dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

20 August 2009

'mi spik no english' STILL

Teman baca artikel di Mkini ini, dan teman masih dapat rasakan yang Kerajaan 1Malaysia terutamanya Kementerian Pendidikan tidak memandang serius keciciran lebih 3 juta pelajar di Malaysia akibat daripada pelaksanaan PPSMI. Mereka masih mahu lihat anak muda yang teman percaya daripada golongan Bumiputera ini terus tercicir atau dalam loghat Perak nyer tercicior.

Teman terpikior berapa ratus ribu lagi pelajar Bumiputera atau senang kabokan MELAYU ini akan tercicior baru pelaksanaan PPSMI ini akan dihapuskan serta-merta. Adakah nak tunggu kekalahan yang ke-10 dalam PRK baru deme nak berhentikan???

Sebenar pendirian asal teman adalah menyokong PPSMI atas sebab teman di'breed'kan di UITM dimana kebanyakkan kursus nyer menggunakan bahasa pengantar Bahasa Inggeris. Oleh yang demikian pada pendapat teman pada masa itu adalah amat bagus andai pendedahan awal ini dibuat seawal mungkin.

Namun setelah meneliti intipati gerak-kerja dan pelaksanaan PPSMI di semua peringkat, teman rasa benar-benar menyusahkan dan menyebabkan pelajar mula lari daripada mengikuti kelas mereka. Teman tidak pernah diberitahu bahawa sehinggakan bahasa penghantar dalam kelas pun kene guna English. Terus-terang, dahulu semasa di UiTM, cuma bahagian penulisan dan ketika menjawab soalan sahaja yang kene dalam English termasuk medium pengajaran dan juga soalan-soalan. tetapi lecturer tetap gunakan Bahasa Malaysia untuk mengajar supaya kami lebih faham akan maksud dan juga erti ilmu yang disampaikan.

Bagi teman, PPSMI adalah akta yang GILER. Ada sahabat teman yang berkerja sebagai guru sains nyaris sewel sebab hari-hari berbelit lidahnyer bercakap dan cuba explain kat murid dalam bahasa Inggeris. Medium pengajaran yang disediakan pun dalam Bahasa Inggeris sehingga macam mana nak sebut pun ader ditunjukkan dalam medium tersebut. Aper kejadahnyer desperatenyer Akta ini sehingga kawan teman kene cakap omputeh kat depan 8 orang murid Orang Asli dekat Gopeng. Penyudahnyer tinggai sorang jer yang masuk kelas dia sebab yang lain, kerat 18 pun tak boleh nak faham. Jangan salahkan pulak cikgu tu sebab tak buat kelas dia menarik.... Kalau nak ajor dalam bahasa kene tindakan disiplin pulak.... Idak ker makin meroyan member teman tu....

Asas utama dalam pelajaran bahasa, setakat yang teman faham, adalah belajar bercakap dan juga mendengar. Sama macam kita faham dan bertutur dalam bahasa Malaysia nih. Kome ingat kome lepas lahir dan boleh bercakap macam kome boleh bercakap sekarang. Kita kene berhadapan dengan berbagai siri pembelajaran tak langsung bermula dengan bercakap antara kedua ibu bapa kita. Kalau dari kecik sampailah ker besor, ibu dan bapak kita cakap JAWA satu sama lain, idak ker kita akhirnyer pandai cakap JAWA...??? Sama juga dalam memperlajari ilmu Bahasa Inggeris nih...

Teman sendiri asal dan sebab utama teman mampu berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris adalah sebab masa teman kecik siri Kartun di TV hanya dalam Bahasa Inggeris. Nak tengok alih-suara pun dalam citer Jepun macam Oshin atau Mero-Attack... Media lain banyak dalam Bahasa Inggeris. Sekarang...??? Hari-hari selama dekat 3 hingga 6 jam siri kartun semua dalam alih suara. Susah nak timbulkan minat mendalami bahasa Inggeris sekarang sebab semua nak dialihkan suara. Lepas tu banyak pulak citer Jepun dan Korea yang tidak alih suara. Harap ader Subtitle aje. Oleh yang demikian bila masa nyer bebudak kampung ini dapat dengar pertuturan Bahasa Inggeris yang elok dan benor nyer... Dari cikgu... JENUH..................

Perubahan terhadap sistem pengajaran Bahasa Inggeris sepatutnye digubal dahulu. Lebihkan kelas pertuturan dan lisan semasa tahun 1 hingga 3. Jangan la ajar budak darjah 1 perkataan XEROX. (teman tahu maksud xerox nih masa 1st semester kat UiTM)... Mulakan dengan perkataan yang simple... Pengajaran dan ujian bertulis hanya bermula selepas bebudak nih MASTER penggunaan ayat dalam percakapan atau selewatnya tahun 3 atau 4. Sambil-sambil tu berbetuikan grammar dan vocabulary. Bila masuk sekolah menengah baru la diajar advance writing dan juga esei panjang. Menjelang tingkatan 4 dan 5, Ubah kepada profesional English macam Business English atau Job-Related English. Susunan kene berdasarkan perkembangan Minda pelajar bukan berdasarkan nak besarkan Perut Kroni....

Kalau nak tahu lebih lanjut cuba pergi ke Sekolah Cina dan tengok sendiri modul yang deme guna untuk ajar bahasa Cina... Modul yang mereka gunakan teman lihat amat berjaya. Buktinya, 100% kawan-kawan Melayu teman yang menamatkan pengajian mereka di Sekolah Cina tahu bertutur bahasa Cina dan juga ada yang lebih pandai baca Bahasa Cina daripada Cina sendiri.

Kita dah merdeka lebih 50 tahun. Sultan Kedah sendiri tak mahu Sosial Contract diabaikan, namun sampai ke hari ini, sebenarnya, kita masih tidak mendapat sepenuhnya kebaikan Sosial Contract itu sendiri. Kita masih mahu dibayangi semangat perkauman. Melayu untuk melayu, Cina untuk Cina, India untuk India. Bila masanya kita boleh benar-benar berkongsi ilmu antara satu sama lain untuk memajukan Malaysia... (terkeluar topik pula)

Oleh yang demikian, teman berharap sangat tindakan Kementerian Pelajaran yang mahu ambil tindakan terhadap cikgu yang cuba mengajar murid-murid supaya mereka lebih faham, dapat ditarik balik... Sebab terasa benak benor bila tindakan itu diambil. Seolah-olah, 1Malaysia, Kiss Ass First, People......go to hell....

2 comments:

matroket said...

sains dan mamtematik hendaklah diajar dalam badasa malaysia mulai tahun 2010. kertas soalan boleh dalam dwibahasa.

alfaberlian said...

salam Tuan Tanah

Betul kate mike tu
Teman sendiri asal dan sebab utama teman mampu berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris adalah sebab masa teman kecik siri Kartun di TV hanya dalam Bahasa Inggeris. Nak tengok alih-suara pun dalam citer Jepun macam Oshin atau Mero-Attack... Media lain banyak dalam Bahasa Inggeris. Sekarang...??? Hari-hari selama dekat 3 hingga 6 jam siri kartun semua dalam alih suara. Susah nak timbulkan minat mendalami bahasa Inggeris sekarang sebab semua nak dialihkan suara. Lepas tu banyak pulak citer Jepun dan Korea yang tidak alih suara. Harap ader Subtitle aje. Oleh yang demikian bila masa nyer bebudak kampung ini dapat dengar pertuturan Bahasa Inggeris yang elok dan benor nyer... Dari cikgu... JENUH..................

lepas ni kita protes kat stesen TV pulak

Post a Comment