dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

16 February 2009

Perjalanan yang jauh

Dah lebih dari seminggu teman menemani rakan-2 blogger di bilik media... bermacam info yang teman dapat dan dengar... namun disebabkan teman adalah support technical untuk kawan-kawan BloggerNetwork@Perak, teman merehatkan diri daripada posting...

Kehidupan kami sekarang sebetui nyer bukan terurus sangat... tidur ikut dan... mandi ikut dan... tapi demi perjuangan RAKYAT PERAK ini kami terus-menerus usaha dan berjuang demi kerajaan yang kami sanjung ini...

Kekadang tercuit di fikiran teman yang marhean ini... kenapa rakus benor deme nak ambik Perak nih... Perak bukan negara yang kaya... teman ramai kawan di PKNP yang setakat hanya datang untuk memenuhkan kehadiran kerana PKNP bukan nyer ader duit dah...udah takder duit nak buat projek aper pun... cukup sekadar untuk bayo gaji pekerja jer... yang klasik, pekerja yang jawatannyer sekadar kontrak... ader yang dah 8 tahun kroje pun masih kontrak lagi... tapi bila dia cuti sakit, abih hancor account salah satu anak syarikat PKNP... tak terurus... sebab takder siapa nak buat... ate naper kome tak offer dia post permenen... haaa sekrang udah dia berenti krojer, saper nak handle account tu...

Bonde teman penah kabo yang PKNP nih udah bankrap... deme dah tak boleh buat account kat maner-maner bank... ater utang banyak benor...

Nak harap industri yang mendokong.... ye ye ye... baru teman teringat... Perak adalah pengeluar pasu terbesar di Malaysia ataupun dengan kater lain, satu-satunyer pengeluar... kalau tak silap teman la... TAPI... industri tu dah terlalu lama... tala banyak untung woooo...

Teman pun kekadang pikior camne la MB Perak yang sah nih cari duit untuk survival Negeri Perak... bantuan dari Kerajaan Pusat.... takat KERAjaan jer ler... takder mende pun dapat... kalau ustaz azizan tebang pokok... Ir Nizar nak tebang aper... tebang kepala belon hitam la kut... tuduhan serahan tanah kepada kaum cina boleh menjamin POKET kerajaan negeri perak... GILER APER??? maner ader lagi tanah... Ader juga yang mangkuk ayun kater camtu... pada hal jualan atau tukar 'bin' tanah nih benor-2 giat dilakukan masa zaman pemerintahan Ramli Ngah Talib...masa zaman Mat Labun pun jenih cari duit... untuk pengetahuan kome... majlis perbandaran taiping akan memperuntukkan 2 juta setiap bulan untuk bayo gaji pekerje deme...kome try tanyer orang SUK nun... ader ke deme tu tak dapat gaji selama 11 bulan di bawah MB yang sah...

Kepada mangkuk MELAYU yang tak sedor diri yang kabo pemerintahan MB Nizar tukar hak milik kekal kepada kaum chine ajer tu boleh pergi MENINGGAL DUNIA... takder penyerahan tanah baru la ngok... bila tukor hakmilik kepada kekal, deme takder la duk tanah kerajaan negeri Perak nih free free... deme kene bayo cukai... dan cukai tu akan menjamin income sebanyak RM 330 juta kepada kerajaan negeri.... udah kome tak bagi lagi kerajaan dulu keroje... kome nak sailing duit tu ker???

Berikut adalah fakta dan penerangan yang benar tapi takder paper nyer... (kalau ader paper nyer pun kome kater teman nipu...) Pernah dengor UTAR kat kampor tu... universiti yang meramaikan hanya orang cina berpelajaran... orang kita susah nak masuk sebab ongkos nya bagusssss....tau camner deme dapat tanah tu... senang jer... hadiah kan satu bangunan UMNO... dapat la tanah... dimana nilai hartanah tu 3 kali ganda dari duit yang dikeluarkan untuk bina bangunan UMNO... so saper yang bagi tanah sebetuinyer nih...???

Yang ini adalah teman sandor kan serangan peribadi teman terhadap Exco Wanita Kerajaan Perak yang Belon Hitam nih... pulangkan kembali projek ternakan ikan berkelompok kepada rakyat di Kota Baru Gopeng tu... deme penat ngusahakannye... senang-2 jer miké ambik... HAMPEH BETUI... Camne bleh miké dapat exco nih... berdasarkan sumber... salah sorang dalang yang membantu menghilangkan 3 ADUN Pakatan nih adalah Exco Wanita nih... elok sangat...

haaa tu la kenapa teman bubuh title perjalanan yang jauh... sebab post kali nih jauh benor laginye... teman bukan suka sangat hentam... tapi sebab ader sikit rasa tak tahan nak penampor... tu la perjalanan teman ari nih jauh benor lencung nyer...

bye bye....

hehehehehe...

No comments:

Post a Comment