dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

30 May 2009

***HOT*** MB Mahkamah kena halau

ZAMBRY KENA HALAU OLEH HERO 'LEKIR' @ MANJUNG ketika melawat mangsa ribut awal pagi.

part 1 disini

part 2 disini

wa chow sin

28 May 2009

One MBI???


Pusing

Pusing is a small town in Perak state, Malaysia. It is located near Batu Gajah, Perak's capital-Ipoh, Siputeh and Lahat.

Pusing located about 5 km from Batu Gajah town, 14 km from Ipoh city. The Sunway Group's Founder and Chairman, YBhg Tan Sri Dato' Seri Dr. Jeffrey Cheah was born here.



Apa yang teman nak sampaikan hari ini adalah bukan berkenaan dengan apa yang tertulis di atas.

Sebenarnya lebih berkisar cerita yang berpusing dalam 2 3 4 hari ini. Cerita pusing ini pusing fakta. Dan setiap pusingan itu teman akan berikan hadiah BACKHAND daripada teman.

BACKHAND PERTAMA

Kecut telur. Lari pengecut. Lari macam ayam. Chicken out. Yang sana kater sini pengecut. Yang sini kater sana pengecut. Yang betui-betuinyer dua nak kene BACKHAND dengan teman.......... sat. ingat kene bagi 4 BACKHAND serentak.

Yang pertama kepada Zahid Hamidi. Kalau tak boleh nak debat, kenapa bersetuju daripada awal. Mike nih bukan sahaja menyusahkan ramai pihak, termasuk penyokong mike yang duk belah sana tu. Deme nih dah lah tahu menyalak jer. Kalau nyalak nyer tu betui takpe. Banyak cerita dongeng jer ader la. Walaupun kekadang ada fakta. Bila mike buat camtu teruk deme nih dikerojerkan. Ingat deme pun ader orang bayo gaji jugak ker??? Lain la mike ader bayo gaji deme. TEMAN SMASH SATU BACKHAND.

Yang kedua kepada Husam Musa. Karang teman kater mike nih bangang, kang ada pulak orang PAS serang teman. Tetapi memang mike nih ba..... jap.... kurang bernas.... kenapa nak tunggu sampai orang serang mike, baru mike nak bela diri. jangan la jadi macam Debat dengan KJ dulu. Siap ader main tarik-tarik dan perbetui statement pulak. Lelama orang akan menyampah. Mike akan 'lost face' Pada saat mike tahu Zahid tak berdebat, kenapa backoff macam tu sahaja. kenapa tak buat press statement sebelum media serang mike. itu pun nak kene ajor ker. Penat pulak orang-orang belah nih nak kene defend mike. Mike ingat deme nih ader orang bayo gaji gak ker??? TEMAN SMASH SATU BACKHAND.

Mat Kotak, Mat Kotak. Kenapa mahu lagi muncul di khalayak ramai. Kenapa mahu malukan diri sendiri lagi. Mike adalah NOBODY masa dulu. Sebab mike reformis yang kecewa, maka mike lompat ke UMNO. Lepas tu buat cerita yang sampai sekarang mike cuma cakap jer. Mujur teman tak Seri Pentas (betui ker kat Seri Pentas???). Kalau tak mahu teman guling-guling kat situ masa Prof Agus tu tanyer maner KOTAK??? Mike nih pun orang yang menyusahkan orang-orang belah mike. Penat la meng'up'kan mike. Hero konon. Hero my FOOT. Kalau betui hero kenapa sampai sekarang track record mike, sampai ke satu PRK, BN mesti kalah tempat tu. Oh by the way, nanti teman akan anto invitation card kat mike untuk ceramah kat Manik Urai nanti. Ceramah baik punya. Ramai orang muda yang akan datang. Datang nak tengok KOTAK.... untuk mike.... TEMAN SMASH SATU BACKHAND.

Seterusnya, kepada management Hujah@9 atau pun management TV9. Kalau kome nih pun nak kene cerca dengan rakyat, buat lagi kelaku camni. Kome dulu datang Ipoh, Pakatan Rakyat terima dengan hati terbuka. Sebab kome bawak kelainan. Kome buat sembahyang jemaah kat padang ipoh. Adakah ceramah agama. Baguihnyer cerita. Teman tak pernah tengok berita kome (arap-arap bermutu) tapi Rancangan kome Hujah nih, dari sehari-hari teman nak follow tapi akhirnya tengok kat youtube juga yang menarik. Kalau betui jemput Husam dengan Zahid, boleh tak kabo kat orang yang salah sorang tak dapat hadir. Kenapa perlu lagi wujud berat sebelah, atau mukat orang camni. Jangan sampai kene boikot pulak nanti. Teman tak ugut, tetapi selalunya doa orang teraniaya tu dimakbulkan tuhan. TEMAN SMASH SATU BACKHAND.

BACKHAND KEDUA

Backhand yang kedua nih teman tujukan direct kepada orang yang tulih posting, ikut sedap mulut jer. Tak luper juga kepada dua Mufti dan Ex-Mufti yang tak bebetui cerita yang sebenor. Tak luper juga pada editor surat kabor yang puléh cerita. Di khaborkan 1Malaysia. Tapi idak juga kome nak faham dengan maksud menalah nih.

Yang mogok lapor nih orang-orang DAP yang anjurkan. Deme nih hampir keseluruhannyer bukan Islam. Deme nak mogok lapo ker aper ker, aper yang kene mengene dengan Fahaman Islam. Orang yang Islam disyorkan puasa sunat seperti yang dianjurkan oleh PAS. Jangan jadi bangang bagi statement yang kome tak tahu cerita sebenornyer. Budak sekolah tadika pun faham. Tak cayer, mike try tanyer deme. Mogok Lapor dengan Puasa Sunat mende yang jauh berbeza. Nak teman explain ker??? Tak yah kut, mike try tanyer kat budak tadika. Deme boleh explain lagi detail lagi kut.

Ater camne kome nak kater kome nih 1Malaysia kalau mende camni kome tak tau. Camne kome nak utamakan rakyat, tetapi rakyat idak juga kome faham. Usah cerita yang deme mintak bubarkan DUN nih dulu. Cerodik kan dulu apa yang deme nih buat. Itu pun nak kene berkabo ker??? TEMAN SMASH SATU BACKHAND.

dan sekarang teman nak smash satu lagi kat diri teman.....

PEGI TIDUR..................zzzZZZzzzZZZzzz

Nak tunggu ada yang DEAD ker???

Teman pun tak paham dengan deme nih. mungkin menalah nih nampak tidak serius tapi 'the no is growing'. walaupun tak cepat, tetapi ia bertambah. Adakah deme nak kencing kita macam... 'Our Economy is Ok'... Ok My Foot...

Deme nak tunggu ader yang DEAD ker baru nak seru 'the panic attack'.


Peng'syor'an supaya Menteri Kesihatan meletak jawatan perlu kerana beliau gagal bertindak dengan pantas untuk memastikan Malaysia bebas Influenza H (Seleseme BABI) nih.



p/s citer lama... tapi teman rasa perlu diingatkan.

26 May 2009

*Hot*Sivakumar kene tangkap

Sivakumar,speaker Dun Perak adalah antara 13 YB pakatan rakyat dan beberapa orang awam yang telah ditangkap polis atas sebab terlibat dalam mogok lapar yang dibuat di hadapan pejabat Dap. Penangkapan mereka dikaitkan dengan kesalahan perhimpunan haram. Khemah dan peralatan Etak Management telah dirampas seawal jam 7.30 pagi tadi.

*Hot* Biar betui nak puasa pun kene tangkap

Teman tak pergi ke pejabat DAP Perak hari. Sebab badan teman tak berape sihat. Tapi teman ditepon oleh rakan-rakan yang ada di lokasi kejadian. Setakat ini, lebih 20 orang telah ditangkap kerana ingin sertai mogok lapar dan puasa di pejabat Dap Perak.

Tetiba badan teman terus jadi sihat dan teman nak start motor pergi ke lokasi. Nantikan report teman nanti.

lawatan mengejut

Sejak jadi PM ni Najib ni suka dengan lawatan mengejut. Tak nak carpet merah bunga manggar, kompang, khemah, makan minum, penari kebudayaan menyambut kedatangan dia tu. baru le mengejut katanya.

Kemudian trend ni pun diikut le oleh menteri. Ada yang mengejut check doktor. Ada yang mengejut nak ke toilet.

Jadi apa kat kalo rakyat buat lawatan mengejut kat pejabat deme? pi putrajaya dan terus melawat tempat deme keroje? Itu pun kalo berjaya le... silap silap had lobi je dah kene halau balik rumah.

Jadi ada sesapa nak buat rombongan cik kiah mengejut melawat pejabat menteri?

wa chow sin

25 May 2009

mengapa ada tolak ansur?

Najib kata kat HINDRAF jangan nak demand kalo tak nak kena ISA.

heran teman? sapa ada reminder pulak? setahu teman ISA ni mana ada tolak ansur? tu pasai bicara pun tak payah terus tangkap dan sumbat ke kemunting je? kenapa kali ni ada tolak ansur?

awat ada tolak asur kali ni, najib ooooiiiiiiiiiii? hang TAKUT ka?

wa chow sin

sogok, rasuah, sprm, bla bla bla

asai pilihanraya jecik je keluar le balik cerita sogok menyogok ni. sogok seuruh jangan bertanding la? sogok suruh tarik diri la? rasuah duruh undi la? macam macam cerita yang teman baca asei ada pilihanraya kecil. same old script...

Yang teman heran tu... kes sogokan tu dah berminggu minggu lamanya. ada jugak yang dah berbulan bulan. kenapa sekarang baru nak pecah tembelang? nak kumpul bukti? apa kelayakan kita yang konon kononnya nak kumpul bukti?

Pengalaman teman bekerjasama dengan BPR (nama pada masa tu), lepas je si polan mintak rasuah dam nak mai balik esuk untuk amik habuan dia... terus je teman call bpr. dengan bantuan bpr teman dilengkapi gadget untuk merakam perbualan. Malahan wang habuan yang telah direkod nombor sirinya turut dibekalkan oleh pihak BPR... pendek cerita, kes settle dengan bukti rakaman suara serta ditangkap masa mengambil wang habuan.

itu cerita teman. jadi teman yang bodoh bodoh alang ni pun boleh pikio macam ni, ngapa kome yang berkelulusan tinggi sampai jadi menteri, sampai jadi ahli politik, sampai jadi adun tak boleh pikio macam ni... so next time bila ada offer rasuah je terus contact SPRM untuk uruskan masalah pening ni... senang cerita...

mungkin gamaknya deem ni nak tengok berapa yang dioffer... kalo cecah million tak nak repot, tapi kalo puluh ribu baru nak report kot... ATAU deme jugak macam kita yang dah tak percaya dengan kredibiliti SPRM...

wa chow sin

Bila BN tidak bertanding

Mungkin lepas mengetahui siapa pemenang Piliharaya kecil Penanti ni kita boleh buat satu perbandingan. perbandingan diantara pilihanraya kecil sebelum ni yang BN bertanding dengan penanti yang BN tidak bertanding.

Perbandingan ni akan menunjukkan perbezaan statitik yang ketara dalam beberapa elemen antaranya :

1. Report polis

2. jumlah anggota polis/FRU (matrek atau subtrek - ntah betoi ke tak ejaan teman ni)

3. Berapa pulak srikandi yang kena londeh

4. berapa helai flyer provokasi yang dijumpai

5. berapa pulak gas pemedih mata yang akan ditembak

6. Akan ada ke pejabat pendaftaran negara yag dibuka sampai puui 12 tengah malam

Cuba bandingkan nanti statistik antara Penanti dengan Bukit Gantang, Bukit Selambau, Batang Ai, Kuala Terengganu dan Permatang Pauh? Kemudiannya tengok pulak statitik Manek Urai nanti?

tanpa statitik ni pun; polis, FRU, wartawan, jurugambar, cameraman tv, penyokong PR serta pemimpin PR dapat merasakan bahawa tanpa BN pilihanraya kecil lebih aman.

p/s : dengarnya FRU tak perlu pakai pakaian anti rusuhan masa bertugas di Penanti hari tu.

wa chow sin

24 May 2009

Calon Bebas Penanti - Fitnah atau Benar Rasuah?

Katanya kak Minah kita, Calon Bebas DUN Penanti kata, PKR cuba tawarkan ganjaran supaya menarik diri daripada bertanding 31 Mei ini.  
1. Kalau betul la dakwaannya tuh, atteee kenapa tak buat report terus???
2. Ada ke bukti yang sohih??? ke sekadar nak menggamit keadaan biar jadi lebih tegang??
3. Apa kelebihan Kak Minah sampai PKR sanggup tawarkan ganjaran???
4. Confirm Kak Minah boleh menang majoriti ke???
5. Eh.. bukan ke Kak Minah nih pun bekas orang kuat PKR jugak??? Neh aku copy & paste yer ..

* 1999-2007 = Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Bukit 
* Bendera 2000-2007 = Exco Wanita KeADILan Pusat 
* 2000-2004 = Timbalan Ketua Wanita KeADILan Negeri 
* 2004-2007 = Ketua Wanita KeADILan Negeri Pulau Pinang 
* 13 Julai 2007 = meletakkan jawatan ekoran krisis dalam parti berkenaan


6. Dia letak jawatan tuh betul sebab ada krisis ker atau sebab apa?? Bukan sebab sama macam yang bekas ahli DAP Jelapang tuh ker?? lol
7. Kenapa mesti bergiat semula dengan politik kalau dah resign?? yang nih aku tak faham .. patut kalau dah keluar dari sesuatu parti tuh, dia kena maklum yang dia hanya akan mengeruhkan suasana kalau join semula ..
8. Duduk jer la kat umah .. jaga anak2 & suami tuh Kak Minah .. katanya masakan kari Kak Minah memang sedap yer ..
9. Jadi calon Bebas pun bukan nyer bleyh ke mana pun .. tapi tak tau la kalau Kak Minah kita nih bakal pecahkan rekod Malaysia satu hari nanti .. 
10. So, best of luck yer Kak Minah in any ways .. sama ada berjaya menjadi wakil Penanti atau pun berjaya menjadi balachiii .. 

Ehemmmm ...


23 May 2009

Tanpa mu disini

tanpa mu sini, sepi ku rasa...

tiada kicau burung yang menari...

tiada seri pengindah siang hari ku...

ohhh BN.........


hahahahahahahahaha

Sajak sekaki yang teman tujukan kepada BN. Betui kome oi... teman sejak jam 7.25 lagi dah ada di lokasi penamaan calon Penanti bersama-sama Team PerakExpress. Suram ajer sebab yang ada cuma geng-geng Pas dan PKR sahaja. Tanpa kelibat penyokong BN memang tidak membunuh kecerian hari penamaan calon. Suasana amat la tenang hingga la rombongan perarakan Calon Pakatan Rakyat yang di wakili Parti PKR Dr Mansur bersama-sama top gun parti termasuk DS Anwar Ibrahim dan juga kelibat DS Nizar dan beberapa orang lagi. Suasana agak havoc masa tu je la sebab Polis enggan benarkan sesiapa masuk tanpa pas. Termasuklah yang ada pas MEDIA kecuali yang telah mendaftar.

Suasana kecuh hanya untuk beberapa ketika sahaja iaitu semasa ketibaan pengarah SPR negeri dengan kenderaan meranduk ribuan penyokong yang berkumpul dijalan utama masuk ke IKBN Penanti. Apa punya tur.... orang ramai lagi nak masuk pakai kete.

Adalah beberapa scene yang menarik, termasuk awek-awek yang ayu lagi cun, pakcik-pakcik yang duk melawak sesama sendiri dan ader juga gelagat penjual air yang menarik perhatian umum. Tak lupa juga kerusi speaker yang diarah menuju ker pusat penamaan calon tersebut.Sebab dah terlampau boring ada penyokong yang seolah-olah bertekak debat dengan suara yang kuat tetapi cuma ayatnyer sembang satu sama lain sebetuinya. Kalau ader BN boleh juga deme lawan cakap. nih lawan cakap sesama deme jer.

Secara keseluruhan, ini merupakan satu penamaan calon yang amat tenang. sekali gus membuktikan bahawa tiada penyokong BN maka aman la dunia nih. Tapi..........

Bagi teman ini adalah sebab tiada provokasi dibuat. nak provoke Polis kuat sangat, kang tak pasal-pasal kedalam. maka penyokong lebih duk enjoy satu sama lain setelah kali terakhir berjumpa di Bukit Gantang dan Bukit Selambau dahulu.

Oleh yang demikian, teman rasa hari ini adalah penamaan calon yang teraman pernah dibuat. At least yang teman ader sama.... hehehehehe

22 May 2009

Penanti......... Tunggu........ Aku Cabar kau

Keputusan mahkamah rayuan hari telah menidakkan permohonan Dato Seri Nizar untuk membatalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi daripada menguatkuasakan keputusannya 11 Mei lepas. So.... Panjang lagi krisis di Perak nih... dengan itu mungkin lambat lagi nak bubarkan DUN....

Oleh yang demikian....

Teman nak ke Penanti....

Jumpa kat sana....

Caklikbut........

50 Juta punya pasal

Teman rasa itu 50 juta punya sebab la ini mende jadi. 50 juta aper, nanti kome akan tau sendiri.

Hari ini adalah rayuan untuk batal keputusan mahkamah rayuan 12/05/2009. Ada lagi siri rayuan berlangsung lagi nih. Rakyat Perak bersabarlah.

Keputusan Mahkamah Rayuan - Nizar VS Zambry

Zambry kekal sebagai MB Perak selepas mahkamah benarkan rayuannya ketepi keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini.

Mahkamah Rayuan DS Nizar vs DS Zambry : gambar di lobi mahakamah



Mahkamah Rayuan DS Nizar vs DS Zambry : tumpuan

semua mata dan telinga tertumpu kepada apa keputusan mahakamah rayuan petang ni...

3 kali dalam satu bulan

Kalau tak silap, ini adalah tangkapan kali ketiga YB Teratai Jenice Lee. Pertama kali masa di Sidang DUN Perak (1Black Thursday) 7 Mei lepas.

Dalam minggu nih dua kali pulak dia kene tangkat. Memula kat opis YB Teresa Kok dan lepas tu kat Pusat Khidmat Beliau sendiri.

Ater aper ke hei nyer polis nih. Takder keroje lain ker. Gamaknyer orang deme camni senang nak tangkap. Bagi warning, buat dek deme masuk dalam Black Maria.

Mujur mangkuk hayun yang ^%#$&% $&%* *%&#*%$ yang bunuh sorang mak, anak umur 5 tahun dan maidnyer dapat ditangkap dulu sebelum terlepas. Kalau nak harap polis, ntah PRU ker berapa baru dapat tangkap. Budak nih dah 3 kali kene tangkap. Gamak ader orang tolong lepaih kan kut. tu pasai dia boleh mengganas balik.

Tadi teman sempat dengor En. Jafri kabo, masa last dia jumpa budak tu, dia tanyer kat budak tu,

"Ko bunuh isteri aku kan?" dia jawab "ya".

"Ko bunuh anak aku kan?" dan dia jawab "ya" tanpa menunjukkan muka bersalah.

En. Jafri hayun sebijik penumbuk kat muka budak tu. Tak menjerit kesakitan langsung. dia buat muka nohen jer.

Terbakar betui teman dengar. Kalau teman ader kat situ konpem teman pijak perut dia dan duduk kat pinggang belah kanan dia. Memang *&^^$&%$ &^$&**& ^%*^%* tui la.





p/s Errrrr YB Teratai tu cun ler pulak. Errrrr boleh ngorat tak??? saper ader no?

hehehehehehehehehe

21 May 2009

Mahkamah Rayuan - Nizar VS Zambry - Sidang Petang

Mahkamah rayuan menangguhkan penghujahan hingga ke 3.30 petang esok.

Ermmmm...

Nak turun ke tak ye...

Mahkamah Rayuan - Nizar VS Zambry - Sidang Petang

Wakakakakaka....

Pinjam gelak wan raden....

Ok, sinopsis teman untuk sesi pagi tadi, hujah yang dikemukakan oleh Gani Patail dan Cecil masih lagi berkisarkan cerita yang DS Nizar hilang majoriti. Hilang majoriti, Hilang Majoriti. Kalau benar dalam majoriti sekarang adalah 28-28, undi daripada speaker tidak dikira sebab dia Speaker dan tidak boleh undi. Tak tau aper yang deme hakim nak pikior, sebab bagi teman hujah tu tidak relevan sebab undi tidak pun dibuat. Kalau dibuat pun, segala urusan undi tu patut dibuat di sidang DUN. Bukan di tempat lain. Deme masih nak tegakkan akta 16 (6) undang-undang tubuh. sedangkan Hakim dahulu dah kater 16(6) tidak relevan dalam kes ini. Hujah deme juga telah menidakkan undi 3 jaguh lompat tu. Dan seolah-olah, deme nih dah mendahului keputusan sidang DUN yang belum pun dibuat. Tak tau la fahaman undang-undang lain. Bagi teman ini seolah-0lah menghina Dewan Undangan Negeri Perak. Belum tentu sidang dah tahu keputusan.

Hujah daripada peguam DS Nizar baru sahaja nak bermula. Jangan lak kome gatai dah buat statement saper menang saper kalah. Sebab tu dah kira menghina mahkamah pulak.

Bak kater kawan-kawan teman dulu...

'Don't jump into conclution without knowing the introduction'

hehehehehe

caklikbut.............

20 May 2009

Anak-anak Abg Nan yang BEST...!!!

Cerita ini teman copy dari sini...

Hujung minggu lepas..anak2 teman semua balik dari asrama. Jadi penuhlah rumah...

Macam2 cerita. Dari makan tak sedap, bekalan letrik asrama selalu black out, masalah remaja, masa prep yang panjang hinggalah kisah politik di asrama. Hmm...hebat budak2 sekarang.

Teringat masa teman belajor dulu...arwah ayah teman bagi RM2.00 seminggu. Duit tulah nak makan, nak minum, nak buat tambang bas balik kampong dll. La ni RM25.00 seminggu..cukup2 makan aje. Itupun dengan bekal macam2. Pergi antor balik ambik. Hmm...senang idup betul..

Tapi tak pe lah...

Cuma satu benda yang betul2 menyentak otak teman ialah bila anak teman yang sulong tu tetiba bertanya...

"Ayah, kita orang dah jadi ahli PAS.... Tak de apa2 aktiviti ke?" Tersengih aje dia...

Selanjutnye baca disini...

Teman tak nak komen bebanyak pasai PAS nih... sebab teman sendiri bukan ahli PAS... tetapi teman suka apa yang cuba disampaikan... sebab cakap terus terang la... kalau nak disebabkan Parti itu sendiri, belum tentu boleh menang maner kerusi-kerusi DUN di Perak nih... Didik la pemimpin-pemimpin muda yang baru... buang la birokrasi dalaman parti. Baik PAS, PKR, DAP mahupun maner-maner parti dalam BN. Ini adalah kehendak rakyat. Kehendak kami mahu mendapatkan kerajaan yang lebih baik. Kerajaan yang mahu mendengar suara rakyat...

Ingat lah....

RAKYAT LEBIH BERKUASA...

19 May 2009

Soalan Cabar Minda

Teman tahu ramai antara kome nih boleh tahan hebatnyer dari segi ilmu dan juga pengalaman hidup. Kalau nak dibandingkan dengan teman yang baru setahun jagung terlibat dalam dunia persuratan maya dan juga penglibatan dalam isu politik-politik nih mahu jauh panggang dari api.... kira macam 2nd class yang separuh bayarannyer.

Tapi bila teman gosok-gosok dan tenung-tenungkan, macam belum start lagi sidang nih. camne boleh deme lantik Speaker yang baru. Deme buat aturcara, deme yang langgor aturcara tu... idak ke pelik... tak caya kome nengok gambo nih...



dengan posting kat sini...

rasa lain bebenor jer cerita kartun nyer...

rerasa kome... sidang dah bermula ke belum???

caklikbut...

Sudah berjumpa dapat pangkat

Teman dah perasan dari semalam tentang pertemuan antara Husam dengan Soi Lek... kat sini telah membuktikan tentang pertemuan tersebut berlangsung rupernyer... ingat gimik politik sahaja... cuma yang menggangu fikiran, adakah dengan bertemuan ini Soi Lek dapat pangkat baru...???

Adapun dengan andai seperti kata Soi Lek semalam yang pembubaran DUN di Perak adalah perlu, maka, post yang di berikan kepada Soi Lek hanyalah satu........ jangan tak ader atau jangan tak bagi jer la... bukan aper, takder power pun... cakap dia tetap disimpan di dalam peti, kunci bagi memerang simpan dalam Empangan Bakun...

Adapun, yang pasti DUN Perak tetap kene bubarkan... kalau taknak bazir rujuk post teman yang dulu...

Caklikbut...

lain yang ditunggu lain yang menjelma...

Ingatkan ade le press conference dari Aminah Abdullah... rupa rupanya ada calon lain yang turut berhajat...


PENANTI 18 MEI-Calon bebas pertama N 12 Penanti semalam muncul dengan membuat kenyataan akhbar dengan mengemukakan alasan untuk membantu para belia dan juga membantu bagi menghalang remaja lepak dan juga merepit.Menyatakan akan bekerjasama dengan semua pemimpin bagi membantu meningkatkan kemahiran belia dan juga membantu menjana ekonomi. para belia dan juga penduduk tempatan.

Belau juga berkata jika memenangi kerusi N12 Penanti perkara pertama yang di fikirkan ialah membeli sebuah kereta mayat bagi meningkatkan perkhidmatan kerana beliau sendiri pernah mengalaminya apabila seorang saudara beliau meninggal kereta jenazah lambat sehingga terpaksa menunggu selama satu jam.

Mohd Sabri Bin Osman 49 seorang ahlii perniagaan kereta terpakai mewah menetap di Kuala Lumpur dan berkata beliau adalah anak jati Kubang Semang dan mempunyai ramai kenalan dan saudara mara yang meminta beliau bertanding sebagai sebuah negara demokrasi.

selebihnya

p/s : berapa penjuru kali ni?

wa chow sin

18 May 2009

Calon di N12 DUN Penanti


Ada tambahan lagi ke?

wa chow sin

BN di N12 DUN Penanti


Barisan Nasional (BN) memutuskan untuk tidak meletakkan calon pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti yang dijadual 31 Mei ini.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang dipengerusikan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

wa chow sin

Kalau tak mahu membazir

Sejak kebelakangan ini orang duk heboh buat tu membazir, buat ini membazir, membazir duit rakyat, menyusahkan rakyat. Yang teman herankan, dari dulu banyak pembaziran telah dibuat macam buat bangunan PTTC kat tol jelapang tu last-last tak fungsi yang betui-betui berharga bagi kerajaan Perak. yang lagi best, bangunan tu strukturnyer pun dah nak tumbang. Tanah tak stabil.

Selalu benor deme nih cakap bagi pihak rakyat tetapi yang benor nyer deme cakap bagi itu hati perut deme sendiri. Teman tengok polling kat NTV7, kalau tak silap dah 4 kali deme buat poll yang same dan jawapan yang sama deme dapat tiap kali polling dibuat. Tapi deme tetap kabo dan rasa tak perlu BUBARKAN DUN. Tak sedor diri lagi ker atau deme nih pun paper ng berita tu orang lain yang tolong tengokkan.

Tadi teman, Peihong dan MSK duk sembang-2 dan tetiba satu cadangan yang teman rasa patut teman sokong. Aper kater, kalau deme tetap rasa bubarkan DUN dan buat pilihan raya semula tu membazirkan duit rakyat, aper kater buat pilihanraya kecil untuk tiga DUN yang punca secara punca masalah di Perak nih iaitu Jelapang, Behrang dan Changkat Jering. 3 sahaja pilihanraya kecil dan tak perlu berjuta-juta sangat duit dikeluarkan. BN tak pening, Pakatan Rakyat pun tak pening. Untuk mengelakkan daripada 3 pelompat nih hilang duit pencen jadi YB bagi peluang deme bertanding semula di tempat tu. Bertanding la atas tiket parti aper pun. Aper nak ade hal. Kome kater rakyat sayang kome lagi.

Lepas tu, siapa yang menang dan berjaya membentuk kerajaan, mesti menandatangi satu resolusi yang siapa yang melompat atau letak jawatan, kerusi mereka dikira kosong. Dan jika dengan pengosongan kerusi deme tu menyebabkan kerajaan memerintah sekarang hilang majoriti, maka pembubaran DUN mesti dibuat. Perjanjian tersebut ditandatangani oleh semua ADUN dan juga Sultan. Ini untuk manjamin daripada gangguan anasir macam yang berlaku dulu. Teman percaya menalah ini telah dibuat dahulu tetapi kali ini, kita buat secara live dan ada press conference supaya semua rakyat Perak tahu.

Amacam boleh terima ker???

17 May 2009

see you in

Datuk Anifah Aman kata See you in court

Teman kata see you in quarantine bay... tapi kali kalo tak nak pi kuarantin pun tak pa... bio semua menteri kene selesema khinzir...

wa chow sin

silent and bold... SALUTESSSS...



sumber

wa chow sin

16 May 2009

Penanti?


wa chow sin

Super Joke at BUM, arrr finally...

I'm here

15 May 2009

Tergempar!!! 18 Mei ke 21 Mei pulak...

Mahakamah Rayuan menangguh untuk mendengar rayuan DS Nizar dari 18 Mei ke 21 Mei

WTF!?!?

sumber

Pembangkang Zaman Dulu dan Sekarang

Cukup berbeza Pembangkang dulu dan sekarang.

Cerita dulu:

Pembangkang cukup dihinakan oleh UMNO ketika itu. Saya masih ingat bersama Pak Sako yang bertanding di Parlimen Temerloh. Kami naik boat dari Kuala Semantan ke Kg Sanggang. Jalanraya belum ada. Sesampai di Sanggang kami mahu naik tebing, tiba-tiba habis baju, seluar dan badan kami dibaling dengan najis manusia.

Kami turun semula ke Boat. Terus terjun ke Sg Pahang. Basuh baju seluar dan badan serta merta, busuk betul tahi orang UMNO tu.

Tapi kami degil, apabila baju kami dah kering, kami naik juga tebing itu dan terus ke kedai makan diatas tebing. Kami pinta beli minuman, dengan keras tuan kedai itu berkata: "Tak Jual" dan kami dihalau macam anjing.

Suatu hari Cikgu Ali dan Abang Tan pergi ke Kg Belengu kerana ada temu janji ceramah. Menurun dari Bukit Kelulut, pemuda-pemuda UMNO telah tunggu dengan parang, penggali dan cangkul. Abang Tan kena undur kereta, bukan senang, jalan kampong yang kecil. Pemuda UMNO itu kejar dan pukul kereka dan pukul tingkap kereta kena kepada tepi mata Cikgu Ali, berdarah. Buat repot polis di Bandar Temerloh, hapah tak ada tindakan.

Melalui lawyer Sivasubramaniam (pernah jadi ADUN Bandar Kuantan mewakili PRM), ketua pemuda UMNO Belengu yang memukul cikgu Ali itu disaman di Mahkamah. Masa bicara, Cikgu Ali dapat pampasan RM200.00, maka kami makan besarlah dengan duit yang dibayar oleh Pemuda UMNO tu.

Pembangkang apa pun tak ada masa tu. Kadang-kadang adalah sebuah kereta buruk untuk seluruh kawasan Parlimen yang begitu besar. Kawasan Parlimen Temerloh adalah seluruh Daerah Temerloh iaitu dari sempadan Negeri Sembilan membawa ke Jerantut, membawa ke Jengka Satu, membawak ke sempadan Kuantan - luasnya adalah sebuah Negeri Sembilan dicampur Melaka.

Tapi Pak Sako pada waktu itu hanya kalah lebih sedikit dari 1000 undi sahaja. Cukup kuat?
Tak usah ceritalah tentang telur busuk dibaling kearah kami, bahkan botol, dan batu juga dibaling. Teruk betul duduk disebelah pembangkang pada waktu itu. UMNO betul-betul samseng, mereka tu ramai dan kami sedikit, dan jahat betul mereka itu.

Cerita sekarang:

UMNO takut bertanding di Penanti. UMNO takut nak bubarkan DUN Perak. UMNO takut nak berjumpa rakyat. Siang-siang Mahathir sudah cakap kalau diadakan Pilihanraya di Perak, BN akan kalah teruk.

Dengan polis, spr, jabatan kerajaan, dan segala wang negara digunakan oleh UMNO, UMNO tetap takut.

Kenapa takut? Berpuluh-puluh tahun mereka dah menipu rakyat, dan rakyat tidak akan maafkan UMNO lagi.

Mudah ceritanya, kan?

sumber

DS Zambry at NST Live

With Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir
2:46
Fauziah Ismail:

Good afternoon. We are now in Ipoh, Perak to bring to you "live" Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir. Dr Zambry will answer your questions and comments beginning 3pm. In the mean time, post your questions and comments here. He will attend to it shortly.

2:56
[Comment From PARPUKARI]
ASSALAMUALAIKUM DATO SERI! HOW ARE YOU FEELING TODAY? WHAT IS THE NEXT COURSE OF ACTION?
2:59
Datuk Seri Dr Zambry: I'm fine, thank you. well, I continue doing my job entrusted upon me.
2:59
[Comment From Nothing but wind]
Datuk Zambry, do you think Barisan will win back Perak , if re-election is declared, after all the mess , legal battles and fracas?
3:04
Datuk Seri Dr Zambry:

Every party must be prepared to face any eventuality. But before we go into it, we have to clear the mess as we are fully aware of the fact that there are so much misperception and misunderstanding.

3:04
[Comment From PARPUKARI]
MEANTIME WAITING FOR THE COURT DECISION, WHY NOT CALL FOR THE 'SIDANG DUN TERGEMPAR'? CAN YOU DO THAT? OR YOU HAVE TO WAIT UNTIL THE COURT MADE IT'S FINAL DECISION?
3:07
Datuk Seri Dr Zambry:

it is possbile to call for Sidang DUN Tergempar, but we must be clear about the purpose.

3:07
[Comment From Ipohite]
Good afternoon, Datuk Seri. Nice you can still find time to chit-chat with NST online readers on the latest political situation in Perak. How has the going been with you since the political debacle in Perak between BN and Pakatan Rakyat which started some three months ago?
3:12
Datuk Seri Dr Zambry:

I truly appreciate your question. Some people ask me how I manage the situation? I told them that my conscience is clear as I'm trying to do my best to the state.

3:13
[Comment From owl]
Everyone is extremely curious, in what ways do you compare yourself with Mandela and Gandhi?
3:19
[Comment From Syed Akbar Ali]
Dato, politics is about winning and ruling. Dont be swayed by rhetoric. Dr M is right - we go for polls now we lose. Take over the State, run the place well for three years, things will cool off. Then we go to the polls. Three years is a long time. They started the game but now we have won.
3:19
[Comment From pakteh]
Salam DS Dr. Zamry..
3:20
Datuk Seri Dr Zambry: I never mentioned in my blog that I'm comparable to Ghandi, Mandela, or Martin Luther King. I only quoted their views about suffering and the degree of patience that one has to endure while carrying out responsibilty. They are great and epochical figures of our time. For those who misconstrued what I said, I must apologize. I equally hope that there should not be a group trying to manipulate what I said in my blog.
3:21
[Comment From Perakian]
Datuk Seri, Perakians are generally confused with what is actually happening politically in Perak right now. Everything seems not to be right without a strong and steady state government. Businesses and investments are bound to take a dip and suffer with so much uncertainty with who is actually legally running the Silver State. Are you the rightful Menteri Besar now?
3:28
[Comment From Warih22]
Salam Dato ! May Allah bless you and wish you well.
3:30
Expand
3:31
Datuk Seri Dr Zambry: Hi Syed,
Thank you for the good advice. Our problem in politics sometimes people are easily swayed by rhetoric.
3:34
[Comment From Muhammad Danny]
testing.. salam Datuk Seri.. Greetings from selangor
3:35
[Comment From www.papukari.com]
Dato Seri, I just cannot understand why should we have a fresh election, i am against it! Stop wasting public funds! Pakatan have to accept they have no majority anymore! If we keep on entertaining this kind of demand, in future if any of the adun party hop, we have to do again a fresh new election! Enough is enough, since BN has the majority, let them run the goverment! I agree with Syed Akbar!
3:35
[Comment From yuhu]
May Allah bless you Dato'. Wish you all the best of luck.
3:37
[Comment From KFTANG]
Perak is hotly in the limelight news now all for the wrong reasons. Pakatan Rakyat has asked for a dissolution of the State Assembly to solve the political stalemate in the state but you are quite adamant in agreeing to it. What is your viewpoint on this? People has perceived that BN is scared to go to the polls for it is predicted that BN is going to lose big in the battle for votes from Perakians. Even former PM Tun M has said that.
3:40
[Comment From Pendekar Perak]
Salam Dato Seri! I do agree with Syed and Parpu, we do not need a fresh election! It's a waste of public funds!
3:40
[Comment From Cheguman]
Assalamualaikum Dato ! May Allah bless you. You are not alone
3:43
[Comment From garamanis]
Sebagai warga blogger yang menyokong perkembangan Dato' Seri dan Negeri Perak khususnya, segala tindakan tidak bertamadun pihak pembangkang adalah sangat-sangat tidak beretika.
3:45
Datuk Seri Dr Zambry:

Hi Perakian,

I share your concern about Perak politics. We hear many views, pros and cons. All want it to be over as soon as possible. I'm no exception to it. I agree that we must have a strong government like the government prior to Mac 8, 2008. However things have changed and we respect the wish of the people when Perak BN could not form the goverment. Similarly other parties also could not form the government. It only came later when the PR government was formed with simple minority government ie additional 3 seats. Despite all cirsumstances we all agree that good business climate must prevail. Let us together maintain a business friendly environment.

3:46
[Comment From RBU]
Datuk Seri, have you moved into your official residence? If not, why haven't you? Does this not show that you're not confident of the fact that you are or going to be MB of Perak?
3:47
[Comment From Pendekar Perak]
Salam DS Dr Zambry, why haven't you moved in to your official residence?
3:49
[Comment From RBF]
Selamat Maju Jaya Dr Zamry! Semoga DS menjaga Perak dengan baik, saya mendoakan supaya semuanya selesai dengan cepat dan baik!
3:49
[Comment From garamanis]
kemelut yang melanda hari ini adalah satu sejarah yang berlaku di bumi yang bertuah ini. Harap Dato' Seri dapat menghadapi dengan sabar dan tenang tanpa perlu takut dengan provokasi yang melampau dari pihak pembangkang
3:53
Datuk Seri Dr Zambry:

Pendekar Perak,

as I said many segment in our society also disagree with going back to fresh election. As Tun M alluded that fresh election will be messy and it cost taxpayer money. To me it is not only about taxpayer money, but equally importance is about the principle of representative democracy that becomes the backbone of our politics. when the PR formed a loose government we never questioned about the majority rule. Now it comes to BN with a simple majority, why it is being questioned that we must go back people?

3:54
[Comment From Ipoh Mail]
Datuk Seri, from your point of view, do you see an amicable solution to this political turmoil ?
3:57
Datuk Seri Dr Zambry:

Dear Ipoh Mali,

I always believe there is an emicable solution to it provided that everyone undertsand the rules and respect the principle of representative democracy. We should not allow the tyranny of the minority to rule.

3:58
Datuk Seri Dr Zambry: Thank you all for your participation in this live chat. I hope to reply to all the other questions through blog at www.zambryy.com.
3:59
Fauziah Ismail:

Datuk Seri Dr Zambry has to leave us for another engagement in Tronoh. Thank you for your participant in NSTLive. We hope to see you again soon. In the meantime, we are making attempts to bring to you "live" Datuk Seri Nizar Jamaluddin. Stay tune to our website http://www.nst.com.my for further announcements.

3:59
Datuk Seri Dr Zambry:

Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir's blog is http://www.zambry.com. Thank you.

4:00[Standby] The host is placing this Live Event into Standby Mode.


wa chow sin

DS Zambry Live

live disini

mulai pukui 3 petang tadi....

PM

Katanya semalam dia nak digelar PM Rakyat.... Boo Yaaaaa....
PM Rakyat yang memijak rakyat?

cit poodaaaah

wa chow sin

14 May 2009

people speak


suara rakyat suara keramat... jadi dengan permisi teman persembahkan...
Bagi aku pula sebaliknya. Nik aziz seorang politikus yang bagus dan bijak. Pas memang sedang bangun dan berkembang. Itu kenyataan. Ia pun sesuatu yang baik agar pemikiran orang melayu berpolitik agar tak lagi seperti awan yang bergerak sehala. Dahulu apa saja yang dikata Pas, semua orang cakap salah. Sekarang Umno pula melalui situasi ini. Umno cakaplah apa saja, memang ada yang buat aksi jolok tekak macam orang nak muntah.

Soal perpaduan, kalau Nik Aziz menolak, beliau ada alasan. Lagi pun di dalam Umno sendiri ada banyak masalah khianat mengkhianat, cantas mencantas, tibai menibai – sampaikan Pak Lah itu pun tak sabar-sabar diperhambat, macamana orang umno nak ajak Pas berpadu pula? Memang Pas malah PKR, DAP dan lain-lain setuju berpadu suara jika ada isu-isu tertentu seperti isu palestin tempoh hari. Itu kita semua pernah nampak. Isu perpaduan dan kemajuan orang melayu? Dah berpuluh-puluh tahun Umno-BN dapat peluang ni. Orang Melayu nak merasa pegang geran tanah pun ada yang sampai mati tak dapat.

Walaupun aku tak pernah dan tak akan serta mana-mana parti politik, tapi hari ni melihat apa yang berlaku di perak amatlah malang dan menyedihkan. Ini bukan soal siapa betul atau siapa salah. Apakah merebut kuasa dari sebuah kerajaan yang sah (media kerajaan selalu sebut 'pembangkang', pada hal kerajaan) itu elok sangat? Kenapa tak dibiarkan sahaja PR mentadbir dan rakyat akan menilainya di PRU13? Atau kenapa tak diadakan pilihanraya semula? Tak membazir mana pun aku rasa.

Sekarang rata-rata orang yang aku jumpa (kecuali dalam media arus perdana yang dikuasai kerajaan) tak menyalahkan PR pun dalam hal di Perak tu. Umno-BN lah yang banyak kena. Jarang sangat, malah tak ada pun kawan-kawan aku yang setuju dengan tingkah laku Umno-BN merampas kuasa di Perak itu. Dan kawan-kawan aku tu pun bukanlah ahli mana-mana parti politik. Betul-betul memalukan dan entah apa yang di cari oleh pemimpin Umno-BN sekarang ini pun aku tak tahulah.

Aku sebenarnya menyampah juga bila Anwar Ibrahim sibuk dengan 16 september tahun lalu. Rasa menyampah aku tu sama la dengan rasa menyampah terhadap apa yang berlaku di Perak sekarang. Menjadikan Perak zon perang politik amat kejam sekali. Yang menjadi mangsa rakyat Perak juga kesudahannya. Macamlah PRU13 tu tak datang (kalau panjang umur). Ingat, rakyat sedang menilai dan semakin bijak. Yang penting bukan memenangi satu pertempuran, tapi memenangi satu peperangan.

Harap kau faham dengan komen aku ni. Dan kalau ada yang kau, atau siapa-siapa yang tak setuju, itu adalah biasa. Bukan semua perkara kita bersetuju.
sumber

wa chow sin

13 May 2009

Sekali lagi ^&!*^%#!$@&%$....

Kenapa la dia nih $#&%$& *^%&^$ ^$^#....

Kalau @^%%$# tetap ^#&^%$^%^%$....

Memang %^$@^%$#&^%$&$&%$&^%&#%^$....

Teman dah la tak sihat hari nih...

^%$@$%^$# $%$@^%@% ^%$@#$%%$ tui la...

siapa speaker DUN Perak?

dalam dok sibuk melayan mahakamah rayuan dan keluar masuk pejabat antara MB yang sah dengan pemangkunya aka MB haram teman teringat kat seoang lagi key person. Tak lain tak bukan Speaker DUN Perak.

siapakah yang sah? Sivakumar atau Ganesan? tanya penyokong PR, semestinya V. Sivakumar; tanya penyokong BN, sudah tentu laju je deme jawap R. Ganesan. ate mane satu yang betoinya? nengokkan kepada sidang 7 mei ari tu, perlantikan dibuat sebelum sidang bermula. ini kerana sivakumar sebelum mic ditutup mengarahkan ds zambry dan 6 exco serta 3 adun lompat keluar baru dia nak mulakan sidang. Jika SU DUN meminitkan peryataan sivakumar maka memang secara dasarnya sidang belum bermula.

Usul tidak percaya kepada sivakumar pulak diusulkan oleh ds zambry. ironinya ds zambry telah digantung jadi wajar buat sivakumar menolak usul ini kerana yang mengusul pun tidak sah memasuki dewan.

Bagaimana dengan tatacara atau prosedur pencalonan speaker baru serta tatacara atau prosedur pengundian yang dijalankan? mengikut tatacara atau prosedur atau TIDAK? bagaimana pula dengan tatacara perlantikan? SAH atau TIDAK? Timbalan speaker Hee menyatakan bahawa dia mempraktikan Perkara 36A untuk mengambil alih persidangan dari Speaker?
Perkara 36A (XXXVIA) (1) (b) menyatakan bahawa tanpa kehadiran Speaker, Timbalan Speaker boleh mempengerusikan sehingga pelantikan Speaker yang baru
lihat perkataan yang ditebalkan? bila masa pulak v sivakumar tak hadir? yang tercongok selama 5-6 jam tak bergerak gerak sampai kena diheret keluar tu siapa? yang melalak lalak 4 jam tanpa bantuan pembesar suara tu siapa? hantu raya v sivakumar kut...

Ohhh mungkin timbalan speaker maksudkan bahwa R Ganesan hanya dilantik sebagai speaker hanya untuk sidang 7 mei sahaja. Ini memang termaktub dalam Perintah Tetap Dewan Perkara 6. Jika ini diguna pakai maka Speaker DUN Perak masih V. Sivakumar

menurut Penasihat Undang-Undang UMNO Datuk Hafarizam Harun, usul yang difailkan 14 hari perlu dibentang dan dibahaskan dalam dewan tetapi v sivakumar boleh menolak mengikut Perintah tetap Perkara 36 (12). Yang menariknya merujuk kepada sini, Penasihat Undang-Undang UMNO Datuk Hafarizam Harun meyatakan Perkara 72 dalam Perlembagaan Persekutuan turut memberi imuniti kepada persidangan dan usul yang diluluskan oleh Dewan hari ini tidak boleh dicabar di mahkamah.

Pernyataan ini sudah cukup menunjukkan seolah olah Perintah tetap dan perlembagaan persekutuan hanya boleh diguna pakai jika ianya berkepentingan kearah BN. Jika ianya menyusahkan BN maka Perintah Tetap dan perlembagaan akan diketepikan. Atas sebab itu zambry membawa kes pengantungannya ke mahkamah.

jadi siapa speaker perak yang sah? ditanya kepada penyokong PR maka V Sivakumar masih Speaker DUN Perak. Ditanya kepada penyokong BN dengan angkuh mereka akan kata R.Ganesan adalah speaker dun perak yang sah. maka satu lagi rekod dunia tercatat dengan Perak sebagai satu negeri yang memiliki 2 speaker pulak.

wa chow sin

disclaimer peihong : segala perintah tetap dewan, undang undang tubuh negeri perak dan perlembagaan persekutuan yang aku tulih ni dari apa yang aku paham setelah membaca 3 buku berkenaan. Sebarang kesilapan pohon perbetulkan.

one day...

lembab pulak ari ni...

semlam teman diam je pasai hal mahakamah rayuan sebab ini memang temaktub dalam undang undang. Sepanjang yang teman ingat dan tahu sapa pun samada bersalah atau tidak akan merayu. jarang atau tak pernah teman dengo bila jatuh hukum pesalah tak nak buat rayuan. jadi bio le deme buat keje.

Tapi yang teman angin dari segi cepat dengan lembab mahakamah ni bekerja.

jika semalam mahakamah bekerja super speed, full throttle on the fast lane. (9w2acb suka le tagline ni). Ari ni kura kura pun laju lagi...
Understand Nizar's appln may be fixed Monday, 18th. Five days while Zambry can get his appln heard in less than 3 hours. "Performance Now"
3 minutes ago from web

Two hours, still waiting. Yesterday, Appeal Court super-fast in Zambry's appln. Why Appeal Courtt snail pace in Nizar's appln? Nation & world watching.
39 minutes ago from web

sumber
jadi jangan le salahkan penyokong PR yang menyumpah seranah tentang mahakamah di Malaysia ni...

wa chow sin

@($#%^(*%) (@&#)*#%_ ^@%@#^

!&@^&#*^%@ ^%(@$%!@*&^ ^&!$^*$%

%$$#!&^$* ^*%#*@$*^% *&^!%#$^%#*

12 May 2009

1(black)Malaysia, Rakyat TAK diutamakan

Nah, apa lagi bukti yang dimahukan?. Ini semua retorik pemimpin penyapu baru. Konon nak membawa perubahan, ingin mendengar suara rakyat, ingin mengutamakan rakyat. Poooodah!!! Kalau betul mengutamakan rakyat, kembalikan kuasa kami untuk memilih pemimpin Negeri Perak. Mengapa? takut kalah ka? Kalau berani, turun gelanggang, kita buat pilihanraya kecil DUN. Selesai masalah.  Mengapa masih mau mengadu pada mahkamah atau istana? kami penentu undi dan pemimpin dalam negara demokrasi. Tanya pendapat rakyat. Jangan jadi bachul Najib!!!! Cukuplah anda takutkan bini saja. Jangan lagi takut pada rakyat pula.

Aku nak buat genjatan jari

Ni posting terakhir aku hari ni. Aku dah bosan dengan gilaan zambry,ghani patail,mahkamah rayuan. Jam 9 mohon, kui 11 dengar rayuan, kui 1 dan dapat lulus permohonan. Keputusan smart-tac.

Aku ingat nak g KL jab nak minta permohonan untuk menangguh permohonan penangguhan si zambry tadi.

Sayang benor deme dengan dato SS dan LA. Tak nak bagi deme ni kene gantung. Ala kene gantung tugas je, gaji still jalan. Bukan kene buang pun.

Aku dah penat dah hari ni. Dah menyampah. Dah meluat. Dah... ngantuk.

Jumpa esok.

Mahkamah Rayuan

Mahkamah rayuan terima rayuan penangguhan peguatkuasaan keputusan mahkamah semalam, yang menyatakan Dato Seri Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah. Maka dengan itu Zambry kembali menjadi MB Perak.

PENING...

Live dari SUK : Sidang Media Pakatan Rakyat

Sebentar tadi baru sahaja selesai sidang media bersama exco pakatan rakyat. Antara agenda utama sidang media tadi adalah pemberitahuan bahawa surat penggantungan tugas terhadap Setiausaha Kerajaan Negeri dan Penasihat Undang-undang telah dikeluarkan. Maka penguatkuasaan penggantungan berkuatkuasa serta-merta.

Antara lain, beberapa projek kerajaan pakatan rakyat yang telah tertangguh akan diteruskan seperti penaiktarafan sistem pengangkutan iaitu sistem bus dan juga sistem penerbangan. Syarikat penerbangan AirAsia telah dihubungi dan mereka menunjukkan minat untuk berkerjasama dengan kerajaan negeri pakatan rakyat untuk menyediakan kemudahan penerbangan di perak.

Dari SUK Perak : Press semua boleh masuk

baru ke betoi... press conference. Seemua wrtawan dan jurugambar; baik media arus perdana dan media bebas telah masuk ke dalam bangunan SUK untuk prss conference

Dari SUK Perak : Press conference without press? WTF

wartawan masih tidak boleh masuk ke dalam bangunan SUK untuk press conference. wo wo wo apa makna press conference tanpa press...

notis pengantungan Setiausaha Kerajaan Negeri dan Penasihat Undang undang negeri telah ditampal di semua papan kenyataan SUK Perak.

Twitter -limkitsiang

Untuk info lagi detail tentang apa yang berlaku dalam bangunan SUK yang media tidak dibenarkan masuk sila lawati laporan oleh Lim Kit Siang via Twitter.


Nizar is at Istana Kuala Kangsar to attend investiture ceremony. Audience with Sultan to seek dissolution still be be fixed.
about 1 hour ago from web

Exco Tai Sin Ng (PKR) also cannot get into his room as usurper Exco Hamidah has not vacated it yet. Stuck in the reception area.
about 1 hour ago from web

All the MB's secretary room is empty except chairs and tables. All files also missing.
about 2 hours ago from web

State Excos getting into their rooms, except Thomas Su Keong Siong and Seah Leong Peng - rooms locked and PAs not around
about 2 hours ago from web

From Thomas Su - informed letters of suspension on State Secretary and State Legal Adviser served at about 8.15 am
about 2 hours ago from web

State Exco (Local Government) Nga Kor Ming instructed Zakuan (Ketua Penolong SUK) to appoint all 342 local councillors immediate effect
about 2 hours ago from web

May 7 - Police lockdown of Ipoh. May 11- SUK Exco offices locked down?
about 3 hours ago from web

excos still locked out of their offices - all waiting in mb office
about 3 hours ago from mobile web

exco thomas su goes 2 his office - locked. Pa also not in
about 3 hours ago from mobile web

MB Nizar has left for Istana Kuala Kangsar for its first official function - to attend investiture ceremony 8.30 am
about 3 hours ago from web

Process to serve suspension letters on State Secretary and State Legal Adviser underway - at their respective offices in SUK.
about 3 hours ago from web

Excos still waiting for keys. With them, Perak Speaker V. Sivakumar and MP Ipoh Barat Kulasegaran
about 3 hours ago from web

Excos now waiting at the MB's office - waiting for keys to their respective offices.
about 3 hours ago from web

MB's office empty except some stationery.about 3 hours ago from web entering mb office now
about 3 hours ago from mobile web

greeted by civil servants
about 3 hours ago from mobile web

mb excos allowed into offices
about 4 hours ago from mobile web

p/s : wah ini lim kit siang manyak advance lo. wa salutes sama lu.... nampak gayanya nak kene register jugak la twitter ni....

wa chow sin

Gambar di SUK Perak pagi ni

sidang media

DS Nizar diiringi exco bergerak masuk ke Bangunan SUK

Rombongan DS Nizar di hadapan pintu pagar

Kesesakan lalulintas

Jalan masih ditutup oleh FRU dan menyebabkan lalulintas terganggu

terpaksa meninggalkan SUK sebab ada urusan peribadi yang nak diselesaikan.

wa chow sin

Live dari SUK : Keadaan tenang di sekeliling

Keadaan luar SUK kelihatan kembali tenang, kelihatan ramai CID di sekitar kawasan ini. Wartawan dan media masih tidak dibenarkan masuk.

Menurut sumber yang tak tau mana datangnya, Zambry kini berada di Kuala Lumpur untuk menghadari dinner sambutan 63 tahun umno.

Live dari SUK : Nizar ke Istana

Sebentar tadi, AGS10 kenderaan rasmi Menteri Besar Perak kelihatan telah keluar dari bangunan SUK, timbul kekecohan sedikit apabila trafik tidak dikawal-selia langsung oleh pihak polis, menyebabkan kenderaan awam yang tidak tahu arah keluar masuk daripada kawasan SUK.

Dato Seri Nizar dalam perjalanan ke istana kinta untuk memenuhi jemputan dari istana.

Terlihat juga ada 3 van yang membawa CID telah sampai ke lokasi.

Live dari SUK Perak : Selamat kembali bertugas

Alhamdulillah, di sebalik kesesakan yang ditimbulkan oleh pihak polis dan FRU, Dato Seri Nizar dan exco-exco pakatan rakyat telah berjaya masuk ke SUK.

Namun seperti biasa para wartawan dan media telah dihalang masuk bersama dengan exco. Kami di arahkan untuk tunggu diluar sahaja.

11 May 2009

mesyuarat tergempar

Satu call masuk. "Buat apa kat rumah? Mai casuarina la ni. ada meeting umno." Katanya. "Mike datang ke?" teman tanya. "Tak. ada kat rumah nak tengok house md."dia jawap. "dah mike takda apa ke jadahnya teman nak pegi. teman pun nak tengok house md." teman jawap. "saja je bagitau. ok selamat."katanya lagi. "selamat."kata teman terus letak phone.

wa chow sin

kelakar la pulak

di sini selagi belum ditukar gambarnya

wa chow sin

kelab-umno.com defaced

sumber

wa chow sin