dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

01 January 2009

Ambang 2009

Semalam semasa duk lepak kat Anje...
Dengan Peihong dan brader PRO...
Tengok juga aper yang ditayangkan kat telebisen tu...
Macam meriah jer sambutan tahun baru...
Masih ader lagi artis duk terkinje-kinje atas stage...
Tak kurang juga pak lah dan jeans lusuh...
Pak-pak menteri yang lain pun duk terkinje-2 same...
Seronok dan bahgie jer deme nih sambut tahun baru...

Dalam hati teman...
"Bengong ini orang tua... kater negara Islam, Islam Hadhari lah... tapi duk terkinje-kinje lagi... nampak benor Islam Hadhari tu macam Islam satu hari jer... Deme nih syok terkinje-kinje, rakyat Palestin tu tengah duk merana... any time jer bleh kene bom... abis terburai isi perut...
macam tak sensitif langsung... chit........."

Naper la ini tua tak mau buat sesuatu yang berbeza dengan pemimpin yang lain... buat kenduri doa selamat ke, bacaan yasin dan tahlil untuk rakyat palestin yang gugur di sana tu... ceramah agama sempena tahun baru ker... ni gi same-2 terlompat dengan orang lain kat pentas... malu wei.....chit....

Dalam duk lepak-2 tu lagi...
Peihong tetiba tanye...
'Takder ke bunga api kat ipoh'
'Haah takder lak bunyi, selalu dari anje dah dengor'

Pertanyaan tu abis cam tu jer tanpa memikiorkan aper terjadi...
Oleh disebabkan lepas di Anje, teman balik umah dan ambik keputusan nak format PC, hampir ke jam 8 pagi baru teman tidur, teman pun terlupa perkara tersebut...(dengan perasaan bagus Perak nih, tak membazir duit buat bunga api)...

Sehingga ke petang nih, mendengar coleteh abg shahril dan akhmal di reperter baru teman tahu kenapa macam sembab jer sambutan tahun baru di ipoh... lagi 15 minit nak new year... aper jua konsert dan sambutan terpaksa dihentikan... teman ingat aper alasannyer... MENGHORMATI PEMERGIAN YANG DIPERTUAN NEGERI SEMBILAN... teman termemenung... Camne la kerajaan negeri perak boleh terpikior cam nih...sungguh prihatin dan bertimbang rasa...

Kalau tak buat langsung...takut orang kritik lebih-2... tapi kerajaan negeri masih adakan sambutan tapi berpada dengan situasi sekrang... masih lagi ader gerai-2 jualan dan pameran... masih lagi adakah perhimpunan... tapi sambutannyer ala-kadar. bagi teman itu dah cukup jika kita faham keadaan sekrang... saudara kita tengah hangat dibedil tentera Zionis... negara kita pulak kehilangan pemerintah... adil bagi mereka nih jika kita sama-sama berwasotiah dalam sambutan tahun baru...

Tabik hormat dengan kerajaan negeri PERAK... semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan jalan dalam mentadbir negeri...

Amin ya rabbal alamin...

SELAMAT TAHUN BARU 2009 kepada semua pembace Anje-online...
nak goddies tahun baru bleh minta kat kembang.... hehehehehe acah jer.....

5 comments:

9w2AYG @ kembang said...

goodies tahun baru?
ader....
byk kat sini..
nk ker?
leh tlg bg kan..
hehhehe...

kuda_laut said...

teman ndak satu kalo ada banyak..kuikuikuikui..

9w2AYG @ kembang said...

ndak sgt ker?
meh kembang kan assignment2 sayer yg berlambak ni.....
abg mat wat satu, abg anaz wat satu, abg fariq wat satu, arip wat satu, kembang wat satu, amacam?
mauk?huhuhuhuhuh....

kuda_laut said...

warghkahkahkah..ok jgk tu..d bayor kerk..??

9w2AYG @ kembang said...

ala..
xkan adik2 pn nk kna byr kot...

Post a Comment