dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

02 March 2009

payah sangat jangan sidang langsung

Dah macam filem

nenguk kan ragam politik Perak ni rasa macam nengok citer perang pulak. Bukan cerita perang yang ada tembak tembak atau letup letup tapi cerita perang yang guna psychology atau cerita spy. Sesekali ada jugak rasa macam cerita hackers. lu hack gua gua hack lu. lu attack gua defend. lu lupa gua attack balik. Kirenya kalo difilemkan cerita politik perak ni gerenti box office, pecah panggung dan mengondol semua oscar yang ada di mukabumi.

Masuk guinness world record atau Malaysia book of record

Petang tadi deme keluarkan notis. Esuk SUK tutup untuk orang ramai. Aisehman kena buat appointment lain la pulak pasai nak mintak tanah balak. Bila dah tutup maka macam mana nak masuk dewan. Kiranya V. Sivakumar akan masuk guinness world record sebagai speaker pertama tak boleh masuk ke dalam dewan undangan sendiri. Perghhh bertambah lagi senarai resume V. Sivakumar.

Dengan notis tutup tu Speaker tetap nak bersidang. Biarlah kat kedai kopi sekali pun sidang dun tergempar akan tetap diadakan. Ini satu lagi rekod dunia. Dewan bersidang di kedai kopi atau kedai mamak. Sibuk le hakim guinness world record dan malaysia book of record esuk untuk pastikan hal ini.

Perlembagaan telah dihina

Sesungguhnya dalam keriuhan penonton filem itu bersorak atau rakyat malaysia meraikan kejayaan mencatat nama dalam guinness world record dan malaysia book of record sebenarnya teman melihat perlembagaan itu sendiri telah dihina. Dihina sekeji kejinya.

Soalan teman

Rendah sangat ke taraf V.Sivakumar sebagai Speaker DUN Perak hingga dia sendiri terkunci di luar dewannya sendiri?

Keji sangat ke kami sebagai rakyat perak hingga hak kami dirampas?

Laknat sangat ke pakatan rakyat sehingga kerajaan perak dirampas tak ikut undang undang?

Jika YA jawapannya teman cadangkan agar V. Sivakumar tidak memanggil apa apa sidang pun. Cadangan yang sama juga teman tujukan kepada Sultan Azlan Shah. Biar ianya melebihi tempoh 6 bulan. Biarkan masa yang membubarkan DUN Perak dengan sendirinya.

6 bulan dari 10-14 november 2008 bukannya lama sangat. 15 May 2009 sudah 6 bulan 1 hari. Maka DUN Perak terbubar secara automatik seperti yang tercatat dalam Undang Undang Tubuh Negeri Perak. 15 May 2009 dari sekarang hanya 2 bulan setengah sahaja.

Bak ayat yang dikatakan oleh Sultan Azlan Shah kepada MB Nizar "Innallaha ma'as sobirin" yang bermaksud "Sesungguhnya Allah bersama-sama org-org yg bersabar". Maka teman nak tambah sikit kat depan ayat itu 'la taqhof wa la tahzan innallaha ma'as sobirin'.

keputusan telah dibuat

aku nak rileks sekejab...
MSK dah tunggu nak ajak makan...
bye bye kome kejab...
nanti bleh tengok geng...
bloggersnetwork@perak yang lain tgk aper citer lagi....

hehehehehehehe.....

*Hot - cerita betui nih...

setiausaha dewan kene gantung tugas...

diganti dengan Setiausaha Politik Kepada YAB. Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat, Ust. Misbahul Munir Hj. Masduki...

ade la lagi keputusan speaker yang kene persoal.........

baca disini...


p/s... aku rasa team aku nih unit penerangan....
aper hal tau info dari blog orang nih...

when bar council talking....

memula aku nak type dalam bahasa mat salleh...

baru aku perasaan... aku dah lamer benor tinggai corak penulisan mat salleh nih...

nak comment pun dah makin tak braper nak baguih...

so.... kome bleh baca kt sini aper yang bar council kabo....

rasanyer camner la deme nak jawab.....

terjah yang gempak

*kene guna ganti nama diri yang lain...

aku tengah duk baca blog sambil edit video untuk bagi kome tengok...
tetiba MSK masuk dalam bilik terjah kami semua...

"what going to happen in next 48 hours........."

mak aih...
gua tengah beron-beron nih dia tanyer soalan camtu...
sambai masa gua type post nih...
gua masih berpinor mater duk pikior mende yg dia trojah tu...
bermacam2 teori yang keluaq...

yang pertama...

akan ader rusuhan....

yang kedua...

BN yang tender ADUN dibubarkan...

yang ketiga...

Dato Seri Nizar kene tangkap ISA...

yang keempat...

Persidangan UMNO ditunda...

yang kelima...

Pak Lah tak jadi letak jawatan...

yang keenam...

najib kene pecat...

yang ketujuh...

ZzzzZzzzZzzzZzzz.........

gua pun kene tiduq....

p/s kome jangan percaya dengan dengan SMS supaya berkumpul di SUK tu... kome pun sebetuinyer tak tau kat maner deme nak bersidang... itu adalah provokasi sahaja.....

*HOT - Kejutan yang pasti berlaku esok...

pejabat FRU akan pindah ke SUK Perak...

hehehehehehe....

buku buku terlaris bulan februari

dengar ceritanya stok habih dan sapa nak order kena tunggu 2-3 hari baru dapat...

Statistik Februari 2009

HELLO

BYE

de' owner

komen naik pangkat

Komen KuliGomen bagi post ini yang teman rasa patut naik pangkat jadi post.
KuliGomen said...

Setiausaha DUN Perak Abdullah Antong Sabri selaku seorang Penjawat Awam jelas telah melanggar peraturan Perintah-Perintah Am (General Order), apabila beliau telah membuat kenyataan rasmi dan kenyataan tersebut juga telah dikeluarkan melalui media.


Menurut Perintah2 Am (General Order)
BAB D - Peraturan2 Pegawai Awam (Kelakuan & Tatatertib) 1993

Peraturan 19 (Membuat Pernyataan Awam)

(1) Seseorang pegawai tidak boleh, sama ada secara lisan atau bertulis atau dengan apa-apa cara lain—

(a) membuat apa-apa pernyataan awam yang boleh memudaratkan apa-apa dasar, rancangan atau keputusan Kerajaan tentang apa-apa isu;

(b) membuat apa-apa pernyataan awam yang boleh memalukan atau memburukkan nama Kerajaan ;

(c) membuat apa-apa ulasan tentang kelemahan apa-apa dasar, rancangan atau keputusan Kerajaan ;

(d) mengedarkan apa-apa pernyataan atau ulasan, sama ada yang dibuat olehnya atau mana-mana orang lain.

(2) Seseorang pegawai tidak boleh, sama ada secara lisan atau bertulis atau dengan apa-apa cara lain—

(a) membuat apa-apa ulasan tentang kelebihan apa-apa dasar, rancangan atau keputusan Kerajaan ;

(b) memberikan apa-apa maklumat berdasarkan fakta berhubung dengan perjalanan fungsi Kerajaan;

(c) memberikan apa-apa penjelasan berkenaan dengan apa-apa peristiwa atau laporan yang melibatkan Kerajaan ; atau

(d) menyebarkan apa-apa ulasan, maklumat atau penjelasan sedemikian sama ada yang dibuat olehnya atau mana-mana orang lain,

melainkan jika kebenaran bertulis, sama ada secara am atau khusus, telah diperoleh terlebih dahulu daripada Menteri.

(3) Subperaturan (2) tidaklah terpakai bagi apa-apa ulasan, maklumat atau penjelasan yang dibuat, diberikan atau disebarkan jika kandungan ulasan, maklumat atau penjelasan itu telah diluluskan oleh Menteri.

(4) Bagi maksud peraturan ini, “pernyataan awam” termasuklah apa-apa pernyataan atau ulasan yang dibuat kepada pihak akhbar atau orang ramai atau semasa memberikan apa-apa syarahan atau ucapan awam atau dalam apa-apa penyiaran atau penerbitan, tanpa mengambil kira caranya.

point of view

point of view atau POV...

bak bait lirik 'Tanya Sama Itu Hud Hud' oleh M.Nasir

"Lihat dunia dari mata burung
atau lihat dari dalam tempurung
yang mana satu engkau pilih..."

Kenapa dengan bait lirik ni?

hahahaha masalah speaker DUN Perak adalah masalah POV
kita lihat dari mata mana?
mata burung atau mata katak?

kita lihat V. Sivakumar sebagai Speaker DUN Perak atau adun DAP?

kalo sebagai calon DAP sampai ke sudah apa yang dia buat tu salah
kalo sebagai Speaker DUN sila lah hormati dia sebagai seorang Yang DiPertua Dewan.

Selama mana pun BN Perak cuba mengelak untuk bertemu muka dengan Speaker DUN Perak? Satu hari akan berjumpa juga. Kalo masih tak nak jumpa ADUN semua kena ingat dewan yang tidak bersidang melebihi 6 bulan akan terbubar secara automatik. Jadi apa salahnya berjumpa pada 3 mac ni? Teman tak mau predict apa yang akan jadi bila kome jumpa 3 mac ni tapi bersidang la kome semua atas nama rakyat negeri Perak. Leraikan kekusutan yang ada atas nama rakyat negeri Perak.

keputusan sidang dun tergempar itu akan menguntungkan rakyat negeri Perak.
Keputusan itu akan memberikan keamanan dan kententeraman kepada rakyat negeri Perak. Keputusan itu akan kembali meletakkan Perak sebagai destinasi perlaburan negara luar. Keputusan itu akan menjana kembali ekonomi negeri Perak.

Bukankah itu yang kome semua YB YB ADUN kempenkan semasa PRU12 dulu.... Memperjuangkan nasib rakyat...

wa chow sin