dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

28 February 2010

Kome biar bebenar...???

Awok mencari-cari... kat maner Hj Mus sekarang... Awok nak sound dia sikit pasai satu perkara...

Lu orang biar benar...??? PKR Perak belum ada website atau blog atau bla bla bla...

Yang ada blog ini. Dah berjaman tak update...

Camne korang nak compete dengan DAP dan PAS...

Tengok DAP... Kira ok la... rajin gak depa update... Walaupun guna blogspot jer...

Tengok PAS... Siap dot com dot my lagi... Siap ada intranet lagi...

Lu orang takde fund mau upah satu webmaster??? Atau ader fund tapi duk sailing tempat lain...???

Ada kerani pun bukak opis suka hati mak bapak dia jer... Ade big bos...Usahkan hari biasa, ujung minggu pun sekarang belum tentu nampak muka...

HELLO... Lu orang apa bikin???

Tapi kalau lu orang mau bikin website arrr... ada orang maintain ar... Gua boleh tolon... Tapi gua charge double triple... Kontrak 1 tahun, bayar upfront... Tara hutang punyer...

Amacam ada berani...???

23 February 2010

Sampai bila nak jadi camni???



Ini gambar awok tangkap kui 11.55 pagi 23 Februari 2010. Kalau aku nipu, kedai kete maner yang bukan waktu hari cuti??? Kawasan Medan Istana nih mampuih tak jumpe punyer.

Awok bukan nak memuji atau meng"up"kan PAS. Tapi kome pegi la time bile yang pejabat PAS takde orang??? Sungguhpun PR deme nih tak best langsung, itu pun sebelum deme kenai kome. Lepas dah kenai, sambil lalu nak tumbang ke kayor pun deme bagi. Tak caye kome gi try...



Awok idak nak nangkap gambo kat Pejabat DAP. Tapi masa lalu tadi pintu deme terbuka dan teman pasti yang Brader awok tu Chris mesti ader kat opis.

Setahu awok, orang yang ditugaskan di pejabat PKR Perak nih dihantar daripada pusat untuk bertugas. Kalau opis tutup manjang... masa bila bertugasnya. Oppss luper... Bos pun hujung minggu jer yang yang ada.

Lagi satu, awok pernah dengor ader sorang wakil daripada PAS dan juga DAP cerita. Deme pernah dealing dengan "YANG BERTUGAS" nih... Udah ler tak mesra alam. Layan pun cara bolayan jer...

Awok berharap benor yang PKR Perak berubah wajah terutama apabila udah pindah opis nih. Tapi... Rhuper tu jugak... Habuk pun takut nak dekat...

Suke awok nak ulang buah ayat last awok pagi tadi...

Last but not least, Bila kene hentam, bukan bermakna benci. Kekadang sebab kita sayang... Kekadang sebab kita menyampah. Kalau awok nih agen UMNO, udah lama awok kaye. Ini nak topup Broadband pun kene cungkil tabung ayam...

Last sekali......... Lu P.K.R la sendiri...

Konvensyen Blogger PAS dan PKR Perak

Salam hormat kepada semua.

Lamer juge idak menulih. Banyak benor yang terbuku dihati, tapi awok idak rasa macam nak nulih. Kalau bab nak ngentam UMNO, awok rasa dah ramai yang nulih. Nak buat macam mane, kalau udah 52 tahun diperbodohkan, dan orang Melayu pulak mudah luper, maka Melayu yang bodoh akan tetap terus bodoh. Kene pelangkung dengan mertun baru deme mau sedor kut.

Hari minggu yang lepas, awok terima 2 sms dan satu panggilan. Satu dari budak yang jual payung kat ceramah. Dia tanyer, mike idak ke Konvensyen??? Soalan cepumas tu...!!!

Tengahari pulak Brader gua yang gua suspek habis la telefon (Brader Manjung Mari). Dia tanyer awok... "Aper hal lak kamu pegi Konvensyen lak nih...???" Haaa lagi soalan cepumas awok dapat... Aper lak nih semua tanyer awok pasai konvensyen nih...

Petang tu pulak, Mamat derhaka (Aduka Teruna) nih pulak SMS kat awok. Sms yang berbunyi "Cilako ko, pegi konvensyen tak ajak gua...???" Mujur takde depan awok, kalau idak dah kene pelempang... Lu janji nak jadi budak baik... Lu dah tobat... Pepetang hari lu cilakakan gua... Hahaha...

Gambo nih la buat ramai yang konfius.



Sumber dari Ajijoi di sini, sini dan sini. Dari sini adalah gambo original dugong_darat.

Awok pun pelik. Aper ke hei nyer deme nih...??? Awok bukan blogger PAS la... Awok maner ader parti... Awok bukan orang beriman (bak kater sorang tu) nak boleh pegi program macam tu... Hahahahaha kater awok kepada deme semua...

Sori... awok pun dah janji dengan diri gua tak mau cakap lagi pasai bab yang dulu tu...

Awok idak dijemput. Malahan Dato' Seri pegi pun awok tak tahu. Sebabnyer SyaReformis ader di Kolompo. Ader training jadi TRANSFORMERS... hahahaha. Jadinyer information kurang sampai...

Tapi takper... Awok dah kabo kat Budak Jual Payung, Manjung Mari dan Aduka Teruna sebab aper awok tak pegi dan deme pun setuju dengan alasan awok.

Sebenarnyer awok nak ngentam program nih. Sebab dalam Malaysia nih hanya blogger PAS dari Perak sahaja yang mahu Tawan Perak. Blogger Parti lain tak mau dan juga blogger-blogger lain yang tidak berparti tetapi menyokong Pakatan Rakyat. (At least itu yang aku faham bila aku tengok banner konvensyen tu - Kalau salah aku minta maaf)

Tetapi kalau nak hentam, ramai pulak orang PAS akan melenting. Setelah awok pikior-pikior memasak, walau macam mana tak betui program deme nih berlandaskan semangat Pakatan Rakyat, tetapi deme buat sebab deme mahu dan mampu. Mampu bukan dari segi wang ringgit tetapi ukhwah dan juga kesepakatan sesama deme nih kuat.

Awok perasan sejak akhir-akhir nih (atau sejak dulu-dulu lagi), satu-satu program yang gempak mesti datang dari PAS atau DAP. Di mana PKR...??? Awok tak salahkan Blogger PAS wat konvensyen tetapi usaha deme nih diiktiraf wakil Parti. PJ deme pun sokong, deme nih bebas nak berkeroje untuk parti dan deme tahu bos-bos PAS tahu siapa deme dan keroje deme.

Dalam PKR ader??? Yang awok study la, kalau kome kater SyaReformis dan MSK orang PKR, deme nih pun bukan diktiraf pun oleh Parti PKR. Sekarang baru la ader sikit, itu pun sebab deme nih ade pangkat dan ada penglibatan dalam PKR. Ater yang lain??? Ade pimpinan PKR nak jemput orang macam Ahmad Zawawi, antara blogger PKR yang aktif, macam Mamamat, Si PerakKome tu, Si Cybersniper tu... Deme nih semua orang PKR... Ader pimpinan PKR nampak usaha deme. Bila deme hentam PKR, kome kater deme nih agen UMNO. Awok percaya kalau PKR buat konvensyen blogger PKR, ramai yang ada. List kome minta kat MSK tu.

Ko bayangkan. Idak ke malu kome wahai pimpinan PKR Perak. Nama MSK yang keahlian partinya adalah PKR disebut-sebut dalam konvensyen Blogger PAS. Penghargaan yang tidak terhingga diberi dalam program Blogger PAS. Orang PKR tahu ke mende nih???

Esok pagi, kalau tak silap awok ada satu NGO akan buat PC nak hentam MPN PKR Perak. Awok cuma dengor kabo angin jer. Betui ke idak awok tak tahu. Lantak la kome. Sebab kalau awok la jadi ahli parti PKR nih, awok pun nak ngentam PKR Perak. Sejak dari zaman Hj Osman sampai la ke zaman cam best Hj Mus... Semua jenih jadi Ketua PKR hujung minggu. Satu organisasi parti, kerjanya hampir setiap hari. Hari-hari ada isu. Hari-hari ada masalah. Kalau ketua kepada pimpinan duduknyer kat Kolompo tu, baik kome jadi Ketua Pimpinan kat Kolompo jer. Ruper maner PKR Perak, orang nak percaya lagi. Ketuanyer ujung minggu jer mandang. Hari lain idak ler berjumpe. Kalau ader pun sebab Anwar tu datang. Kalau idak HARAM...

Tu sebabnyer DAP di Perak nih kuat. Tu sebab nyer PAS di Perak nih kuat. Pimpinan deme mudah nak cari. Dato Ngeh tu... Awok penah dealing buat program jemput dia. Mudah dan senang nak approach. Kira marhean level 1 la. Level tinggi. Baik Ustaz Bakar tu pun. Walaupun secara personal dengan awok, dia agak nehin dengan awok, tapi dengan orang lain, awok tak rasa dia nehin. Kira kategori marhean level 2. Rendah dalam 3 hoon jer dari level 2. Elok jer rupernyer. Tapi kalau dengan Hj Mus... Salam dengan awok pun tak pernah dan tak mahu. Bukan setakat tak marhaen. Tak mesra alam langsung. Memula awok dengor dari deme-deme yang jadi pekerja pilihanraya masa kat Pasir Salak dulu. Tapi bila dah kene batang idung sendiri, padan muke... Padan muke saper??? Padan muke awok lerr...

Awok sebenornyer tak suke mengeghojerkan Hj Mus. Tetapi awok nengok makin lama, makin tak berape nak bagus PKR Perak nih. Awok pernah kabo kat MSK, PKR Perak boleh menang jika transformasi besar-besaran dibuat. Kalau idak, deme takkan dapat langsung kerusi DUN di Perak nih. Namun bila ader perubahan, rupernyer lagi teruk.

Persepsi terhadap PKR Perak dah ler teruk sekarang nih, kalau dengan gaya rhuper nih, mau jadi Lingkup anak Tengin nanti.

Awok bukan mahu Hj Mus ditukarkan. Cuma awok syorkan, agar dia duduk di Perak jer. Dan awok minta la kat DSAI, kurangkan beban dia dengan jawatan-jawatan kat Pusat. Biorkan dia perbetuikan Perak. (itupun selepas dia perbetuikan diri dia - jangan sombong sangat). Awok percaya Hj Mus boleh memimpin PKR Perak. Dia ada sedikit imej, walaupun takde aura ataupun karisma, tetapi untuk menggerakkan supaya lebih tersusun, Hj Mus boleh.

Last but not least, Bila kene hentam, bukan bermakna benci. Kekadang sebab kita sayang... Kekadang sebab kita menyampah. Kalau awok nih agen UMNO, udah lama awok kaye. Ini nak topup Broadband pun kene cungkil tabung ayam...


Last sekali......... Lu P.K.R la sendiri...

Royalty Minyak Kelantan: Mini Stadium Pasir Mas

Siri Ceramah Isu Tuntutan Royalty Minyak Kelantan diteruskan lagi minggu ni dan lokasinya ialah di Mini Stadium Pasir Mas, Kelantan. harap-harap sang "Katak" dapat hadir untuk memeriahkan majlis.

Tajuk Ceramah: Tuntutan Royalty Minyak Kelantan - "Antara Realiti & Pengkhianatan".

Tempat: Mini Stadium - Pasir Mas, Kelantan.

Tarikh & Waktu: 23hb. Februari, 2010 jam 9:00 malam.

Penceramah Jemputan: YAB Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan,/ADUN Chempaka/Mursyidul Am PAS), YB Dato' Husam Musa (EXCO Kerajaan Negeri Kelantan/ADUN Salor), YB Saifuddin Nasution (Ahli Parlimen Machang).

Semua dijemput hadir.

posting asal di sini

12 February 2010

Lawak Din Perut Boroi...

Maleh nak tulih panjang-panjang sebab tak tahan. Nak gelak sangat-sangat. Sememangnya inilah lawak paling terhebat. Jika masuk pertandingan "Raja Lawak" gerenti dapat no. 1. Bukannya 1 Malaysia tapi 1 Dunia ketawakankan kita sebab kita semua nie bodo-bodo belaka. Sebab setiap hari sanggup diri tu diperbodokan oleh mereka yang bodo yang hanya tahu mengenyangkan perut dan nafsu sendiri saje.

Kepada yang cerdik di luar sana, gunakan akal fikiran secara sempurna. Fikirkan impaknya kepada pertahanan negara dengan isu injin jet dan kapal selam yang tak mahu menyelam nie

Lain kali jangan la beli kapal selam, tapi beli la kapal korek gerenti tak bergerak ke mana-mana....

Mungkin juga kapal selam nie terkena badi tu kut atau pun merajuk. Mogok tak mahu menyelam...

11 February 2010

Apa pula kata anda???


Ini keratan akhbar daripada Sinar Harian... Bagaimana pula dengan anda???

10 February 2010

Temuramah Terpilih Sahaja...

Temuramah yang dibuat selepas keputusan mutlak siapa yang berhak untuk menjawat jawatan MB Perak.

Mat Lampir, peniaga besi dan barang-barang terpakai,
Tahniah le kepada Dato' Zambery. Diharapkan Dato' boleh tersenyum lebor selepas nie. Ingat-ingatlah Allah selalu yer Dato'. Jangan gunakan agama masa susah je. Ingat balasan di Akhirat jauh lebih pedih daripada balasan di dunia. Di Akhirat, tiada sapa boleh atur-aturkan keputusan mutlak Allah SWT. Sendiri kena tanggung le.

Aminah Dawood, surirumah,
Dato' Zambry menang yek. Makcik cuma tahu hari nie. Itu pun jiran sebelah makcik iaitu makcik Markonah yang bagi tau. Kalau idak, entah tahun depan le pulak. Makcik ucapkan tahniah le. Kena la jalankan kroje selepas ini. Jagan asyik nk tido pulak.

Timah Senah, peniaga insuran,
Bagus le. Keputusan yang adil ini memang saya dah jangka. Takkan la dema nak lepaskan apa yang ada di dalam mulut. Diharapkan juga agar ramai yang membeli insuran nyawa selepas ini. Maklum le nak menjana ekonomi negeri.

Malik Rahman, peniaga roti canai,
Bagus-bagus keputusan hakim memang tepat. Diharapkan pihak pembangkang menghormati keputusan ini. Penat dah layan isu ini. Kalau boleh semua bagi le sokongan kat Zambery. Kalau idak macam mana la dia nak memerintah nanti.

Dr. Maimon, pakar sakit tuan puan,
Wah, fantastic ! Keputusan yang adil. BN wajar memerintah sebab hanya BN yang mampu memberi rezeki kepada rakyat. Kalau orang lain, entah apa yang jadi kat negara ini. Mau huru-hara dibuatnya. Hidup BN.

Begitulah sebahagian daripada temubual yang mampu kami siarkan. Temubual-temubual yang menentang keputusan ini, kami dah reject. Cari makan maaa....

Liga Kampung Mukim Dusun Tunggal...

Minggu lepas telah diadakan suatu perlawanan bola sepak persahabatan di antara pasukan Kg. Kemetot dengan Kg. Jawa. Pasukan Kg. Kemetot telah melantik pengadil yang dipilih daripada pihak mereka juga. Ini membuatkan pasukan Kg. Jawa merasakan mereka teraniaya.

Namun berdasarkan restu daripada tok penghulu mukim, perlawanan tersebut tetap diadakan. Semasa perlawanan, pengadil telah membuat beberapa keputusan yang memihak kepada pusakan Kg. Kemetot. Keadaan ini menyebabkan para penyokong pasukan Kg. Jawa berasa tidak puas hati.

Berbeza dengan penyokong pasukan Kg, Kemetot, mereka mengatakan bahawa pengadil telah bertindak secara adil. Setiap keputusan perlu dihormati. Penyokong dan pemain pasukan Kg. Jawa dicemuh kerana dianggap tidak mempunyai semangat kesukanan.

Sehingga wisel penamat ditiup, keputusan berpihak kepada pasukan Kg. Kemetot. Para penyokong mereka berteriak gembira menandakan bahawa pasukan mereka sememangnya kuat dan takhdir memihak kepada mereka. Para pengadil pula terus pulang meninggalkan para pemain dan penyokong pasukan Kg. Jawa yang tahu semuanya hanyalah sandiwara semata-mata.

P/S : Cerita sekadar rekaan, dan tiada kena mengena yang hidup mahu pun yang mati....

09 February 2010

Aku bersedih dalam bersedia

Aku dah bersedia untuk menerima kekalahan ini. Aku dah tahu, dah boleh agak. Tapi apa yang aku tak faham... Demi tembolok sendiri,deme sanggup mencelah kangkang perlembagaan.

Menurut apa yang diceritakan oleh sahabat teman yang ada di dalam mahkamah, pada permulaan pembacaan keputusan, para hakim bingung dah tidak tahu kepada siapa kuasa rakyat ini harus diberi. Hampir seolah mereka ingin meng'dismiss'kan kes. Namun setelah perbicaraan diteruskan, deme terpaksa memihak kepada kerajaan yang haram ini kerana ini memudahkan mereka wat apa pun. Sebab kerajaan mahkamah zambry merasakan alang-alang dah jadi ruper ini,elok diteruskan sahaja.

Standing judgement hanya berdasarkan kes ini dah lama dibicara dan kerajaan zambry elok memerintah.

Macam cerita dalam ceramah DSN, seorang lelaki dan perempuan di hadapkan ke mahkamah bila orang mengadu mereka bersekedudukan. Siap dah ada anak haram lagi. Sementara anak tunggu bicara, kuak sorang lagi anak. Bulan berganti tahun. Udah ada 4 orang anaknye. Akhirnya bila time bicara, hakim berkabor, ater bior ler. Hakim cakap,deme udah elok dah. Tak ngape. Takde dah orang komplain. Ater bior ler deme. Dah bahagia dah pun. Jadinye dalam malam ni, kalau kamu buat jahat dan mende haram, kalau dah lama benor dan orang tak complain, takde la masalah, walaupun kome tahu mende tu haram seharam-haram jadahnya.

Kesimpulannya, Zambry adalah haram jadah.

08 February 2010

Bersediakah aku untuk untuk bersedih



Video ini adalah handmade aku masa Dato Seri Nizar berceramah di Kg. Sumpitan Lenggong. Sebenarnya ini merupakan hari yang ketiga DSN memperingati peristiwa yang mungkin akan berlaku selepas keputusan Mahkamah esok. Soalnya sekarang adakah aku bersedia untuk bersedih...

.......................................................................................................

Aku dibesarkan dalam keluarga yang sedehana. Bersekolah rendah di SK Sg Rokam, Menengah di SRC (Sekolah Raja Chulan) aku sambung pengajian aku dalam DPIM (Diploma in Planting Industry Management) dan aku ambik degree dalam bidan Marketing di universiti yang sama. Pernah berkhidmat sebagai Career Agent untuk MNI yang kini digelar Etiqa Insurance. Aku balik ke Ipoh sebab arwah Ayah meninggal dunia dan Mak aku almost cannot survive at that time. Aku ade 2 orang adik. Perniagaan arwah Ayah aku tak tahan lama dibawah selenggaraan aku sebab aku takde contact supplier arwah. Di tambah business arwah ada kene mengene sedikit dengan Politik. Arwah ayah pernah jadi Ketua Bahagian UMNO. Walaupun dia adalah reformis senyap, tetapi hatinya masih kuat UMNO. Sekarang Bonda dah ada right hand man iaitu adik bongsu dan juga adik lelaki aku. 2 orang kuat Bonda dapat bantu ringankan beban aku.

Semasa peralihan kuasa 8 Mac 2008, perniagaan aku makin merudum (sebabnya aku dah bagi tahu tadi). Sepatutnya aku orang yang patut membenci Pakatan Rakyat. Tetapi sebaliknya... Aku amat menitik beratkan keadilan untuk semua... Aku tak suka kat UMNO sebab deme nih harap tak pernah adil. Zalim dan maha ZALIM... Aku makin kuat reformis sejak aku duk bukak buku yang arwah Ayah download dari Web MAHAZALIM...

Dalam hidup aku penuh dengan ketidakadilan. Hal rampas-merampas memang selalu terjadi dalam hidup aku. Apa yang terjadi sebelum ini kat teman, itu hanya aku jer yang tahu. Tetapi yang aku tak boleh nak terima bila UMNO Barisan Nasional rampas hak undi yang aku tanda pada PRU 12 aritu. Dalam keadaan aku 'hairwire' masa tu, satu panggilan dan SMS mengajak aku berjuang dengan para blogger tersohor di Perak nih di kediaman MB.

Aku bukan penulis yang hebat. Malah tulisan aku pun ntah aper-aper... Aku bukan MSK yang tulisan polifiksyen boleh memukau sapa saja sampai berpuluh email dan beratus SMS masuk tanyer sama dia tulih tu betui ke tak. Aku bukan Cyberboron dengan tulisan Ilmiah dan penuh isi yang enak dan elok dibaca. Aku juga bukan macam Albanjari yang mampu kelentong korang macam dia berada di lokasi padahal duk kat Umah. Aku juga bukan macam Topeng Perak yang tulisannya naratif yang hebat pernah aku jumpa. Kalau suh provoke, 'his the best'. Aku juga bukan penulis macam Sya Reformis yang ilmu reformis dan juga ilmu Alam Maya yang aku tak pernah dengar sebelum ini. Bagi aku dia wanita muda yang hebat. Setahun aku keje nga dia, 'she has all the respect I have toward a women'. Tapi aku...Nothing special about me. Tapi sebab aku percaya dan happy yang aku buat sekarang, tapi sebab aku mahu kembalikan hak undi yang aku tanda dulu. Cilaka nyer UMNO.

Yes aku adalah seorang video blogger. Tapi jadi video blogger bukan semudah yang korang sangka. Penat dan memeningkan kepala. Aku tidak se'creative' macam Jiwo Kelate, Media Rakyat, malah tak setanding langsung dengan geng-geng video blogger yang lain... Walaupun news yang aku dapat top class news, tapi aku nih pun boleh kira ada malas lebih dari rajin... kalau aku betui rajin, dah lama aku kurus, sebab kerja editing video nih makan masa aku yang banyak. Tak terkejar aku nak follow DSN....

Esok adalah penentu kepada apa yang telah aku perjuangkan sejak setahun yang lalu... Aku yang mulanya hanya handyman kepada geng-geng bloggers network sekarang dah ikut orang terpenting dalam sejarah Perak, Malaysia dan juga sejarah dunia. Satu dunia akan lihat betapa sakitnya Politik di Malaysia dan betapa sakitnya UMNO dan Barisan Nasional...

Banyak yang aku belajar daripada perjalanan setahun aku dengan Dato Seri Nizar. Banyak perkara yang dia ajar dan banyak pengalaman yang aku timba. Ia sedikit sebanyak membantu membentuk diri aku banyak tersimpang. Terima kasih kepada yang duk hentam aku dulu. Aku dah insaf dah. Tapi ko tu bila pulak ???....

Bermacam cerita yang dengar pasai esok. Kalah Menang... silap-silap seri pun boleh... kar kar kar. Tapi yang pasti aku nak declare kat sini dan semua... Aku berjuang demi keadilan. Kalah dan menang aku peduli aper. Aku tetap berjuang untuk Perak. Keadilan di bumi Perak dan demi menegakkan ISLAM dan ajarannya untuk kesejahteraan sejagat.

Aku dah bersedia untuk bersedih dan aku juga bersedia untuk berjuang terus-terusan...

Insyallah...

TAKBIR!!!
TAKBIR!!!
TAKBIR!!!

salam repek dari aku dah letih nak tiduq sebab esok nak ke mahkamah... Jumpa di FACEBOOK DSN dan juga di PerakExpress. Aku akan update kat sana....


02 February 2010

Teman vote - BANGANG


Dalam blog member-member ada buat survey... Teman telah vote BANGANG... anda pula???


Derma untuk tolong kawan-kawan

01 February 2010

STATEMENT BANGANG HARI INI

Zambry cabar Nizar, wakil rakyat pembangkang kosongkan kerusi

IPOH: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hari ini mencabar bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan 27 lagi wakil rakyat pembangkang mengosongkan kerusi mereka bagi membolehkan pilihan raya kecil diadakan di 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pembangkang di Perak.

Beliau berkata, Mohammad Nizar dan wakil rakyat pembangkang berkenaan tidak perlu teragak-agak untuk mengosongkan kerusi DUN masing-masing sekiranya mereka benar-benar yakin bahawa sebahagian besar rakyat Perak teguh menyokong pembangkang.

"Kalau pembangkang rasa mereka popular sekarang, bubarlah 28 kerusi mereka. Kita tengok sama ada mereka dapat semula 28 kerusi DUN ataupun tidak (pada pilihan raya kecil)," katanya kepada pemberita selepas diwawancara dalam program Setahun Melayari Arus di studio Perak FM di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Mohammad Nizar sebelum ini bahawa bekas Menteri Besar Perak itu akan memohon perkenan Sultan Perak Sultan Azlan Shah untuk membubarkan DUN Perak sekiranya keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung siapa Menteri Besar Perak yang sah pada 9 Februari ini berpihak kepadanya.

Zambry menegaskan bahawa kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) tidak akan membubarkan DUN bagi membolehkan satu pilihan raya negeri semula diadakan seperti yang dikehendaki oleh pembangkang.

"Nak bubar DUN ini adalah permainan mereka. Saya tidak akan ikut permainan mereka, bukan kerana takut tapi kerana tidak mahu terikut-ikut rentak permainan pembangkang ini," katanya.


Terdahulu dalam wawancara itu, Zambry berkata fokus utama kerajaan negeri BN yang diterajuinya adalah untuk membangunkan ekonomi dan memakmurkan negeri Perak dan bukannya terheret ke dalam permainan politik pembangkang yang tidak berkesudahan.

"Sebaik sahaja kita (BN) mentadbir, saya telah memaklumkan bahawa kita tidak boleh selamanya bermain dengan politik kerana rakyat di luar sana inginkan sesuatu daripada kita. Ada masanya rakyat ingin memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang lebih penting khususnya dalam konteks pembangunan ekonomi negeri," katanya.

Zambry yang dilantik Menteri Besar Perak Ke-11 menggantikan Mohammad Nizar pada 6 Feb lepas menyatakan keyakinannya bahawa sokongan masyarakat pelbagai kaum di Perak terhadap BN akan terus bertambah disebalik pelbagai permainan politik yang dimainkan oleh pembangkang.

"Saya yakin bahawa rakyat di Perak tidak akan termakan dengan cara mereka (pembangkang) dan dengan adanya perkembangan ekonomi yang baik, kedudukan keamanan yang baik di Perak dan program pembasmian kemiskinan efektif yang kita lakukan, saya yakin akhirnya rakyat akan bersama-sama dengan kita... dengan syarat kita pun kena buat kerja dengan kuat," katanya. - Bernama

sumber

peihong : BODOH PIANG... kalo dah letak jawatan mana boleh bertanding... nampak beno tak reti undang undang...