dari ruyung yang pecah maka sagu bertaburan, 
dari katak yang tidak mati bila menyeberangi jalan, 
dari lembu yang mempertahankan hak namanya, 
dari meja yang ditepuk dan gelas pecah,
dari otak pemikir marhaen yang rendah IQnya, 
dari pandangan serong mata hati, 
dari racauan jiwa yang kacau,
dari kail sejengkal laut dah diduga,
dari anjing yang berjaya meruntuhkan bukit,
dari kelawar yang jaga siang,
dari pungguk yang cuba merindui mentari,
dari tikus yang berjaya membaiki labu,
dari 1Hz ke infiniti,
dan.....

-de' owner-

18 December 2011

Umno Yeyek : Panglima Garang yang digeruni

Jika saya seorang mahasiswa yang ada di PWTC smlm, mungkin saya akan takut dengan bidio ni... Macam nak telan orang.

Alahai anak omak Umno...
Tapi bila tengok gambo ni...




Rasa macam tak jadi la nk takut. Rasa macam sedih pun ade. hadoi la... Mujur dia cuma sekolah kat Ipoh. Arman... Ustaz Hambali kirim salam kat anda.

Lagi cerita menarik tentang Panglima Garang ni...




p/s dengar kater dia nk bertanding tahun ni lawan dengan Nurul Izzah...hehehe jenuh la...


Konvensyen Media Sosial Penang 2011

Waaaa.... dah 6 bulan dah. Lama gak tu... Kenapa tak update blog... Saje suka suke. Not the point here...

Alhamdulillah teman selamat sampai daripada Penang selepas keluar dari rumah kui 7.30pg kemarin. Sebetuinye teman ke Penang setelah mendapat jemputan untuk ke Konvensyen Media Sosial Penang 2011. Program yang julung-2 kali aku dijemput setelah teman secara rasminya menjadi blogger ABU - Asalkan Bukan Umno- (istilah lama antiBN). Kereta teman masih dibengkel. Jenuh pikior camne nk ke sane. Mujur la Adun tempat teman YB Chan Ming Kai kebetulan nak ke Penang dan beliau ade presentation untuk Public Hearing PSC (Parliamentary Select Committee) tentang isu SPR. YB ngajak teman pegi untuk ambik Bidionye.Ni la Bidionye... Jenuh adjust sbb kene ngambek daripada Projector Screen.



Ade lagi Bidio akan menyusul.
(kata ganti diri seterusnye adalah mengikut loghat utara)

Jadinye selesai udah presentation tu, kami ke pekena nasi kandaq daun ketapang. Abis tu YB antaq aku pi Sri Sayang Apartment.

Cukup la cerita2 camna aku bleh pi tang ni. Yang penting apa yang aku dapat daripada ikut program ni... Semangat Baru nk berblog. Aku dah lama kurang kat blog sbb duk gaduh ng Umno kat Facebook... Seronok sungguh la layan komen depa yang bangang kt FB ni... tapi hat mane aku bleh pi... La ni tersuntik dengan usaha yg geng-2 jahat generasi baru contohnya Milo Suam.

Walaupun secara keseluruhan program ni berjaya, cuma aku masih tertanya-tanya whats next? Soalan terakhir aku tanye kat Anilletto, aku tanye apa pendapat dia, bagaimana kita ni yang berpulun di cyberspace ni nak sampai maklumat yang kami ada ni ke orang-orang yang masih tidak mendapat capaian internet. di kampung-2. di kawanan ceruk-ceruk tu? depa ni kalau diberi peluang hanya dapat mendapat tahu Umno ni jahat bila ade ceramah Pakatan. Itu pun kalau depa mai tengok. kalau tak, APA PUN TAK BOLEH LA.

Kadang-2 isu yg para blogger ni duk main,kepimpinan PR wat tak tu ja... Aku berharap dengan adanya Konvensyen ini, kepimpinan PR akan ambik tau apa yang blogger duk tulih... Kekadang tu depa ni wat research bagai nak rak, mai kat hangpa ni, duk hentam keromoh je Umno. takdak isi. letih wei...

Aku bercadang, klu susah sgt, yang paling mudah hangpa bleh buat adalah, sediakan internet wifi percuma di Markas2,Pusat Khidmat,Kedai kopi tumpuan kat kampung tu,kat umah ketua luak,ketua kampung.Kalau hangpa tetiba ja mai letak satu modem plug-in kt umah ketua luak, pastu buh signboard internet percuma,gerenti 2 3 minggu lepaih tu, mesti ada yang pi cari beli laptop. paling tidak pi telefon bleh wifi...hangpa ingat orang asli la ni cikai sgt ka? klu nk harap depa mai cari maklumat, mampuih depa tak mau...

Ini cuma apa yang aku rasa... so cukup setakat la ni. Sok-sok aku tulih lagi na...