dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

03 February 2009

kena cari director yang power

teman bukak berita hairan
teman baca berita tentang 22 murid tabika belajo bawak pokok
ish ish ish heran teman dengan berita ni
dalam Malaysia menuju wawasan 2020 ada pulak yang belajo bawah pokok.

Bila nengok gambo beberapa soalan timbul dalam kepala teman.

1. mana dapat tikar tu?

2. murid murid tu nampak macam tak belajo je? deme tak tengok cikgu tapi nengok tempat lain

3. yang orang tua berdiri tu mak bapak murid murid ke?

Mengapa muncul soalan ni ?

1. kalo datang kelas dan kelas dikunci maknanya kejadian berlaku mengejut. bila masa pulak boleh prepared tikar tu? unless ada propmaster yang bertugas. Kalo betul mengejut gerenti duduk atas suratkhabar atau duduk atas rumpout terus. (dalam industri filem, propmaster bertanggungjawab keatas kelengkapan sesuatu set seperti dalam gambar set ini memerlukan tikar untuk murid duduk)

2. ikut kan berita murid murid belajo tapi pandangan deme tak ke guru. dalam set penggambaran memang susah menjaga budak budak sebab deme ni senang teralih perhatian deme sekiranya ada orang lain disekeliling deme. Dengan adanya murid yang melihat sebelah kanan menunjukkan ada orang atau benda yang menarik perhatian. Lagi satu knowledge teman tentang penggunaan budak budak dalam set penggambaran adalah deme juga tidak suka dipaksa. Jika disuruh buat benda yang deme tak mau hasilnya adalah seperti dalam gambo.

3. Yang ni klasik sebab kalo betoi la yang berdiri tu mak bapak murid. Ngapa dibiokan anak belajo rupa tu. Teman pun ada anak. Memang menjadi pantang teman kalo anak teman pi sekolah rupe ni. Kalo teman memang teman akan bawak balik anak teman tu. Tak sio teman bagi anak teman duduk atas tiko bawah pokok belajo. Ada kawan teman yang lebih rela anaknya ponteng sekolah dari anak pergi sekolah dan kena buat gotong royong. Kata kawan teman tu, "aku anto anak aku ke sekolah bukan untuk potong rumput atau pokok". "Apatah lagi kalo anto anak pi sekolah tengok sekolah berkunci. Bawak balik le", ulas kawan teman tu lagi.

So berita hairan, staging hari ni kureng memuaskan. tak boleh menang award. tak boleh gondol title pengarah terbaik.... Next time cari director yang power sikit kalo nak buat staging rupa ni....

wa chow sin

PRK? Tiada lagi...

kabonya tak jadi prk di behrang dan changkat jering
maka menangis le kontraktor kelas F yang mengidam projek
maka menangis la juga bakal kontraktor kelas F yang baru apply lesen
maka menangis le pembangkang negeri Perak (dibaca : BN)
sebab menang sorak kampung masih tergadai

buat bro Leman,
Teman sebenonya tak setuju sangat bila mike tak mau menulis kat sini
tapi teman paham tentang masa dan komitmen mike tu
apa pun teman support mike dari belakang
at least mike gentleman
mintak keluar baris bila rasa tak mampu handle
berbanding dengan beberapa pemimpin yang perlu diturunkan...

GOOD LUCK Bro.

senyum kambing versi anje online

renungan 6

Things that money can´t buy

1. Family and friends

Family and friends should be one of the most importent things in the world for every person. If your friends are drawn to you because of your wealth then they are not real. Real friends don´t care about the money you make, they care about you.

2. Home

Money can buy you a house but can´t make that house a home. You can start a family and have kids but will they grow up into fine people? Money doesn´t control that, you do.

3. Happiness

If there is something missing inside of you, it really doesn´t matter if you are somewhere on the beach or buying expensive things. If you can´t get at the root of it, you will never be happy.

4. Health

Even though health care is expensive and you need money when it comes to facing the bills and pills, it´s much better not to need health care in the first place. It doesn´t matter how much money you have, it won´t buy you health.

5. Love

Feeling of intense loneliness can neither be bought off, papered over or told to keep quiet and leave the room. Money can’t buy true love.

6. Vision and mission of your life

Without vision and mission you are like a jet without a flight plan. Clear goals are foundation of success and if you do not set clear cut goals then it would be like a ship moving through deep seas without a course.

7. Values

Everything we do is based consciously or unconsciously on our values, attitudes and or conceptions of what is good and desirable. Jack Welch said in his book Winning; “The highest good in human beings is their own self. This is the love, awareness and bliss of our inner most divine being. Everything worthwhile in life is an expression of this divinity. All that we value is the hidden quest for this divine source.”

renungan 5

Watch your thoughts... they become words...

Watch your words... they become actions...

Watch your actions.. they become habits

Watch your habits... they become character...

Watch your character.. they becomes ur "DESTINY"

renungan 4

Before you speak.....Listen

Before you write .....Think

Before you spend.....Earn

Before you criticize....Wait

Before you pray....Forgive

Before you quit......Try

renungan 3

1. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu adalah pusaka nabi-nabi, manakala harta adalah pusaka Qarun dan Firaun.

2. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu memelihara kamu, tetapi kamu pula yang memelihara harta.

3. Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu ramai taulannya dan sebaliknya orang yang berharta ramai seterunya.

4. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu apabila dinafkahkan akan bertambah, tetapi harta pula apabila dinafkahkan akan berkurangan.

5.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu diseru dengan nama yang mulia, manakala orang yang berharta diseru dengan nama bakhil.

6. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak perlu dipelihara daripada pencuri, tetapi harta perlu dipelihara daripada pencuri.

7. Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu akan diberi syafaat di akhirat nanti, manakala orang yang berharta akan dihisab hartanya.

8. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak akan binasa, manakala harta pula akan binasa.

9. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu itu melembutkan hati dan harta pula mengeraskan hati.

10. Ilmu lebih baik daripada harta kerana yang berilmu mendakwa kehambaan dan yang berharta mendakwa ketuhanan.

renungan 2

In most cases, especially in relationships, you will only get 80% of what you NEED and you will hardly get the other 20% that you WANT in your relationship. There is always another person (man or women) that you will meet and that will offer you the other 20% which is lacking in your relationship that you WANT And believe me, 20% looks really good when you are not getting it at all in your current relationship.

But the problem is that you will always be tempted to leave that good 80% that you know you have, thinking that you will get something better with the other 20% that you WANT But as reality has proven, in most cases, you will always end up with having the 20% that you WANT and loosing the 80% that you really NEED and that you already had.

Be careful in deciding between what you WANT and NEED in your life. Adultery happens when you start looking for what you don't have. 'Wow, this girl in my office is a real looker. But it's not her Wynona Rider features that got me. I'm crazy about her because she's also understanding, intelligent, tender - so many things that my spouse is not' Somewhere along the way, you'll find a woman or a man who will be more charming or sensitive. More alluring. More thoughtful. Richer. Have greater sex appeal. And you will find a woman or man who will need you and pursue you and go loco over you more than your spouse ever did. Because no wife or husband is perfect. Because a spouse will only have 80% of what you're looking for. So adultery takes place when a husband or wife looks for the missing 20%.

Let's say your wife is melancholic by nature. You may find yourself drawn to the pretty clerk who has a cherry laugh no matter what she says: 'I broke my arm yesterday, Hahahaha . . ..' Or because your wife is a homebody in slippers and pajamas, smelling of garlic and fish oil, you may fall for a fresh-smelling young sales representative that visits your office in a sharp black blazer, high heels, and a red pencil-cut skirt Or because your husband is the quiettype, your heart may skip a beat when you meet an old college flame who has the makings of a talk show host.

But wait! That's only 20% of what you don't have. Don't throw away the 80% that you already have! That's not all. Add to your spouse's 80% the 100% that represents all the years that you have been with each other. The storms you have weathered together. The unforgettable moments of sadness and joy as a couple. The many adjustments you have made to love the other. The wealth of memories that you've accumulated as lovers. Adultery happens when you start looking for what you don't have. But faithfulness happens when you start thanking God for what you already have. But I'm not just talking about marriage. I'm talking about life! About your jobs. About your friends. About your children. About your lifestyles.

Are you like the economy airline passenger that perennially peeks through the door of the first class cabin, obsessed with what he's missing? 'They have got more leg room! Oh my, their food is served in porcelain! Wow, their seats recline at an 80% angle and they've got personal videos!'I guarantee you'll be miserable for the entire trip!

Don't live your life like that. Forget about what the world says is first class. Do you know that there are many first class passengers who are miserable in first class -- because they are not riding in a private Lear Jet?The main message???If you start appreciating what you have right now, wherever you are, you are first class!!!

renungan 1

Suatu Hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk Baginda. Cantik sungguh buahnya. Siapa terlihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.Hadiah itu dimakan oleh Baginda Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan senyuman.

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya.

Dengan senyuman Rasulullah menjelaskan 'Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang Ada di antara kalian akan mengenyitkan Mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab itu saya habiskan semuanya'.Begitulah akhlak Rasullullah SAW.

Baginda tidak akan memperkecil- kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, Dan dari orang yang bukan Islam pula."selemah- lemah manusia ialah org yg tidak boleh mencari sahabat Dan orang yg lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia- siakan sahabat yang telah dicari dan berburuk sangka pula kepadanya"-Saidina Ali

simbol

Agak agak berjumpa ke kita dengan simbol simbol ni di prk DUN Changkat Jering dan DUN Behrang (kalo ada prk la)nanti

macam mana boleh lepas nama ni