dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

04 April 2010

PRK P094 - Hulu Selangor - Teka-teki Teka-tekuk

Teka-teki, Teka-tekuk...
Ular Mati Hisap Rokok...

Teka-teki ini tidak ada kene mengena dengan posting yang bakal aku buat ini. Tapi ia tetap berkaitan dengan teka-teki...

Teka-teki yang kita semua nak tahu jawapannye ialah siapa calon yang akan bertanding di PRK -049 Hulu Selangor.

Semalam aku jumpa dengan bomoh patah yang ubatkan tangan aku yang patah dulu kira-kira 15 tahun yang lalu. Tak sangka pulak boleh jumpa orang tua nih... Masa mengubatkan aku, mulut orang tua nih memang celabai sikit... Mujur masa tu aku masih bebudak... Kalau tak mau kene penerajang ngan aku...

Tapi yang paling aku tak sangka orang tua nih dah pencen jadi bomoh patah sepenuh masa... Kini dia jadi bomoh tilik nasib... Namun kemusykilan aku, kenapa dia pakai seluar separuh tiang... Aku risik-risik ng pakcik yang jual kueh kat simpang masuk Taman Perpaduan Tambun masa aku singgah beli kueh kat dia, katenya orang tua tu accident... takde apa yang patah, tapi tetiba hilang power nak mengurut orang... Rhupernya tok guru dia kabo, jangan berlanggor dengan orang, nanti abih ilmu kamu...

Orang tua tu jadi panik dan terus tercabut satu fius...

Namun yang klasik daripada cerita tu, orang dia masih kenai lagi, cuma bila bercakap dia jadi lain macam... yang lagi lain macamnye, sembang hanya pasai politik... Pelik aku???

Cukup kut aku intro pasai orang tua nih...

Tengah aku menghirup nescafe tarik yang sedap kat kedai Makcik Esah tu, aku nengok orang tua nih ligat bersembang dengan orang-orang kampung. Ada yang sampai tak sempat letak biji dam ke papan mendengor gebang orang tua nih...

"Bukan apa Yeop..." kata Selamat anak Lebai Hussin kat aku... "Semua PRK tahun lepas orang tua tu 'predict' 90% betui la. Dari calon sampai ler ke keputusan" katanya lagi yang diselangi speaking London...

Aku pun ambik keputusan nak dengor aper orang tua nih nak gebeng.

"Pada firasat aku la... Calon dari BN nih deme terpaksa letak Calon MIC... Si Palanival tu kira dah kuat kat Hulu Selangor tu... Tapi dengan satu syarat jer, Palinival tu mesti jadi next MIC Boss..." Peh siap speaking lagi orang tua nih...

"Cumei yang menjadi masalah besornya, bila orang nombo dua 1Malaysia kater deme nak UMNO yang bertanding..." "Jenuh 1Malaysia kene pujuk Samy Vellu kasi deme yang bertanding..."

Alasan deme mudah, sebab deme nak pulun undi Melayu... Setakat hari ini, cuma UMNO jer nampak baik daripada pandangan kaca mate deme... MCA baru nak elok balik, MIC dah susah sebab orang menyampah dengan Samy Vellu...

"Camne lak dengan Pakatan Rakyat...???"

"Haaaa nih yang aku citer lebih nih..." sambil menepuk meja...

"Aku tak fikir PAS nak masuk campur urusan pemilihan calon. So deme letak sepenuhnya ataih kepala Anwar..."

"Menurut jin-jin yang dah aku anto untuk menilik keadaan dalaman PKR, udah ada berlaku lobi-melobi dengan kuat sekali..." "Bermacam cadangan Anwar dengor sampaikan dah naik meluat dia mendengor nye..."

"Anwar mesti letak calon yang baru... tak pernah bertanding mana-mana PRK atau PRU... dan yang paling lain macam kali nih, kemungkinan besor deme nak letak calon wanita pulak..."

"Kata jin aku yang paling tua sekali... Orang tu dalam lingkungan umur pertengahan... Tak tue benor tak mude benor... around 35 to 45 years old..." makin rebel orang tua nih speaking.

"Dengor kater Shamsul Iskandar tu nak bertanding" kata sorang budak mude yang duduk ujung kedai. Si Shamsul tu rhupernye, anak buat ketua kampung yang kene tendang masa kerajaan Perak kene penerajang dengan UMNO.

" Si gemuk pendek tu...???" eh orang tua nih, terasa lak aku...

"Rentikan la nak jadi calon... CYMK eh KKK eh AMK tu dah naik lunyai aku tengok kenai bantai... Haram tak guna seduit pun..."

"Harap kene tangkap dengan polis berkali-kali masa demo, padahei bukan join demo, duduk kat kedai kopi, duduk barisan belakang. Bukannya jenih nak kedepan pun..." "Aku kira pada dia tu, elok lagi si Ezam tu lagi walaupun udah jadi katak jadian..."

"Bertahun jadi Ketua AMK tu, ape yang dia buat... Tukang report polis boleh la dia tu..."

"Dan yang aku tak berkenan lagi tu, yang kuat melobi si Shamsul nih, si Azmin tu... Bukan aper kome wei... Track Record si Azmin nih teruk bebenor... Berapa orang yang dia dah lobi sekarang nih dah jadi katak... Tak lalu aku dengor cerita katak nih" Sambung orang tua tu lagi...

"Abih siapa pulak yang nak jadi Calon PKR nih...???" Tanya Lebai Sarip kat orang tua tu...

Trutt... trutt... trutt...

Sapa lak yang telefon aku nih??? Arrrgh alamak... Si Tiru pulak yang tepon... Aku luper lak aku ader janji dengan dia nak bawak wartawan Harakah nak interview Sivakumar... Mampus dah lambat...

Aku panggei makcik Esah aku bayor pastu cabut...

Sayup jer aku dengor gebeng orang tua tu dari dalam kete...

Nak kene cari balik orang tua nih nanti... Sapa calon 'prediction' orang tua tu...

1 comment:

sunsnake@budakbalun said...

aduhhh!!! teman dah syok2 baca tetiba mike pulak berggas cepat benorrr!! aduhh!!

meh dengor labun teman pulak di...

http://budakbalun.blogspot.com/2010/04/prk-hulu-selangor-21-ceramah-atas-lori.html

jang lupa link teman kat blog deme.. blog deme teman dah link awe-awe lagi wehh!!

Post a Comment