dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

01 May 2009

Malay Dilemma

Hari ni hari memperingati pekerja. Itu pada pandangan mata teman ni yang dah berapa hari dan tahun tak bekerja. Kalau ikutkan tak layak teman cuti hari sebab 'I my own boss'. Tu sebab hari ni kuar juga posting. He3.

Sebenaqnye teman dlm perjalanan menuju ke Bagan Dato. Disebabkan teman udah uzur poket maka teman hanya menaiki bus dan ade orang ambik teman kt Teluk Intan. Mekasih kak.

Tapi yg menyebabkan hati ni terkitan sedih bukan sbb kene naik bus,tapi sedih dengan sikap melayu yang masih duk takuk mundur minda ni.

Alkisah diceritakan semasa teman beratur nk beli tiket bus. Kiranye lepas orang didepan ade la satu orang India tengah beli tiket. Dijadikan cerita, lepas dia beli tiket bus tu ade la satu hamba allah selamba potong tang cornar masuk beli tiket gak. Aik?ape hal lak ni. Dan yang tak best nye hamba allah MELAYU. Sebak hati teman nengokkannye. Kat belakang teman lak ade sori wanita Cina beratur sama belakang teman, tak semene-mene je dgn selamba satu awek MELAYU potong barisan nk beli tiket duk belakang teman.

Hadui. Rasa macam nak letak muka dalam plastik hitam je tengok perangai melayu camni.

Mungkin sebab dah selalu diperbodohkan, tu yang macam2 tindakan tak masuk akai dibuatnye. Tak la tak maju, minda lak sempit.

What a dilemma this is?

No comments:

Post a Comment