dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

23 April 2009

semalam yang hangat

ini bukan lagu wings yer...

hehehehehehe

wokey... sian kome, semalam takder update aper-aper yer...
semalam teman ada jumpa rakan-rakan bloggersnetwork@perak yang lain, ader meeting dan perbincangan. adalah seperkara dua yang bakal deme nak buat dan teman 'is one of the commitee members'... citer selanjutnya nnt, akan di update kemudian...

dah dua malam teman tak lepak di anje, cuma mai makan dan cabut. tadi sebab big bro teman ade so kami lepak sampai dekat-2 kui dua... banyak gak kami bincangkan dan banyak resolution telah dipersetujui... hehehe

kami berdua bukan orang parti mana-mana... kalau kome tengok penulisan peihong adalah lebih kepada pandangan mata dia duduk di mata rakyat... teman lak campur-campur... ader time jadi informer dan ada masa nyer kritik...

tapi hari nih teman nak tulih beberapa perkara yang berlaku 2 3 hari nih...

sejak menteri penerangan yang baru nih bagi statement, teman nengok berita-berita dan surat kabo makin berani menghentam ahli politik pakatan rakyat... BODEK KER...??? Teman rasa sebenornye, media swasta patut menyiarkan berita yang benar kepada rakyat... bukan memuji lebih-lebih BN... kalau ikut statement Rais Yatim nih, dia mahu semua media berpihak kepada BN... sama macam nak tunggang jer... bila media pun dipolitikkan, maka media massa akan jadi subjektif juga... dimana kebenarannye... kita tahu statistik dunia menyatakan antara orang yang rakyat tak percaya adalah ahli politik... maka bila media massa jadi bahan politik, maka ia tidak lagi patut dipercayai... kalau benar nak pertontonkan, tayangkan secara adil apa yang kerajaan buat... bukan promote BN... tu yang kene perbetuikan... bila tayangkan apa yang kerajaan buat, itu fakta... bukan spekulasi.... dan bila media tunjuk juga apa yang kerajaan pakatan buat, rakyat sudah semestinya menyanjung media massa... kerana membawa berita yang benar...

Bagi teman media massa tak sepatutnya bias... oleh yang demikian, tak perlu lagi kita berjuangkan kebebasan media lagi... kalau berita semuanyer bias kepada satu pihak sahaja... dan ini la punca utama kepada rakyat mencari media alternatif, sebagai contohnyer blog kami nih... hehehehe... oleh yang demikian, Rais Yatim patut minta media promosikan kerajaan sahaja... bukan promosi BN dan jangan la salahkan media swasta nih yang menyebabkan BN kalah di 5 negeri dahalu...

lagi satu citer bab letak jawatan nih... kenapa sampai perlu nak wujudkan akta baru pulak... kome ingat tak dulu, bila dato nasa lompat ke PKR... siap nak usulkan akta lompat parti lagi... aper kejadahnyer... bila dato nasa lompat balik... aper hal citer akta tu... tak dijalankan ker... so camne la rakyat tak mau bagi restu balik kat kome... kome bila kene batang hidung mula melenting tu melenting ini... bila kene orang lain, kome cari jalan nak tuk buat dek jer mende-mende tu... nih sebetuinyer buat orang makin menyampah kat kome...

dah sekrang nak buat lak akta baru... akta letak jawatan... kalau satu Adun tu letak jawatan, kalau kita lihat dari segi moral, baguih la... sebab dia tahu, kalau dia masih lagi jadi Adun yang tak boleh nk commit dengan rakyat, baik dia berundur... sebab akan menyusahkan rakyat balik... biar rakyat pilih wakil baru yang betui-betui nak membantu rakyat... salah ker macam nih...

spr tu ditubuhkan untuk melicinkan proses pilihanraya... kalau deme nak gatai buat akta tak boleh letak jawatan, dan tentukan pulak sapa yang orang tu betui letak jawatan atau tidak, dengan ertikata lain deme yang tentukan keroje deme sendiri... kalau dah kater tak boleh, deme takder la krojer... bila dah takder krojer... baik bubarkan aje SPR tu...bila nak PRU nnt baru la lantik untuk orang uruskan pilihanraya... takkan nak sorting daftar pemilih ambik masa 5 tahun kut... teruk benor la kome nih manage kerojer kome... dah la orang yang meninggal 12 tahun pun tetiba datang mengundi... hehehehehe...

itu cuma pandangan teman bila deme diberikan hak nak tentukan kerusi Adun atau parlimen tu kosong atau tak... sebab setahu teman, deme kene buat la krojer bila speaker dah bagi notis kerusi tu kosong... ader saper nak perbetulkan statement teman nih...

3 comments:

Anonymous said...

tu la pasal..spr ni nak kata lembab, slow, opis dah lawa dah kat putrajaya tuh.. komputer pun ada..takkan buat keje pun terkemut-kemut.. semakan nama pendaftar tu takkan la takleh link dengan JPN..integrate la skali.. baru la leh detect sape yg dah meninggal, tp nama ada dlm senarai pemilih.. takkan itu pun nak kena ajor? tak guna le ada MSC bagai, tp yg tu pun tak reti nak buat... - Neo

Anonymous said...

komen kat blog2 mcm ni hanya untuk golongan2 yg kecewa...habiskan masa meluah perasaan 'virtually', berbahas dikedai kopi lagak bagai 'MP'...tak kirala, keris ka, roket ka, bulan ka, sabit ka, semua syok sendiri! - Mata

peihong said...

jika mata melihat luahan di komen adalah dari golongan yang kecewa itu hak mata.

tapi mata teman melihat komen ini semua luahan marhaen.

luahan yang boleh diambil pedomannya tanpa mengira menyokong/menentang pr atau bn.

terima kasih kerana sudi melawat de' anje online

Post a Comment