dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

20 November 2009

Lain macam dan lawak

Teman pinjam word dari PT dalam blog dia yang ini... Konklusinya disini perkataan ini yang keluar...

"Wanna a free guinea PIG??? Come to 1Malaysia..."

Lepas baca kat blog PT, teman pun pergi tengok link dia bagi... serius, memang bunyinye ader sesuatu yang tak kene. Dan juga ada sedikit lawak disitu...

Kalau kita teliti apa yang disampaikan oleh link berita tu, kita mungkin akan berasa semacam je bunyinye kerana yang pertama, kita nih dipilih sebab kita mempunyai kepelbagaian kaum dan juga mewakili hampir keseluruhan masyarakat DUNIA...!!! Mak aih, tekojuit den!!! Setahu teman la, "pandemic" dan juga "epidemic" biasanya banyak bergantung kepada keadaan geografi dan juga demoghafic. Kalau tak silap teman cuma 11% penyakit dalam dunia nih yang berkaitan dengan kaum. (tolong perbetuikan kalau teman silap - ini pakcik teman yang doktor yang citer). So adakah relevan Malaysia dijadikan "biotechnology hub" cuma disebabkan kita nih "Multi-Racial" Country??? Ataupun ia hanya lagi satu projek tipu 1Malaysia untuk kroni yang tak dapat job lagi... (buat satu bangunan yang 1Malaysia namakan "powerhouse research centre").

Ye betul dengan terbuat pusat nih akan memberikan peluang kerja dan juga unjuran Ilmu untuk rakyat Malaysia. Tetapi pada hakikat sebenarnye, 1Malaysia seperti dalam slogan, rakyat didahulukan... Rakyat la dahulu yang kene... Teman kupas mende nih kepada kome setakat yang teman faham...

Dalam dunia perubatan, sebenarnya kita tak dapat nak elak daripada menggunakan "animal testing". Tetapi sejak akhir-akhir ini, aktivis alam sekitar, mengutuk sekeras-kerasnya ujian terhadap haiwan ini. Oleh yang demikian, para pembuat ubat di dunia ini terpaksa mencari sumber lain untuk membuat ubat. Apa lagi 'option' yang ada??? Human trial is the answer. Tetapi negara mana yang sanggup biarkan rakyat dia dijadikan alat untuk ujian ubatan didunia ini??? Kat 1Malaysia la...

Untuk pengetahun kome semua, ini mungkin macam fiksyen sahaja... tetapi pada teman mende ini adalah logic procedur...

Kalau kita nak cari penawar atau ubat penyakit AIDS contohnya, kalau kita nak test kat haiwan, kita suntik virus tu ke haiwan berkenaan dan suntik pulak dengan sampel ubat atau penawar untuk merawat haiwan tu. Kalau tak berjaya, haiwan tu tu pun lingkup, bungkus plastik hitam, kampus dalam tanah...

ok kita tengok dulu statement 1Malaysia nih...

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said priority could be given to such value-added trials as Malaysia’s multi-ethnic composition represented a big portion of the global population.

“This also augurs well for Malaysia that aspires to be a successful global biotechnology hub,” he said, adding that the country had the competitive edge as it had the necessary resources.

Bayangkan kalau statement 1Malaysia nih adalah seperti yang teman pikior dia cakap, maka 1Malaysia nak offer rakyat Malaysia sebagai ganti kepada haiwan tu dan disebabkan kita nih berbilang bangsa, maka banyak specimen yang boleh deme guna... dan mempunyai sumber yang cukup...

Masa baca posting PT, teman pun terguling-guling gelak... Kalau sungguh bagai dikata, ader jer kuman, bakteria ataupun virus dijumpai di DUNIA nih, rakyat Malaysia dahulu yang dikambing hitamkan untuk jadi tempat nak test ubat... Kalau guna ayat PPSMI, Malaysia citizen are going to be a guinea PIG, if a new germ, virus or bacteria attack world population.

Sebab itu seperti yang deme dah kabo, 1Malaysia, Rakyat didahulukan... memang la... rakyat Malaysia dulu yang kene...hahahaha

p/s guinea PIG... bukan ke haram tu...??? Abis PIG, pig bukan babi ker??? hulamak, rakyat 1Malaysia pun boleh jadi menatang haram gak ker??? Ingat MB jer yang HARAM...

2 comments:

Anonymous said...

hehe... bro, PIG mmg haram.. tp guinea pig tu bukan spesis babi..hehehe.. spesis tikus yang diguna dlm makmal utk testing..keke.. - Neo

dugong_darat said...

Temana tahu neo... Cuma bila dengan puak BN nih, yang tak pig pun teman PIG kan jugak untuk deme...

Post a Comment