dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

01 January 2009

the gift

dengan posisi kotak macam tu.... cuma tebuk je lubang kat bawah kotak tu..... Apakah hadiahnya?

asal usul nama xbox360

confirm : water on mars

Statistik Disember 2008

HELLO




BYE

-de' owner-

Kerajaan Pakatan Rakyat dan Media

Dah tau deme akan putar belit
ngapa dipanggil untuk press conference
banned je media perdana
halau je deme dari masuk press conference

tapi konon kononnya nak amalkan sikap terbuka
walhal dah tahu media perdana akan putar belit
MB cakap ABC deme tulih A je
Penyudahnya yang baca semuanya marah

Satu keroje pulak nak explain B dan C
yang tak masuk dalam paper tu

Kalo tak de cerita pakatan rakyat
dalam media perdana
gerenti nipis gamaknya paper deme tu
gerenti pendek berita di TV

Ambang 2009

Semalam semasa duk lepak kat Anje...
Dengan Peihong dan brader PRO...
Tengok juga aper yang ditayangkan kat telebisen tu...
Macam meriah jer sambutan tahun baru...
Masih ader lagi artis duk terkinje-kinje atas stage...
Tak kurang juga pak lah dan jeans lusuh...
Pak-pak menteri yang lain pun duk terkinje-2 same...
Seronok dan bahgie jer deme nih sambut tahun baru...

Dalam hati teman...
"Bengong ini orang tua... kater negara Islam, Islam Hadhari lah... tapi duk terkinje-kinje lagi... nampak benor Islam Hadhari tu macam Islam satu hari jer... Deme nih syok terkinje-kinje, rakyat Palestin tu tengah duk merana... any time jer bleh kene bom... abis terburai isi perut...
macam tak sensitif langsung... chit........."

Naper la ini tua tak mau buat sesuatu yang berbeza dengan pemimpin yang lain... buat kenduri doa selamat ke, bacaan yasin dan tahlil untuk rakyat palestin yang gugur di sana tu... ceramah agama sempena tahun baru ker... ni gi same-2 terlompat dengan orang lain kat pentas... malu wei.....chit....

Dalam duk lepak-2 tu lagi...
Peihong tetiba tanye...
'Takder ke bunga api kat ipoh'
'Haah takder lak bunyi, selalu dari anje dah dengor'

Pertanyaan tu abis cam tu jer tanpa memikiorkan aper terjadi...
Oleh disebabkan lepas di Anje, teman balik umah dan ambik keputusan nak format PC, hampir ke jam 8 pagi baru teman tidur, teman pun terlupa perkara tersebut...(dengan perasaan bagus Perak nih, tak membazir duit buat bunga api)...

Sehingga ke petang nih, mendengar coleteh abg shahril dan akhmal di reperter baru teman tahu kenapa macam sembab jer sambutan tahun baru di ipoh... lagi 15 minit nak new year... aper jua konsert dan sambutan terpaksa dihentikan... teman ingat aper alasannyer... MENGHORMATI PEMERGIAN YANG DIPERTUAN NEGERI SEMBILAN... teman termemenung... Camne la kerajaan negeri perak boleh terpikior cam nih...sungguh prihatin dan bertimbang rasa...

Kalau tak buat langsung...takut orang kritik lebih-2... tapi kerajaan negeri masih adakan sambutan tapi berpada dengan situasi sekrang... masih lagi ader gerai-2 jualan dan pameran... masih lagi adakah perhimpunan... tapi sambutannyer ala-kadar. bagi teman itu dah cukup jika kita faham keadaan sekrang... saudara kita tengah hangat dibedil tentera Zionis... negara kita pulak kehilangan pemerintah... adil bagi mereka nih jika kita sama-sama berwasotiah dalam sambutan tahun baru...

Tabik hormat dengan kerajaan negeri PERAK... semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan jalan dalam mentadbir negeri...

Amin ya rabbal alamin...

SELAMAT TAHUN BARU 2009 kepada semua pembace Anje-online...
nak goddies tahun baru bleh minta kat kembang.... hehehehehe acah jer.....

Kalau sampai Ipoh

Suatu hari, seorang ibu menghantar anaknya yang baru berusia 5 tahun menaiki bas ekspres Kuala Lumpur - Kangar. Ibu itu berpesan pada pemandu bas "Encik.. tolong tengokkan anak saya ya... Nanti kalau sampai di Ipoh... cakap pada anak saya." Sepanjang perjalanan, si anak ini cerewet sekali. setiap seminit dia akan bertanya pada penumpang disebelahnya.. "Sudah sampai Ipoh belom?" Hari mulai malam dan anak itu masih terus bertanya-tanya.

Penumpang disebelahnya menjawab.. "Tidor aje la.. Belom sampai lagi ni.. nanti kalau sampai saya akan kejutkan!" Tapi si anak tidak mahu diam.. dia pergi ke depan dan bertanya pada pemandu untuk kesekian kalinya, "Pakcik.. sudah sampai Ipoh ke belom?" Pemandu yang sudah keletihan menjawap soalan itu berkata.. "Belom! Tidur aja la! Nanti kalau dah sampai kat Ipoh.. pasti dikejutkan..!" Kali ini, si anak tidak bertanya lagi, dia tertidur nyenyak sekali. Kerana suara si anak tidak kedengaran lagi.. semua orang di dalam bas lupa pada si anak, sehingga ketika sampai di Ipoh.. tidak ada seorang pun yang membangunkannya. Hinggalah melepasi Alor
Setar.. si anak masih tertidur dan tidak bangun-bangun.

Tersedarlah si pemandu yang dia lupa membangunkan si anak. Lalu ia bertanya pada para penumpang.. "Encik-encik dan puan-puan sekalian.. bagaimana ni.. perlukan kita hantar semula anak ini?" Para penumpang pun merasa bersalah kerana turut melupakan si anak dan setuju menghantar si anak kembali ke Ipoh... Maka berpatah kembalilah rombongan bas itu menuju
ke Ipoh.. Sesampai di Ipoh... si anak dibangunkan. "Nak! Sudah sampai di Ipoh! cepat bangun!" Kata Pemandu.. Si anak bangun dan berkata.. "Oh sudah sampai ya!" alu si anak pun membuka beg pakaiannya dan mengeluarkan nasi bungkusnya.. Seluruh penumpang kehairanan...

"Bukankah kamu hendak turun di Ipoh?" tanya pemandu kebingungan. "Tidak lah.. mama saya pesan.. kalau sudah sampai di Ipoh.. saya boleh makan nasi bungkus ni!"

S T B 1430 & 2009


Happy new year 2009 (dari post kembang)

halloo 2009!!!
moga2 aper2 yg berlaku dalam tahub baru ni akan mendtgkan hasil yg memberangsangkan, ya!!!
cm ner sambutan new year mlm td?
happy?
aku?
mcm n i la aku...
duk je menghadap lappy ni sensorg..bosan siot!!!
roomates kuar g dating..
aku duk je kat umah layan blog n baca novel..
assignment?
relaks la..
sesekali nk gak release kan tention blaja...
penat ar ari2 asik tdo lewat..
kite relaks kn diri dulu bru ar sambung blaja.. ni pn saje je gatal tangan wt post bru sementara tggu cik Nora Hazreen dtg umah nk blaja together...
ye ar..
memasing TERamat lah pandai sampai kna wat blik revision2 tu kan...
xde ar..
kitorg nk siapkan latihan n pa per yg ptt...
kang lo haku ngadu kat si streamyxboy tue, die bising plak aku x siapkan exercise and assignment..
baik aku diam2kan diri..
takut dowwhh kna marah....


p/s:
tetibe rindu plak ngan mr pingu saya tue..

universe and soul

I've written before on the topic of how the universe seems to have a cruel sense of humor, or maybe just a sense of balance. For example, the universe might allow you to be rich, handsome, and a young President of the United States. The only catch is that you also get assassinated in Dallas, or your intern is Monica Lewinsky. There's always a catch.

But I think I found the all-time winner in this category in a Forbes article about billionaires who lost some or all of their fortunes in 2008. Before you read about him, allow me to describe the conversation that the universe had with his soul before he was born. I think it went something like this:

Universe: I've decided to make you a billionaire.

Soul: Woo-hoo!

Universe: But you will lose more than half of it in one year.

Soul: I guess that's still okay. That's still a lot of money.

Universe: And you'll probably go to jail for two years.

Soul: Dang. I knew there was a catch. Still, it's only two years.

Universe: Actually, that's not the catch.

Soul: Uh-oh.

Universe: Your name will be Anurag Dikshit.

Soul: Ha ha! Good one. Seriously, what will my name be?

Universe: We're done here, Dikshit.

songsang

Maafkan aku
kalau aku sering saja
berlaku songsang

Terutama
di perayaan tahunan
seperti hari ini

Apabila semua orang
telah sedia duduk
aku bangun berdiri

Apabila orang
bangun bertepuk
aku duduk

Apabila orang
ghairah berbincang
aku tidur

Apabila orang
melepaskan merpati
aku tabur padi

Orang lain
telah merdeka
aku belum

Maafkan aku
kalau aku sering saja
berlaku songsang

Aku hanya
ingin mengingatkan

oleh latiff mohidin, 1977

Just a joke...

Razak pergi ke sebuah restoran kegemarannya dan memesan ayam panggang seekor..Beberapa minit kemudian pesanannya sampai... Tapi sedang dia menikmatinya makanannya.. pelayan yang lain menghampirinya dan berkata..

"Maaf, Encik... Itu sebenarnya pesanan lelaki yang ada di sana itu. Dan ini merupakan stok ayam terakhir yang kami ada... Maaf ya Encik."

Razak menoleh ke arah lelaki yang ditunjuk, ternyata badannya besar dan gagah.. lalu berkata,"Kerana terlanjur sudah makan sedikit..jadi ayam ini milik saya. lagi pun saya juga membayarnya."

Sementara si pelayan restoran nampak kebingungan, lelaki gagah tadi dengan wajah marah
sambil membawa pisau menghampiri Razak.

"Hai budak.. jangan sentuh lagi..!! Apapun yang akan engkau lakukan terhadap ayam itu akan aku lakukan juga terhadap engkau. Kalau kau potong kakinya, aku akan potong kaki engkau.
Kalau engkau potong perutnya, aku akan potong juga perutmu. Pendek cerita.. apapun yang engkau lakukan, akan aku lakukan juga pada engkau."

Razak terdiam beberapa minit.. lalu perlahan-lahan Dia mengangkat ayamnya, membawa ke mulutnya dan menjilat bontot ayam tersebut...