dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

10 August 2009

Pengkianat Bangsa

Sampai ke hari ini teman tak boleh nak digest kenapa isu bangsa nih makin kuat dimainkan oleh Barisan Nasional, terutama sekali UMNO. Siap nak buat demo depan pejabat UMNO Perak lagi. Teman dah makin pening.

Sesungguhnya, pada pandangan teman, konsep 1Malaysia adalah bertentangan dengan konsep Kedaulatan Melayu. Kalau dah kata semua 1Malaysia, kenapa perlu ada isu pengkianat Melayu. Kalau nak tentang pun, cuba cari isu pengkianat rakyat. Sebab 1Malaysia bagi tahu yang Rakyat Diutamakan..... Bukan 'Melayu' diutamakan.

Kalau nak cerita pasai bangsa lagi... Baik tukar slogan 1Malaysia jadi 1Melayu.

p/s.... teman rasa lagi ramai rakyat yang dikianati, jika dibandingkan Melayu yang dikianati.

OneMalaysia

Ini adalah Najib 1Malaysia.
Besar betui bunga tu.


Yang ini lagi la Najib 1Malaysia.
Orang sembah berhala yang belakang ader satu baik punya besar.


Tapi satu ketika dahulu...............
Orang buat camni.......



Mamat nih cakap............

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Zahid Hamidi yang melihat daripada perspektif Islam pula berkata, pembinaan replika gergasi gambar tersebut adalah tidak diizinkan di sisi agama.

Menurutnya, bagaimanapun tindakan itu merupakan usaha taksub yang mungkin dilakukan oleh penyokong parti tersebut yang bukan beragama Islam.

''Mereka tidak tahu hukum dalam undang-undang Islam. Jadi, saya berharap pemimpin Islam dalam PKR dapat menasihatkan penyokong mereka agar tidak membina replika sedemikian.

''Jika telah dibina, seelok-eloknya ditiadakan,'' katanya.








Teman cakap : Ukur baju badan sendiri. Jangan ludah ke langit, nanti tertelan balik. Selamat menjadi burung tekukur dan tambah la selera dengan menjilat tempat keluar tahi.


Sumber : Anak Sungai Derhaka

Raya masa puasa

Tahun nih bulan ramadan mencatatkan sejarahnyer.

Tahun nih kita akan raya masa awai puasa dan juga raya lepas puasa.





Pilihanraya Kecil Permatang Pasir

Penamaan Calon : 17 Ogos 2009

Hari Mengundi : 25 Ogos 2009 (hari puasa yang ker-4)



p/s : syoknyer raya

Rotan

Lepas baca posting M3M kat sini... teman rasa kesimpulan dunia 'parenting' dan bertukar wajah...

Kalau dulu........


"Mak Bapak bawak rotan bagi kat Cikgu untuk disiplinkan anak"


Sekarang.........

"Mak Bapak yang rotan Cikgu bila nak mendisiplin anak"


Kome pikior la sendiri................

Laluan yang "memudahkan" atau menyusahkan


Teman sejak akhir-akhir ini kembali menjadi pengguna Lebuhraya Utara Selatan (PLUS). Tugas teman dengan Team Perak Express menyebabkan teman kulu-kilior Utara dan Selatan tanah air. Disebabkan tugasan adalah berdua dan lepas abis kene ngantor balik Cik SyaReformis, laluan terus ini merupakan antara yang paling teman tunggu. Takder ler teman kene berenti 2 kali kat tol semata-mata nak ke utara dari Simpang Pulai.

2 3 4 5 kali jugak la teman guna jalan nih sejak balik dari Manek Urai. Idak teman perasan akan kelemahan BESAR jalan ini sehinggalah terkene kat batang hidung sendiri.

Teman balik dari Bagan Serai menuju ke Simpang Pulai bersama dengan SyaReformis. Kiranyer best abis la sebab tak payah kene banyak kali tol. Menuruni terowong Menora teman lajukan sikit kenderaan sebab udah letih benor rasa badan teman nih. Lagi cepat sampai, lagi lama teman dapat rehat. Jam udah dekat pukui satu pagi.

Untuk mencepatkan lagi perjalanan teman pilih untuk guna laluan terus ke Simpang Pulai. Tapi malang takder bau. Baru jer lepas kira-kira 1 km daripada tol Jelapang (lepas daripada flyover laluan keluar dari Chemor) kereta teman breakdown. Teman berenti, nengok kat belah enjin. Tak tau aper punca lagi. Tapi sebab kete teman auto maka tiada cara melainkan kene guna Tow Truck untuk tunda kete teman. (Kete teman udah tak mau start)

Teman tahu penyakit kete auto yang breakdown nih, confirm kene cari tow truck, teman pun telefon la Plusline - 1800 88 0000. Semasa teman menelefon, teman udah kabokan kat deme yang teman perlukan tow-truck. Tetapi masa menelefon tu pun teman udah rasa pelik. Deme macam kabokan yang deme takder tak berapa nak boleh nak nolong. Nanti deme ngantorkan bantuan. (Masa teman kabokan yang teman dilaluan terus tu, ader nada 'aisaymen' semasa petugas tu bercakap)

Nunggu ler teman dekat 30 minit baru la sampai sebuah kereta Plus-Ronda. Tapi teman heran, pekehei nyer deme datang dari laluan tepi, rupernyer deme nih Plus-Ronda yang kebetulan lalu. Deme berenti nak nolong. Check sana, check sini dia jumpa masalah. Wayar fius daripada bateri ke enjin udah terputuih. Dengan cerodiknyer dia nyambungkan balik wayar fius tu. Lepas 20 minit, kete teman dapat dihidupkan balik dan dia suruh teman jalan balik. Masa nak berjalan balik baru la kereta Plus-Ronda yang sepatutnya datang tolon teman sampai sampai. Jadinyer yang datang sebelum tu suruh la deme balik. Teman teruskan perjalanan hanya untuk satu kilometer jer. Lepas tu putuih balik wayar fius tu.

Teman tepon sekali lagi Plusline untuk mintak deme anto jugak Tow-Truck atau anto la bantuan yang sepatutnya. Disebabkan kereta Plus-Ronda memang dan ada di laluan tengah tu, tak sampai 5 minit sampai la satu lagi Plus-Ronda. Deme cadangkan juga cari wayar tuk sambung jugak fius tu. Jenuh la teman nyelongkor kete cari wayar, udah la deme kabo teman deme apa pun takder dalam kenderaan Plus-Ronda tu, deme cuma tolong nyuloh lambu jer. Yang paling lahanat tu, cuma sorang jer yang turun, lagi sorang tu, cuma duduk dalam kete. Teman tak tau aper yang dibuat, cuma pendapat teman, bukan ker keroje ini lagi utama.

Udah dapat sambung teman bawak la balik kete. Baru jalan dalam 100meter, Sya nengok ader perocikkan api kat kaki teman. Terus teman berenti. Tengah gebek-gebek, brader Plus-Ronda tu nampak api kat enjin teman. Buka je boot, menjulang la api. Kelam-kabut brader Plus-Ronda tu. Usaha memadamkan api tu deme guna ayor mineral dalam botol jer. Haaaaa. Maner pemadam-api. Teman udah nepok dahi. Api padam kejap, tapi teman tengok kabel minyak ada bara. Sorang lagi brader Plus-Ronda tu, nyongkei kutub bateri teman dengan skop tanah. Aper ker hei nyer deme nyer tools nih. Ruper kereta kontraktor jer...

Teman minta deme carikan jalan nak tunda kereta teman keluor, tapi deme bagi alasan yang tali lump takder la, kereta tunda Plus takder la... kete deme ni pinjam Kuala Kangsar punyer la. Tow-Truck Plus cuma jalan waktu opis hour jer la... Macam-macam la... Udah la deme tinggai kan teman kejab untuk cari tali nak tarik kete teman, dekat sejam baru deme patah balik hanya nak bagi no tepon tow-truck. Haram.......... Kalau camtu baik dari tadi teman nepon tow-truck luor.

Udah la no tepon yang deme bagi tu mintak teman RM250 untuk tunda kereta keluar. Teman tanya aper hei mahai benor. Sebab dia kene masuk Tol Simpang Pulai. Pusing kat Terowong (itupun kalau Plus-Ronda ikut- kalau idak kene pusing kat Kuala Kangsar). Kalau pusing kat terowong, tow-truck kene keluor kat Gopeng, kalau tak kene penalti RM69.90 (Rege tol dari Johor).

Teman tak pueh hati. Mujur tadi teman udah minta adik teman cari kan no tow-truck lain. Teman tepon brader tu. Jenuh teman yakin kan dia yang Brader Plus-Ronda boleh bukak kan laluan untuk pusing balik dalam laluan terus nih. Rupernye bila sampai kat tempatnyer deme tak boleh bukak sebab guna nutnyer besor dan deme takder tool nak bukan. Haram........ kene la brader tow-truck tu pusing kat terowong.

Teman sampai rumah dekat pukui 6 pagi.

Teman betui-betui kecewa dengan service Plus nih. Udah la teman bayo duit tol. Minta bantuan... udahnyer jadi bebanan pulak kat teman.....

Pertamanya....

Macam maner Plus-Ronda boleh buat kerojer dengan keadaan kenderaan deme takder peralatan untuk membantu. Fire-Extinguisher pun boleh takder. Takat datang tengok bawak lampu suluh jer, kete teman pun ader lampu suluh....

Kedua....

Kenapa tiada plan bantuan keselamatan di laluan terus itu, contoh nyer laluan khas untuk kecemasan jika memerlukan bantuan luar. Banyak kat laluan terus tu ader accident. Kalau call ambulan kat Ipoh, deme kene masuk ikut Simpang Pulai atau masuk Kuala Kangsar (dekat 60km pergi-balik) untuk menyalurkan bantuan. Kalau perlu jentera Bomba tolong... sempat mengucap la mangsa sebelum meninggal. (Teman rasa, mandi mayat pun sempat).

Ketiga....

Beriya buat perasmian. Gempak habis. Tetapi kemudahan tidak siap sepenuhnya. Tiada kendaraan ronda yang sepatutnya. Tiada plan keselamatan. Bila teman persoalkan mende nih, Plus bagi alasan laluan nih baru dibuka. Pala hotak deme.... deme dah berniaga dah berapa lama. Takkan mende-mende penting pun takder tak boleh pikiorkan....

Keempat....

Teman tak faham bila, brader Plus-Ronda tu boleh bagitau kat teman yang tow-truck Plus hanya jalan waktu pejabat sahaja. Kecemasan hanya berlaku waktu pejabat sahaja jer ker???

Lepas tu alasan dia kenapa kenderaan Plus-Ronda tu takder tools dan peralatan lain, dia kabo kenderaan ini dipinjamkan dari Tol Kuala-Kangsar. Masa bagi pinjam tu abis semua barang deme keluarkan. Tinggal la kereta kosong jer....

Kelima....

Tiap kali report dan tepon minta bantuan, deme tanya lokasi sebenar kejadian dan tanye kilometer berapa kita berada... Haram.... maner ader petanda kilometer kat laluan tu.... baik kat tengah mahupun kat tepi.... Lepas tu siap perli teman pulak, 'yang tu Jelapang Inter-chain'... Haram... teman bukan nyer buta...dan tak tahu baca.... kalau takder petanda km... macam maner teman nak bagi tau... hampeh.... Datang jer la.... banyak cekadak lak....

Keenam....

Teman dah failkan complain... teman dah bercakap dengan 4 orang. Baik yang teman tepon, balik yang deme tepon teman.... kisah teman nih dah dekat 2 minggu berlaku... takder pun person-in-charge yang sebenarnyer tepon teman. Buat aduan tempat yang tak betui. Ketua Unit Plus-Ronda untuk minta penjelasan pun bukan yang sepatutnyer call teman. (sebab dia Ketua Unit Sector lain), OC yang tepon teman pun bukan OC yang sepatutnyer. (sebab dia OC kat Sektor di Tapah)...... Maner person-in-charge nyer.... Teman dah anto bil untuk ganti-rugi. Kome janji nak bayo balik....



Teman nasihatkan la kepada yang baca kisah teman ini, berpikior la 3 4 5 6 kali untuk gunakan laluan terus Jelapang- Simpang Pulai. Laluan ini sebenarnyer lebih banyak menyusahkan daripada menyenangkan. (Senang kalau tak jadi apa-apa).

Teman harap, Plus sepatutnyer lebih bersedia awal dan boleh pikir apa masalah yang bakal timbul. Plus dah lama berniaga. Sepatutnyer deme dah tahu masalah dan sediakan jalan penyelesaian. Bukan lagi bertindak hanya selepas complaint dibuat. Perkara asas pun tak boleh nak pikir....

Berhabuk dah....

Huuu mak aih...

Berhabuk dah kat sini...

Hehehehehe...

Kami memasing sibuk dengan keroje nih... tu yang berhabuk tu...

Sabor nyer kome......