dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

19 February 2009

Perak oh Perak part 1

Dalam kemelut kerajaan negeri Perak ni
sebenonya ada baguihnya walaupun keadaan bergolak

siapa kenal Speaker DUN Perak
selisih kat SUK tak dak siapa peduli
la ni siap digelar SIVAJI the BOSS lagi

siapa kenal Timbalan Speaker DUN Perak
kalo jumpa kat SUK pun
gamaknya kome ingat dia ni datang nak mintak bantuan

siapa kisah apa itu Undang Undang Tubuh Negeri Perak
la ni siap hafal
tengah tidoq pun kalo orang tanya Artikel 15 kurungan 5
terus lancar je menjawap

untuk student pulak
bertambah lagi ilmu sejarah
sejarah Ghazali Jawi
sejarah Dato' Panglima Bukit Gantang
sejarah kesultanan di Malaysia

itu baru sejarah
belum masuk matematik
berapa juta akan disalurkan ke Bukit Gantang masa kempen nanti
ada sesiapa kira berapa juta Kuala Terengganu dapat?
kalo tak de siapa kira harap kat Bukit Gantang cuba cuba kira
cuma kalo pakai kalkulator pastikan kalkulator tu boleh support
paling kurang 15 digit
kalau nak kira manual
standby banyak kertas dan pen
maklum le banyak digit kosong nak ditulis

ngapa teman merepek meraban tentang perkara atas ni
tunggu Perak oh Perak part 2

jom berniaga khemah

lanjutan dari post teman pasai RM15 juta yang digunakan oleh PDRM masa PRK KT

ini pecahannya

* Travelling and living allowance - RM2,700,000 (masuk elaun kritikal kot)
* Foodstuff and accommodation - RM4,500,000 (banyak kuat makan looo)
* Dried food and beverages - RM65,000 (berapa banyak food daaa?)
* Communication and utilities - RM50,000 (tak kan beli barang baru kot)
* Canopy rental - RM6,000,000 (deme kate khemah ada aircond)
* Fuel and spare sparts - RM698,000 (termasuk minyak helicopter kot)
* Raw material and others - RM310,000 (apa yang raw dan apa yang other)
* Maintenance and minor repairs - RM830,000 (siap ngan repair helicopter la kot)

* Total expenditure incurred by rakyat - RM15,153,000

Nengok kan pecahan kat ataih nu; teman dok ingat nak buat bisnes rental khemah le. Income yang masuk menarik perhatian. Ini baru khemah di Kuala Terengganu. Untuk 2-3 bukit tu nanti gerenti deme nak khemah jugak.

1 PRK = RM 6 juta
2 PRK = RM 12 juta
3 PRK = RM 18 juta
4 PRK = RM 24 juta

kalo dari PRK Kuala Terengganu PDRM guna supplier yang sama. belum cecah 3Q 2009 company tu yang make sale RM 24 juta. Boleh masuk second board ni.

Bayangkan
Ramasamy & Muniandy Canopy Rental Services Enterprise listing kat second board BSKL

GEMPAQ sey...

Kalo bubar DUN Perak?
59 PRK?
kome sendiri kira le.....

p/s : ada sesiapa nak JV ngan teman ke?

wa chow sin

lepas merc; volvo la pulak

kerajaan negeri Sabah nak beli Volvo untuk gantikan Proton Perdana sebagai kereta rasmi.
kata deme lagi volvo ni maintainance lagi murah
tak tau le samada lagi murah dari proton perdana
atau lagi murah dari camry
atau juga lagi rendah kosnya dari merc

beli camry tak patriotik
beli volvo patriotik ke?

cuma teman tengah tunggu model mana yang menjadi pilihan

Makcik yang tertinggal kapei terobang

Heran dan pening

Malam semalam teman sibuk set up satu sisipan blog untuk BloggersNetwork@Perak... Blog sisipan disamping Radio Pejuang Perak... Hampir semua article, video dan mungkin juga bahan audio sejak BloggersNetwork@Perak berkampung di bilik media Menteri Besar Perak yang sah akan disiarkan kat sinun... link nanti-2 la teman attachkan... segan sebab masih tongkang pecah...

Sambil-sambil setup tu teman telah diterjah dengan 2 3 4 berita yang menarik dan memberahikan... tetapi yang memuncak nyer bila keluar keputusan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak iaitu YB Sivakumar yang telah menghalang dan menggantung MB BelonHitam aka Halam dan 6 orang exconyer daripada memasuki sidang dewan undangan selama 18 bulan dan 12 bulan...

Pagi nih pulak teman duk baca blog kawan yang pro-BN nih duk meloncat sakan la dengan tindakan Speaker nih... deme nih buat keje deme... teman tak heran sangat... kita same-2 perjuang di alam cyber... cuma deme nih, belum ader kesempatan jadi wartawan berita suratkabo dan wartawan berita tv... so deme blogging la... cam kami lak... tak pernah dapat peluang untuk jadi wartawan suratkabo atau wartawan betita tv... kalau dapat pun kejab jer krojer... sebab susah nak sebulu ng editor...hehehehehe...

yang teman heran orang UMNO dan BN nih meloncat lebih lak... aper ker hal kome nak meloncat bila orang yang melaksana tindakannyer berdasarkan undang-2 bukan orang kome... bila bukan orang kome, dan tindakan tidak menyebelahi kome baru kome nak meloncat... yang selama ini kome duk bersenang-lenang bila undang-2 yang bak kater TopengPerak, kome yang cipta...hmmmmmmm

best kalau teman kabo kat sini... menurut sumber dari SUK negeri perak... para peguam yang membelahi kerajaan BelonHitam aka Halam nih, tengah pening pala sebab tindakan speaker yang dibuat adalah sah dari segi undang-undang...

peh... heran dan pening pala kome kene bidas kut ini... yang paling best ader lak kabo yang kome pihak kome sendiri yang buat pilihanraya adun... alang-2 nak pilihan raya... buat la semua sekali... 2 bukit dan satu perak... walawei masyuk tu...
lamer lagi la teman berkampung...
bonde teman udah rindu tu...
hehehehehe...

Peringatan Kepada Semua Pembekal

Teman sekeluarga di anje nih...
memang biasa dengan bisnes pembekal nih...
teman sendiri pun antara pembekal-2 kecil...
yang agak terpelangkup...
akibat kegawatan ekonomi...
maklum la job kecik-kecik ajer...

Sementelah dengan kejadian dua bukit...
yang mungkin jadi 3 bukit nih...
teman nak mengalihkan perhatian kome...
terhadap support system...
support system yang selalunyer...
akan kenyang perut bila tiba pilihanraya nih...

Namun buat pertama kalinyer...
sejak berkawan dengan pembekal-2...
utama ketika pilihan raya...
terutamanyer yang buat projek untuk UMNO dan BN
pertama kali nyer deme nih teman tengok sengkek bebenor...
tahap lepak kedai kopi jer dah...
duit dah mandang...
pelik pun ader...

Rhuper-rhupernyer...
ader lagi yang tak selesai bayaranyer...
teman dengan spontan tanyer...
biler nyer pilihanraya nih???
dengan selamba jer dia cakap...

"kalau yang no 12 tu (PRU12)...
tak dapat idak ler teman risokan...
sebab bulan depan deme pemilihan...
lepaih tu la baru nak keluar...

yang ini yang no 11 dulu...
ater dah dekat 5 tahun ngange...
mujur bahagian teman tak banyak...
kalau macam member teman nih...
cakor dinding ler jawabnyer..."


erm...
teman ader lagi 2 3 4 5 6 7 kawan yang nasib...
saling tak tumpah dengan kawan teman yang sorang nih...
projek bukan kemain...
alih-2 bayornyer takder...
memang la deme akan bayo jugak walaupun lambat...
ate...sempat la dulu telinga bernanah...
kene maki dengan supplier...

SO KEPADA KAWAN-2 PEMBEKAL...

pikior-2kan...