dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

28 February 2009

Sembah Patik

Ampun Tuanku beribu ampun
Sembah patik harap diampun

Sebagai seorang rakyat dibawah naugan payung Tuanku, izinkan patik menulis kembali petikan titah Tuanku masa Perasmian Pembukaan Penggal Pertama Dewan Negeri Kedua Belas

Petikan pertama Perkara 3
"Pilihanraya Umum Kedua Belas turut memperlihatkan bahawa proses demokrasi di negara ini semakin matang"
Ampun Tuanku beribu ampun,

Pemilihan petikan titah Tuanku ini adalah kerana apa yang dititahkan tak kan menjadi kenyataan dengan pergolakan politik yang berlaku di negeri Tuanku. Pergolakan ini menidakkan titah Tuanku yang melihat proses demokrasi Malaysia semakin matang. Dengan keadaan politik yang berlaku di negeri Tuanku menunjukkan bahawa demokrasi bukan sahaja semakin mundur tetapi ianya telah dibunuh dengan kejam.

Petikan kedua Perkara 9
"Kerajaan Beta akan memastikan bahawa keadilan dilaksanakan tanpa berbelah bahagi dan ketelusan dijadikan amalan supaya tidak ada rakyat yang merasa tersisih atau tertindas"
Ampun Tuanku beribu ampun,

Jika demokrasi telah dibunuh dengan kejamnya maka semestinya keadilan turut sama terkubur tanpa nesan. Rakyat yang mendukung sistem demokrasi dan raja berpelembagan rasa tersisih kerana ketelusan telah diketepikan. Rakyat rasa tertindas kerana hak hak rakyat sebagai tuan dalam sistem negara demokrasi telah dicabul tanpa belas kasihan. Pencabul pencabul ini telah menidakkan hak rakyat yang bernaung dibawah payung Tuanku. Pencabul pencabul ini dengan kejam merampas kerajaan pilihan rakyat. Pencabul pencabul ini sanggup melakukan apa saja agar cita cita mereka menjadi kenyataan. Ini semua Tuanku menaikkan rasa ketidakpuasan hati rakyat negeri Tuanku terhadap pencabul pencabul hak itu.

Petikan ketiga Perkara 34
"Ketenteraman dan keamanan adalah komponen penting untuk menjamin kesejahteraan hidup rakyat . Perpaduan kaum dan perpaduan ummah perlu terus ditingkatkan . Keamanan negeri amatlah penting dipelihara"
Ampun Tuanku beribu ampun

Demi menjamin titah tuanku ini menjadi kenyataan, iaitu 'keamanan negeri amatlah penting dipelihara maka disini patik selaku rakyat naungan payung Tuanku memohon sembah agar Tuanku dapat membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak serta merta agar hak rakyat negeri Tuanku dikembalikan. Dengan pembubaran itu patik juga percaya keadilan akan kembali ke landasan yang sebenar. Perpaduan kaum dan ummah kembali seperti sediakala. Keamanan akan terpelihara.

Ampun Tuanku Beribu Ampun
Sembah Patik Harap Diampun

dah ujung bulan

macam biase le kalo sesiapa yang keje
asal ujung bulan je tentu nak tunggu gaji masuk ye tak

atas sebab itu le PACC nak kena jumpa 2 MB Perak tu
tak kan nak bagi gaji sampai 2 kali.

Allo PACC,
exco pulak macam mana?
cuba cuba le tengok jugak
maklum le Perak ada 16 orang exco

Katakan la lepas siasat
PACC bayo gaji MB kat DS Ir Nizar
apa maksudnya ya?

wa chow sin

siapa gamaknya 'sumber' ni

dari http://www.harakahdaily.net

Sementara itu, sumber daripada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri berkata daripada segi pentadbiran, Mohammad Nizar perlu menyerahkan kembali kenderaan itu kerana apabila Zambry dilantik oleh Sultan Perak sebagai menteri besar, maka secara automatik beliau (Mohammad Nizar) tidak lagi menjadi menteri besar dan perlu menyerahkan segala kemudahan yang diperuntukkan untuk seorang menteri besar.

mana punya undang undang yang sumber ni pakai?
nak jugak teman pegi menuntut?

27 February 2009

sempat ke

rumah dah kosong
sebelum second mb boleh duduk JKR akan check dulu
tak tau le berapa lama JKR check
seminggu atau 2 minggu kot

court case pun tak tau bile
entah minggu depan
entah bulan depan
silap silap tahun depan

tiba tiba ini sivaji the boss
speaker DUN Perak panggil sidang DUN Perak tergempar
tarikhnya 3 mac 2009

problem 1
ini speaker sudah decide itu 3 adun pr yang lompat ke bebas
sudah tak de kuasa
kira tak boleh masuk dewan

kalau boleh masuk pun
gerenti tak berani
sebab orang changkat jering
orang jelapang
orang behrang akan tunggu dan standby dengan kasut

problem 2
ini speaker sudah gantung second MB 18 bulan
kalau mau tunjuk samseng nak masuk dewan
confirm akan kena halau

problem 3
6 exco BN jugak sudah kena gantung
12 bulan oooo
kalau mau try masuk jugak
nasib sama macam zambri
gerenti kena halau.

BN ada 31 adun
jadi 31 tolak 3 tolak 1 tolak 6
tinggai 21

PR ada 28 adun
jadi 28 tolak 1
itu satu bukan lompat punya
pasai dia speaker maaaaa
tinggai 27

jangan buat usul tak percaya sama MB zambri?
pasai zambri bukan MB perak maaa

buat usul percaya sama MB Nizar
27 adun percaya lawan 21 adun tak percaya
heheheheheeheh

itu pun kalau 21 BN
dengarnya ada 2-3 orang yang marah sebab tak dapat jadi exco

silap silap
30 adun percaya vs 18 adun tak percaya

ada le yang tak sempat duduk rumah rasmi atau naik camry nampak gayanya.....

hehehehehehehehe
mau lawan ini decision?
speaker dan adun bila dalam sidang DUN imun dari court maaaa
tarak percaya?

try baca ni
"Houses of Parliament (Privileges and Powers) Act 1952 which conferred immunity to MPs from civil or criminal proceedings for anything done or said before the House or any parliamentary committee.

Section 3 of the Act states: “There shall be freedom of speech and debate or proceedings in the House and such freedom of speech and debate or proceedings shall not be liable to be impeached or questioned in any court or tribunal out of the House."
wa chow sin

court mesti mau cepat

kalo ikutkan peguam yang represent Nizar
Nizar tak perlu kosongkan rumah rasmi MB
selagi mahkamah tak jatuh hukum

tapi Nizar kata no problem
lagi pun dah ada surat dari SUK
suruh kosongkan rumah
27 februari 2009

jadi ari ni rasmi le rumah tu dah dikosongkan
second MB boleh masuk lepas JKR renovate

masalahnya AGS10 Nizar tak mau kasi
itu second MB sudah gian mau naik camry
pasai ponggong manyak sakit naik proton perdana

Nizar kasi tau kalau mau ini kereta
mesti mau tunggu keputusan mahkamah

ini Nizar aaaa
manyak pandai
kalau kasi semua
gerenti court akan lambat bikin kerja

sekarang second MB akan suruh court cepat sikit
sebab dia mau itu camry ooooo

wa chow sin

keliru? confuse? bangang? bodoh?

itu singh is kinng kata pemuda satu parti celaka
speaker dewan rakyat marah suruh tarik balik apa itu singh cakap
itu singh kata dia tarik balik apa dia cakap

sekali itu pemuda dari itu parti
mau jadi hero
mau lawan itu singh is kinng

aiya buat penat je
lu punya bakal presiden cakap
belia mesti mengutuk keganasan dan sebarang perpecahan dalam kalangan manusia

teman dah keliru
teman dah confuse

hari ni exco itu pemuda dari itu parti cakap
tak de orang cakap singh celaka
kalo kita cakap singh celaka
apa singh akan rasa.....

teman tolong jawab untuk itu singh

itu singh akan cakap ini exco bangang
itu singh akan ingat ini exco bodoh
itu singh tak cakap melayu celaka
itu singh tak cakap cina celaka
itu singh tak cakap india celaka
itu singh tak cakap mana mana bangsa atau kaum celaka
itu singh cakap itu parti celaka

kalo betul mau lawan mesti mau cakap itu singh punya parti celaka
bukan bangsa

takde akai punya orang

wa chow sin

26 February 2009

kerajaan try and error

konsep try and error ni banyak profesion guna pakai
doktor pun kekadang try and error jugak
minggu ni bagi ubat A
minggu depan bagi ubat B

pasai apa depa try and error
sebab simptom bertindih
sakit A ada simptom C
sakit B pun ada simptom C

jadi kena la try and error

tapi la ni dah ada pulak kerajaan try and error
ari ni try announce tol naik
rakyat marah (error)
esuk kabinet meeting untuk perbetoi apa yang patut

lusa try naik tapi jumlah tol kurang dari 5 ke 3 tol je
tak de rakyat marah (no error)
kire on la kalo macam tu....

kalo dapat yang try dan tau perbetoi bila ada error seronok la jugak
buat bahan gelak gelak kat kedai kopi
tapi kalo dapat yang try dan tak tau nak perbetoi bila ada error
jadi le macam Kerajaan Negeri Perak

2 MB
16 Exco
4 Penasihat
JKKK dan JKKKP

adoi....

wa chow sin

tunjuk kad je

2 tol tutup
5 tol naik rega
ekonomi makin merudum
rebat dah tak de

walau pun tak de kena mengena
tetapi tetap terasa bebannya
maklumle cubit peha kiri
peha kanan terasa jua

buat penyokong PR yang terkena dengan 5 tol tu
teruskan perjuangan membebaskan Malaysia dari cengkaman kuku besi

buat penyokong BN
gamaknya boleh dapat diskaun kalo tunjuk kad keahlian parti kot?
tak tahu?
cuba cuba le...

wa chow sin

update....

busan..
naper x de pa per cite kat blog nie..
ke memasing ader komitmen nie..
hehehehhe...

25 February 2009

cerita seorang rakan

semalam teman tido lambat
nengok bola

bangun je tido teman nengok
ada 20 sms
ada 15 miss call

15 sms dari nombor handphone teman sendiri
5 sms dari nonbor yang sama (rakan teman)
miss call juga dari nombor yang sama dengan nombor sms.
sms pun ayat yang sama
"wei aku ada masalah ni. ko kena tolong"
gitu le bunyi sms rakan teman

mak aih ada beso masalah problem rakan teman ni? pikio teman

teman settlekan apa yang patut dulu.
lepas lunch baru teman anto sms kat rakan teman tu

memang teman ni lembab nak layan sms atau miss call bila baru bangun tido
kecuali yang betul urgent atau yang xplain detail dalam sms.
setakat ayat macam ni teman abaikan dulu
bukan tak prihatin tapi pejabat teman mula beroperasi lepas lunch

lepas makan teman sms rakan teman tu
"masalah problem apa tu weh"
gitu le sms teman pada rakan tu.

tak sempat keypad handphone teman lock
ada call masuk
bukan nombor mobile tapi nombor landlines
teman pun jawab...

rakan : salam

teman : salam

rakan : baru mangun ka?

teman : sudah lama. dah lunch pun. apa hal call aku berkali kali; siap dengan sms.

rakan : ko pun tau kan koje aku sebagai auditor ni banyak jalan jalan. sekejap kat hq kejap kat branch, kejap kat utara dan kejap kat selatan.

teman : tau... dah itu termaktub dalam skop keje ko. ate ngapa? dah fedup ke?

rakan : tak lah aku enjoy ngan keje aku ni cuma aku tengah susah hati.

teman : susah hati ngapanya? ko seleweng duit ke?

rakan : idak le kesitu pulak. ni masalah lain.

teman : masalah apanya (teman dah mula fedup)

rakan : aku kalo pi outstation guna kereta sendiri sebab itu dah dalam insentif keje aku. minyak dan repair semua company tanggung.

teman : habih tu apa masalahnya?

rakan : aku takut kena tangkap atas tuduhan rasuah

teman : rasuah apa kebendanye ni

rakan : tak la aku tengok mb selangor yang guna kereta sendiri pun nak kena saman sprm. aku takut aku pun kena sebab cara aku ngan mb selangor tu sama je. kereta sendiri tapi rosak dan maintainance semua claim company.

teman : hahaha (gelak beso teman) aku nak tanya 2 soalan. ko balik kampung atau pi jalan jalan bawak family, claim company jugak ke?

rakan : tak lah sebab aku ada kereta lain. kereta iswara ni memang untuk aku pakai pi keje je. untuk balik kampung atau jalan jalan ngan family aku pakai naza.

teman : ok good. soalan no 2 ko ada tambah spoiler; tambah sport rim; buat tinted atau modified yang tak sepatutnya pakai duit company tak?

rakan : cheh apa ke jadahnya aku nak buat macam tu. tak termasuk dalam claim yang dibenarkan. iswara ni masa beli dah siap tinted. lain lain semua standard.

teman : kalo macam tu tak de masalah. ko tak salah guna kuasa. ko tak seleweng duit syarikat. ko tak tipu syarikat. jangan le risau tak tentu hala.

rakan : tu yang aku telepon ko tu. mintak pandangan. aku tau aku tak salah cuma nak kan kepastian.

teman : kalau tak salah jangan risau. kalo ada yang repot sprm ko layan je repot tu. apa mau takut sebab ko tak salah

rakan : kalo macam tu lega sikit kepala aku. terima kasih dengan nasihat ko tu. nanti kalo aku pi ipoh kita boleh pekena teh.

teman : ok no problem. aku tolong mana yang mampu je. kalau datang ipoh bagitau aku.

rakan : ok. aku chow dulu. thanks. bye. salam.

teman : salam.

wa chow sin

24 February 2009

Pak Lah takkan buat blog

Itu le yang dia kabokan pada wartawan masa majlis A Prime Minister's Passage yang dianjurkan oleh KelabPerniagaan Kuala Lumpur.
Abdullah berkata beliau tidak akan menulis blog
Teman rasa eluk le tak buat blog sebab teman riso blog tu tak dikemaskinikan. Macam mana nak kemaskini selalu dah tuannya asyik tido je.....

Selamat Bersara...

mengapa diam sahaja

dulu masa timbul cerita gambo Eli
jenuh bekas MB ni berteriak
Letak jawatan sebagai adun
Letak jawatan sebagai exco
tidak bermoral
dan macam macam lagi katanya

Kemudian timbul balik cerita Chua Soi Lek
kena panggil polis untuk beri keterangan
dvd CSL kembali dipasaran dengarnya

tapi bekas MB ni diam sahaja
lidah kelu untuk bersuara
jari lemah untuk menuding
menyuruh Chua Soi Lek
Letak jawatan

mengapa begitu tuan bekas menteri besar
kemana jantanmu.....

wa chow sin

p/s : teman tak pernah tengok bidio CSL ni.... mana nak dapat aaaaa?

apology accepted

to William aka StrOmFury.

On behalf of de' anje online, your apologize accepted. Remember we belong to each other as Malaysian. Sometime we use hard way to learn something.

the end.

Link 1
Link 2
Link 3

pilihanraya kecil lagi

wah wah wah
lepas 2 bukit
mungkin nak tambah
1 lagi bukit
tapi masih diawangan
letak jawatan atau pun tidak

pensiangan dan api api
kena tunggu keputusan mahkamah
mahkamah macam biasa asyik tangguh
hakim sakit gigi
pendakwaraya sakit mulut
jadi kena la tunggu

tetiba keluar cerita Batang Ai (batang i? batang saya?)
takziah atas kematian penyandangnya
Datuk Dublin Unting Ingkot
Beliau juga adalah Timbalan Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS)

wah sibuk banget SPR tahun ini
baru Februari dah 3-4 pilihanraya kecil menunggu
gamaknya berapa pilihanraya kecil sepanjang tahun 2009 ni

wallahualam

p/s : teman masih mencari share partner untuk bisnes kanopi/khemah rental...

wa chow sin

adun ku

tpm ku pernah kata
semua adun kena lawat kawasan
jangan asyik duduk di kerusi empuk
jangan lena di hembus kesejukan aircond

wahai tpm ku,
adun ku tidak lawat kawasan
adun ku adun behrang
adun ku adun changkat jering
adun ku adun jelapan

adun ku kini adun bebas
adun ku kini adun bebas yang sokong bn
adun ke kini adun bebas lepas lompat keluar dari pr

mana tpm ku
dengarlah suara ku
suara rakyat yang merintih dan merayu
supaya adun ku mai melawat kawasan

rupa rupanya
tpm ku tengah berangan kerusi baru
tpm ku tengah berlatih berjalan stail pm baru
tpm ku tengah fitting baju baru

biarkanlah tpm ku dengan kelakunya
ku cuba pula mengadu dengan pm ku

wahai pm ku
dengarlah cerita aku
cerita marhaen yang nak mengadu

lepas berkali kali aku mengadu
pm ku masih lena di bangku
meleleh air liur sampai ke dagu
patutlah pm ku akan hilang bangku

habih kepada siapa harus ku mengadu
tentang adun kawasan ku

wahai adun ku
jika kamu sudah tak laku
berhentilah kamu mewakilkan aku
aku tak perlu adun seperti kamu
nyah kamu dari hidup ku
nyah kamu dari hidup ku
nyah kamu dari hidup ku
nyah kamu dari hidup ku

nukilan merepek pagi hari - peihong

Amerika akan mudur woi

Kata deme; Pertubuhan Penggerak Generasi Muda Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri dalam Majlis Bicara Tokoh bertajuk ‘Adakah ISA Satu Bentuk Penganiayaan?’ tindakan memansuhkan ISA dianggap tindakan undur ke belakang bla bla bla...

Pasai tak nak mundur jadi kerajaan tak nak mansuhkan ISA...

Obama kata pulak kata akan tutup kem Guantanamo dalam masa setahun.

abih la amerika.... mundur le kalo tak de kem guantanamo ni...

p/s : macam macam jenis lawak jenaka kebelakangan ni...

Renungan Pagi

# Janganlah disamakan antara orang yang berjimat cermat dengan orang yang kedekut. Orang berjimat selalunya memperhitungkan perbelanjaannya, masuk dan keluarnya wang tersebut dengan tujuan membelanjakan menurut sepatutnya. Sedangkan orang yang kedekut mengumpulkan harta dengan tujuan menambah sebanyak-banyaknya. Orang yang berjimat mengatur hartanya dan yang kedekut diatur oleh hartanya.

# Kata-kata yang paling agung dan mulia adalah Allah. Kata-kata yang paling lembut adalah kasih sayang (ar-rahman-ar rahim). Kata-kata yang paling cepat adalah waktu dan kata-kata yang paling panjang adalah kekal abadi.

# Wanita seperti sungai. Kalau dia tetap tinggal dirumahnya maka seluruh masalah berjalan dengan wajar seperti halnya alur sungai. Jika dia keluar meninggalkan rumahnya maka dia seperti air sungai yang meninggalkan alurnya dan mengancam kerosakan.

# Iri hati dan dengki adalah suatu penyakit yang tidak nampak pada tubuh penderitanya.

# Cacatnya nasihat ialah bila disampaikan secara terang-terangan.

# Sebaik-baik saudara atau kawan ialah bila engkau lupa dia mengingatkan dan bila engkau ingat dia menolongmu.

# Ketenteraman, kedamaian dan ketenangan jiwa yang dirasakan oleh orang-orang yang berbahagia itu akan selalu dianugerahkan kepada yang mendakap mesra keimanan dalam dadanya. Bahkan dengan ketenangan dan sakinah itu imannya akan makin bertambah dan makin kukuh.

23 February 2009

tech support 14

Tech :I need a product identification no: right now and may I help u in finding it out?

Cust : sure

Tech : could u left click on start and do u find 'My Computer'?

Cust : I did left click but how the tell do I find your computer?

tech support 13

A plain computer illeterate guy rings tech support to report that his computer is faulty.

Tech: What's the problem?

User: There is smoke coming out of the power supply.

Tech: You'll need a new power supply.

User: No, I don't! I just need to change the startup files.

Tech: Sir, the power supply is faulty. You'll need to replace it.

User: No way! Someone told me that I just needed to change the startup and it will fix the problem! All I need is for you to tell me the command.

10 minutes later, the User is still adamant that he is right. Thetech is frustrated and fed up.

Tech: Sorry, Sir. We don't normally tell our customers this, but there is an undocumented DOS command that will fix the problem.

User: I knew it!

Tech: Just add the line LOAD NOSMOKE.COM at the end of theCONFIG.SYS. Let me know how it goes.

10 minutes later... ..

User: It didn't work. The power supply is still smoking.

Tech: Well, what version of DOS are you using?

User: MS-DOS 6.22.

Tech: That's your problem there. That version of DOS didn't come with NOSMOKE. Contact Microsoft and ask them for a patch that will give you the file. Let me know how it goes.

1 hour later.

User: I need a new power supply.

Tech: How did you come to that conclusion?

User: Well, I rang Microsoft and told him about what you said, and he started asking questions about the make of power supply.

Tech: Then what did he say?

User: He told me that my power supply isn't compatible with NOSMOKE.

tech support 12

Tech Support:: "What does the screen say now?"

Customer: "It says, 'Hit ENTER when ready'."

Tech Support:: "Well?"

Customer: "How do I know when it's ready?"

tech support 11

Tech Support: "Just call us back if there's a problem. We're open 24 hours."

Customer: "Is that Eastern time?"

tech support 10

Customer: "You've got to fix my computer. I urgently need to print document, but the computer won't boot properly."

Tech Support: "What does it say?"

Customer: "Something about an error and non-system disk."

Tech Support: "Look at your machine. Is there a floppy inside?"

Customer: "No, but there's a sticker saying there's an Intel inside."

tech support 9

Tech Support:: "What operating system are you running?"

Customer: "Pentium."

tech support 8

Tech Support: "What's on your screen right now?"

Customer: "A stuffed animal that my boyfriend got me at the grocery store."

tech support 7

Tech Support:: "Type 'A:' at the prompt."

Customer:: "How do you spell that?"

tech support 6

Tech Support:: "What type of computer do you have?"

Customer:: "A white one.

tech support 5

Tech Support:: "Ok, in the bottom left hand side of the screen, can you see the 'OK' button displayed?"

Customer: "Wow. How can you see my screen from there?"

tech support 4

Customer:: "Do I need a computer to use your software?"

Tech Support:: ?!%#$

tech support 3

Customer:: "I'm having trouble installing Microsoft Word."

Tech Support:: "Tell me what you've done."

Customer: "I typed 'A:SETUP'."

Tech Support:: "Ma'am, remove the disk and tell me what it says."

Customer:: "It says '[PC manufacturer] Restore and Recovery disk'."

Tech Support:: "Insert the MS Word setup disk."

Customer:: "What?"

Tech Support: "Did you buy MS word?"

Customer: "No... "

tech support 2

Customer: "I received the software update you sent, but I am still getting the same error message."

Tech Support:: "Did you install the update?"

Customer: "No. Oh, am I supposed to install it to get it to work?

tech support 1

terimalah lawak jenaka sementara politik kembali panas dah bergolak

Tech Support: "I need you to right-click on the Open Desktop."

Customer: "Ok."

Tech Support: "Did you get a pop-up menu?"

Customer: "No."

Tech Support: "Ok. Right click again. Do you see a pop-up menu?"

Customer: "No."

Tech Support:: "Ok, sir. Can you tell me what you have done up until this point?"

Customer: "Sure, you told me to write 'click' and I wrote 'click'."

senyap sunyi

Senyap sunyi je blog ni...

Kena kasi jokes untuk mengendurkan urat urat yang tegang kerana politik

Buat release tension

cuit sikit... dah senyap

teman sempat la juga dengor seperkara dua dalam speach DS Nizar di beberapa lokasi di seluruh bumi perak nih... ader cerita-cerita yang mungkin gagal sampai ke arus perdana nih...isu tanah, isu yb nasa, yb hee... ahli sarkis yang mintak MC tapi isap rokok berkepul...

tetapi yang best yer di sebalik cerita hangat nih ader seperkara dua yang terlepas pandang oleh kita... kalau kome tak tahu, kalau pak lah tak turun ke perak pada petang rampasan kuasa aritu, kemungkinan perak akan mencipta lagi satu rekod, di samping speaker dewan undangan negeri pertama dari golongan bukan melayu... perak mungkin mendapat menteri besar yang pertama dari golongan hawa...

yes benar.... kome mungkin boleh agak siapa yang teman maksudkan... exco wanita kerajaan kudeta, yg hamidah wahab... beliau sebenarnyer adalah name yang diberikan keutamaan oleh monggol man untuk menjadi calon menteri besor perak yang baru... tetapi dipintas tang cornar oleh pak lah...

teman adalah antara orang yang amat tak beraper gemor ng hamidah wahab nih... sebab track record dia sebagai adun adalah buruk bebenor... pendedahan hangin ini teman dengor sendiri daripada warga kampung di kota bharu gopeng...

pada tahun 2000 atau lagi awai dari itu kalau tak silap teman (cerita nih teman dengor tahun lepas, sebab memory teman kene CCleaner jadi cache nyer dah kurang), orang kampung disana berpakat untuk mengusahakan ternakan ikan air tawar di kawasan deme... dengan modal sikit sorang deme mengusahakan projek tersebut... setelah berjalan lebih setahun, income pun sudah masyuk, deme pun berusahah untuk mengembangkan perusahaan deme nih. jumpa la yb untuk minta bantuan... rhupernyer disebalik bantuan yang diberikan, projek ini diambil alih-sepenuhnyer yb hamidah untuk dijadikan projek keluarganyer... masa pengambil-alihan, alasan yang digunakan adalah projek ini adalah projek kerajaan negeri... maka deme nak manage pulak... hampeh... pening orang kampung... nak lawan tak berapa nak boleh sebab deme guna tanah kerajaan... jadinyer melopong jer la deme...

seperkara lagi... kenapa yb hamidah wahab nih yang di offer untuk menjadi MB... sebab dia lah mastermind penculikkan yb-yb katak nih... termasuk la yb nasarudin... khabaran teman nih sahih sebab keluar dari mulut ahlul keluarga deme yang terlibat... siapa??? i have to kill you if i tell you... walawei... hehehehehehe....

Reasons why I never visit my rich friend

Reasons why I never visit my rich friend
Once while visiting a very rich friend, the maid approached me
and.....

Question : "What would you like to have...? Fruit juice, Soda,
Tea, Chocolate, Capuccino, Frapuccino, or Coffee?"

Answer : " Tea please"

Question : "Ceylon tea, Indian tea, Herbal tea, Bush tea, Honey
bush tea, iced tea or green tea?"

Answer : "Ceylon tea"

Question : "How would you like it? Black or white?

Answer : "white"

Question : "Milk, or fresh cream?

Answer : "With milk"

Question : "Goat's milk, or cow's milk"

Answer : "With cow's milk please.

Question : "Freezeland cow or Afrikaner cow?"

Answer : "Um, I'll just take it black."

Question : "Would you like it with sweetener, sugar or honey?"

Answer : "With sugar"

Question : "Beet sugar or cane sugar?"
Answer : "Cane sugar"

Question : "White, brown or yellow sugar?"

Answer : "Forget about the tea, just give me a glass of water
instead."

Question : "Mineral water, tap water or distilled water?"
Answer : "Mineral water"

Question : "Flavored or non-flavored?"

Answer : "I think I'll just die of thirst"

22 February 2009

Kembalinyer Empayar

Huaaaaaaa....
(masa teman update nih terbukak beso mulut teman menguap...)
udah 3 4 5 6 hari teman tak cukup tiduq...
letih benor la badan teman nih...

video banyak tak siap lagi...
nih posting pakai pc yang teman rungkai...
dari kosong supaya berkemampuan...
untuk edit video untuk kome semua...

hari ini secara sahnyer MB Nizar keluar daripada kediaman menteri besor...
dan menuju ke umah sewa untuk belaiu dan keluarga...
tetapi keluar bukan bererti berundur...
LAWAN TETAP LAWAN...

hari ini serentak dengan perpindahan MB Nizar...
diadakan satu majlis bersama pasukan unit amal...
blogger 'saya lah raden banjar atau albanjari'...
pihak media perdana...
yang paling teman best tengok...
orang tv tiga, masa MB nyer speach...
haram idak dia dengor...
haram idak dia bukan buku catatan dia...
rhuper nyer dia cuma ready untuk mengentam MB dengan soalan nak trap MB...
cilakak ini orang...

teman sepatutnyer bukan bersama skuad ini...
tapi disebabkan big boss MSK ader urusan di bukit gantang...
teman ganti tempat dia kejab...
kalau teman nih jenih kurang sabo...
dah makan penampo ler reporter tu...
sombong benor deme nih dengan blogger...
mentang la kami nih wartawan picisan ajer...

sebelum teman ke umah MB...
mmg la kawan-2 bising sebab tak dapat job tukor karpet pejabat menteri besor...
teman pun heran ler pulak aper ker hei nyer...
MB Zambry baru nak masuk pejabat...
udah renovate saner renovate sini...
itu duit rakyat tu deme buat...
sebab setakat yang teman tgk la...
opis MB tu udah cukup elok dah dibuat...
elok kain langsir nyer...
elok karpetnyer...
tapi sebab nak bagi kroni makan duit haram...
deme ade kan jugak kontrak yang tak mandang tu...

dalam erti kata yang logik akal ini menerima...
tiap kali MB dari golongan deme nih...
bila tukor jer mesti tukor carpet baru...
langsir baru...
kerusi meja dan lemari baru...
nak abis kan peruntukan untuk kegunaan diri sendiri...
yang seronok nyer...
bila guna duit kerajaan negeri untuk berikan kepada rakyat...
deme kabo itu rasuah...
pala hotak deme...

ok...
teman nak sambung edit video untuk tatapan kome nanti..
cha alif bot...

21 February 2009

buka pekung di dada

teman dok follow jugak cerita kapten zahar tu
dari dia berkhidmat atas label UMNO
sampai la di keluar UMNO dan hijrah ke PAS

teman bukan cerita pasai hijrah dia tu
tapi teman nak cerita penerimaan penyokong
ada yang suka ada yang tidak
yang setuju akan ikut dengan rela hati
yang tak setuju akan kutuk

bila dah tak setuju tu
macam macam la cerita keluar
walhal dulu masa dia atas label umno
tak de pun teman dengo bunyi apa apa
semuanya elukkkkkk je

pendapat teman kalo pemimpin tu tak best
buat apa didiamkan
baik le sound je apa yang patut
bagi pemimpin tu sedo diri sikit

jangan le simpan keburukan pemimpin tu
bila dia hijrah ke parti lain
baru nak bukak cerita
time tu dah tak guna dah

maknanya masa pemimpin tu jadi pemimpin umno
semua yang buruk nampak baik je
bila dia hijrah
yang buruk nampak baik
dah jadi buruk bertambah buruk

malahan secara tak langsung
tindakan itu bak membuka pekung didada
seperti meludah kahak ke langit
kahak tu terpalit ke muka sendiri jua

Perak Tour

MB Nizar tu tengah dok round satu Perak untuk jumpa rakyat.
Macam macam program yang diatur supaya beliau dapat jumpa rakyat negeri Perak.
Dari minum teh sampai le minum mineral water masa bagi ceramah.
Kira kiranya siapa wartawan yang ikut terus dapat Perak Tour secara tak langsung.

Dah macam Tahun Melawat Perak pulak rasanya

Sebenonya program ni satu rahmat buat MB Nizar
ye la sejak jadi MB mana sempat dia nak tour satu Perak jumpa rakyat
ada tak ada pun masa bulan Ramadhan dulu
itu pun terhad di Masjid dan majlis buka puasa je.

Kali ni semua lapisan rakyat dapat jumpa MB Nizar ni
Dapat dengo dia bagi ceramah
Dapat ketawa dengan sindiran sinis dalam ceramahnya
Dapat tengok MB Nizar secara live

Ini juga perkara yang orang orang BN terlepas pandang
dengan lepaskan Nizar dari pejabat
dia dapat jumpa rakyat Perak dengan lebih dekat lagi
bila dah jumpa dekat semestinya MB Nizar semakin dekat di hati

tu yang teman kata
ada hikmahnya
ada baguihnya
ada untungnya

YB dari PR...

ada blogger yang kutuk YB YB PR
dengan macam macam kata kata nista
sampai teman pun tak berapa lalu nak baca (tapi kena baca)
dan sampai tak lalu nak taip kat sini

yang buat teman heran tu
dengan kutukan deme tu
dengan cacian deme tu
dengan makian deme tu
YB YB itu la yang dikejo dek Najib untuk suruh lompat
yang itu jugalah yang disogok

terima kasih kat najib sebab secara tak langsung menjadi
AJK Penilaian Prestasi YB Pakatan Rakyat
mana YB yang tak eluk kena keluar dari PR
masuk BN atau jadi bebas tapi sokong BN (sama le tu)

Bayangkan sebelum ni dalam suratkhabar
ditulis 2 adun PR di Perak didakwa terima rasuah
tapi la ni wartawan kena la tulih
2 adun bebas yang sokong BN didakwa terima rasuah

heheheheheheheheehe
sendiri mau ingat

priority ONE

tiba tiba satu Malaysia dok sibuk pasai dia ni. sampai tenggelam cerita VSS dari kilang kilang dalam kemelut kemelesetan ekonomi dunia ni. Sampai hilang tumpuan kepada kilang yang tutup tanpa notis.

Kekadang sampai terlupa 24 Mac nanti ada pemilihan agung UMNO. Terlupa sekejap 29 Mac hari penamaan calon untuk PRK di dua bukit tu.

Hebat dia ni. Sampai kena mintak tolong kat interpol. Kalo tak jumpa juga mau PDRM contact FBI, CIA dan KGB untuk mintak tolong.

yang bestnya bila ditanya oleh fbi, cia dan kgb apa salahnya? amik gambo orang tido guna handphone yang cameranya hampeh.

wa chow sin

nak jadi penipu kena PRO

aiyak..... lu kata lu sakit. Jantung talak moleh keleja. Sampai kina masuk itu hospital. lu manyak sakit sampai kasi nama hospital pun salah. mau kasi tau Hospital Selayang sulah jadi Hospital Kuala Lumpur.

wei osman lu munya loktor apa nama? wa mau jumpa sama lu munya loktor. apa pasat? lu munya loktor manyak maguih. sulah check kasi tau lu ala sakit jantung lagi moleh isap lokok.

wa ingat lu munya loktor mau lu mati cipat. bila lu sulah mati lia moleh angkat semua lu munya luit.

p/s : nak menipu kena PRO

lawak 3 jumaat

teman teringat satu lawak fav masa sekolah dulu

asai ada member sakit je gerenti ada yang nyampuk kata si polan si polan pun kena sakit macam ni. member tu dengan jujur tanya apa ubatnya. jawapan yang menyampuk adalah mana ada ubat, 3 kali jumaat jalan.

hahahahahaaa

bila dikenang kenangkan agak kaso sikit lawak tu tetapi orang putih pun ada cakap "laughter is the best medicine". secara tak langsung ketawa itu adalah ubat kepada sakitnya.

bila sebut 3 kali jumaat; kerajaan Pakatan Rakyat Perak dirampas oleh BN pada 6 Februari 2009. Hari ni 21 Februari 2009. heheheheh jumaat minggu depan kira 3 kali jumaat le.

kita tengok je le apa yang jadi lepas 3 kali jumaat.

20 February 2009

Mamat nih pulak tertinggal bus

Langgam Pak Dogo - M. Nasir



tabik sikik bjale pengasuh
kalau banyak blari
arok tibo menuju
ai di pade luah sejano.. pade.. che wea..

Rindu menikam dek cinta Sita
Hilang bekas hilang sisa amarah
Bongkar akar bongkar mimpi Suralaya
Datang bingung berpaulan diambang yuda
Ajak menung bawah panji wilmana
Apa hikmah tersemat di balik perintah!

Temu hulu hilir menyusur
Adat hidup temukan mati
Jangan tuan duk nengung sugul
Adat wira haruh tehe uji

dan kalau begitu aku berjanji
Hadapan teman ku yang berperkerti tinggi
Titian takdir seruncing manapun ku seberangi
Di mulut naga gemala sakti terkunci
Kan ku sambar ku rampas jadikan bukti

c/o :
Langge Dogo langge keramat
Bisik-bisik dale kelambu
Lagok bodo tapi bersengat
bele ngelik dio dio main main siku

Riwayat bermula dari dahulu
Pandang belakang tersangatlah jauh
Perlu menyilang irama dengan lagu
Kapal belayar usah dilabuhkan sauh !
Asal debu pasti pulang ke debu
Dari tegap bertimbuh baik rebah merempuh

Bersambunglah litar dentung dente
Hujan tak turun laut berlimpahea
ghalik merancang dende sribu male
koho sie koho bergando rawea

Keronsang terlekat kerana peniti
Hujung pelangi pula sebabkan igauan
Tidak terlintas nyawa dipertaruhkan dikandung badan !
Sesaat berangan terlepaslah habuan
Ikan tak dapat umpan pula hilang

Perak oh Perak part 2

sambungan dari Perak oh Perak part 1

sepatutnya kita kena ber terima kasih kepada BN
kalo la BN tak rampas kerajaan PR Perak
kita akan terus duduk bawah tempurung
kita tidak berani menduga lautan dengan kail sejengkal

sesungguhnya rampasan kuasa ini
mencelikkan lagi mata rakyat Perak

sesungguhnya penambahan ilmu secara pembacaan
tidak dapat melawan penambahan ilmu secara praktikal
secara praktikal ianya akan lebih difahami
secara praktikal ianya lebih melekat di dalam kepala

terima kasih juga kepada rampasan ini
dari mata rakyat yang mula terbuka masa 8 mac 2008
sekarang sudah celik, terbeliak dan bersiap siaga
celik dalam menilai kaca dan permata
terbeliak melihat fahaman songsang politik BN
akan bersiap siaga lah rakyat Perak jika DUN Perak dibubarkan
jika tidak celik, terbeliak dan siap siaga itu
akan menjatuhkan hukum di PRU13

dimasa itu jika tumbang kerajaan BN
kami sudah bersedia untuk memutarkan kembali
kata kata Pak Lah iaitu
“Saya harap kerajaan tidak akan diganggu dengan permainan
politik untuk apa jua niat dan tujuan mereka itu”
wa chow sin

bangga

quote dari speaker dewan rakyat iaitu Pandikar Amin
“He is the Speaker for that state assembly and I will leave the matter for him to decide. But if I were him, I would not have dared to do such a thing. “That’s enough for now,” Pandikar told reporters.

dari quote ni teman faham

1. Speaker DUN Perak V. Sivakumar berani

2. Speaker Dewan Rakyat Pandikar Amin pengecut

SALUTES to V.SIVAKUMAR

19 February 2009

Perak oh Perak part 1

Dalam kemelut kerajaan negeri Perak ni
sebenonya ada baguihnya walaupun keadaan bergolak

siapa kenal Speaker DUN Perak
selisih kat SUK tak dak siapa peduli
la ni siap digelar SIVAJI the BOSS lagi

siapa kenal Timbalan Speaker DUN Perak
kalo jumpa kat SUK pun
gamaknya kome ingat dia ni datang nak mintak bantuan

siapa kisah apa itu Undang Undang Tubuh Negeri Perak
la ni siap hafal
tengah tidoq pun kalo orang tanya Artikel 15 kurungan 5
terus lancar je menjawap

untuk student pulak
bertambah lagi ilmu sejarah
sejarah Ghazali Jawi
sejarah Dato' Panglima Bukit Gantang
sejarah kesultanan di Malaysia

itu baru sejarah
belum masuk matematik
berapa juta akan disalurkan ke Bukit Gantang masa kempen nanti
ada sesiapa kira berapa juta Kuala Terengganu dapat?
kalo tak de siapa kira harap kat Bukit Gantang cuba cuba kira
cuma kalo pakai kalkulator pastikan kalkulator tu boleh support
paling kurang 15 digit
kalau nak kira manual
standby banyak kertas dan pen
maklum le banyak digit kosong nak ditulis

ngapa teman merepek meraban tentang perkara atas ni
tunggu Perak oh Perak part 2

jom berniaga khemah

lanjutan dari post teman pasai RM15 juta yang digunakan oleh PDRM masa PRK KT

ini pecahannya

* Travelling and living allowance - RM2,700,000 (masuk elaun kritikal kot)
* Foodstuff and accommodation - RM4,500,000 (banyak kuat makan looo)
* Dried food and beverages - RM65,000 (berapa banyak food daaa?)
* Communication and utilities - RM50,000 (tak kan beli barang baru kot)
* Canopy rental - RM6,000,000 (deme kate khemah ada aircond)
* Fuel and spare sparts - RM698,000 (termasuk minyak helicopter kot)
* Raw material and others - RM310,000 (apa yang raw dan apa yang other)
* Maintenance and minor repairs - RM830,000 (siap ngan repair helicopter la kot)

* Total expenditure incurred by rakyat - RM15,153,000

Nengok kan pecahan kat ataih nu; teman dok ingat nak buat bisnes rental khemah le. Income yang masuk menarik perhatian. Ini baru khemah di Kuala Terengganu. Untuk 2-3 bukit tu nanti gerenti deme nak khemah jugak.

1 PRK = RM 6 juta
2 PRK = RM 12 juta
3 PRK = RM 18 juta
4 PRK = RM 24 juta

kalo dari PRK Kuala Terengganu PDRM guna supplier yang sama. belum cecah 3Q 2009 company tu yang make sale RM 24 juta. Boleh masuk second board ni.

Bayangkan
Ramasamy & Muniandy Canopy Rental Services Enterprise listing kat second board BSKL

GEMPAQ sey...

Kalo bubar DUN Perak?
59 PRK?
kome sendiri kira le.....

p/s : ada sesiapa nak JV ngan teman ke?

wa chow sin

lepas merc; volvo la pulak

kerajaan negeri Sabah nak beli Volvo untuk gantikan Proton Perdana sebagai kereta rasmi.
kata deme lagi volvo ni maintainance lagi murah
tak tau le samada lagi murah dari proton perdana
atau lagi murah dari camry
atau juga lagi rendah kosnya dari merc

beli camry tak patriotik
beli volvo patriotik ke?

cuma teman tengah tunggu model mana yang menjadi pilihan

Makcik yang tertinggal kapei terobang

Heran dan pening

Malam semalam teman sibuk set up satu sisipan blog untuk BloggersNetwork@Perak... Blog sisipan disamping Radio Pejuang Perak... Hampir semua article, video dan mungkin juga bahan audio sejak BloggersNetwork@Perak berkampung di bilik media Menteri Besar Perak yang sah akan disiarkan kat sinun... link nanti-2 la teman attachkan... segan sebab masih tongkang pecah...

Sambil-sambil setup tu teman telah diterjah dengan 2 3 4 berita yang menarik dan memberahikan... tetapi yang memuncak nyer bila keluar keputusan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak iaitu YB Sivakumar yang telah menghalang dan menggantung MB BelonHitam aka Halam dan 6 orang exconyer daripada memasuki sidang dewan undangan selama 18 bulan dan 12 bulan...

Pagi nih pulak teman duk baca blog kawan yang pro-BN nih duk meloncat sakan la dengan tindakan Speaker nih... deme nih buat keje deme... teman tak heran sangat... kita same-2 perjuang di alam cyber... cuma deme nih, belum ader kesempatan jadi wartawan berita suratkabo dan wartawan berita tv... so deme blogging la... cam kami lak... tak pernah dapat peluang untuk jadi wartawan suratkabo atau wartawan betita tv... kalau dapat pun kejab jer krojer... sebab susah nak sebulu ng editor...hehehehehe...

yang teman heran orang UMNO dan BN nih meloncat lebih lak... aper ker hal kome nak meloncat bila orang yang melaksana tindakannyer berdasarkan undang-2 bukan orang kome... bila bukan orang kome, dan tindakan tidak menyebelahi kome baru kome nak meloncat... yang selama ini kome duk bersenang-lenang bila undang-2 yang bak kater TopengPerak, kome yang cipta...hmmmmmmm

best kalau teman kabo kat sini... menurut sumber dari SUK negeri perak... para peguam yang membelahi kerajaan BelonHitam aka Halam nih, tengah pening pala sebab tindakan speaker yang dibuat adalah sah dari segi undang-undang...

peh... heran dan pening pala kome kene bidas kut ini... yang paling best ader lak kabo yang kome pihak kome sendiri yang buat pilihanraya adun... alang-2 nak pilihan raya... buat la semua sekali... 2 bukit dan satu perak... walawei masyuk tu...
lamer lagi la teman berkampung...
bonde teman udah rindu tu...
hehehehehe...

Peringatan Kepada Semua Pembekal

Teman sekeluarga di anje nih...
memang biasa dengan bisnes pembekal nih...
teman sendiri pun antara pembekal-2 kecil...
yang agak terpelangkup...
akibat kegawatan ekonomi...
maklum la job kecik-kecik ajer...

Sementelah dengan kejadian dua bukit...
yang mungkin jadi 3 bukit nih...
teman nak mengalihkan perhatian kome...
terhadap support system...
support system yang selalunyer...
akan kenyang perut bila tiba pilihanraya nih...

Namun buat pertama kalinyer...
sejak berkawan dengan pembekal-2...
utama ketika pilihan raya...
terutamanyer yang buat projek untuk UMNO dan BN
pertama kali nyer deme nih teman tengok sengkek bebenor...
tahap lepak kedai kopi jer dah...
duit dah mandang...
pelik pun ader...

Rhuper-rhupernyer...
ader lagi yang tak selesai bayaranyer...
teman dengan spontan tanyer...
biler nyer pilihanraya nih???
dengan selamba jer dia cakap...

"kalau yang no 12 tu (PRU12)...
tak dapat idak ler teman risokan...
sebab bulan depan deme pemilihan...
lepaih tu la baru nak keluar...

yang ini yang no 11 dulu...
ater dah dekat 5 tahun ngange...
mujur bahagian teman tak banyak...
kalau macam member teman nih...
cakor dinding ler jawabnyer..."


erm...
teman ader lagi 2 3 4 5 6 7 kawan yang nasib...
saling tak tumpah dengan kawan teman yang sorang nih...
projek bukan kemain...
alih-2 bayornyer takder...
memang la deme akan bayo jugak walaupun lambat...
ate...sempat la dulu telinga bernanah...
kene maki dengan supplier...

SO KEPADA KAWAN-2 PEMBEKAL...

pikior-2kan...

18 February 2009

katakanlah DUN dibubarkan

situasi Perak sekarang ni
dalam keadaan 'hang parlimen' atau 'hang government'

2 MB
16 exco
4 penasihat
1 Speaker DUN
1 Timbalan Speaker DUN yang dah hilang

katakan lah DUN Perak bubar
maka pemilihan kerajaan kembali ke tangan rakyat
buat pulak 7 April
serentak dengan Bukit Gantang dan Bukit Selambau
Bukit lagi satu tu jangan kira.

Nak bagi lagi menarik Pak Lah pulak jadi Pengarah Jentera Pilihanraya BN
Disebabkan Pak Lah jadi Pengarah
maka postpond lagi
perhimpunan agung UMNO
postpond lagi pemilihan UMNO
postpond peralihan kuasa Pak Lah ke Najib

mau menangis airmata darah Najib...
jantungnya berdegup amat kencang

wa chow sin

maka roda itu masih berpusing

hidup bak roda
roda beso atau kecik
roda laju atau perlahan
itu semua main peranan dalam
kejap di atas dan kejab dan dibawah

dalam BN bergumbira meraikan kemenangan di Perak
mereka terlupa satu perkara
bak kata Pak Lah "kita ada cara kita untuk handle masalah ni"
cara baik ka cara buruk ka?
kita tak tau

sekarang satu perkara tu dah mula menusuk dada
MB dan 6 exco tambahan di Perak kena BAN
tak boleh masuk dewan untuk bersidang
MB dapat 18 bulan
6 exco dapat 12 bulan

bila MB dan 6 exco tak boleh masuk dewan
majoriti makin kurang
tambah pulak 3 adun yang speaker DUN Perak
kata dah letak jawatan dan tak boleh masuk ke dalam dewan
jumlah majoriti makin besar

BN yang gah mula menjadi puak minoriti
kehilangan 10 Adun dalam dewan
itulah realiti

jadi desas desus bertaburan
ada cerita Adun Jelapang letak jawatan
ada sms kata Adun Bota letak jawatan
khabar angin kata DUN Perak akan bubar

memeriahkan khabar angin
ada pula perkhabaran rombongan BN
mengadap Raja Nazrin
memohon perkenan untuk mengadap Sultan Perak

server blog makin slow
sms makin banyak masuk dan keluar
kredit dah makin susut
dan perut makin lapo

teman sebagai rakyat Perak tetap sabar menanti apa kesudahan drama bersiri ini.....

wa chow sin

Luahan ku

l*nca*.... F**k....
Janji cam PR gak..
kata nak bagi tapi tak jugak
yg aku ngan kekawan tunggu la bagai nak rak
org lain gak yg wat kerja tu
WOI....
aku nak kerja bukan nak kaya pun...
Cam aku ni tak per la... Kekawan aku ni ada anak bini nak tanggung...
Dah duduk merempat, anak tak dapat g sekolah, pengurusan beterabur sbb tak der keje..
Lalu ke telinga ni nak ahan cacian org...
Memang cam PU*IMA*...
AKU DAH NAIK BOSAN, RUNSING, TERTEKAN.....
NAK GILA PUN ADA NI
TEKANAN DEMI TAKANAN AKU DAPAT
JANJI DAH BANYAK DI TABUR TAPI SATU PUN TAK JALAN
MATA AKU DAH BENGKAK PK HAL NI
ASAP ROKOK DAH BERKILO-KILO AKU TELAN.....
TAKKAN AKU NAK WAT SEX BEBAS, ARAK DAN DADAH KOT NAK ILANGKAN TEKANAN NI...
BANK MANA AKU NAK ROMPAK UNTUK HIDUP N TOLONG KEKAWAN AKU NI
NAK BUAT KERJA LAIN PUN DAH TAK BOLEH SBB JANJI MINGGU DEMI MINGGU...
CELAH MANA NAK CARI KERJA LAIN
LAPPY AKU PUN TAK DER
DAH TENTU AKU TAK DAPAT NAK WAT KERJA SAMPINGAN
....???????????????????
$&^%#&%$*&%*$*%
BULLSHITTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
BUDAK SORG NI PUN SATU..
KELUARKAN KEYATAAN TAMPA UNSUR PERIKSA
KALAU NAK AMIK SEMUA KERJA TU CAKAP JE LA
JANGAN LA BURUKKAN PLAK
NI SAMPAI NAK DENGAR NAMA PUN TAKNAK APER CITER...
AKU DAH NAIK BENGANG NI
JANGAN SAMPAI AKU KUTIP KO.....
KO BELUM KENAL LAGI AKU SAPER
KO NAK MERASA TIDO DALAM LONGKANG KER..
DAH LAMA IDUP KER NAK WAT AKU CAM NI......
*&^%&^$(*&^$*^%#
AKU DAH TAK TAU NAK WAT PER DAH
HIDUP NI DAH MACAM ORG GILA
TAK TENTU ARAH


CUKUP LA JANJI YG LEPAS
JANGAN LA TABUR JANJI LAGI
ORG LAIN TABUR BENIH ORG LAIN LAK YG TUAI......
HATI NI SUNGGUH LA KECEWA, TERGURIS, LUKA, PATAH HANCUR DAN BERKECAI....

ADA ORG YG DEKAT DI HAI PUN TAK MAMPU NAK DENGAR LUAHAN AKU NI....
SAMPAI TAKNAK MASUK CAMPUR.....
PERLU KER AKU CARI YG LAIN JER?????
ARHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RUNSING KEPALA NI NAK PK HAL KERJA NI
LO TAK KERJA AKU DAH TAK TAU NAK WAT PER
TAK TENTU ARAH....
KEKAWAN YG DEKAT NI RAMAI YG MENYOKONG TAPI TAK DER GAK YG LEBIH MEMAHAMI....

p/s: Tahun lepas adalah tarikh akhir untuk komen... so post ni tak der komen....

rm15 juta

tiada rusuhan
tiada kejadian yang tidak diingini
harga untuk ini adalah rm15 juta

rm15 juta itu kos perbelanjaan pilihanraya kecil Kuala Terengganu

walhal tiada rusuhan
tiada kejadian yang tidak diingini
adalah kerana penduduk Kuala Terengganu
lebih tepat pengundi kedua kedua parti
hidup bertolak ansur dan bertimbang rasa.

adakah perbelanjaan ini makin bertambah di Bukit Gantang?

wa chow sin

17 February 2009

analisis lepas tengok

teman dah nengok gambo si eli tido
2 keping je
teman tak tau le berapa keping gambo yang tersebar
harap ada lagi sebab yang ada kualiti kurang memuaskan

pendapat teman lepas nengok gambo tu
ajengan lesak meno si eli ni tido jadi

nengok kan eli tido ni teringat teman kat satu jokes

mengapa kalo nak tido mesti pakai spec
supaya tak rabun dalam mimpi

tawar letak jawatan?
baik letak je terus.

lepas ni kes mike ni eli jadi reference kes
kot kot ada gambo najib atau khir toyo mandi bogel
boleh suruh deme letak jawatan jugak

kalo gambo tak bermoral pun kena letak jawatan
banyak tu kalo dipunggah dalam internet

wa chow sin

cerita dari sms

baru kejap tadi SMS masuk ke handphone teman

"FUH!!! NASIB BAIK GAMBO ELI YANG TERSEBAR... AT LEAST DIA TU POMPUAN... 37 TAHUN PUN KALO PAKAI SEKSI MEKSI... SESAK SESAK BOLEH JUGAK BUAT MODAL. BAYANGKAN KALO KHIR TOYO YANG BOGEL? MUNTAH DARAH BEB... HEHEHEHEHE"

teman balas

"dalam komen anje online pun ada yang nak bagi gambo zambry... bukan setakat muntah darah beb... mau kena jumpa pakar mata kalo tengok gambo zambry tu... hik hik hik"

the 'sms'ing go on...

memanjangkan cerita

kepada para pembaca de' anje online

sila lusuri laman web
URUSETIA PENERANGAN KERAJAAN PAKATAN RAKYAT NEGERI PERAK
untuk muat turun maklumat lanjut berkenaan isu isu di negeri Perak

SEKIAN
TERIMA KASIH

tambah satu bukit lagi

kita dah ada bukit gantang
kita nak lawan kat bukit selambau
la ni mai pulak satu lagi bukit
BUKIT LANJAN

setakat gambar tido je kena letak jawatan
ish ish ish
tak masuk dek akal

kita tunggu dan lihat

p/s : nampak gayanya teman tak boleh jadi wakil rakyat... banyak beno gambo teman bolen masa teman kecik kecik dulu

Persoalan

Aku lebih banyak membaca dari menaip...
dari aper yg aku baca blog ni lebih dari Pakatan Rakyat.
Aku tak kesah la aper korang nak tulis, cakap, kutuk, keji, hina dlll
Sebab aku masih macam ni...
Senang aku, aku tolong org...
Susah aku tak siapa yg tahu.....


p/s: Jangan tanya aper2.... aku dah patah hati dengan harapan yg menggunung ini....

16 February 2009

Hak Perjuangan yang Silap

Secara taktikalnye, ini adalah salah satu serangan peribadi yang serong... orang Umno ingat kalau diserang semacam ini, deme akan mengikut jejak langkah Chua Soi Lek... Namun harus di ingat... Video Footage tu adalah bukti scandal Chua Soi Lek... Bukan gambar peribadi beliau yang beliau sendiri berhak claim untuk law suite...

Gambar tak berape best Eli (Adun Bukit Lanjan) nih lebih merupakan ugutan... Penghinaan terhadap kaum wanita kian berleluasa di selangor nih... sebelum itu Adun Klang dituduh disabitkan dengan kes khalwat...

Dalam keadaan ini hendak benor teman penampor satu adun Wanita diperak nih... Adun BN la... dalam salah satu sesi sidang Persidangan ADUN, bila beliau mempertikaikan kemana pergi wanita di dalam kerajaan pakatan rakyat... kalau ader pun, cakap nyer seolah macam tidak dilayan (timbalan speaker OKU kene sumpah jadi katak)... konon macam membela hak wanita... kalau setakat nak bela nasib wanita UMNO sahaja... baik tak payah... nnt teman anto sya-reformis tempeleng miké baru komé tau...


Chit Pooodah.......

p/s alamak... terguna ayat BELON HITAM...

Pengumuman

CERAMAH PENERANGAN
KERAJAAN PAKATAN RAKYAT


BAHAGIAN LUMUT

TARIKH : 16 FEB 2009
JAM : 9.30 MALAM
TEMPAT : MARKAS PAS, PASIR PANJANG, SERI MANJONG, PERAK

* PENCERAMAH:

1. DATO’ SERI HAJI IR MOHD NIZAR BIN JAMALUDIN
MENTERI BESAR NEGERI PERAK/ADUN PASIR PANJANG

2. DATO NGEH KHOO HAM
EXCO KANAN NEGERI PERAK/ADUN SITIAWAN

3. UST HAJI SUWARDI BIN SAFUAN
KETUA KEADILAN BAHAGIAN LUMUT.

TUAN-TUAN SEMUA DIJEMPUT HADIR UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI.

Perjalanan yang jauh

Dah lebih dari seminggu teman menemani rakan-2 blogger di bilik media... bermacam info yang teman dapat dan dengar... namun disebabkan teman adalah support technical untuk kawan-kawan BloggerNetwork@Perak, teman merehatkan diri daripada posting...

Kehidupan kami sekarang sebetui nyer bukan terurus sangat... tidur ikut dan... mandi ikut dan... tapi demi perjuangan RAKYAT PERAK ini kami terus-menerus usaha dan berjuang demi kerajaan yang kami sanjung ini...

Kekadang tercuit di fikiran teman yang marhean ini... kenapa rakus benor deme nak ambik Perak nih... Perak bukan negara yang kaya... teman ramai kawan di PKNP yang setakat hanya datang untuk memenuhkan kehadiran kerana PKNP bukan nyer ader duit dah...udah takder duit nak buat projek aper pun... cukup sekadar untuk bayo gaji pekerja jer... yang klasik, pekerja yang jawatannyer sekadar kontrak... ader yang dah 8 tahun kroje pun masih kontrak lagi... tapi bila dia cuti sakit, abih hancor account salah satu anak syarikat PKNP... tak terurus... sebab takder siapa nak buat... ate naper kome tak offer dia post permenen... haaa sekrang udah dia berenti krojer, saper nak handle account tu...

Bonde teman penah kabo yang PKNP nih udah bankrap... deme dah tak boleh buat account kat maner-maner bank... ater utang banyak benor...

Nak harap industri yang mendokong.... ye ye ye... baru teman teringat... Perak adalah pengeluar pasu terbesar di Malaysia ataupun dengan kater lain, satu-satunyer pengeluar... kalau tak silap teman la... TAPI... industri tu dah terlalu lama... tala banyak untung woooo...

Teman pun kekadang pikior camne la MB Perak yang sah nih cari duit untuk survival Negeri Perak... bantuan dari Kerajaan Pusat.... takat KERAjaan jer ler... takder mende pun dapat... kalau ustaz azizan tebang pokok... Ir Nizar nak tebang aper... tebang kepala belon hitam la kut... tuduhan serahan tanah kepada kaum cina boleh menjamin POKET kerajaan negeri perak... GILER APER??? maner ader lagi tanah... Ader juga yang mangkuk ayun kater camtu... pada hal jualan atau tukar 'bin' tanah nih benor-2 giat dilakukan masa zaman pemerintahan Ramli Ngah Talib...masa zaman Mat Labun pun jenih cari duit... untuk pengetahuan kome... majlis perbandaran taiping akan memperuntukkan 2 juta setiap bulan untuk bayo gaji pekerje deme...kome try tanyer orang SUK nun... ader ke deme tu tak dapat gaji selama 11 bulan di bawah MB yang sah...

Kepada mangkuk MELAYU yang tak sedor diri yang kabo pemerintahan MB Nizar tukar hak milik kekal kepada kaum chine ajer tu boleh pergi MENINGGAL DUNIA... takder penyerahan tanah baru la ngok... bila tukor hakmilik kepada kekal, deme takder la duk tanah kerajaan negeri Perak nih free free... deme kene bayo cukai... dan cukai tu akan menjamin income sebanyak RM 330 juta kepada kerajaan negeri.... udah kome tak bagi lagi kerajaan dulu keroje... kome nak sailing duit tu ker???

Berikut adalah fakta dan penerangan yang benar tapi takder paper nyer... (kalau ader paper nyer pun kome kater teman nipu...) Pernah dengor UTAR kat kampor tu... universiti yang meramaikan hanya orang cina berpelajaran... orang kita susah nak masuk sebab ongkos nya bagusssss....tau camner deme dapat tanah tu... senang jer... hadiah kan satu bangunan UMNO... dapat la tanah... dimana nilai hartanah tu 3 kali ganda dari duit yang dikeluarkan untuk bina bangunan UMNO... so saper yang bagi tanah sebetuinyer nih...???

Yang ini adalah teman sandor kan serangan peribadi teman terhadap Exco Wanita Kerajaan Perak yang Belon Hitam nih... pulangkan kembali projek ternakan ikan berkelompok kepada rakyat di Kota Baru Gopeng tu... deme penat ngusahakannye... senang-2 jer miké ambik... HAMPEH BETUI... Camne bleh miké dapat exco nih... berdasarkan sumber... salah sorang dalang yang membantu menghilangkan 3 ADUN Pakatan nih adalah Exco Wanita nih... elok sangat...

haaa tu la kenapa teman bubuh title perjalanan yang jauh... sebab post kali nih jauh benor laginye... teman bukan suka sangat hentam... tapi sebab ader sikit rasa tak tahan nak penampor... tu la perjalanan teman ari nih jauh benor lencung nyer...

bye bye....

hehehehehe...

14 February 2009

Sudah ku katakan dahulu

Yang amat benor nyer...
Teman udah mengeposkan tentang isu ini semasa di PRK Kuala Terengganu...
Tetapi kenapa masih ader lagi berlaku menalah nih...
Nih teman rasa nak *&%@#$%^#$%$#&%$#@ nih...
Nak teman pelempeng...
kang termuter-muter lak pala...

Cuaram Hampagas

TEMAN YANG TERKANJEI....

jantung berdegup kencang

masa mula mula kira rasanya tak de masalah
tapi tetap rasa tak puas hati
kira la lagi sekali
memang dah tak de masalah
smooth as silk
kata orang putih

cuma napa hati rasa gundah gulana?
ngapa jantung berdegup kuat

fikir sampai gugur rambut
kaji sana kaji sini

Plan pertama fitnah rasuah OK
Plan kedua bawak lari OK
Plan ketiga ugut OK
Plan keempat kasi wang lompat OK
dapat 2 orang

Plan kelima janji kasi jawatan exco dan camry (setakat janji) OK
Plan keenam kasi wang lompat OK
dapat seorang lagi

nak kasi selesa sikit
Plan ketujuh pujuk (tak tau samada pujuk atau ugut) OK
dapat seorang yang lompat sana lompat sini

Plan kesembilan buat press conference OK
Plan kesepuluh jumpa dan manipulate sultan OK

memang dah tak de masalah
kalo ikutkan memang untung belah BN
sebab rakyat akan marah
kena pulak rakyat yang sokong PR

penyokong bila dah marah
penyokong akan berontak
bila penyokong berontak
BN tuduh ini hasutan pemimpin PR

Jadi memang BN akan untung besar
wah satu negeri BN dapat

tapi jantung masih dup dup dup
berdegup dengan kencang
peluh merecik di dahi
hai lah jantung kenapa bergedup kencang?
sedangkan perancangan berjalan lancar

seorang ahli parlimen meninggal (al-fatihah)
seorang adun letak jawatan
pilihanraya kecil 7 april
adakah degupan jantung yang kencang memberi tanda?
jika sebagai tanda kenapa jantung masih berdegup degap?

capai kalendar kuda di dinding
tengok bulan mac 2009
10 mac bentang bajet mini
paper ni dah ready
staf di MOF dah siapkan

24 mac - 28 mac mesyuarat agung umno
ada pemilihan presiden
aku dah menang tanpa bertanding (kononnya)
akan adakah foulplay dari presiden sekarang?
jantung makin berdegup kencang

29 mac penamaan calon di dua bukit (hmmmm dua bukit sambil menjeling ke katil)
ahhh ini small matter (sambil mata kembali ke kalendar walaupun ingatan tetap pada 2 bukit)
bagi je timbalan pengerusi handle
lagi pun time tu aku dah presiden
mesti mau dengar cakap bos
lagi pun aku sibuk
sibuk nak pi fitting baju untuk angkat sumpah sebagai PM

tangan selak kalendar
bulan april 2009
hari mengundi di 2 bukit 7 april
masih small matter
menang atau kalah
aku sudah menjadi PM

yang hairan jantung makin berdegup kencang
bila melihat nombor nombor mewakili april 2009
apa yang tak kena ni?

wahai otak fikirlah (lalu pejam mata)
suasana hening sekitika
bagaikan terdengar libasan sayap nyamuk
terbang mencari mangsa

HUH!!!! (lalu bingkas bangun)
dua bukit bergolak di atas katil

Sidang DUN Perak april kan?
speakernya masih v.sivakumar kan?
v.sivakumar memang declare 3 adun tu dah letak jawatan kan?
jadi v. sivakumar akan halau 3 adun lompat dari masuk dewan kan?
usul tidak percaya dari BN speaker boleh tolak kan?

maka jantung terus berdegup kencang...

13 February 2009

2 bukit serentak

SPR mengumumkan bahawak pilihanraya kecil bagi Bukit Gantang dan Bukit Selambau adalah pada 7 April (Selasa) manakala penamaan calon pada 29 Mac (Ahad).

bila dikira tari tarikh ari ni hampir 53 hari baru dibuat pilihanraya
dikatakan ini gap paling lama

penamaan calon pada 29 mac
mesyuarat agong umno habis 28 mac

Maka akan meriahlah 2 bukit itu
akan bertaburanlah imbuhan untuk menarik undi
akan berkampunglah para pemimpin
akan gegak gempitalah dua bukit dengan laungan TAKBIR dan LAWAN TETAP LAWAN

161

satu
enam
satu

seratus enam puluh satu

one
six
one

one hundred sixty one

itu kedudukan Malaysia dalam ranking bola sepak dunia oleh FIFA

economy crisis

In remaining economic downturn, we don´t see any other solution but to fire André.

banner of the year

101%

What Equals 100%?
What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to
GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?


What equals 100% in life?


Here's a little mathematical formula that might help
answer these questions:


If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.


If:


H-A-R-D-W-O-R- K

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%


And:

K-N-O-W-L-E-D-G-E

11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%


But:

A-T-T-I-T-U-D-E

1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%



THEN, look how far the love of God will take you:



L-O-V-E-O-F-G-O-D

12+15+22+5+15+6+7+15+4 = 101%


Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will
get you there, It's the Love of God that will put you over the top!

Zikir Munajat

12 February 2009

gentleman of the east

Dato' Seri Hj Nizar telah mentalqinkan jenazah Allahyarham Hj Roslan Shahrom di tanah perkuburan Kg Changkat Larang. Kandungan talqin yang disampaikan cukup menyentuh perasaan orang ramai yang mendengarnya, kerana ia bukan sahaja menyentuh perihal si mati, bahkan mengingatkan juga kepada yang masih hidup supaya menghayati tuntutan syahadatain.

Masih mampu tersenyum bila puluhan SB disekelilingnya dipejabat SUK dalam usaha untuk ke masuk ke Pejabat MB. Walaupun tahu akan adanya anggota polis, SB dan FRU YAB DS Nizar tetap mahu ke pejabat.

Dato' Seri Hj Nizar muncul menyaksikan perlawanan bola sepak antara Perak dengan Kelantan di Stadium Negeri Perak malam tadi. Kemunculannya disambut dengan tepukan gemuruh oleh penonton-penonton bola sepak. Hj Nizar adalah Presiden PAFA. Tan Seri Anuar Musa, Presiden KAFA juga turut hadir menyaksikan perlawanan tersebut (siap duduk sebelah lagi). Kehadirannya ke stadium menunjukkan beliau seorang pemimpin yang berjiwa besar, dalam kemelut politik yang belum ada tanda berkesudahan, beliau tetap menjalankan tugas dan kewajipan sebagai Presiden PAFA. Kehadirannya turut membangkitkan semangat skuad Seladang walaupun tewas 2-3.

Kelihatan Menteri Besar Perak YAB Dato' Seri Ir Nizar Bin Jamaluddin bersama Setiausaha Politik Ust Misbahul Munir Masduki menjamu selera di Kantin SUK Negeri Perak, situasi ini adalah perkara biasa setiap hari.


RASMI... Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (kiri) dan Menteri Besar, Perak Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin pada perasmian Model Ladang Padi Sime Darby Plantations di Ladang Tali Ayer di Bagan Serai pagi ini. Mohamad Nizar, yang mengetuai kerajaan Pakatan Rakyat di Perak, hari ini telah dititahkan supaya meletakkan jawatannya itu oleh Sultan Perak.

Sememangnya YAB Dato' Seri Ir. Mohd Nizar adalah seorang pemimpin berjiwa Tuah berfikiran Jebat walaupun diuji dalam kemelut politik yang belum ada tanda berkesudahan, tanggungjwab yg diamanahkan tetap dijalankan.

Sememangnya teman berbesar hati menganugerahkan title GENTLEMAN OF THE EAST buat YAB Dato' Seri Ir. Mohd Nizar.

Baris... Tabik hormat... TABIIIKKKKKKKKKK...... HORMAT

SALUTE

Satira Pagi Hari

Cerita ini ada kene mengene dengan yang hidup...
Kejadian ini berlaku kira-2 jam 7 pagi 10 Februari 2009

Kringgggg.....(bunyi jer kring tapi ringtonenyer lagu JeLow)

Jalut : Hello, boleh saya cakap sama ah hong?

Ah Hong : Ya ya ya... saya Ah Hong....lu sapa...

Jalut : Haiya Ah Hong... lu tara kenai sama saya ka...???

Ah Hong : Cilakak lu (mamat nih memang cakap kasar sikit)... kalau wa tau lu sapa,apa bikin gua tanya lu sapa...lain kali call la 3G...

dalam hati Jalut hampeh nyer wongahbeng (kata ganti nama)... dia perli aku pakai nokia 3310 nih...

Jalut : Ini Jalut la...ingat lagi ka??? kita luluk satu bilik masa kolej dulu...???

Ah Hong : Cilakak lu...(kene lagi) maner lu pegi la wei... waaaa sulah lama tala jumpa...sulah berapa anak???

Jalut : Adalah 3 empat ekor............. anak kucing...aku tak kawin lagi la Ah Hong... sibuk krojer...ko lak aper camne...??? dah kawin...

Ah Hong : Heheheh wa bery productive punya... 3 tahun 6 orang anak woooo... tiap-tiap tahun kembar punyer...hehehehe... lu tepon wa nih mesti lu mau tulun ipoh...??? betui ka???

Jalut : Ya la apek oi... aper lagi...aku on the way nih... dah sampai ipoh nnt aku tepon ko balik...

Ah Hong : wokei wokei wokei... ala bagus... nanti sudah sampai lu loger-loger wa ha... wa mau bawak tu makan tempat biase... nasi wonggey la macha...

Jalut : Ko memang power... tau tau jer... tapi aku nak kene hantor member aku dulu... nanti aku loger-loger ko... wokey ha...

Ah Hong : Wokey wa chow sin...

Dua jam lepas tu...

Jalut : Woi apek? ko ader kt maner?

Ah Hong : Cilakak lu... lu jangan pangge wa apek la... ipoh punyer orang pangge wa Lau Tak-Wah...

Jalut : Blah la apek... perut boroi same cam aku ader hati ngaku Andy Lau... wei aku rasa aku nih cam sesat jer... bagi tau jalan sikit...

Ah Hong : Ini satu cilakak punyer orang... sulah sesat baru mau call ka... lu ada maner punyer tempat...

Jalut : Aku ader kat pejabat FRU nih...

Ah Hong : Lu apa bikin sampai saner stadium punyer area...???

Jalut : Stadium??? maner ader stadium... ko biar betui apek...

Ah Hong : Apa pasai pulak... itu FRU punye office itu stadium punye tempat la...

Jalut : Bukan... aku nih kat....... ha kat area Pejabat DAP negeri...

Ah Hong : Woi itu SUK la.... apa macam bleh sampai macha... apa pasai lu cakap itu pejabat FRU...

Jalut : Maner aku nak tau... aku tengok ramai benor FRU kat sini... aku ingat pejabat FRU...hehehe....

Ah Hong : Ini sapa wongahbeng ha...??? lu tunggu sana nanti wa sampai...

Jalut : Jalan lamer sangat... takut aku tengok FRU nih bawak cotar nih... aku dah ler duk pakai ketayap nih... kang tak pasai kene katuk...

Ah Hong : Lu tunggu,lu tunggu wa mari...

Jalut : Wokey...

11 February 2009

practice make perfect

Dah ada yang berlatih sementara menunggu real target kot....

3 katak

Malaysia Freedom of the Press

Resisting the taboos

The ranking’s “soft underbelly” also includes countries that waver between repression and liberalisation, where the taboos are still inviolable and the press laws hark back to another era. In Gabon (110th), Cameroon (129th), Morocco (122nd), Oman (123rd), Cambodia (126th), Jordan (128th) and Malaysia (132nd), for example, it is strictly forbidden to report anything that reflects badly on the president or monarch, or their family and close associates. Journalists are routinely sent to prison in Senegal (86th) and Algeria (121st) under repressive legislation that violates the democratic standards advocated by the UN.


Melihat kepada petikan laporan Reporters Sans Frontières; di baca sebagai: Reporters Without Borders menunjukkan bahawa kebebasan media di Malaysia merudum tangga 124 pada tahun 2007 ke 132. Ini menandakan yang di Malaysia, kebebasan untuk media massa berkerja adalah semakin sempit. Pihak berlawanan tidak mempunyai peluang untuk mengutarakan pendapat mereka. Inikah yang dikatakan bahawa Malaysia ini negara yang berdemokrasi.

Demokrasi berbahagi kepada 2 bentuk iaitu direct democracy dan representative democracy. Jika ditolak ketepi apa jua maksud kedua-2 bentuk democracy ini, makna asal dan penerangan khusus terhadap makna bagi demokrasi itu sendiri telah menampakkan kita sudah jauh menyimpang.

"Democracy is a form of government in which power is held by " the people" under a free electoral system"

Demokrasi adalah satu bentuk kerajaan yang kuasa di pegang oleh RAKYAT setelah melalui pilihanraya yang adil.

Diulas fakta diatas dapat kita lihat sendiri bahawa kerajaan berdemokrasi ini adalah kerajaan yang telah di pilih oleh rakyat, melalui satu bentuk pilihanraya yang adil. Oleh yang demikian tak kira lah kerajaan berdemokrasi itu adalah berbentuk terus atau berwakil a.k.a berpimpin, pokok asalnyer ia adalah hak RAKYAT.

Lanjutan penerangan terhadap sistem demokrasi ini adalah seperti berikut :

"An essential process in democracies are competitive elections, that are fair both substantively and procedurally. Furthermore, freedom of political expression, freedom of speech and freedom of the press are essential so that citizens are informed and able to vote in their personal interests"

Salah satu proses penting dalam demokrasi adalah persaingan pilihanraya yang dibuat secara adil dan berprosedur. kebebasan untuk menyampaikan pendapat politik, kebebasan bercakap dan berucap, kebebasan media dan wartawan merupakan proses yang penting supaya rakyat mendapat informasi yang amat berguna yang dapat dijadikan ukuran untuk mereka memilih nanti.

Dengan pernyataan demikian, jika kita lihat situasi dihari ini.. tiada lagi kebebasan menyampaikan pendapat politik, media dikekang daripada membuat liputan sebenar-2nye bila di medan pihak lawan, sering kali diputarbelitkan, media daripada pihak lawan dirampaskan dan tidak dibenarkan untuk edaran. adakah masih ada lagi demokrasi di Malaysia...???

KDN semalam mengesahkan yang pihaknye akan berusaha keras untuk merampas akhbar HarakahDaily dan Suara Keadilan. Manakala akhbar The Rocket tidak termasuk dalam senarai kerana edaran nyer sedikit. Tindakan KDN ini menunjukkan betapa di Malaysia media yang datang dari parti lawan tak boleh berada di arus media massa. Penyebaran ini seolah disekat dengan trajis sekali seolah-olah tidak mahu rakyat mengetahui apa pula pendapat dari pihak yang lain pula.

Perasan atau tidak tindakan mereka ini sudah menyamai zaman kekejaman askar Jepun ditanah Melayu dahulu. Ketika zaman itu, asalkan ader bentuk radio ajer sudah tentu pemiliknyer di pukul dan dibunuh, padahal radio itu dah rosak dan dijadikan gerobok. Ini disebabkan rasa inferior terhadap kebangkitan rakyat jika mereka tahu aper perkara yang berlaku sebenarnyer.

Percaya atau tidak juga, kita ditugas untuk menentukan sesuatu hampir setiap hari. Beli susu Fernleaf atau Dumex, beli kereta Perdana atau Camry, pilih restoran ehsan atau naina, tentukan disiapa yang salah antara 2 orang anak. Percaya atau tidak...kita akan mendengar,merasa malah mencuba terus antara dua pilihan atau dua ketentuan itu supaya kita tidak memilih atau menentukan suatu perkara yang silap. Analisa perlu dibuat supaya kesilapan tidak akan berlaku.

Namun situasi sekarang ini menyandarkan bahawa kita tidak diberikan peluang langsung untuk mendengar apa yang mahu diperkatakan orang pihak yang satu lagi. maka dengan itu kemungkinan kita membuat keputusan yang berat sebelah akan terus terjadi. maka dengan itu demokrasi boleh dikatakan tidak sah kerana kita tidak diberikan peluang untuk menganalisa fakta daripada kedua-belah pihak.

10 February 2009

Najib jadi Pengarah lagi?

ada berita mengatakan yang Najib akan jadi Pengarah lagi
bukan pengarah filem tetapi pengarah jentera pilihanraya P59

dari sumber yang rahsia najib amat susah hati bile dengo nama dia akan naik sebgai pengarah lagi

teman tanya kenapa?

1. Setelah 2 kali kalah Najib dah phobia untuk jadi pengarah jentera pilihanraya takut kalah lagi. Ada saranan dari suara kecil agar Najib mandi bunga untuk buang sial badan.

2. Pemilihan UMNO pun bulan Mac juga. Kalau jadi pengarah jentera pilihanraya kena duduk Bukit Gantang. Najib mula riso kalo dia asyik tak de di KL buatnya Pak Lah tiba tiba nak bertanding merebut jawatan Presiden UMNO tak ke haru Najib. kalo ada kat KL boleh jugak la pantau pergerakan Pak Lah tu. Boleh le jugak potong plan Pak Lah.

3. Nak jumpa dengan orang Perak? Ayo yo amma appa akak... gerenti manyak kasut terbang. Habih le kulit licin I nanti. Pucat le bibir merah I nanti. Lagi pun Najib dah tau pasai gambo dia kat highway dah kena cat merah. Buatnya di Bukit Gantang, deme tak baling kasut tapi baling cat merah lagi haru.....

Adakah Najib akan terima jawatan pengarah itu atau Najib akan mencari MC untuk tidak dilantik menjadi Pengarah Jentera Pilihanraya?

TUNGGUUUUUUU...............

kasut

sumber gambar dari sini

dengo khabo permainan tradisional tuju kasut kembali famous
bukan setakat dimainkan oleh budak budak malahan orang tua pun turut main sama
bukan setakat di kampung je orang main
di bandar pun sama

dengo khabo juga ada ura ura permainan ni nak dinaiktaraf supaya menjadi
salah satu acara dalam SUKMA nanti

dari sumber statistik tidak rasmi
permainan ini banyak dimainkan di negeri Perak
mungkin Perak nak melatih jaguh untuk ke SUKMA
atau ada pemimpin yang perlu dibaling kasut dan pengundi semua giat berlatih

wa chow sin

Doctor versus Engineers

1. DOCTOR do not invent HUMAN.....ENGINEER invent COMPUTERS...which means more works to be done by the ENGINEERS...and more knowledges too..

2. DOCTOR treats HUMAN...ENGINEERS do treat problematic computers too...so square off..

3. DOCTOR do not upgrade human intelligence...ENGINEERS upgrade computer intelligence..in fact....compueter intelligence rise in almost very linear sequence..which means...ENGINEER always have to stresss out their brains on how to make computer more intelligent...

4. Processor is similar to human brains...so can doctor speed up your brain?NO...but ENGINEER speed up processor..on occasionally basis..

5. Virus such as (influenza, AIDS, H5N1, etc) infects human, and doctor responsible to cure patients, BUT ENGINEERS too need to cure virus infected computers, but think twice, how frequent do new human virus is found? New computer viruses is found everyday, which means, ENGINEERS always have to work 10X harder than DOCTOR!!

6. It might take roughly maximun 10 doctor to do an organ transplant operation, but it takes minimum 50 (which can be more) to design a new typical component for a same computer series..

7. AND while an organ transplant operation might need maybe 5-10 hours, a design by ENGINEERS might need 5-10 weeks..or sometimes in month, or in year, which means, ENGINEERS have to work even harder!!

8. DOCTOR never can replace broken hand, damaged brain..BUT ENGINEER can replace faulty processor, faulty harddisk.

9. DOCTOR does not need to support dead patients, they will say "Thats the best I had done", but ENGINEER do still need to provide support EOL (end of life) computer, as engineer will say "Well, this computer might already EOL, but I can bring it back to life".

10. HUMAN exists in one and only type, thus DOCTOR study and treat on one and only human type, BUT, computer comes in many type, thus ENGINEER have to study and treat many and many computer types!!

tangguh

Udah tangguh ke 15 Jun pulak
sebabnya hakim pi seminar
patut le kes melambak lambak kat pejabat mahkamah
asyik seminar, kursus, mesyuarat dll je

agaknya seminar apa yang penting sangat sampai kena tangguh kes rasuah berkaitan projek pembangunan bernilai RM180 juta membabitkan dua bekas exco kerajaan negeri Perak dan tiga orang lagi?

bye bye scolari

akhirnya kena sack jugak mike ye.

Waran tangkap

teman baru jer bangun tidur...
dikejutkan dengan panggilan abg manjung mari...
cerita pasai waran tangkap terhadap osman dan usaili...
teman tak tau citer detail tetapi yang teman dapat rungkaikan...
ini disebabkan kegagalan mereka hadir ke mahkamah untuk perbicaraan...
kenapa jamal tak kene...???
waulah hu alam...
mungkin sebab dia dapat dikesan...
atau pun dia dah tepon dulu ke mahkamah kater sakit pinggang menyerang kembali...
tapi yang sian sekang nih...
salah satu waran tangkap tu susah nak dilaksanakan sebab telah dikonfemkan...
osman jailu tengah duk berehat di hospital...
dalam CCU...

teman cuba bersatira dengan waran tangkap nih...
mencarilah aper gambo-2 yang menarik di google...
yang duka nestapa kerana ibu nye batuk nih...
gambo ni yang kuar...
hehehehe....
tak cayer kome try...
80% adalah gambo sedara dia nih...
bila kome search waran dalam google image...
hehehehe...