dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

11 January 2009

Pengat Pilihan Dugong

Pengat Ubi Kayu

Bahan-Bahan:

2 ketul ubi kayu
2 senduk gula pasir (secukup manis)
2 mangkuk santan kelapa (diambil daripada sebiji kelapa)
2 helai daun pandan (dicarik-carik dan simpulkan)
Sedikit garam

Cara:

Kupas kulit ubi dan bersihkan. Kemudian potong kecil-kecil dan toskan. Masukkan ubi kayu, santan dan gula pasir ke dalam periuk. Masukkan juga daun pandan. Jerang periuk ke atas api yang sederhana. Kacau selalu supaya santan tidak bergentel. Kemudian masukkan sedikit garam. Apabila ubi telah empuk dan cukup pekat, sesuaikan rasanya. Setelah cukup masak, bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment