dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

03 February 2009

kena cari director yang power

teman bukak berita hairan
teman baca berita tentang 22 murid tabika belajo bawak pokok
ish ish ish heran teman dengan berita ni
dalam Malaysia menuju wawasan 2020 ada pulak yang belajo bawah pokok.

Bila nengok gambo beberapa soalan timbul dalam kepala teman.

1. mana dapat tikar tu?

2. murid murid tu nampak macam tak belajo je? deme tak tengok cikgu tapi nengok tempat lain

3. yang orang tua berdiri tu mak bapak murid murid ke?

Mengapa muncul soalan ni ?

1. kalo datang kelas dan kelas dikunci maknanya kejadian berlaku mengejut. bila masa pulak boleh prepared tikar tu? unless ada propmaster yang bertugas. Kalo betul mengejut gerenti duduk atas suratkhabar atau duduk atas rumpout terus. (dalam industri filem, propmaster bertanggungjawab keatas kelengkapan sesuatu set seperti dalam gambar set ini memerlukan tikar untuk murid duduk)

2. ikut kan berita murid murid belajo tapi pandangan deme tak ke guru. dalam set penggambaran memang susah menjaga budak budak sebab deme ni senang teralih perhatian deme sekiranya ada orang lain disekeliling deme. Dengan adanya murid yang melihat sebelah kanan menunjukkan ada orang atau benda yang menarik perhatian. Lagi satu knowledge teman tentang penggunaan budak budak dalam set penggambaran adalah deme juga tidak suka dipaksa. Jika disuruh buat benda yang deme tak mau hasilnya adalah seperti dalam gambo.

3. Yang ni klasik sebab kalo betoi la yang berdiri tu mak bapak murid. Ngapa dibiokan anak belajo rupa tu. Teman pun ada anak. Memang menjadi pantang teman kalo anak teman pi sekolah rupe ni. Kalo teman memang teman akan bawak balik anak teman tu. Tak sio teman bagi anak teman duduk atas tiko bawah pokok belajo. Ada kawan teman yang lebih rela anaknya ponteng sekolah dari anak pergi sekolah dan kena buat gotong royong. Kata kawan teman tu, "aku anto anak aku ke sekolah bukan untuk potong rumput atau pokok". "Apatah lagi kalo anto anak pi sekolah tengok sekolah berkunci. Bawak balik le", ulas kawan teman tu lagi.

So berita hairan, staging hari ni kureng memuaskan. tak boleh menang award. tak boleh gondol title pengarah terbaik.... Next time cari director yang power sikit kalo nak buat staging rupa ni....

wa chow sin

3 comments:

Anonymous said...

lagi satu ana nak celah...kalau betul tu mak bapak dia orang nape tersengih sengih macm suka aja......entah entah baru dapat bayaran sebagai pelakon kott

Saidi said...

heran bin ajaib makhluk Allah sekarang...

kalau Abu Jahal masih hidup, mesti dia tabik spring pada pelakun pelakun ni....

lagi jahat daripada dia sendiri

peihong said...

anon,
bukan senang nak dapat jadi pelakon... tu yang sengih je tu.....

saidi,
bukan setakat tabik spring... silap silap abu jahal sembah deme ni kot....

Post a Comment