dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

29 January 2009

dari bn ke pkr

Sebagai orang Bota teman memang kagum ngan teman punya ADUN. Teman tau bukan senang nak switch camp. Banyak benda nak kena pikio. sanak saudara, rakan taulan dan penyokong tegar tapi semua tu ADUN teman sanggup tempuhi asalkan rakyat terbela. Fuh bukan senang nak jumpa ADUN macam ni.

Sebenonya ADUN Bota ni dah lama tertekan. Tertekan dengan pilih kasih. Tertekan dengan percaturan politik kroni. Tertekan dengan tikam menikam dalam UMNO Parit. Yang terseksa YB yang jujur memperjuangkan hak rakyat.

Arwah datuk teman pernah cakap "Kalo nak bekerja hati mesti gembira. Baru berkat pekerjaan. Baru tenteram bekerja. Tambahan pula kerja sebagai wakil rakyat. Lagi kena gembira. Baru pekerjaan itu stu keseronokan". Seingat teman setiap kali pilihanraya arwah datuk teman akan berubah ubah parti sokongannya. Kalo ada parti bebas itu memang menjadi kegemaran arwah. Pernah teman bertanya pada kawan kawan arwah mengenai datuk teman tu, memang deme akui yang arwah datuk teman selalu menyokong parti yang kalah. Malahan arwah datuk teman tidak pernah merasa menjulang pemimpin yang menang. Namun begitu arwah tetap orang yang gembira. Tak terasa bila dikutuk, tak berkira bila mintak dibantu dan tak kisah dengan pandangan orang. Mungkin arwah datuk teman gembira dengan pekerjaan yang dilakukan.

Itu sebab teman cukup suka melihat petugas Pakatan Rakyat bekerja. Deme happy dengan tenaga yang dicurahkan. Deme redha bila calon deme kalah. Deme sujud syukur bila calon deme menang. Melihat deme seolah olah melihat semangat arwah datuk teman.

Tiada bayaran satu sen pun! Tiada jawatan yang diingini dari kabinet kerajaan negeri! Yang diinginkan hanyalah ruang untuk YB Dato' Nasharudin berkhidmat untuk rakyat. Jika ianya mengembirakan Insya Allah tuhan akan permudahkan.

Teman akan sentiasa menyokong supaya terus berdiri. Terus menahan dari jatuh. Sedia menyambut selepas melambung.

-HTC S620-
-mobile blogging rulez-

Kudis dan kurap

hui mak...
satu hari teman tak bukak bloglines...
tetiba ader 573 post telah update...
peh berpinor mate teman...
baca punyer baca uper nyer ader kesilapan teknikal...
ader beberapa blog yang di reupdate post dlm blogline...
patut la ader blog yang unread post sampai 200...
hehehehe...

banyak juga isu yang tertulih kat blog rakan-2...
teman tak mau qoute maner2 blog...
cuma sekadar komen teman sendiri secara umum saje...

isu kudis yang paling tak bleh nak tahan...
isu dato nasa lompat parti...
ader yang kabo dia nak jadi MB lah...
ader yang kabo dia jadi pengkianat la...
ader yang kabo nak pujuk dia masuk umno balik la...
ader yang kabo mat labun letak jawatan la...
ader yang kabo zahid jadi ketua penerangan la...
ader yang kabo najib ng zahid nak tak over perak la...
apé2 pun yang teman nak kabo lak...
dato nasa lompat parti atas sebab apa yang beliau pikiorkan betui...
ader sebab nyer dan sebab-2 tu hanya dia yang tahu...
kalau orang tu kerja nyer bagus...
tak menganiaya rakyat...
kita kene sanjung...
walaupun dari berbeza fahaman politik...
tapi kalau krojer nyer menganiaya rakyat...
wakil dari pakatan rakyat pun patut di sanggah...
bak kata orang lama...

'Raja adil raja disembah,Raja Zalim raja di sanggah'

lagi satu isu kudis yang hampir jadi kurap...
mendiang kugan...
sekali lagi teman ucapkan takziah kepada keluarganyer...
teman doakan beliau akan mendapat keadilan sewajarnyer...
kita tengok sendiri pun kita tahu...
rakyat malaysia bukan bodoh...
kalau salah mengaku salah...
ambil saja tindakan sewajarnyer...
kome pihak berkuasa...
kalau kome ambik tindakan yang betui...
kemukakan mereka yang salah tu...
ambil tindakan gantung kepada orang kome bersalah tu...
tegas dengan salah laku staff kome tu...
sebagai feedback daripada kesalahan kome sendiri...
orang masih letakkan kepercayakan padakome...
rakyat masih perlukan kome...
so bila kome cover bontot kome camni...
rakyat akan hilang kepercayaan...
rakyat akan kutuk kroje kome...

yang ini pulak isu yang dah kurap...
abg romlang akhirnyer kene pecat...
buat pertama kalinyer dalam sejarah SPA...
seorang kaki tangan kerajaan dipecat...
kerana mencemarkan nama perkhidmatan awam...
erm....
nama perkhidmatan awam atau nama parti memerintah...???
adakah arahan daripada SPA nih adalah parti memerintah...???
sebab dengan pengakuan satu staff deme...
parti memerintah tu kalah pilihan raya...
hehehehe....
BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH...
so bleh pikior kut saper yang benar, saper yang salah...
hehehehe...
kurap kurap....

Berseri seri

Teman tgk buletin utama tadi. Punya le berseri seri muka Dato' Nasa. Nampak macam baru je lepaskan beban yang berat. Kalo mcm ni pun berseri seri baru rakyat seronok menyokong.

Teruskan perjuangan YB Dato' Nasa. Dalam aliran baru, segar dan kesukaan ramai rakyat; PAKATAN RAKYAT.

-HTC S620-
-mobile blogging rulez-