dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

21 January 2009

potik topi tongah menyalo

Teman pernah duduk di Pantai Remis dulu. Masa tu teman sekolah lagi. Ikut parent teman yang kena bertugas disana. lama tak lama pun mau 9 tahun juga teman kat sana. Banyak jugak kenangan teman. Banyak jugak mak angkat teman. Yang paling best banyak jugak aweq teman. heheheheheeh.

Teman masih ingat masa mula mula pindah. Pantai Remis tidak diliputi kemudahan elektrik oleh LLN. Yang ada hanyalah satu syarikat persendirian yang menjana elektrik ke rumah rumah dari generator. Teman pernah pergi syarikat ni dan generator yang digunakan memang besar macam lori 6 tan saiznya. Teman ingat lagi yang parent teman kena bayo 35sen seunit. Bil? hehehehee pakai resit yang beli kat kedai je. Nak jadikan rasmi ada la cop syarikat tu. Dekat setahun jugak la sebelum LLN amik alih pembekalan elektrik kat Pantai Remis.

Dari situ teman menyaksikan perubahan sosio ekonomi Pantai Remis. Maklum la LLN punya tarif murah je. jadi adal duit lebih untuk bebelanja. Dari LLN diswastakan ke TNB pulak pada tahun 1990. Tanpa saingan semestinya TNB makin kukuh. TNB juga turut mewarisi pelan grid nasional yang dimulakan dalam era LLN. 1990 hinggalah sekarang 2009. Campur tolak kali bahagi dah 18 tahun TNB bergerak tanpa saingan. Dah banyak keuntungan.

Tetiba laporan terbaru pada 19 januari mengatakan TNB kerugian bersih RM944.1 juta!!! WOW!!! satu syarikat tiada saingan rugi? Tarif naik pun rugi? Katanya rugi sebab tukaran wang asing? Alo lu miniaga luar negala ka? CEO nya dulu CEO Ranhill Utilities Berhad dan juga CEO SAJ Holding Berhad selain berkhidmat di Renong Group (1992 - 1999), Head of Corporate Finance untuk PLUS dan MD Marak Unggul Sendirian Berhad selain MD untuk KUB (teman tulih sikit sikit je) manakala pengerusinya dulu adalah Menteri Tenaga, Komunikasi dan Multimedia. Kalo macam ni punya experience line up pun boleh rugi teman ingat lepas ni banyak lagi syarikat akan rugi. Maklumlah syarikat syarikat lain bukannya ada CEO yang experience macam TNB ni.

Gamaknya doa pekerja bawahan TNB makbul kot. Ye la Chairman, CEO dan top exec dapat naik gaji 100% sedangkan pekerja bawahan? YILEK...

p/s : kalo ditanya pada Donald Trump gerenti dia akan kata,"YOU'RE FIRED"...

kudis sebelum kurap

memang benar seperti dikhabarkan...
kami di anje seolah-olah agak muram sahaja akhir-2 ini...
namun demikian bak kata peihong akhir-2 ini...
dunia politik malaysia seolah MC (medical leave)...
ader kokok2nya tapi tak kuat menyalak...
ader yang berdehem-2 tapi belum batuk yang keras...
ader yang berkudis tapi tahap berkurap...

ader satu isu nih...
yang benor nyer membuatkan...
teman guling-2 sambil gelak...
terbelahak hampir nak muntah...
nyaris nak pitam kurang oksigen...
sebab lawaknye amat la kelakor sgt...


kisah 46 ekor lembu...
diberikan sempena aiduladha...
untuk rakyat...
disalah erti menggunakan dana kerajaan negeri...

hek eleh...
orang derma lembu pun jadi isu...
cari publisiti murah-murahan jer nih...

memang la rasuah tetap rasuah...
masalah rasuah ker siapa...???
aper tujuannyer...???
nak meraih undi di tempat sendiri ker...???
menggugat kepentingan negara ker...???
atau miké menyalak sebab tempat miké tak dapat lembu ker...???
hehehehe....
tersengih lembu tu....

ISU Kudis je

ada rakan sms kat teman berkenaan blog anje-online yang dah senyap sunyi. Nak baca post baru pun payah. Sesekali je baru muncul. Harus diingat ini bukan bermakna teman menutup politik dari pandangan teman. Ini tidak mehilangkan politik dari fikiran teman. Bagi teman kekurangan teman menulih sebab keadaan politik negara yang memasuki tempoh bertenang. Bertenang dari isu yang menarik. Yang ada hanya isu remeh temeh atau ISU KUDIS sahaja

Beberapa ISU kudis

YB zahid ada buat statement yang boleh le dikatakan menarik tetapi bagi teman itu isu basi. Tak payah kabo pasai JKKKP tu pun teman dah tau tentang syaratnya. Ini lagi terbukti bila teman pernah diberikan borang pinjaman usahawan dari kementerian luar bandar (mike tyson punya kementerian); dalam borang tersebut ada satu seksyen yang memerlukan tandatangan sokongan dari wakil rakyat tempat projek nak dijalankan. Teman juga dipesan supaya tandatangan ini mesti dari wakil rakyat dacing. Jika kawasan itu milik pakatan rakyat sila jumpa ketua bahagian keris untuk tandatangan. Kalo ketua bahagian sign chances nak approve akan jatuh 30% sebab deme tak nak wakil rakyat pakatan riding on my fully support by dacing project for their political milage.

Statement yab atau yb berkenaan post mortem p36 pun tak menaikkan nafsu teman untuk mengulas. Buang karan je. Keluarkanlah berbagai statement pun namun kenyataannya dacing sudah kalah. Lagi pun teman lagi suka hal parti biarkan ianya di dalam parti.

Hal tanah di Perak pun teman tak nak usik sebab bagi teman bila statement YM Raja Nazrin diputar belitkan membuatkan teman nak muntah membacanya. Tempelak deme kat yb Nizar sebenar tempelak untuk diri deme sendiri. Keris yang dihunus makan diri. Jika sejarah menjadi ukuran sekarang mengapa sejarah tidak diukur semasa berkuasa dahulu. Jika undang undang tanah masih ada kelemahannya mengapa tidak dikaji semasa berkuasa. Jangan dipersoalkan keputusan sekarang. Jangan ditanya tentang keputusan itu sebulat suara atau tidak. Dalam sistem dewan yang ada barisan pemerintah dan pembangkang semestinya agak mustahil (tidak untuk beberapa isu) untuk mendapat majoriti sebulat suara. Jadi inilah demokrasi. Suara majoriti. Suara ramai. Menyalahkan yb nizar seperti menyalahkan pihak istana kerana perlantikan yb nizar sebagai MB Perak mendapat restu istana.

Cerita DAP bukak peluang untuk ulama islam menjadi ahli dan akan dipilih sebagai calon untuk pilihanraya akan datang (pru13) bagi teman pula ini adalah percaturan politik. Kebijaksanaan ketua pakatan yang memastikan bahawa agihan kawasan parlimen atau adun seimbang disamping memastikan bahawa calon parti anchor melebihi dari calon parti parti lain. Mungkin ianya digembar gemburkan dengan baja yang banyak sebab ianya datang dari Pakatan Rakyat. Apa pula senarionya jika MCA turut berbuat demikian?

Insya Allah anje online akan kembali meriah.....

sheriff dunia baru

OBama Barrack angkat sumpah

Sejuta orang saksi lembaran sejarah baru Amerika Syarikat. Selamat bertugas buat Mr. President. Selamat menjadi Sheriff dunia yang baru.

Buat sheriff yang lama