dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

07 June 2009

Apabila aku blogging

mood sekarang - MARAH....

Instead using 'teman' in this posting i'm using 'aku' because i freaking mad.

Cerita aku nih bermula sejak dari hari pertama aku jadi hardcore blogger. Sebelum ini aku cuma blogger suam-suam kentut ajer. Apabila aku diseru oleh Mat Saman Kati untuk sama-sama membantu Dato Seri Nizar dengan psy-war menghadapi serangan rampasan kuasa, aku rasa aku terpanggil untuk menghulurkan bantuan. Saat itu aku sebenornyer masih mencari ground hidup aku. Aku masih duk mingle around doing nothing usefull to my self. Dan this calling, aku rasakan sebagai satu scapegoat aku dengan realiti hidup aku yang ntah aper-aper.

Aku tahu aku tak berduit. Sebab untuk jadi hardcore blogger kene cari jalan nak support diri. Ahkhirnya aku jual 2 biji phone aku (6288) dan aku cari satu phone yang murah dan boleh aku transfer no dari phone lama. Dengan modal yang aku ader tu aku pergi umah MB dan join the team untuk sama-sama berjuang demi Kerajaan yang aku sanjung. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

Aku tak pernah tahu camne hidup sebagai seorang blogger sepenuh masa. Aku pun tak tahu camne duit datang untuk support operation kami. Tetapi duit tetap sampai dan menyelamatkan kami dalam banyak keadaan. So kalau kome tanyer aku dari mana datang duit tu....... aku cakap dari langit. Sebab kalau dari orang personal kome akan cakap kami nih ader orang sponsor untuk buat keje. YES memang betul ader orang sponsor..... yang sponsor kami adalah RAKYAT MALAYSIA. duit deme nih la yang datang dari langit yang tolong kami bawak cerita yang betui untuk tatapan RAKYAT MALAYSIA sendiri.

Dan bila aku cakap deme yang sponsor kami untuk bawakkan berita yang betui, deme adalah RAKYAT MALAYSIA yang sayangkan Pakatan Rakyat. Deme nih semua bukan terdiri daripada ahli parti baik PAS, PKR atau DAP. Deme nih semua adalah 64% daripada 54% undi rakyat kepada Kerajaan Pakatan Rakyat. Tetapi....... apabila aku dealing dengan Kerajaan Pakatan Rakyat aku kene jumpa dengan 36% daripada 54% undi rakyat yang terdiri daripada ahli parti. Terus terang aku cakap, baik aku dealing dengan yang 64% nih lagi baguih sebab yang lagi 36% nih dah luper diri.

Kalau kome baca posting MSK kat sini dan UmmiAnni kat sini, tak payah la aku gambarkan macam maner yang aku dan bloggernetwork terima layanan deme nih. ok kalau aku citer lagi camne orang PAS layan kami blogger yang duk buat keje selama sebulan kat umah MB, mau sampai telanjang aku bolen kan deme. nak sentuh, tetap aku sentuh. tetapi kejab lagi.

Pengalaman MSK, Topeng_Perak dan UmmiAnni lebih terjerumus kepada betapa deme nih dipandang hina oleh orang PAS. Tetapi aku nih...... mungkin sebab aku nih tak berapa orang kenai walaupun aku besar, tetapi aku pun pernah terkene. dan lagi teruk aku kene adalah dengan YB Pakatan Rakyat sendiri.

Semasa kempen mogok lapar, aku kene cover sorang kempen tu sebab aku jer yang ader kat Ipoh time tu. MSK tersangkut kat Penanti, Sya memang kene duk kat Penanti, Ciberboron di Beruas dan Topeng Perak balik KL. Berbekalkan videocam dan juga still camera aku pun pergi ke Wisma DAP pada rabu malam sebab ader ceramah deme. Aku sampai lewat dalam 10 minit ketika itu majlis dan bermula. Aku buat pun masuk setup Vcam dan terus snap 3 4 gambar. kene buat 2 kerja dalam satu event. Dah siap snap dan setup Vcam aku pun cari port nak letak barang. Ketika itu amarah aku meningkat.

Seorang YB datang dekat dengan aku dan tanya aku daripada mana serta tunjuk pas aku. Cakap la yang aku nih blogger dan tunjuk pas media yang aku ada. YB tu duduk kat tempat dia. tak lama lepas tu YB tu tegur aku balik, orang SUK tak boleh masuk... Nih aper hal lak nih. Pas media aku Ketua Penerangan Pakatan Rakyat Ustaz Zul yang sain, dan aku adalah blogger pakatan rakyat. Jenuh aku tunjuk pas media aku dia dengan muka tak puas hati duduk balik ke tempat dia. What a shame la. kalau dah silap tangkap orang kenapa tak reti nak minta maaf. YB nih YB DAP. Pelik betui aku kenapa dia nih buat camni.

Aku sempat sembang dengan seorang wartawan dan bagitau hal ini kat dia dan selamba jer dia bagi tau yang YB DAP nih memang sombong dengan media selain akhbar Cina. Kenapa YB??? YB ingat wartawan akhbar cina jer ker yang bawak cerita betui. Kami blogger nih bawak citer tipu ker??? Kami nih ader pas yang Kerajaan Pakatan Rakyat keluarkan, kami masih tak layak dapat layanan baik dari pihak YB ker??? Aku boleh senyapkan marah aku kalau dia minta maaf sebab serkap jarang nih tetapi bila ader yang dah labelkan YB nih sombong, well....

Tak pernahkah YB nih terpikir yang cerita yang kami bawak pulak akan cover pengetahuan pembaca melayu pula. Adakah YB ini ingat hanya mereka perlukan undi daripada kaum cina sahaja ker???

Ajijoi masuk ke wisma DAP lebih sejam lepas tu dan terus dia cakap ramai SB kat dalam nih. Nah.... aku kau halau, SB tak pulak. camne SB boleh masuk lepas security dan tidak dihalang buat LIPUTAN???

Aku ingat malam tu cukup la kene nyaris kene halau. Elok malam penutupnyer pulak... aku didatangi oleh sorang wartawan dan dia terus tanyer aku datang press maner. aku cakap aku nih blogger pakatan rakyat. aku tanyer kenapa??? dia kabo yang ader YB, YB DAP suruh rikey aku nih sapa? deme ingat aku nih SB. N**********. aku kene pakai baju melayu dengan kopiah ker baru deme iktiraf aku Blogger Pakatan Rakyat.

Nih aku nak bagi peringat. Masa kat Pasir Panjang, ader SB mai tangkap video pakai kopiah dengan baju melayu. hangpa tak mai tegur pun. Abis kuat duk tunjuk kat aku yang tu SB. kalau hangpa terra pegi la halau.

Yang bab orang Pas nih.... Kome kene faham sikit. Tak semua orang yang selekeh dan pakai Vcam murah tu SB. Aku nih keje pasai nak bagi RAKYAT MALAYSIA makan..... Makan maklumat yang kami bawak. Memberikan Berita dan footage yang maner-maner MSM (Main Stream Media) tak tunjuk. 36% peratus orang Parti kene tahu aper itu blog. Blog PerakExpress, Blog Perisik Rakyat. Kene tahu aper itu MalaysiaKini, aper itu MalaysiaInsider dan kene juga baca sama SinarHarian tu. Media-media nih membawa berita yang Editor Utusan, Editor Berita Harian tak boleh siarkan.

Aku terpaksa pegang satu ayat yang aku dengar masa kat Penanti dulu. "Aper la orang Pas nih, MalaysiaKini pun tak tahu, tak tengok internet ke aper. Orang Gelung Pepuyu pun tahu MalaysiaKini tu aper"

p/s yang aku sedih tu, orang PAS yang deme cakap nih duduk kat bandar.

5 comments:

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

usoh dilayan sangat dema tu yob....

Neo Media said...

ye betul tu... deme nih dok dlm kepompong sendiri lagi.. apapun, aku suggest hangpa ada vest sendiri..takyah tempah mahal2.. bli yg dah siap, just tampal/jahit logo BNP & ada logo PR (logo yg gabung 3 logo parti tuh).. pasni klu ada puak2 yg persoalkan lagi, hang hempuk dgn pas media tu (hempuk dgn kamera tu kang susah plak hang nk buat keje)..

dugong_darat said...

Pentoi.

Tak layan deme halo bebetui...
Layan... pala teman yang sakit...
Baik layan... leh gak wat keje...
hehehehehe

Neo Media...

Boleh tolon cari saiz tak...
teman 4 XL....
Serius nih...

Budak Ipoh Timor said...

Biokot kan jek 'event' diorg tuh. Baru dey all tau.
Sabor yop, nanti teman siapkan ongkos ngeteh. Orait???

dugong_darat said...

Yop... senayan malam jumpe kat meru ok tak???

Ader kuliah deme kabo...

Jangan mike tak tegur teman udah ler...

Teman idak ler kenai mike yang maner???

Post a Comment