dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

31 October 2009

apabila aku ketawa

idea title dari title lagu... 'apabila isteriku tertawa' oleh suhaimi mior hassan (isu plagiat tengah panas ni - riso gak aku)


aku ketawa sebab tadi aku jumpa hardcore dan otai UMNO kampung aku. deme seronok ketawa sebab kata deme PKR makin rapuh dan goyah serta menuju kehancuran. aku tumpang ketawa jugak malahan ketawa aku lagi besar dari ketawa deme tu.

aku ketawa sebab operasi pembersihan PKR sedang berlangsung.
aku ketawa sebab BN mendapat sokongan adun PKR yang sudah bebas berparti
aku ketawa sebab masa PRU13 nanti BN tak tau sapa yang akan bertanding sebagai adun PKR

ha ha ha ha ha

wa chow sin

Blogger VS Goblog - Siri???

Ini komen aku kat PerakExpress pasai isu ciplak dan plagiat.

Pasai video tu, aku pun tak sangka boleh jadi camtu. Niat aku supaya mende tu disebar-luaskan di internet. Orang yang bagi video tu pun aku rasa tak salah, sebab dia pun niat yang sama. Cuma kami berdua, hancin pala sebab rupernyer sumber video tu mai dari tempat yang kami pun tak tahu sumber sebenar…

So dengan itu, aku pun turut terkene bila kredit tidak diberikan sepatutnya kepada yang berhak. Terus terang aku puji blogger-2 yang menulis dalam English. Contohnya geng-geng Blogger Barisan Rakyat. Credit adalah perkara wajib dalam posting apabila ada sumber lain mereka dapat. Bukan sebab aper. Mereka dah dibudayakan dengan demikian.

Kalau kita lihat, media utama. Mereka amat mementingkan pemberian kredit. Pernah tak kita dengar, penyampai radio contohnya Radio Era, bila deme siarkan berita, deme wajib sebut sumber bernama. Pemberian kredit adalah budaya. Budaya ini pula adalah bagus. Bukan untuk mempopularkan seseorang sebab usaha dia, tetapi itu dah dikira etika. Aku tak pasti samada ini writen or unwriten ethic. Kita mahu kita dilabel media kedua, media alternatif ataupun media pilihan. Tetapi etika serupa g*****g.

Bagi aku alasan part-time atau full time tu cuma retorik. Kalau kita tahu etikanya, kita takkan buat kesilapan yang memberikan kesan yang kuat. Mende memang nampak simple, tetapi kesannya kome tengok la sendiri. Nih dah masuk siri kedua. Nak MSK tabuh hampa dengan siri 3, 4 dan 5 ke baru kome nak faham.

Aku sendiri sebetuinya takder masalah dengan maner-maner blogger PAS atau blogger aper ke. Yang aku tahu kome jadi blogger sebab kome makin getik dengan BN. Tetapi apabila dengan hinanya, hasil kerja aku tu orang perkotak-katikkan.

Kome tanyer semua blogger yang berselomuih kat kediaman MB masa PR Perak tumbang. Aper kenderaan aku??? Aku cuma ader moto kriss 1, standard modified dengan exzos potong. Cuba kome tanyer kat Cyberboron, MSK, Sya, Pojie, Zul Mamak dan lain-lain berapa kali aku datang bawak makanan, keperluan deme time tu dengan keadaan aku basah kuyup sebab hujan. Ader aku kesah. Ader aku perli orang.

Bila kami mula start pulang ke sarang memasing, aku dah daripada duk studio edit video aje, akhirnya mandat bawak videocam tu MSK bagi kat aku suh ambik dan edit sendiri. Aku suka sebab aku bleh ambik shot yang betui-betui aku nak. Sebelum tu MSK bagi aku Vcam Samsung. Lampu takder. Takder CCD. Mic Input pun takder. Aku tak kisah. Sebab itu jer yang ader masa tu. Lepas tu MSK carikan VCAM Canon. Ader lampu. Adela satu CCD. Ade mic input. Aku suka. gambor ader la sikit upgrade sikit. Aku tahu MSK kuar duit dia sendiri tuk beli VCAM tu. Masa tu aku takder duit. Sekarang aku ader sikit duit. Ader sumbangan dari kawan-kawan aku masa belajo dulu, aku dapat beli camera 2nd hand. Pro sikit rupenye. Aku usaha sendiri mende-2 tu. Sebab ader orang suka usaha kami, ader la sumbangan makan dan minum lebih kurang. itu cerita Vcamera aku.

Masa pakai camera kecik, sampai naik berlumut telinga aku orang kater aku SB. ye la…dah aku pakai camera macam SB. dan aku memang SB.. SANGAT BESAR. Hangpa ader rasa tak camtu??? Pernah rasa camera nak dirampas. Orang duk pandang sinis. Orang duk halang dari ambik gambar atau video. Sebab apa??? sebab aku tak kepiah putih. PIIIRAH… SB sekarang dah pakai jubah pun ada. Sebab-sebab macam nih bila kerja kita orang tak kredit, kita jadi marah.

Pasai kete aku lak. Nak tahu tak??? aku perabih belasan ribu sebab beli kete yang aku pakai. Rege memang la murah masa beli. biasa la kete 2nd. ader je masalah. Ade pernah orang tanyer maner aku dapat duit??? Sebab aku selalu ikut pimpinan PR ader la mangkuk kater kete tu orang kasi. NIAMAH. Aku duk menebal muka pinjam duit kat orang nak beli kete tu, pastu ader la yang jadi mangkuk kata kami macam-macam. PIIIRAH… Hangpa tak tau jangan duk cakap. Sesak orang hangpa tak nampak. Bila orang sebut nama kami, sebab kami duk disitu berusaha berapa lama dah. Aku tau, lambat laun mende nih mesti ada yang bercakap. Bercakap la apa hampa nak cakap. Tapi aku tau keja aku camna dah hangpa memang tak layak nak bercakap pasai mende tu.

Perak Express nih bukan baru. Dulu MSK sorang. Pasti Sam dari duk diam dah jadi aktif. By the way. Kalau la hampa nih tahu sapa Sam tu, aku rasa takder nyer gamak kome tu nak merepek tak tentu hala camni. Pastu aku dan beberapa yang lain masuk untuk memeriahkan Perak Express. Usaha dan kerja kami nih sebab kami sayangkang Pakatan Rakyat. Bila timbul isu etika, itu adalah terma utama dalam kerja wartawan, journalist dan pengamal media. Jadi kalau tak paham-paham lagi, jangan jadi blogger. Jadi la GOBLOK.

Bercerita pasai Takaful. Aku 2 tahun jadi agen conventional insurance. Aku tahu selok belok hal haram ker halal dalam insurance tu. Cuma aku nak peringat ja kat hampa semua. Takaful cuma ada beza nya dimestikan akad masa jual. tu aja. yang lain sama ja dengan conventional insurance yang lain. Sampai mende yang melibat duit dan nyawa orang nih la ramai suka guna cara Islamic. Islamic kejadahnya. Hanya pada nama jer. So retorik daripada tu, jangan la kita berjaja dakwah dan tarbiah andai cara mendapatkannya tu tak betui. Ingat la… lagi panjang saluran mende tu di sampaikan. lagi panjang la dosa kome, walaupun mende tu untuk dakwah dan perjuangan.

30 October 2009

PERSIDANGAN HARAM DUN PERAK 28 OKT '09

Sumber : Kamparin

Asalamualaikum dan salam sejahtera.

Perancangan tak bermaruah UMNO BN dan Dato' Ganesan

Kehadiran 28 ADUN Pakatan Rakyat(PR) adalah diatas notis peringatan persidangan dari Speaker YB Sivakumar, melalui surat bertarikh 13 oktober '09. Kami mula bergerak menuju ke bangunan SUK jam 9.35 pagi bersama YB Speaker yang lengkap berjubah dan berkopiah sebagai Tuan Yang di Pertua dewan. Saya dan rakan lain seiring berjalan dengan Speaker.

Kami dihalang polis melalui 2 halangan/checkpoint sebelum sampai ke pintu/gate utama melalui jalan medan istana. Setiap halangan kami terpaksa bergelut dan berperang mulut dengan anggota polis yang menggambarkan seolah-olah mereka hanya fokus pada YB Sivakumar. Beberapa tindakan dibuat oleh polis bagi menghampiri YB Speaker Sivakumar. Saya sendiri menyedari hal ini telah memegang rapat tangan YB Sivakumar. Kami dibenarkan masuk satu demi satu disetiap checkpoint dan kami mengelilingi YB Sivakumar sambil berjalan. Suasana dan kehadiran anggota polis dan kenderaan trak yang banyak serta anggota FRU berkelengkapan penuh siap siaga semacam suatu pertempuran sengit akan berlaku. Ketua polis Ipoh di lihat berdiri diatas trak FRU bersama dua anggota siap dengan senapang dan pancutan simbahan asid dan gas. Disepanjang jalan dan tengah jalan dipenuhi anggota polis, SB siap berkamera video dan senjata. Namun semua warga media tidak dibenar mengekori kami.

Sampai di pintu utama, gate ditutup oleh keselamatan SUK yang mana bilik kawalan dikuasai oleh polis dan mereka hanya membuka gate setelah kami merayu dan akhirnya bertengkar supaya dibuka gate dan setelah dibuka kecil baru kami dibenar masuk satu demi satu juga. Kemasukan kami keperkarangan bangunan SUK dinanti oleh polis ramai, beruniform dan juga memakai vest POLIS. Ratusan kakitangan kerajaan melambai kami dari beranda dan celah tingkap-tingkap pejabat tanda sokongan. Saya turut membalas lambaian mereka sambil sempat melaungkan "HIDUP DIDUP, HIDUP RAKYAT!

Kami masuk ke lobi lif, namun lif semacam tidak berfungsi. Semasa dilobi lif polis cuba menghampiri Sivakumar tapi kami bertahan sehingga berlaku pergelutan kerana nampak mereka mahu menghalang kemasukan kami. Setelah bergelut hampir 6 minit maka kami keluar dari lobi lif dan berjalan menghala ke gate dan bertemu untuk beritahu orang ramai dan warga media bahawa kami dihalang polis dari masuk ke dewan. Setelah mendapat persetujuan dari pegawai Glenn bahawa kami tidak akan dihalang didalam perkaranag bangunan SUK , maka masuk semula. Kali ini gate sekali lagi ditutup dan kami terpaksa pinta dibuka dan barulah dibuka. Bayangkan berapa lama masa terbuang dalam insiden ini sahaja.

Setelah melepasi gate kami menuju ke lobi lif lagi satu untuk ketingkat 3 yang terpaksa melalui tempat letak kereta pegawai kerajaan. Semasa ditempat letak kereta ramai anggota polis diarah menyekat kami untuk menagkap Sivakumar. Berlaku pergelutan dahsyat disitu, Saya yang ketika itu memegang tangan kiri Sivakumar seolah direntap dan terlepas. Kopiah Sivakumar dirampas oleh ASP Bala. Beberapa ADUN PR yang cuba menghalang telah dikasari . Saya terlihat YB Chan Meng Kai (Simpang Pulai ) tersungkur dan terbaring di atas lantai dikelilingi polis! Sivakumar di kerumuni polis sehingga dicekik dan dihimpit perutnya, dia cuba menjerit tapi suara tak keluar barangkali tercekik kuat. Saya meraung dan menjerit meminta pertolongan dari kalangan kakitanagn kerajaan dan pemandu yang ramai melihat dan menonton kekejaman polis terhadap kami. Saya menjerit acap kali meminta pertolongan namun polis terus menerpa kami . Ketika itu Sivakumar kelihatan lesu dan mereka merentap jubah yang dipakainya. Saya turut menahan supaya Sivakumar tidak cedera namun polis terus merentap dan merampas jubah yang dipakainya dengan ganas dan dahsyat sekali. Akhirnya jubah yang dipakai koyak rabak dan tertanggal dari Sivakumar. Dia hanya dapat pegang cebisan jubah berjalur emas sebagai simbol cebisan demokrasi yang dikoyak robekan oleh UMNO BN di Perak.

bersambung.........

24 October 2009

One Black Perak

17 October 2009

happy deepavali

16 October 2009

Batu besar kepala dalam ada taruk....

Writer's block is a condition, associated with writing as a profession, in which an author loses the ability to produce new work. The condition varies widely in intensity. It can be trivial, a temporary difficulty in dealing with the task in hand. At the other extreme, some "blocked" writers have been unable to work for years on end, and some have even abandoned their careers.

....Walaupun bukan secara professional, terasa macam tu la kiranya.
....Kekadang sampai creative-thinking pun ader sikit kantoi.
....Teman berharap ini bukanlah sesuatu yang permanent.
....Teringin sangat nak cerita pengalaman di Bagan Pinang tetapi terluah di sini.
....Teman cuba untuk luangkan apa yang teman nampak dan rasa disana.

....Maybe next week.

So see you all soon....

11 October 2009

Ye ye

Ye ye ye...

kita kalah...

Padan muka...

Ye ye...

05 October 2009

Ragam Suasana - Hari Penamaan calon PRK N31 Bagan Pinang



03 October 2009

Mimpi 13

Salam.

Sememangnya setiap kali ada pilihanraya kecil semestinya isu undi pos akan timbul selain dari masalah pengundi hantu. Kali ni di bagan pinang isu undi pos menjadi topik utama. Ini kerana dalam monopoli hampir 40% undi pos.

Siapakah pengundi pos ini? Selalunya undi pos adalah pengundi dari golongan askar, polis dan bomba. Walaupun ada juga dari golongan guru dan pensyarah serta segelintir petugas spr tapi majoriti kebanyakannya dari 3 kumpulan yang disebut tadi.

Berbagai cerita tentang undi pos. Ada yang mengatakan undi pos telah dimanupulasi agar undi memihak kepada kerajaan memerintah dalam kes ini kerajaan bn. Ada yang kata proses undi dibuat dihadapan pegawai tertinggi mereka, ada juga yang mendapat kertas undi lengkap dengan nama dan alamat pengundi dan macam macam cerita yang kurang enak dek telinga.

Jadi mimpi wa kali diharap bila pakatan rakyat memerintah agar undi pos ini mesti dihapuskan. Mereka dari pasukan unit bersenjata sebenar harus bebas dari memilih kerajaan. Ini penting agar satu hari nanti malaysia tidak akan jadi seperti thailand. Bila askar tak suka dengan kerajaan yang ada maka kerajaan itu digulingkan dari tampuk pemerintahan oleh unit bersenjata. Kita tak nak bila pakatan rakyat memerintah maka pegawai tertinggi unit bersenjata yang menyokong kerajaan bn akan memberontak.

Mungkin juga kerajaan bn harus mengambil kira mimpi wa ni. Buatnya unit bersenjata memberontak kat kerajaan bn kerana nak kan kerajaan pakatan rakyat macam mana?

Wa percaya bahawa mengundi adalah hak rakyat yang layak tapi dah tiba masanya unit bersenjata dikecualikan dari memihak ke mana mana parti selagi bertugas. Dah pencen nanti nak lawan kat parlimen anwar ibrahim pun lawan la kerana masa itu kad pengenalan sama seperti rakyat lain bukan lagi kad kuasa unit bersenjata...

Ntah menjadi kenyataan atau tak mimpi wa ni.

s a u d a g a r m i m p i
l o n d o n

01 October 2009

Mimpi 12

Salam.

Senyap sunyi je. Masih dalam mood raya ke? Almaklumlah banyak open house. Wa punya raya macam biasa. Yang gempak kali ni wa dapat kiriman lemang dan rendang. Terima kasih bro peihong. Next year hantar lagi.

Walaupun masih dalam mood raya harus ingat ada pilihanraya kecil bagan pinang. Dah dekat dah ni. Calon pilihan parti pun dah diumumkan. Calon bebas berparti pun ada juga kedengaran suara sumbang mereka. Patutlah asyik hujan je di malaysia.

Dalam siri prk sebelum ni, bn mencalonkan ayam muda untuk bersabung senario berbeza pula bagi prk bagan pinang. Kali ni ayam tua yang dah direhatkan 3 tahun kerana melanggar kod etika pemilihan parti (dibaca : rasuah). Samada bn sudah tak nak merayakan kekalahan seperti prk sebelum ni atau umno nak menguji pengaruh orang lama kepada pengundi atau juga bn perlu mempertahankan kerusi bagan pinang supaya majoriti kerajaan - pembangkang dalam kerajaan negeri sembilan tidak berubah.

Ada juga angin angin bahawa isa samad (jika menang)akan dilantik sebagai penasihat kepada mb negeri sembilan jika tidak sebagai mb negeri sembilan. Tak boleh macam ni? Apa masalahnya negeri pakatan rakyat pun lagi dirampas apatah lagi dah memang negeri milik bn. Hanya satu scandal sahaja dan mohd hassan can kiss goodbye kat kerusi empuk pejabat mb tu. Nak percaya atau pun tidak terserah. Lagu pun ini hanya khabar khabar angin sahaja.

Dengan isa samad sebagai calon, pengisytiharan port dickson sebagai bandar tentera darat dan undi pos yang memonopoli hampir 40% ke 45% jumlah undi maka dikatakan bahawa bn akan menang kali ni. Ada sesetengah bahagian umno pun dan mula tempah banner untuk mengucapkan tahniah buat isa samad atas kemenangan di bagan pinang. Ada jugak dah tempah caterer untuk buat jamuan kemenangan buat isa samad.

Jadi atas sebab sebab ini haruslah jentera pakatan rakyat baik dari parti atau blogger meningkatkan usaha berkempen agar kerusi bagan pinang menjadi milik pakatan rakyat. Biar cawangan umno yang dah tempah banner dan caterer tu menanggung kerugian sebab banner dan lauk pauk dah siap tapi calon kalah