpin PR. Tapi macam bala yang mendatang. Yang tu deme kabo 'what you give, god pay CASH on the dot'.

Dr Maza - dari spek RM10.90 ku

Teman idak ler kenai rapat Dr Maza nih. Cuma berita dia kene tangkap oleh JAIS tu agak mengejutkan teman. Walaupun pada hakikatnya teman agak suka tetapi mendengarkan cara dan sebab beliau ditangkap adalah adalah tak elok bebenor memandangkan dengan konsep 1Malaysia nih.

Teman mahu ulas kenapa teman agak suka dia kene tangkap. Well nothing political. But more personal. Teman tak berapa suka dengan cara dia semasa beliau jadi Mufti di Perlis dulu. Bercakap dan mengeluarkan fakta yang telah sedikit sebanyak merosakkan punca pencarian sesetengah orang ketika itu. Kalau kome ingat pasai pelaburan di Internet dahulu. Contohnya Swiss Cash dan banyak lagi. Kalau kome tanya teman, teman takde masalah dengan cara pelaburan tersebut. Sebab pakcik teman yang duduk kat Michigan tu hidup dengan pelaburan Internet. Elok jer dia. Takder pun pengharaman skim nih di America dulu. Cuma tidak digalakkan. Sekarang teman idak la tahu aper ceritanye sebab pakcik teman tu dah arwah. Duk bujang lak tu kat sana. Yang tahu umah mak dia udah bertingkat-tingkat.

Semasa Dr Maza di Perlis, dia diperalatkan oleh MB ketika itu Syahidan Kassim. Semasa tu sebenarnya Syahidan Kassim tengah berusaha nak cipta satu skim semacam dengan Swiss Cash nih kat Perlih. Cite nih diceritakan oleh orang Perlih. So kebenaran cerita nih kome pegi cari sendiri. Teman percayakan cerita pakcik tu. So pada pendapat teman, Dr Maza nih seolah orang yang oportunis dan bagi teman dia cuma mahu meningkatkan kepopularan dia.

Tetapi disebalik itu, setelah dia mengambil keputusan untuk berhenti dan pergi menyambung pelajaran, persepsi teman adalah sedikit berubah. Tokoh gayanyer semacam beliau nih diperalatkan oleh Syahidan sebab dia masih lagi muda dan mahu meningkatkan imej. So teman bagi wild card kat Dr Maza.

Kalau dilihat daripada Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Selangor 2003, Seksyen 119 (1) yang menyebut mana-mana orang yang mengajar agama Islam atau perkara-perkara tentang agama Islam di negeri itu perlu mendapatkan tauliah daripada JAIS. Kalau kita lihat dari undang-undang, memang Dr Maza patut di tahan dan kena la dia menunggu tauliah daripada pihak yang berwajib nih. Cuma kalau kome nengok video nih, aku rasa macam tengok penangkapan Rasul Melayu atau pun nak mengangkap Nordin Mat Top. Kalau deme wat camnih masa mencari Rasul Melayu dulu takpe jugak ataupun masa nak menangkap Ayah Pin. Ini dah macam nak menangkap Ketua kepada Nordin Mat Top.

Bagi teman ini seolah satu penghinaan terhadap orang pernah bergelar Mufti. Andaipun kesalahan beliau tu memang salah, tidak la seberat orang yang mengajar ajaran sesat. Orang yang mengajar ajaran sesat lewat-lewat ini pun dapat layanan yang lagi baguih.

Memang patut ramai yang meloncat. Memang patut ramai yang marah. Ayah Pin masih bebas, Bekas Mufti ditahan dengan 30 orang Polis. Kalau kerajaan tidak masuk kate deme tak masuk campur abis siapa lagi. Cuma yang teman boleh pasti... Pengangkapan Dr Maza dengan cara yang BRUTAL ini, banyak bermotifkan politik. Tidak lain dan tidak bukan.

31 October 2009

apabila aku ketawa

idea title dari title lagu... 'apabila isteriku tertawa' oleh suhaimi mior hassan (isu plagiat tengah panas ni - riso gak aku)


aku ketawa sebab tadi aku jumpa hardcore dan otai UMNO kampung aku. deme seronok ketawa sebab kata deme PKR makin rapuh dan goyah serta menuju kehancuran. aku tumpang ketawa jugak malahan ketawa aku lagi besar dari ketawa deme tu.

aku ketawa sebab operasi pembersihan PKR sedang berlangsung.
aku ketawa sebab BN mendapat sokongan adun PKR yang sudah bebas berparti
aku ketawa sebab masa PRU13 nanti BN tak tau sapa yang akan bertanding sebagai adun PKR

ha ha ha ha ha

wa chow sin

Blogger VS Goblog - Siri???

Ini komen aku kat PerakExpress pasai isu ciplak dan plagiat.

Pasai video tu, aku pun tak sangka boleh jadi camtu. Niat aku supaya mende tu disebar-luaskan di internet. Orang yang bagi video tu pun aku rasa tak salah, sebab dia pun niat yang sama. Cuma kami berdua, hancin pala sebab rupernyer sumber video tu mai dari tempat yang kami pun tak tahu sumber sebenar…

So dengan itu, aku pun turut terkene bila kredit tidak diberikan sepatutnya kepada yang berhak. Terus terang aku puji blogger-2 yang menulis dalam English. Contohnya geng-geng Blogger Barisan Rakyat. Credit adalah perkara wajib dalam posting apabila ada sumber lain mereka dapat. Bukan sebab aper. Mereka dah dibudayakan dengan demikian.

Kalau kita lihat, media utama. Mereka amat mementingkan pemberian kredit. Pernah tak kita dengar, penyampai radio contohnya Radio Era, bila deme siarkan berita, deme wajib sebut sumber bernama. Pemberian kredit adalah budaya. Budaya ini pula adalah bagus. Bukan untuk mempopularkan seseorang sebab usaha dia, tetapi itu dah dikira etika. Aku tak pasti samada ini writen or unwriten ethic. Kita mahu kita dilabel media kedua, media alternatif ataupun media pilihan. Tetapi etika serupa g*****g.

Bagi aku alasan part-time atau full time tu cuma retorik. Kalau kita tahu etikanya, kita takkan buat kesilapan yang memberikan kesan yang kuat. Mende memang nampak simple, tetapi kesannya kome tengok la sendiri. Nih dah masuk siri kedua. Nak MSK tabuh hampa dengan siri 3, 4 dan 5 ke baru kome nak faham.

Aku sendiri sebetuinya takder masalah dengan maner-maner blogger PAS atau blogger aper ke. Yang aku tahu kome jadi blogger sebab kome makin getik dengan BN. Tetapi apabila dengan hinanya, hasil kerja aku tu orang perkotak-katikkan.

Kome tanyer semua blogger yang berselomuih kat kediaman MB masa PR Perak tumbang. Aper kenderaan aku??? Aku cuma ader moto kriss 1, standard modified dengan exzos potong. Cuba kome tanyer kat Cyberboron, MSK, Sya, Pojie, Zul Mamak dan lain-lain berapa kali aku datang bawak makanan, keperluan deme time tu dengan keadaan aku basah kuyup sebab hujan. Ader aku kesah. Ader aku perli orang.

Bila kami mula start pulang ke sarang memasing, aku dah daripada duk studio edit video aje, akhirnya mandat bawak videocam tu MSK bagi kat aku suh ambik dan edit sendiri. Aku suka sebab aku bleh ambik shot yang betui-betui aku nak. Sebelum tu MSK bagi aku Vcam Samsung. Lampu takder. Takder CCD. Mic Input pun takder. Aku tak kisah. Sebab itu jer yang ader masa tu. Lepas tu MSK carikan VCAM Canon. Ader lampu. Adela satu CCD. Ade mic input. Aku suka. gambor ader la sikit upgrade sikit. Aku tahu MSK kuar duit dia sendiri tuk beli VCAM tu. Masa tu aku takder duit. Sekarang aku ader sikit duit. Ader sumbangan dari kawan-kawan aku masa belajo dulu, aku dapat beli camera 2nd hand. Pro sikit rupenye. Aku usaha sendiri mende-2 tu. Sebab ader orang suka usaha kami, ader la sumbangan makan dan minum lebih kurang. itu cerita Vcamera aku.

Masa pakai camera kecik, sampai naik berlumut telinga aku orang kater aku SB. ye la…dah aku pakai camera macam SB. dan aku memang SB.. SANGAT BESAR. Hangpa ader rasa tak camtu??? Pernah rasa camera nak dirampas. Orang duk pandang sinis. Orang duk halang dari ambik gambar atau video. Sebab apa??? sebab aku tak kepiah putih. PIIIRAH… SB sekarang dah pakai jubah pun ada. Sebab-sebab macam nih bila kerja kita orang tak kredit, kita jadi marah.

Pasai kete aku lak. Nak tahu tak??? aku perabih belasan ribu sebab beli kete yang aku pakai. Rege memang la murah masa beli. biasa la kete 2nd. ader je masalah. Ade pernah orang tanyer maner aku dapat duit??? Sebab aku selalu ikut pimpinan PR ader la mangkuk kater kete tu orang kasi. NIAMAH. Aku duk menebal muka pinjam duit kat orang nak beli kete tu, pastu ader la yang jadi mangkuk kata kami macam-macam. PIIIRAH… Hangpa tak tau jangan duk cakap. Sesak orang hangpa tak nampak. Bila orang sebut nama kami, sebab kami duk disitu berusaha berapa lama dah. Aku tau, lambat laun mende nih mesti ada yang bercakap. Bercakap la apa hampa nak cakap. Tapi aku tau keja aku camna dah hangpa memang tak layak nak bercakap pasai mende tu.

Perak Express nih bukan baru. Dulu MSK sorang. Pasti Sam dari duk diam dah jadi aktif. By the way. Kalau la hampa nih tahu sapa Sam tu, aku rasa takder nyer gamak kome tu nak merepek tak tentu hala camni. Pastu aku dan beberapa yang lain masuk untuk memeriahkan Perak Express. Usaha dan kerja kami nih sebab kami sayangkang Pakatan Rakyat. Bila timbul isu etika, itu adalah terma utama dalam kerja wartawan, journalist dan pengamal media. Jadi kalau tak paham-paham lagi, jangan jadi blogger. Jadi la GOBLOK.

Bercerita pasai Takaful. Aku 2 tahun jadi agen conventional insurance. Aku tahu selok belok hal haram ker halal dalam insurance tu. Cuma aku nak peringat ja kat hampa semua. Takaful cuma ada beza nya dimestikan akad masa jual. tu aja. yang lain sama ja dengan conventional insurance yang lain. Sampai mende yang melibat duit dan nyawa orang nih la ramai suka guna cara Islamic. Islamic kejadahnya. Hanya pada nama jer. So retorik daripada tu, jangan la kita berjaja dakwah dan tarbiah andai cara mendapatkannya tu tak betui. Ingat la… lagi panjang saluran mende tu di sampaikan. lagi panjang la dosa kome, walaupun mende tu untuk dakwah dan perjuangan.

30 October 2009

PERSIDANGAN HARAM DUN PERAK 28 OKT '09

Sumber : Kamparin

Asalamualaikum dan salam sejahtera.

Perancangan tak bermaruah UMNO BN dan Dato' Ganesan

Kehadiran 28 ADUN Pakatan Rakyat(PR) adalah diatas notis peringatan persidangan dari Speaker YB Sivakumar, melalui surat bertarikh 13 oktober '09. Kami mula bergerak menuju ke bangunan SUK jam 9.35 pagi bersama YB Speaker yang lengkap berjubah dan berkopiah sebagai Tuan Yang di Pertua dewan. Saya dan rakan lain seiring berjalan dengan Speaker.

Kami dihalang polis melalui 2 halangan/checkpoint sebelum sampai ke pintu/gate utama melalui jalan medan istana. Setiap halangan kami terpaksa bergelut dan berperang mulut dengan anggota polis yang menggambarkan seolah-olah mereka hanya fokus pada YB Sivakumar. Beberapa tindakan dibuat oleh polis bagi menghampiri YB Speaker Sivakumar. Saya sendiri menyedari hal ini telah memegang rapat tangan YB Sivakumar. Kami dibenarkan masuk satu demi satu disetiap checkpoint dan kami mengelilingi YB Sivakumar sambil berjalan. Suasana dan kehadiran anggota polis dan kenderaan trak yang banyak serta anggota FRU berkelengkapan penuh siap siaga semacam suatu pertempuran sengit akan berlaku. Ketua polis Ipoh di lihat berdiri diatas trak FRU bersama dua anggota siap dengan senapang dan pancutan simbahan asid dan gas. Disepanjang jalan dan tengah jalan dipenuhi anggota polis, SB siap berkamera video dan senjata. Namun semua warga media tidak dibenar mengekori kami.

Sampai di pintu utama, gate ditutup oleh keselamatan SUK yang mana bilik kawalan dikuasai oleh polis dan mereka hanya membuka gate setelah kami merayu dan akhirnya bertengkar supaya dibuka gate dan setelah dibuka kecil baru kami dibenar masuk satu demi satu juga. Kemasukan kami keperkarangan bangunan SUK dinanti oleh polis ramai, beruniform dan juga memakai vest POLIS. Ratusan kakitangan kerajaan melambai kami dari beranda dan celah tingkap-tingkap pejabat tanda sokongan. Saya turut membalas lambaian mereka sambil sempat melaungkan "HIDUP DIDUP, HIDUP RAKYAT!

Kami masuk ke lobi lif, namun lif semacam tidak berfungsi. Semasa dilobi lif polis cuba menghampiri Sivakumar tapi kami bertahan sehingga berlaku pergelutan kerana nampak mereka mahu menghalang kemasukan kami. Setelah bergelut hampir 6 minit maka kami keluar dari lobi lif dan berjalan menghala ke gate dan bertemu untuk beritahu orang ramai dan warga media bahawa kami dihalang polis dari masuk ke dewan. Setelah mendapat persetujuan dari pegawai Glenn bahawa kami tidak akan dihalang didalam perkaranag bangunan SUK , maka masuk semula. Kali ini gate sekali lagi ditutup dan kami terpaksa pinta dibuka dan barulah dibuka. Bayangkan berapa lama masa terbuang dalam insiden ini sahaja.

Setelah melepasi gate kami menuju ke lobi lif lagi satu untuk ketingkat 3 yang terpaksa melalui tempat letak kereta pegawai kerajaan. Semasa ditempat letak kereta ramai anggota polis diarah menyekat kami untuk menagkap Sivakumar. Berlaku pergelutan dahsyat disitu, Saya yang ketika itu memegang tangan kiri Sivakumar seolah direntap dan terlepas. Kopiah Sivakumar dirampas oleh ASP Bala. Beberapa ADUN PR yang cuba menghalang telah dikasari . Saya terlihat YB Chan Meng Kai (Simpang Pulai ) tersungkur dan terbaring di atas lantai dikelilingi polis! Sivakumar di kerumuni polis sehingga dicekik dan dihimpit perutnya, dia cuba menjerit tapi suara tak keluar barangkali tercekik kuat. Saya meraung dan menjerit meminta pertolongan dari kalangan kakitanagn kerajaan dan pemandu yang ramai melihat dan menonton kekejaman polis terhadap kami. Saya menjerit acap kali meminta pertolongan namun polis terus menerpa kami . Ketika itu Sivakumar kelihatan lesu dan mereka merentap jubah yang dipakainya. Saya turut menahan supaya Sivakumar tidak cedera namun polis terus merentap dan merampas jubah yang dipakainya dengan ganas dan dahsyat sekali. Akhirnya jubah yang dipakai koyak rabak dan tertanggal dari Sivakumar. Dia hanya dapat pegang cebisan jubah berjalur emas sebagai simbol cebisan demokrasi yang dikoyak robekan oleh UMNO BN di Perak.

bersambung.........

24 October 2009

One Black Perak

17 October 2009

happy deepavali

16 October 2009

Batu besar kepala dalam ada taruk....

Writer's block is a condition, associated with writing as a profession, in which an author loses the ability to produce new work. The condition varies widely in intensity. It can be trivial, a temporary difficulty in dealing with the task in hand. At the other extreme, some "blocked" writers have been unable to work for years on end, and some have even abandoned their careers.

....Walaupun bukan secara professional, terasa macam tu la kiranya.
....Kekadang sampai creative-thinking pun ader sikit kantoi.
....Teman berharap ini bukanlah sesuatu yang permanent.
....Teringin sangat nak cerita pengalaman di Bagan Pinang tetapi terluah di sini.
....Teman cuba untuk luangkan apa yang teman nampak dan rasa disana.

....Maybe next week.

So see you all soon....

11 October 2009

Ye ye

Ye ye ye...

kita kalah...

Padan muka...

Ye ye...

05 October 2009

Ragam Suasana - Hari Penamaan calon PRK N31 Bagan Pinang



03 October 2009

Mimpi 13

Salam.

Sememangnya setiap kali ada pilihanraya kecil semestinya isu undi pos akan timbul selain dari masalah pengundi hantu. Kali ni di bagan pinang isu undi pos menjadi topik utama. Ini kerana dalam monopoli hampir 40% undi pos.

Siapakah pengundi pos ini? Selalunya undi pos adalah pengundi dari golongan askar, polis dan bomba. Walaupun ada juga dari golongan guru dan pensyarah serta segelintir petugas spr tapi majoriti kebanyakannya dari 3 kumpulan yang disebut tadi.

Berbagai cerita tentang undi pos. Ada yang mengatakan undi pos telah dimanupulasi agar undi memihak kepada kerajaan memerintah dalam kes ini kerajaan bn. Ada yang kata proses undi dibuat dihadapan pegawai tertinggi mereka, ada juga yang mendapat kertas undi lengkap dengan nama dan alamat pengundi dan macam macam cerita yang kurang enak dek telinga.

Jadi mimpi wa kali diharap bila pakatan rakyat memerintah agar undi pos ini mesti dihapuskan. Mereka dari pasukan unit bersenjata sebenar harus bebas dari memilih kerajaan. Ini penting agar satu hari nanti malaysia tidak akan jadi seperti thailand. Bila askar tak suka dengan kerajaan yang ada maka kerajaan itu digulingkan dari tampuk pemerintahan oleh unit bersenjata. Kita tak nak bila pakatan rakyat memerintah maka pegawai tertinggi unit bersenjata yang menyokong kerajaan bn akan memberontak.

Mungkin juga kerajaan bn harus mengambil kira mimpi wa ni. Buatnya unit bersenjata memberontak kat kerajaan bn kerana nak kan kerajaan pakatan rakyat macam mana?

Wa percaya bahawa mengundi adalah hak rakyat yang layak tapi dah tiba masanya unit bersenjata dikecualikan dari memihak ke mana mana parti selagi bertugas. Dah pencen nanti nak lawan kat parlimen anwar ibrahim pun lawan la kerana masa itu kad pengenalan sama seperti rakyat lain bukan lagi kad kuasa unit bersenjata...

Ntah menjadi kenyataan atau tak mimpi wa ni.

s a u d a g a r m i m p i
l o n d o n